16 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (16/2/2017)

 

Ελλάδα:Με αίτημα τη μονιμοποίησή τους, πυροσβέστες πενταετούς θητείας έχουν συγκεντρωθεί το πρωί της Πέμπτης έξω από τη Βουλή. Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε.

Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 25χρονος φοιτητής ψυχολογίας, που συνελήφθη για την επίθεση στον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελο Συρίγο. Περισσότερα από 370 κιλά χασίς βρήκαν άνδρες του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, έπειτα από έλεγχο που έκαναν σε φορτηγό-ψυγείο, ενώ συνέλαβαν τον 62χρονο οδηγό.

Δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις με στόχο τις υποδομές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τόσο σε σταθμούς του Μετρό όσο και στα λεωφορεία. Δύο νέα περιστατικά το βράδυ σε λεωφορεία από άτομα που επιβιβάστηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και στου Γκύζη.

Την εκπλήρωση του λεγόμενου «Τάματος του Έθνους» -την ανέγερση του Ναού του Σωτήρος ακόμα και μέσα στον Εθνικό Κήπο- επανέφεραν 18 βουλευτές: ένας των ΑΝΕΛ, 16 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος (από τους ΑΝΕΛ) Ν.Νικολόπουλος.

Κόσμος: Στη Βόννη προσγειώθηκε ο Ρεξ Τίλερσον στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν να ακούσουν τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο κρίσιμο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η πρώτη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Mε σκληρότατη κριτική στο γαλλικό παρελθόν βάζει ο Εμανουέλ Μακρόν το ιστορικό βάρος της αποικιοκρατίας στη θολή μάχη για την προεδρία: 

Μιλώντας στην Αλγερία (πρώην γαλλική αποικία), χαρακτήρισε την αποικιοκρατία «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και είπε χαρακτηριστικά πως η Γαλλία έφερε στην Αλγερία τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «αλλά ξέχασε να την διαβάσει». Οι αναφορές του προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων από το στρατόπεδο και της Δεξιάς αλλά και της Μαρίν Λεπέν.

Σε τροχιά σύγκρουσης με το Καράκας μπαίνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αποφυλακίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες και υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τη σύζυγό του.

Την ίδια στιγμή, η βενεζουελανή κυβέρνηση ρίχνει το ισπανόφωνο CNN αντιδρώντας σε ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η Βενεζουέλα παρέχει πλαστά διαβατήρια και βίζες σε υπηκόους χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ τους και «υπόπτους για τρομοκρατία».

Οι Αρχές στη Μαλαισία έθεσαν υπό κράτηση μία ακόμα γυναίκα στο πλαίσιο των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ετεροθαλή αδελφού του δικτάτορα της Β.Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την ανάπτυξη τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία για πρώτη φορά, στο πλαίσιο προσπαθειών να επιταχυνθεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το δίκτυο CNN. Η τελική απόφαση εναπόκειται στον Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριπτε την αποστολή στρατού στη Συρία.

Οικονομία: Η EKT διατήρησε αμετάβλητο το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες 46,3 δις ευρώ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής, με την προσοχή της αγοράς στραμμένη στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση από την εφορία, προκειμένου αν διευκολυνθούν οι οφειλέτες μικρών ποσών στην καταβολή τους, μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όπως δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αυτό θα γίνει μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. 

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, δήλωσε αισιόδοξη ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει πρόοδος. Γενικεύεται η προστασία των τραπεζικών στελεχών για διαγραφές ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων, αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο για τον εντοπισμό πλούσιων ιδιοκτητών. 

Με χρεοκοπημένες εταιρείες, προβλέπεται «κούρεμα» έως και 70% στις οφειλές προς το Δημόσιο και απαιτούνται δικαιολογητικά που παραπέμπουν σε περιουσιολόγιο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το νομοσχέδιο που αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων.

Από την άνοιξη αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών να μοιράζει «δώρα» στους φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, με τις οποίες χτίζεται στο εξής το αφορολόγητο όριο.

Αθλητισμός: Μετά την Παρί Σεν Ζερμέν, άλλη μία ομάδα «καθάρισε» -ουσιαστικά- από το πρώτο κιόλας ματς την πρόκριση για τους προημιτελικούς του Champions League. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μετά το 2005, το 2013 και 2014, η Μπάγερν «πετάει έξω» από την φάση των «16» την Άρσεναλ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη ομάδα από τη Νάπολι και ως τέτοια έβγαλε εξαιρετική αντίδραση όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ από τους «παρτενοπέι», μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», επικρατώντας με 3-1 και παίρνοντας σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League, ενόψει της ρεβάνς στο «Σαν Πάολο», στις 7 Μαρτίου.

Έτοιμος για την μεγάλη πρόκληση, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ περιμένει με τους σχεδιασμούς του σε πλήρη εφαρμογή το αυριανό σημαντικό πρώτο παιχνίδι του Europa League με τη Σάλκε στην κατάμεστη Τούμπα. Την συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο της Τούμπας, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, άνοιξε εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες του ο αμυντικός Μαρίν Λέοβατς, που απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά εξέφρασε και την προσωπική του εκτίμηση για τον αγώνα.

Συγκρατημένος για την αναμέτρηση της Πέμπτης με τον ΠΑΟΚ έδειξε ο τεχνικός της Σάλκε, Μάρκους Βάιντσιρλ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα και ισχύ της ομάδας του. Είπε συγκεκριμένα ο 43χρονος προπονητής: «Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας μου και έχουμε πάρει αυτοπεποίθηση από τα τελευταία παιχνίδια. Ήρθαμε εδώ για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τη ρεβάνς που θα είναι στο γήπεδο μας».

Αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα καταφέρει να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το «Γ. Καραϊσκάκης» εμφανίστηκε ο τεχνικός της Οσμανλίσπορ, Μουσταφά Ακτσάι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τη φάση των «32» στη διοργάνωση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: