19 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (19/2/2017)

 

Ελλάδα: Με βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν νεαροί τα ξημερώματα σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Τοσίτσα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έριξαν συνολικά 12 μολότοφ και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. Από την επίθεση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα με πολιτική συμφωνία εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι η Ελλάδα που καθυστερεί το κλείσιμό της».

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Βεβαίως ανησυχώ για Grexit, με αυτήν την κυβέρνηση όλα είναι πιθανά». Αυτός είναι ο τίτλος συνέντευξης της βουλευτού της ΝΔ και τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρας Μπακογιάννη σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Αν δεν έχει σκοπό (σ.σ. η κυβέρνηση) να την κλείσει και τώρα (σ.σ. την αξιολόγηση), το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να παραδώσει την εξουσία σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου» τονίζει η κ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «η κοινωνία δεν αντέχει πλέον τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Συνεχίζονται οι εργασίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους σταθμούς του Μετρό, αλλά και οι καταστροφές των μηχανημάτων που τοποθετούνται. Το Σαββατοκύριακο είναι κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα, Αργυρούπολη, Νομισματοκοπείο και Πλακεντίας. Ο σταθμός Σύνταγμα θα είναι κλειστός και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Κόσμος: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από έναν δύσκολο πρώτο μήνα στην προεδρία, επέστρεψε το Σάββατο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις για να κάνει άλλη μια επίθεση στα «ανέντιμα» -όπως τα χαρακτήρισε- μέσα ενημέρωσης.  

Περίπου δύο στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους επιθυμούν ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές, να αποσύρει την υποψηφιότητα του, έπειτα από το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του, η οποία κατηγορείται ότι εισέπραττε χρήματα από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης, το οποίο ελέγχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης που διοργανώθηκε σήμερα στα Τίρανα, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και, ίσως, και ημέρες, με την παραμονή διαδηλωτών σε σκηνές που στήνονται αυτή την ώρα μπροστά από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Ο ακροδεξιός Ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς ξεκίνησε σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του για τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου με μια επίθεση εναντίον του «μαροκινού συρφετού» από τον οποίο λέει ότι θέλει να καθαρίσει τη χώρα για να «την επιστρέψει στον ολλανδικό λαό».

Οικονομία:Το ΔΝΤ «έχει διαπράξει μεγάλα σφάλματα σε ό,τι αφορά στο πρώτο μνημόνιο» τονίζει ο πρόεδρος της Attica Bank και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με τις εσφαλμένες προβλέψεις, αυξήθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Οι Βρυξέλλες είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι o Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΔΝΤ, έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κριτική στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας συγχρόνως πώς προέκυψε η πίεση για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

H γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι υπάρχει «πρόβλημα» με την ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων, λέγοντας πως η ΕΚΤ χαράσσει νομισματική πολιτική ώστε να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης και όχι αποκλειστικά σε εκείνες της Γερμανίας.

Αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW. Πώς σχολιάζει τα σενάρια Grexit και ελάφρυνσης του χρέους;

Αθλητισμός: Ο Παναθηναϊκός ήταν ξανά απολαυστικός και με το εμφατικό 5-0 επί του Αστέρα στην Τρίπολη πιστοποίησε την αγωνιστική του άνοδο το τελευταίο διάστημα. Ο Κλωναρίδης στο 7΄, ο Μπεργκ στο 9΄, ο Μολέδο στο 30΄, ο Εμποκού στο 39΄ κι ο Μπουμάλ στο 83΄ «υπέγραψαν» τον θρίαμβο των «πρασίνων» στο τρίτο χρονικά ματς της 21ης αγωνιστικής της Super League.

Το μεγάλο ντέρμπι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Super League. Μέχρι τότε όμως, το πρόγραμμα του Σαββάτου περιελάμβανε τρεις αγώνες με, τον Παναθηναϊκό να κάνει… σκόνη τον Αστέρα και να περνάει από την Τρίπολη με μια εμφατική 5άρα (Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός 0-5).

Με τα 4 από τα 5 γκολ μάλιστα να τα πετυχαίνει μέχρι το 39ο λεπτό. Στην πρώτη αναμέτρηση της αγωνιστικής ο Ατρόμητος πήρε σημαντική νίκη επί της Ξάνθης (Ατρόμητος – Ξάνθη 2-1) και ελπίζει για τα πλέι οφ, ενώ νίκη… 5άδας πήρε και ο ΠΑΣ, επικρατώντας της Κέρκυρας στα Γιάννενα (ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα 1-0).

Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 2-0 της Εσπανιόλ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» σε αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και διατήρησε σταθερό το προβάδισμα της απο Μπαρτσελόνα και Σεβίλλη. 

Η Μπάγερν Μονάχου βρέθηκε κοντά στην δεύτερη ήττα της στο πρωτάθλημα, αλλά ο Λεβαντόφσκι την έσωσε. Συγκεκριμένα σε αναμέτρηση για την 21η αγωνιστική της Bundesliga η Χέρτα Βερολίνου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στην έδρα της με την Μπαγερν Μονάχου.

Μετά την Μπέρνλι και η Λέστερ έπεσε θύμα εκπλήξης στην φάση των «16» του κυπέλλου Αγγλίας με τις «αλεπούδες» να αποκλείονται απο την Μίλγουολ, που αγωνίζεται στην League One.

Το σερί των... ισοπαλιών σταμάτησε για τον ΠΑΣ Γιάννινα, που επικράτησε της Κέρκυρας στους «Ζωσιμάδες» με 1-0 για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε ο Κόντε στο 18΄ με πέναλτι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: