22 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (22/2/2017)

 

Ελλάδα:Αλλαγές στον «Καλλικράτη» φαίνεται ότι μελετά η κυβέρνηση. Οι εξουσίες των δημάρχων ψαλιδίζονται, καθώς εισάγεται απλή αναλογική και μείωση θητείας.

Δυσλειτουργίες στα πρώτα βήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ακόμη και απώλεια δεδομένων ασφαλισμένων, εντοπίζουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και προχωρούν σε στάση εργασίας την επόμενη εβδομάδα.

Προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας κλίνουν οι ελβετικές αρχές, σχετικά με τον θάνατο του επιχειρηματία Μανώλη Κυπριανίδη. Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Βέρνη είχε επικοινωνία με την Αστυνομία της χώρας από την οποία προέκυψε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν έγκλημα.

Στις 6 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, τα αποτελέσματα (βαθμολογία) θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Η Τουρκία «κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, όταν τουρκικό πλοίο έκανε βολές στο Φαρμακονήσι. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την Άγκυρα να «ξανασκεφτεί τέτοια παιχνίδια».

Κόσμος:Μετά την συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Συγκοινωνιών -και μία ημέρα με επεισόδια στο κέντρο της Ρώμης- οι ιταλοί οδηγοί ταξί αποφάσισαν να λύσουν την απεργία που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη διαμαρτυρόμενοι για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό -και συγκεκριμένα, την υπηρεσία Uber.

Η κοσμοπολίτικη γαλλική κοινότητα του Λονδίνου αριθμεί περίπου 300 χιλιάδες μέλη. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος και σε επίπεδο ψήφων. Αυτό σκέφτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία, ο οποίος διέσχισε τη Μάγχη για να περάσει το μήνυμά του.

Η κρατιδιακή κυβέρνηση στη Βαυαρία σκοπεύει να νομοθετήσει απαγόρευση της μπούρκας σε ορισμένες περιστάσεις -συγκεκριμένα για δημόσιες υπαλλήλους και εργαζόμενες στην εκπαίδευση. Πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση έχει να κάνει με τη συγκυρία, καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για εκλογές το φθινόπωρο και υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση «θα λύσει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει».

Σε άλλη μία εξέλιξη που κάθε άλλο παρά θα αραιώσει τα σύννεφα γύρω από τις σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, οι Αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν πως αναζητούν για ανάκριση έναν διπλωμάτη της βορειοκορεατικής πρεσβείας στην έρευνα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, ο κόσμος έγινε λίγο σκοτεινότερος το 2016: Σε ετήσια μελέτη της για την κατάσταση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνει πως καταγράφεται ενίσχυση του διχαστικού λόγου που δαινομονοποιεί τον εκάστοτε «άλλο» και φτιάχνει ομάδες εξιλαστήρια θύματα. 

Η οργάνωση σημειώνει πως η εξέλιξη καταγράφεται ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές, και στις ΗΠΑ και ακόμη και την Ευρώπη, αναφερόμενη ονομαστικά και στην ρητορική του Τραμπ.

Οικονομία:Η 1η Μαρτίου ορίστηκε ως η επίσημη πρώτη της λειτουργίας της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη», η οποία θα απορροφήσει τα 361 καταστήματα της Μαρινόπουλος, όπως προκύπτει από την επιστολή της Σκλαβενίτης στους προμηθευτές.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πιθανόν στα μέσα της επόμενης χρονιάς, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung. O ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν γίνεται να καταβληθούν άλλες δόσεις χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν την Τρίτη, εν μέσω των εντάσεων που καταγράφονται ξανά γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ενώπιος ενωπίω  την Τετάρτη στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ με κεντρικό άξονα των συνομιλιών τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Παραμονή της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού μπλοκ υπό την Μέρκελ διαμήνυσε πως τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέχρι τις 3 Μαρτίου το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιδιώκεται η δημιουργία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την ρύθμιση των συνολικών οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων προς ιδιώτες και Δημόσιο, λέει ο Δ.Παπαδημητρίου, ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας τους, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τις τράπεζες. Τι προβλέπεται, οι όροι και οι προϋθέσεις για υπαγωγή.

Αθλητισμός:Οι αναμετρήσεις της Τρίτης έβαλαν... δύσκολα στους σημερινούς πρωταγωνιστές της φάσης των «16» του Champions League. Πως άλλωστε να συναγωνιστείς τα 14 γκολ που επιτεύχθηκαν συνολικά στις αναμετρήσεις Μάντσεστερ Σίτι-Μονακό (5-3) και Ατλέτικο-Λεβερκούζεν (4-2). Ωστόσο Πόρτο-Γιουβέντους και Σεβίλη-Λέστερ παίζουν για να κάνουν το πρώτο βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η 21η Φεβρουαρίου του 2017 μπορεί να καταγραφεί στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ως η πιο θεαματική, παραγωγική και σίγουρα πιο ανατρεπτική στο Champions League, αναλογικά πάντα και με τον αριθμό των αγώνων που παίχτηκαν. Συγκεκριμένα, η Σίτι επιβλήθηκε με 5-3 κόντρα στη Μονακό, ενώ η Ατλέτικο νίκησε με 4-2 τη Λεβερκούζεν στη Γερμανία.

Παρά τα 14 τέρματα, μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ότι «προκρίθηκε» μια εκ των τεσσάρων στους «8» της διοργάνωσης; Μάλλον δύσκολα θα μάθουμε πριν από τις ρεβάνς, έστω και αν οι Μαδριλένοι έχουν το πάνω χέρι.

Στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Αυτό πιστεύει και ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Βλάνταν Ιβιτς, που στην συνέντευξη Τύπου επί γερμανικού εδάφους, πριν το επαναληπτικό παιχνίδι Σάλκε - ΠΑΟΚ είπε μεταξύ άλλων πως «όλα μπορούν να γίνουν».

Τα «τσεκούρια του πολέμου» ξέθαψε η ΠΑΕ ΑΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το υπό ανέγερση γήπεδο του συλλόγου στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η «Ενωση» κατηγορεί με βαρείς χαρακτηρισμούς τον Δήμο για παρεμπόδιση του έργου και τονίζει πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν άμεσα για τα ψέματα και την παραπλάνηση του κόσμου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: