17 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (17/2/2017)

 

Ελλάδα:Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο των βανδαλισμών στον εξοπλισμό και τις υποδομές του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την αδράνεια από πλευράς Πολιτείας να είναι το λιγότερο εντυπωσιακή.

Nέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο το πρωί της Παρασκευής έθεσε σε συναγερμό το Πεντάγωνο. Ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησιού και πραγματοποίησε βολές.

Με μια άκρως «δραματική» (και σαφώς εκβιαστική) κίνηση, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί τίναξε στον αέρα τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού, αφήνοντας τον πρόεδρο κυριολεκτικώς στα κρύα του λουτρού.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι. «Η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του» σημειώνουν.

Έως τις 14:00 μπορούν να υποβληθούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεωις συμμετοχής για 1.666 θέσεις σε νοσοκομεία και στον ΕΟΦ. Η συμμετοχή στη διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι και την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Κόσμος: Οι πακιστανικές Αρχές έχουν εξοντώσει τουλάχιστον 31 ενόπλους, έχουν κλείσει διόδους προς το Αφγανιστάν και προχώρησαν σε κύμα συλλήψεων τη νύχτα στον απόηχο του αιματηρού μακελειού σε τέμενος Σούφι -ο απολογισμός της επίθεσης καμικάζι βρίσκεται σε 72 νεκρούς. 

«Θα εκδικηθούμε για κάθε σταγόνα αίματος, καμία αυτοσυγκράτηση πλέον» λέει ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού. Απέρριψε ο Ρόμπερτ Χάρουαρντ, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, την προσφορά του Τραμπ να αναλάβει τη θέση του προεδρικού συμβούλου μετά την απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν -τον οποίο είχαν «κάψει» οι επαφές του με ρώσους αξιωματούχους. 

Επισήμως, ο Χάρουαρντ επικαλέστηκε οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους, αλλά διαρροές υποστηρίζουν πως η απόρριψή του οφείλεται στο ότι ήθελε να φέρει τη δική του ομάδα στο Λευκό Οίκο. Παραπλάνηση από το στρατόπεδο που ήθελε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, που πρόκειται να παρουσιάσει σε ομιλία του «έκκληση» να αποτραπεί «η κούρσα προς τον γκρεμό». 

Η προαναγγελθείσα παρέμβασή του έχει ήδη προκαλέσει προκαταβολικά αντιδράσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ -ενώ την ίδια στιγμή οι συνομιλίες Λονδίνου με ΕΕ για το διαζύγιο δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, διά στόματος του Γιούνκερ, προβλέπει πως η διαδικασία μπορεί να τραβήξει για παραπάνω από δύο χρόνια.

Το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους συμμάχους της χώρας του για τη διάθεση συνεργασίας και τήρησης των δεσμεύσεων.

Συνελήφθη τελικά ο επικεφαλής της Samsung Τζέι Λι σε σχέση με το οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη Νότιο Κορέα. Η εξέλιξη αποτελεί νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών στον κόσμο.

Οικονομία:Διευρυμένες εκροές παρουσιάζουν οι καταθέσεις από τις αρχές του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό σε περίπου 2 δισ. ευρώ για διάστημα ενάμιση μήνα.

Σημαντικά αυξημένα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα κληθούν να καταβάλουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ακόμη και πολίτες με πραγματικά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του ποσού των 12.000 ευρώ που είναι το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται το συγκεκριμένο «χαράτσι».

Σαν παγωμένες εικόνες είναι οι περισσότερες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Τα πάντα, από τα περιφερειακά αεροδρόμια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως τον ΔΕΣΦΑ και την πολυκαιρισμένη επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, θυμίζουν ταινία σε slow motion.

Η γερμανική Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», γράφει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην καγκελάριο Μέρκελ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% ετησίως για δέκα έτη είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα» αναφέρει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αθλητισμός:Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη… παύει να είναι σύμπτωση! Έτσι και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ που για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ραντεβού και ηττήθηκε με 3-0 από μια μέτρια Σάλκε στην Τούμπα. 

Και σαν να μην έφτανε το… κρύο 0-1 των Γερμανών στο πρώτο ημίχρονο, ήρθαν και οι άστοχες επιλογές του Βλάνταν Ιβιτς (εξ αρχής είχε καταργήσει τις πτέρυγες, γεμίζοντας τον άξονα), αλλά και τις αλλαγές… βγάζοντας τον δραστήριο Μυστακίδη και αφήνοντας στο γήπεδο Αθανασιάδη ή Σάκχοφ που ήταν «άφαντοι».

Στο άλλο ελληνικό ματς, Ο Ολυμπιακός που θεωρητικά είχε ευκολότερη αποστολή, τελικά έμεινε στο 0-0 (Ολυμπιακός - Οσμανλίσπορ 0-0) με την Οσπανλίσπορ με τους Τούρκους να παίρνουν έτσι ένα ελαφρύ προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς στο «σπίτι» τους.

«Άσφαιρος» ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 με την Οσμανλισπόρ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τη φάση των «32» του Europa League κι αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την αποστολή του ενόψει της ρεβάνς στην Άγκυρα, σε μια εβδομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο, λόγω αποβολής του Βιάνα στο 74'.

Σοβαρός είναι πλέον ο προβληματισμός που υπάρχει στις τάξεις των Ρώσων διοργανωτών του Μουντιάλ 2018, μετά τη σημερινή προβολή -από το BBC- ρεπορτάζ, στο οποίο εμφανίζονται χούλιγκανς που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους καθ΄όλη τη διάρκεια της κορυφαίας διοργάνωσης.

O Αρτούρ Μαζουακού δεν φαίνεται να έχει μέλλον στο αγγλικό πρωτάθλημα και στη Γουέστ Χαμ με τον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για πιθανή επιστροφή του στον Ολυμπιακό! Ο Γάλλος αριστερός μπακ υπέγραψε το καλοκαίρι τετραετές συμβόλαιο με τη Γουέστ Χαμ, αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην premier league.




Δεν υπάρχουν σχόλια: