24 Φεβρουαρίου, 2017

«ΞΕΘΑΒΟΥΝ» ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 2012 ΓΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

 

Ποιος θα αποφασίσει στην Ελλάδα των Μνημονίων και της ξένης επιτροπείας για το είδος των επενδύσεων;.. Για δείτε κάτι συμπτώσεις...

Το «φάντασμα» των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) επιστρέφει για να στοιχειώσει τους εργαζόμενους λίγο πριν ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση με τους δανειστές γύρω από τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο. 

Αυτοί που βιάζονται να θεσμοθετηθούν είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι, άλλωστε, διαθέτουν άφθονο ρευστό για να επενδύσουν. Και, για να συνεννοούμαστε, οι ΕΟΖ σημαίνουν εκχώρηση εθνικού εδάφους σε ορισμένες ΑΕ, οι οποίες θα μπορούν να εφαρμόζουν σε αυτές όποιο δίκαιο (ή μη δίκαιο) επιθυμούν. 

Μάλιστα, γίνεται λόγος για μετατροπή της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Κιλκίς σε ΕΟΖ, γιατί κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση και στα όριά της λειτουργούν εταιρείες μεγάλου εξαγωγικού κύκλου εργασιών.

Οι οποίες, σημειωτέον, την εποχή της οικονομικής κρίσης αυξάνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και συνολικά τον κύκλο εργασιών τους. Θετική νύξη για τις ΕΟΖ έγινε πρόσφατα και από τον Γιώργο Αμυρά κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού πρότεινε στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, την επανεξέταση του θέματος, ενώ παραλλήλως ζήτησε να χαρακτηριστούν ορισμένες περιοχές, το βιομηχανικό προϊόν των οποίων ήταν υψηλότερο προ κρίσης, ως φθίνουσες ώστε να επιλεγούν για αναπτυξιακή χρηματοδότηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΕΟΖ, οι οποίες έχουν συνδεθεί διεθνώς τόσο με χαμηλή φορολογία όσο όμως και με εργασιακό Μεσαίωνα, αποτέλεσαν όνειρο και του Αντώνη Σαμαρά, που ως πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας τους προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιχειρηματική μετανάστευση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: