20 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (20/2/2017)

 

Ελλάδα:Σε επτά συλλήψεις και συνολικά 44 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία μετά την επίθεση που σημειώθηκε με βόμβες μολότοφ, από περίπου τριάντα άτομα, το απόγευμα της Κυριακής, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Οι επτά συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα, όχι για την επίθεση, αλλά γιατί βρίσκονται παράνομα στη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Μυστικοί αστυνομικοί, που θα κινούνται ως επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν το κύμα καταστροφών σε λεωφορεία, τρόλεϊ και συρμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ.

Σε πλήρη ετοιμότητα για αντεπίθεση μετά το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, βρίσκεται η ΝΔ. Το «γαλάζιο» επιτελείο θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι εγκλωβισμένο και θα κληθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει, χωρίς περιθώρια ελιγμών, το πλαίσιο μιας συμφωνίας, η οποία ενδεχομένως ξεκαθαρίσει πλήρως την Τετάρτη μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ.

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κανονικά λειτουργεί ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» καθώς ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες του νέου συστήματος συλλογής κομίστρου.

Κόσμος:Ένας μήνας (περίπου 740 ώρες) συμπληρώθηκε από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η πυκνότητα των γεγονότων -καλύτερα των συγκρούσεων- είναι τέτοια που θα έλεγε κανείς ότι έχει περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και όμως…

Ιαπωνικό κανάλι μετέδωσε πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος που φέρεται να δείχνουν την δολοφονική επίθεση στον Κιμ Γιονγκ Ναμ, αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτης, σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας, την ώρα που η διερεύνηση της υπόθεσης έχει προκαλέσει διπλωματικό ρήγμα μεταξύ Μαλαισίας και Πιόνγκγιανγκ. Τα ευρήματα της μαλαισιανής νεκροψίας αναμένονται την Τετάρτη.

Υπό την σκιά των σοβαρότατων αμφιβολιών για το πώς ενημέρωνεται ο αμερικανός πρόεδρος, αφού υπόνησε ότι κάποια επίθεση ή κάποιο άλλο αιματηρό περιστατικό «έγινε στη Σουηδία την Παρασκευή το βράδυ», ο Τραμπ προσπάθησε να... δώσει εξηγήσεις για το τι εννοούσε.

Η δικαιολογία που έφερε ο Τραμπ βρίσκεται στα όρια του πιστευτού (για τους υποστηρικτές του πάντως, φτάνει και περισσεύει) αλλά σε κάθε περίπτωση η σουηδική πρεσβεία δήλωσε, ευγενικά, «διαθέσιμη» να ενημερώνει τον πρόεδρο.

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στον Ισημερινό για τον διάδοχο του Ραφαέλ Κορέα, του ανθρώπου που ανέλαβε να προωθήσει ένα σοσιαλιστικής έμπνευσης μοντέλο για τη χώρα. Ο εκλεκτός του για την προεδρία Λένιν Μορένο κέρδισε μεν τον πρώτο γύρο, αλλά θα δώσει μάχη με τον συντηρητικό Γκιγιέρμο Λάσο.

Κλιμακώνει το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα τις κινητοποιήσεις του με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, αποφασίζοντας να παίξει το χαρτί τις αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση είχε διοργανώσει τις προηγούμενες ημέρες συγκεντρώσεις στα Τίρανα με αίτημα την αποχώρηση του Ράμα ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών της 18ης Ιουνίου.

Οικονομία:Πυρετός διαβουλεύσεων σημειώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με στόχο να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα.

Οι εκκρεμότητες που παραμένουν δημιουργούν ένα κλίμα ασάφειας, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις συναντήσεις προετοιμασίας που έχει στις Βρυξέλλες εν όψει της συνεδρίασης.

Στα χαρτιά παραμένει ακόμη το Υπερταμείο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει πιάσει δουλειά ήδη πριν από το τέλος του 2016. Ούτε έχουν ακόμη μεταφερθεί σε αυτό οι 12 ΔΕΚΟ που υποτίθεται ότι θα μεταβιβάζονταν ώς το τέλος του έτους, ούτε και υπάρχει ακριβής εικόνα για το τι θα συμβεί με τις διοικήσεις των τριών θυγατρικών του.

Όλες οι πλευρές εργάζονται για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στην αξιολόγηση, δηλώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ορθολογικό επιχείρημα για αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε σήμερα ότι δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας του ESM, από το ποσό που είχε υπολογiσθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ την εφημερίδα Βild. Το ποσόν, το οποίο δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτεί θα μπορούσε να ανέλθει σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Αθλητισμός:Με γκολ-όνειρο του Κώστα Μήτρογλου (80'), που ξεκίνησε λίγο κάτω από τον χώρο του κέντρου, ξεπερνώντας κάθε αντίπαλο που βρήκε μπροστά του, η Μπενφίκα πέρασε (0-1) από την Μπράγκα, επιστρέφοντας στην κορυφή της Primeira.

Βόμβα περιείχε η κλήρωση για τα προημιτελικά του FA Cup, αφού θα συναντηθούν η Τσέλσι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μία συνάντηση που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στο «Stamford Bridge».

H AEK πήρε το ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Super League επικρατώντας 1-0 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Αϊντάρεβιτς στο 34΄ με την μπάλα να αλλάζει πορεία στο κεφάλι του Ντα Κόστα. 

Με δέκα παίκτες ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι «ερυθρόλευκοι» λόγω αποβολής του Μποτία (2η κίτρινη) στο 75΄. Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό, χάρη σε τέρμα του Αϊντάρεβιτς στο 34' (ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0). 

Πολύ κακό ποιοτικά το ματς με τους Ερυθρόλευκους να ολοκληρώνουν το ματς με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μποτία στο 75'. Στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος επικράτησε του Ηρακλή (Πανιώνιος - Ηρακλής 1-0), ενώ ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα έκανε περίπατο απέναντι στην Βέροια (ΠΑΟΚ - Βέροια 4-0). Μεγάλο διπλό του Πλατανιά στο Αγρίνιο (Παναιτωλικός - Πλατανιάς 1-2).


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: