24 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (24/2/2017)

 

Ελλάδα:Απάντηση στα όσα δήλωσε ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Εξαπολύοντας επίθεση στον βουλευτή, ο κ. Καμμένος είπε ότι «με τον πρωθυπουργό έχουμε σοβαρότερα θέματα να συζητήσουμε από τον κ. Φίλη».

Στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, σχετικά με το τι αποφασίστηκε στο Eurogroup και τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν, θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.

Αυξημένα μέτρα κατά το διάστημα από 24 έως 27 Φεβρουαρίου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα για τον εορτασμό της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου οι σταθμοί «Ηλιούπολη» της γραμμής 2 και «Αγ. Παρασκευή» της γραμμής 3 θα παραμείνουν κλειστοί, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών που αφορούν την εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου.

Αρχίζει, εκτός απροόπτου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την Siemens, που αποτελεί σκέλος της μεγαλύτερης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης διαφθοράς, με εκατομμύρια παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας προς έλληνες αξιωματούχους.

Κόσμος:Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως, κάποια στιγμή, ο κόσμος «θα έρθει στα σύγκαλά του και θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα» -αλλά μέχρι τότε, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προπορεύονται καθαρά και να έχουν το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στην υφήλιο. Οι ΗΠΑ, υποστηρίξε, έχουν μείνει πίσω στον τομέα του εξοπλισμού.

Το ότι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν -τον αγαπητό της βάσης- περνά δύσκολες στιγμές ιδίως μετά το Brexit, είναι γνωστό. Έρχεται όμως κάθε τόσο στη δημοσιότητα με άβολο τρόπο. Τελευταίο περιστατικό: η επαναληπτική εκλογή σε έδρα της βόρειας Αγγλίας, όπου κέρδισαν οι Συντηρητικοί.

Ο ετεροθαλής αδερφός του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό όπλο γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX, ανακοίνωσε η μαλαισιανή αστυνομία. Οι Αρχές θα πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ για την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού.

«Η Αlitalia κινδυνεύει να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό», προειδοποιούν τα συνδικάτα. Άλλη μια σοβαρή οικονομική κρίση. Σήμερα το προσωπικό της απεργεί για τέσσερις ώρες. Ακυρώσεις και καθυστερήσεις στις πτήσεις. Δεκατρείς πρόσφυγες πέθαναν από ασφυξία μέσα σε φορτηγό στο οποίο ήταν κλεισμένοι επί τέσσερις ημέρες με την ελπίδα να φθάσουν σε παραλία της δυτικής Λιβύης για να αναχωρήσουν από εκεί διά θαλάσσης για την Ευρώπη, σύμφωνα με την λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο. 

Συνολικά 69 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στο εσωτερικό εμπορευματοκιβωτίου που μετέφερε το φορτηγό -οι 13 ήταν νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ πολλοί εκ των επιζώντων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οικονομία:Στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνει σε νέα παρέμβασή του ο Πολ Τομσεν. 

«Οποιαδήποτε αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους πρέπει να συνοδεύεται από ρεαλιστικές παραδοχές, παρά από «ηρωικές» παραδοχές.Υπέρ της γραμμής του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας τάχθηκε στην πρώτη συνέντευξή του ο νέος Αμερικανός υπουργός οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δίνοντας τα πρώτα δείγματα πολιτικής για το θέμα. «Βασικά είναι πρόβλημα της Ευρώπης» σημείωσε.

«H καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές εκλογές» γράφει η Handelsblatt. Ως αντάλλαγμα: πίεση στην Αθήνα να κλείσει η αξιολόγηση.

Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα βρίσκεται στο ζενίθ, ανακοινώνουν οι μεγαλύτερoι γερμανικοί τουριστικοί όμιλοι. Για πολύ καλή ζήτηση κάνει λόγο o All Tours, για διπλασιασμό κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι η DER Touristik.

«Πυρ ομαδόν» από τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ.Τσακαλώτος, μετά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του Eurogroup. 

Με αιχμή κυρίως παλαιότερες δηλώσεις του «περί καταστροφής για τη χώρα αν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τον Δεκέμβριο» και περί των «κόκκινων γραμμών» για αφορολόγητο και συντάξεις. Τα δώσατε όλα χωρίς να πάρετε τίποτα για το χρέος και την ένταξη στο QE, τον κατηγόρησε η αντιπολίτευση.

Αθλητισμός:Κλήρώνει σήμερα, Παρασκευή, για τον Ολυμπιακό στους «16» του Εuropa League. Η διαδικασία θα αρχίσει στις 14:00 και δεν υπάρχουν κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι όλοι μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους. Η UEFA πάντως ενημέρωσε πως εάν προκύψει οποιοσδήποτε περιορισμός, θα ανακοινωθεί λίγο πριν από την έναρξη.

Ο ΑΠΟΕΛ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Όταν κληρώθηκε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για βέβαιο αποκλεισμό του, ωστόσο, με το 2-0 επί των Βάσκων στην Λευκωσία κατάφερε να πάρει μεγάλη πρόκριση στους «16» του Europa League, μετά την ήττα του με 2-3 στο «Σαν Μαμές». 

Η κυπριακή ομάδα πέτυχε έναν άθλο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι από το 65΄ αγωνιζόταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σωτηρίου. Με παίκτη λιγότερο ολοκλήρωσε το ματς και το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε (στο 91΄ αποβλήθηκε ο Ιτουράθπε).

Η διοίκηση της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Λέστερ, απέλυσε τον Ιταλό τεχνικό Κλάουντιο Ρανιέρι, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο σύλλογος. Ο Ρανιέρι, που αφήνει μεν τις «αλεπούδες» στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά επίσης ένα βαθμό και μια θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, φεύγει σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου μετά τον θρίαμβο της κατάκτησης του τίτλου στην Premier League, που εξέπληξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την Τουρκία, για πρώτη φορά μετά το 2012 προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατάφερε να πάρει πρόκριση, ενώ είχε φέρει ισοπαλία στο πρώτο ματς στην έδρα του. 

Η ελληνική ομάδα νίκησε 3-0 την Οσμπανλισπόρ μέσα στην Άγκυρα, με δύο γκολ του Ανσαριφάρντ (47', 86') και ένα του Ελιουνούσι (70') και με τρόπο θριαμβευτικό θα βρίσκεται στην κλήρωση του Europa League στη Νιόν.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: