23 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (23/2/2017)

 

Ελλάδα:Καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε, νωρίς το πρωί, έπειτα από διάρρηξη σε κατάστημα στο Μαρούσι. Πέντε άτομα με όπλα και κουκούλες στο πρόσωπο, διέρρηξαν κατάστημα ψιλικών, παίρνοντας πακέτα με τσιγάρα και τα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο.

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Μαρκ Τουέιν Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στη ΝΔ, που τον κατηγορούν ότι δεν έχει ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Με Μαρκ Τουέιν απάντησε και η ΝΔ: «Όταν έχεις αμφιβολίες, πες την αλήθεια».

Είναι ολοφάνερο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ροκανίζει τον χρόνο, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τον Ιανουάριο στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει γίνει αγνώριστη».

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν τις πρωινές ώρες αιχμής η κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες, καθώς το 24ωρο μπλακ άουτ στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) έβγαλε πολύ περισσότερους οδηγούς Ι.Χ. στους δρόμους. Η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με νέες 24ωρες απεργίες.

Σιγή ασυρμάτου τηρεί εδώ και τρεις ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την ΝΔ. Ο υπουργός, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν τώρα μέτρα για το 2019, ήταν στο Eurogroup που κάλεσε την Αθήνα να προνομοθετήσει, ώστε να επιστρέψουν για συζήτηση οι θεσμοί.

Κόσμος:Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε πολυτελή συνοικία στη Λαχώρη, με τις μέχρι τώρα τμηματικές αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Συγκεχυμένες αναφορές μιλούν για ενδεχόμενη ξεχωριστή έκρηξη σε δεύτερη συνοικία. Αν πρόκειται για επίθεση θα είναι η τρίτη στο Πακιστάν μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ιρακινών, με την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων πλησιάζουν στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης, που ελέγχεται από την τζιχαντιστική ISIS, ενώ επιτέθηκαν κατά του αεροδρομίου της πόλης αλλά και κατά στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Μεξικό καταδίκασε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση, οι οποίες επιτρέπουν την απέλαση σχεδόν όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οι νέοι αμερικανικοί κανονισμοί προβλέπουν προώθηση πολλών χωρίς έγγραφα στο Μεξικό, ασχέτως εθνικότητας. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας πηγαίνουν στη χώρα για συνάντηση με τον μεξικανό πρόεδρο. Η Μαλαισία ζήτησε από την Interpol να κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό των τεσσάρων υπόπτων για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της μαλαισιανής αστυνομίας. 

Την ίδια στιγμή, η Βόρειος Κορέα εκφράζει την οργή της για τη μαλαισιανή έρευνα και καθιστά υπεύθυνη για το θάνατο του «πολίτη» της -τον οποίο δεν κατονομάζουν τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ στην πρώτη τους δημόσια αναφορά για το θέμα. Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το λιμό που μαστίζει τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις τέσσερις χώρες.

Οικονομία:Τις πιέσεις που υφίστανται τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην αποτίμηση της συνάντησης μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η μεν διευθύντρια του Ταμείου δεν γνωρίζει την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ (το μεγαλύτερο μέλος του) ενώ η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

«Αθόρυβη απομάκρυνση της Μέρκελ από τη λιτότητα» βλέπει η εφημερίδα Welt.Ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2018 επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των αντιμέτρων που θα προτείνει στους δανειστές, αφού πρώτα ψηφιστούν τα μέτρα.

Ενώπιος ενωπίω ήλθε στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει για μία ακόμη φορά τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προκαλούν «σημαντικές οικονομικές, αλλά και πολιτικές στρεβλώσεις σε όλη την Ευρωζώνη».

Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης και νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Πιστή στη γραμμή ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι «κούρεμα» επί του παρόντος, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Την παραίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλαν ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Α' Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Ανεξάρτητο Mέλος, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, Β' Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος και η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος και CLO.

Αθλητισμός:Κρίσιμη ρεβάνς, σήμερα, Πέμπτη, για τον Ολυμπιακό, στην Τουρκία. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την Οσμανλίσπορ, με στόχο την πρόκριση στους «16» του Europa League (18:00, Cosmote Sport 2), ύστερα από το 0-0 του πρώτου αγώνα.

Είναι πλέον γεγονός, η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι δοκιμές με την τεχνολογία του βοηθού διαιτητή, που έχει πρόσβαση στα ριπλέι των βίντεο (VAR) στη διάρκεια των αγώνων ήταν επιτυχημένες, κι έτσι αποφασίστηκε η χρήση της στους αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος από την αγωνιστική περίοδο 2018-19, όπως σχετικά ανακοίνωσε η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Δύο αλλαγές του Μαξ Αλέγκρι έκριναν τον αγώνα στο «Ντραγκάο» κι έδωσαν τη νίκη στη Γιουβέντους με 2-0 απέναντι στην Πόρτο, καθιστώντας τη ρεβάνς της 14ης Μαρτίου στο Τορίνο τυπική διαδικασία. Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους «8» της διοργάνωσης έκανε η Σεβίλη, η οποία νίκησε με 2-1 την Λέστερ στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τους «16» της διοργάνωσης.

Το «τρένο» της επιστροφής στην Super League απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο για τον Αρη, καθώς στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής για την Football League, οι «κίτρινοι» απέσπασαν «λευκή» ισοπαλία στην Σπάρτη από την ομώνυμη ομάδα.

Παράλληλα, ο ΟΦΗ πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Αιγινιακού με 1-0, ενώ βαθμολογική απώλεια είχε ο Αγροτικός Αστέρας, που έμεινε στο 0-0 με τον Πανελευσινιακό στον Εύοσμο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: