24 Φεβρουαρίου, 2017

«ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ»

 

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η τουρκική πλευρά, ροκανίζει το χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει γίνει αγνώριστη μετά τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο ίδιος σημείωσε ότι ύστερα από 22 μήνες διαπραγματεύσεων ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα έπρεπε να έχει αμφιβολίες για τις προθέσεις του προέδρου Αναστασιάδη. Στόχος των Τούρκων, πρόσθεσε, είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η ισότητα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ανέφερε, εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας για το ενωτικό δημοψήφισμα, ώστε να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων, ενώ η Άγκυρα γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα σε μια διεθνή διάσκεψη.

Από τον Ιανουάριο, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Ακιντζί δεν προχώρησε καθόλου σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες των εσωτερικών θεμάτων όπως είχε συμφωνηθεί. Η Λευκωσία, κατέληξε, θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος και τα θέματα να συζητούνται και να εξαντλούνται.

Νέες ημερομηνίες για συνάντηση των δύο ηγετών θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.  Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε συνεχίζει να εργάζεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι διακήρυξαν την δέσμευσή τους στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, ο Μουσταφά Ακιντζί αφού ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κυπριακό, θα μεταβεί στο Πακιστάν όπου συνέρχεται η Ισλαμική Διάσκεψη. Το ψευδοκράτος μετέχει στη Διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή. 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που επιστρέφει στις 3 Μαρτίου,  δεν έχει παράλληλα ξεκαθαρίσει εάν και πότε θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, όπως επίσης και ο ΔΗΣΥ, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Αν αυτό επηρεάζει τον πρόεδρο στο πώς χειρίζεται τα θέματα του Κυπριακού θα φανεί στην εξέλιξη των πραγμάτων, είπε ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του το πρωί με τον ύπατο αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.

Ο κ. Κυπριανού έκανε παράλληλα έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις για μερικές ημέρες, ώστε «να ηρεμήσουν τα πράγματα και να σκεφτούμε όλοι πολύ πιο σοβαρά τι απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του λαού μας».

Είπε πως στόχος είναι να σταλούν μηνύματα και προς τους δυο ηγέτες, «ανεξάρτητα από το μερίδιο ευθυνών που έχει ο καθένας για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, να προσπαθήσουν και οι δυο να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η δική μας η πεποίθηση είναι ότι το συμφέρον της χώρας και του λαού δεν εξυπηρετείται με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, όσο ελάχιστα και να είναι αυτά, για να οδηγήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης», ανέφερε, σημειώνοντας πως προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη του διαλόγου.

Πρόσθεσε πως «διαφορετικά οι συνέπειες σε βάρος της χώρας μας θα είναι αρνητικότατες» και «είναι θέμα χρόνου να εξελιχτούν τα πράγματα με ένα αρνητικό τρόπο. Η έκκλησή μας λοιπόν και προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων αλλά και προς τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων είναι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή της έναρξης των διαπραγματεύσεων και να σκεφτούμε πού οδηγείται ο τόπος εάν και εφόσον δεν καταφέρουμε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Να θέσουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και του λαού, και όχι τα οποιαδήποτε μικροκομματικά συμφέροντα και τις όποιες επιδιώξεις ενδεχομένως ο καθένας μπορεί να έχει για τις επόμενες προεδρικές εκλογές», είπε, και σημείωσε πως «δεν θεωρούμε ότι η ε/κ πλευρά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα».

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να σταματήσει προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση στο Κυπριακό, διαφορετικά θα έχουμε προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία ο καθένας μας στην Κύπρο και στο λαό μας», επεσήμανε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως με το Βρετανό ύπατο αρμοστή αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.Ανέφερε πως σίγουρα οι Βρετανοί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν βαθύτερα αίτια για τη στάση της τουρκικής πλευράς πέραν της από την απόφαση της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα,  ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τη συμπεριφορά και τη στάση του κ. Ακιντζί.

«Σίγουρα υπάρχουν βαθύτερα αίτια. Βαθύτερα αίτια δεν υπάρχουν μόνο στην πλευρά της τ/κ κοινότητας, υπάρχουν και ανάμεσα στους Ε/κ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι κάποιοι ήθελαν πάση θυσία να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και όλες οι ενέργειές τους στόχευαν σε αυτή την κατεύθυνση”.

Τέλος, είπε πως η αντίδραση του κ. Ακιντζί ήταν υπερβολική και απαράδεκτη, για να συμπληρώσει πως «και η δική μας πλευρά δεν είναι αμέτοχη ευθυνών για όλες αυτές τις εξελίξεις».


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: