19 Φεβρουαρίου, 2017

ΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΟΥΝ ΣΕ ΧΡΥΣΟ

 

Σύμφωνα με Δημοσίευμα του Bloomberg το Κιργιστάν, μία από τις πρώτες σοβιετικές δημοκρατίες που υιοθέτησαν δικό τους νόμισμα, μετά την Πτώση του Τοίχους ‘αναγκάζει’ τους πολίτες να αποταμιεύουν σε χρυσό.

Όπως είπε ο διοικητής της Κεντρικής τους Τράπεζας, Τολκουνμπέκ Αμπντιγκούλοφ, το «όνειρό» του είναι ο καθένας από τα έξι εκατομμύρια πολίτες της να έχει τουλάχιστον 100 γραμμάρια από το πολύτιμο μέταλλο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας.

«Ο χρυσός μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό, και παρά τις διακυμάνσεις τιμών σε διεθνείς αγορές, δεν χάνει την αξία του για τον πληθυσμό ως μέσον αποταμίευσης» είπε σχετικά. «Θα προσπαθήσω να κάνω το όνειρο πραγματικότητα γρηγορότερα».

«Ελπίζουμε πως οι πολίτες της χώρας θα μάθουν να διαφοροποιούν τις οικονομίες τους σε assets που έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και - το σημαντικότερο μπορούν να διατηρήσουν την αξία τους» είπε. Σε αγροτικές περιοχές, τα βοοειδή είναι ακόμα το asset επιλογής για επενδυτές και αποταμιευτές, σύμφωνα με τον Αμπντιγκούλοφ.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο χρυσός - που συχνά θεωρείται ως το καλύτερο «καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχής - δεν χρειάζεται ιδιαίτερη «διαφήμιση» ή προώθηση. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετά την Κίνα, λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών, ενθαρρύνοντας τους πολίτες της να καταθέσουν τον χρυσό τους στις τράπεζες.

Να δούμε πως θα καταλήξει το… πείραμα αυτό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: