16 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΤΟΝ ΟΗΕ Ο ΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΤΖΙ

 

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη σημερινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη, επιδιώκοντας χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση, να τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη με γραπτή δήλωση για το ποιος είχε αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στους δημοσιογράφους την πληροφορία ότι καθορίστηκε συνάντηση Άιντε-Αναστασιάδη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Άιντε, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τα όσα μεταφέρθηκαν στους δημοσιογράφους από πλευράς των επισήμων του διεθνούς οργανισμού.

Η αποχώρηση Ακιντζί
Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εκμεταλλευόμενος, ως φαίνεται, την απόφαση της Βουλής σχετικά με τη δεκάλεπτη αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Ανώτατες Κυβερνητικές Πηγές, μιλώντας στο SigmaLive, κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση, ήδη από τις ημέρες του Μοντ Πελεράν, η οποία αναζητούσε μια αφορμή, έστω και ήσσονος σημασίας, όπως εν τέλει και συνέβη, με αφορμή ένα εσωτερικό ζήτημα.

Ως εκ τούτου, ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται ότι τινάζει τη διαδικασία στον αέρα, την ώρα που είχε φτάσει η στιγμή η τουρκοκυπριακή κοινότητα να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα για τη στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 21 μήνες.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του, ο κ. Ακιντζί συγκάλεσε τα τ/κ μέσα στο λεγόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, προκειμένου να προχωρήσει σε δηλώσεις, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνάντηση, καθώς και για τους λόγους της αποχώρησής του.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε στον χώρο των διαπραγματεύσεων στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, προφανώς για να συζητήσει με τον κ. Έιντε για τις εξελίξεις, πριν επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαχειριστεί το ζήτημα.

Όπως είπε ο ίδιος προσερχόμενος και φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη, αναμένεται να προχωρήσει σε γραπτή δήλωση εντός της ημέρας, προκειμένου να διευκρινίσει την κατάσταση. 

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι αν ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αποχωρήσει πλήρως από τον διάλογο ή μόνο από τη σημερινή συνάντηση. Από πλευράς Προεδρικού, υπάρχει η εκτίμηση για εκβιασμό σε σχέση με ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ουσία του.

Αποχώρησε αιφνιδίως από τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΣΙΓΜΑ, η αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί συνέβη χωρίς προειδοποίηση και χωρίς προφανή λόγο.

Συγκεκριμένα, ο ΠτΔ φαίνεται να εξήλθε προγραμματισμένα από την αίθουσα προκειμένου να πραγματοποιήσει σύντομο διάλειμμα, ενώ επιστρέφοντας ο Μουσταφά Ακιντζί είχε απλώς... αποχωρήσει. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο κ. Ακιντζί ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, όπως αυτή αναλύθηκε εκτενώς στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά ότι όλα αυτά είναι προφάσεις, συμπληρώνοντας ότι αν ο ίδιος ήθελε να εκμεταλλευτεί αφορμές, θα μπορούσε να το κάνει σε πολλές περιπτώσεις. 

Όπως πρόσθεσε, το θέμα του δημοψηφίσματος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέμα για το τραπέζι των συνομιλιών. Παρά τους ψιθύρους περί έντασης ανάμεσα στους δύο άντρες, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται.

Από πλευράς κατεχομένων, τα τ/κ μέσα κάνουν λόγο για μη αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες, αλλά για πρόωρη λήξη της συνάντησης, τηρώντας την υπόσχεσή του ότι το μόνο θέμα που θα περιλαμβανόταν στη σημερινή ατζέντα, θα ήταν το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 και η απόφαση της Βουλής.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο και φανερά εκνευρισμένος για τη σημερινή εξέλιξη, δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα προβεί σε δήλωση μπροστά στις κάμερες, προκειμένου να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για όσα συνέβησαν σήμερα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: