21 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (21/2/2017)

 

Ελλάδα:Εκτενώς καλύπτουν τα γερμανικά ΜΜΕ το Eurogroup, επικεντρωνόμενα ειδικά στο ρόλο που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -και αυτό ενώ ειδικά το Βερολίνο θα τελεί σε προεκλογική περίοδο μέχρι το φθινόπωρο. 

«Παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα, γιατί θα λειτουργήσει τώρα ένα πρόγραμμα βοήθειας που δεν έχει λειτουργήσει για επτά ολόκληρα χρόνια» ρωτά χαρακτηριστικά η Handelsblatt. Αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι, από την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, έως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου.

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, αντιδρώντας στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εκχωρείται στον ΟΑΣΑ η εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ.

Οι αποφάσεις του Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει οριστεί για τις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

Την ένταξη εννέα τμημάτων ΤΕΙ στο φετινό μηχανογραφικό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τους προέδρους των ΤΕΙ.

Κόσμος:Ο πιλότος και τέσσερις Αμερικανοί επιβάτες σκοτώθηκαν όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε στην οροφή εμπορικού κέντρου έξω από την Μελβούρνη.

Επτά μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Σουλτς να βρίσκονται ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα και να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση. 

Νέα δημοσκόπηση δείχνει αυτή τη φορά το στρατόπεδο της Μέρκελ να περνάει, για μία μονάδα, μπροστά, αλλά το βέβαιο είναι ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- οι Σοσιαλδημοκράτες αυτή τη φορά (σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές) δεν πηγαίνουν στην κάλπη ως «βέβαιοι χαμένοι».

Ο υποστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ αναλαμβάνει τη θέση του συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ μετά το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση του Μάικλ Φλιν. Έμπειρος, «διανοητής του πολέμου» και χωρίς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως φαίνεται.

Γάλλος αστυνομικός αναμένεται να δικαστεί για τον βιασμό ενός άνδρα με γκλομπ κατά την προσαγωγή του το 2015, απεφάνθη σήμερα δικαστήριο, σε μια υπόθεση που θυμίζει εκείνη της σεξουαλικής κακοποίησης ενός νεαρού μαύρου, του 22χρονου Τεό, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ένα περιστατικό που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες διαδηλώνοντας κατά του Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της αργίας για τον εορτασμό της «Ημέρας του Προέδρου» που εν μέσω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνει η Αμερική «μετονομάζεται» σε «Not My President's Day»... Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Λος Αντζελες και δεκάδες πόλεις γίνονται μια διαδήλωση κατά του Τραμπ.

Οικονομία:Πληρώνουμε φόρους και εισφορές Σκανδιναβίας, αλλά οι παροχές που μας προσφέρονται είναι τριτοκοσμικές. Ενας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος στην Ελλάδα πληρώνει πλέον περισσότερα σε ασφαλιστικές εισφορές, φόρους και ειδικές εισφορές απ' όσα ένας εργαζόμενος σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία και κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, με εξαίρεση το Βέλγιο.

Σε νέες μειώσεις- σοκ των συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους (οι οποίοι λαμβάνουν τώρα τη σύνταξή τους) θα οδηγήσει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η περικοπή θα γίνει σταδιακά από το 2020 έως το 2025.

Το κάστρο της προκαταβολικής νομοθέτησης των μέτρων για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, αλλά και των αλλαγών στην αγορά εργασίας έπεσε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σε δεύτερο χρόνο -μετά τα μέτρα- θα έρθουν οι λύσεις για χρέος και πλεονάσματα.

Το δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και στελέχη έχει η Ελλάδα (μετά το Βέλγιο), σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ειδική έκθεση του ΣΕΒ για τη φορολογία επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρα από τους ονομαστικούς συντελεστές, ο ΣΕΒ επισημαίνει στοιχεία στο φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας που επιβαρύνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζει τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών που επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών, ωστόσο παραμένει επιφυλακτικό ως προς την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης σε αυτή τη φάση.

Αθλητισμός:Ξανά δράση στο Champions League, με τους τελευταίους τέσσερις αγώνες για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, καθώς τα πρώτα τέσσερα ματς είχαν διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, Τρίτη, η Μάντσεστερ Σίτι θα υποδεχθεί τη Μονακό με την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα να θέλει τη νίκη για να κάνει το πρώτο βήμα της πρόκρισης. Η Ατλέτικο Μαδρίτης θα παίξει στη Γερμανία κόντρα στη Λεβερκούζεν.

Η Άρσεναλ εξασφάλισε μια άκοπη πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, αφού η φιλότιμη Σάτον δεν μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, παρότι γηπεδούχος. Τη μεγαλύτερη νίκη στο πρωτάθλημα έως τώρα πέτυχε η ΑΕΛ στην έδρα της επί του Λεβαδειακού με 2-1, στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 21ης αγωνιστικής της Super League. 

Αγκάνοβιτς και Ρέντζας (22΄,71΄) ήταν οι σκόρερ των «βυσσινί», ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά για τους Βοιωτούς ο Καλτσάς (61΄). Για συμφωνία του Μπράουν Ιντέγε με τον κινεζικό σύλλογο Τιανγίν Τέντα κάνει λόγο το κορυφαίο ειδησεογραφικό δίκτυο ESPN, αναφέροντας ότι ο Νιγηριανός επιθετικός έχει πει «ναι» στην πρόταση που του έγινε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι έχουν προσφέρει στον Ολυμπιακό περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ και τριετές συμβόλαιο στον παίκτη με ετήσιες απολαβές που ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (τριπλάσιο ποσό από όσα παίρνει στον Πειραιά).


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: