15 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (15/2/2017)

 

Ελλάδα:Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αλλοδαπών νόμιμων απασχολουμένων στη χώρα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ. Μάλιστα σε σύγκριση βασικών μεγεθών Απριλίου 2016 και Μαρτίου 2016, ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 11,07%.

Με σημαντικές αλλαγές θα γίνουν φέτος οι μεταθέσεις δασκάλων και καθηγητών: η σχετική εγκύκλιος, που πρόκειται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα, προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων, με καταληκτική προθεσμία την 28η Φεβρουαρίου.

Διπλή αναστάτωση έχει προκληθεί εδώ και λίγες ημέρες στην Παιδεία για το θέμα των υπεράριθμων μετεγγραφών σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και για την απόφαση του υπουργείου να καταργήσει από φέτος τις επαναληπτικές Πανελλαδικές που αφορούν όσους μαθητές ασθενούν στη διάρκεια των κανονικών Πανελλαδικών.

Ήταν μια επίσκεψη που δημιουργεί παράδοση. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο δεύτερος αρχηγός Aξιωματικής Aντιπολίτευσης της Ελλάδας που πέρασε το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με τον Σόιμπλε τον Ιανουάριο του 2013.

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας μετά τα επιχειρησιακά προβλήματα και τα κρούσματα διαφθοράς από την επιχείρηση «Θησέας» εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ.

Κόσμος: Η έξωση του Μάικλ Φλιν από το επιτελείο του αμερικανού προέδρου για τις ρωσικές του επαφές έχει ανοίξει εύρυτερη θύελλα γύρω από τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τη Μόσχα: Ο Τραμπ, είπε ο εκπρόσωπός του, γνώριζε «εδώ και εβδομάδες» πως ο Φλιν είχε «παραπλανήσει το Λευκό Οίκο» αλλά καθυστέρησε την απομάκρυνσή του, ενώ την ίδια ώρα οι New York Times υποστηρίζουν ότι και άλλοι σύμβουλοι και συνεργάτες στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε επαφές με ρώσους αξιωματούχους. 

Έρευνα ζητούν μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ τους και Ρεπουμπλικανοί.Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της συριακής πόλης Ντέρα για δεύτερη μέρα καθώς τα στρατεύματα της συριακής κυβέρνησης συγκρούονταν με αντικαθεστωτικούς κοντά σε στρατηγικό σημείο διεύλευσης στα σύνορα με την Ιορδανία, σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς και μαρτυρίες. 

Παράλληλα, οι συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν που θα ξεκινούσαν την Τετάρτη αναβλήθηκαν για μία ημέρα. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έδειξε πως η αμερικανική ηγεσία απομακρύνεται από το να θέτει ως προϋπόθεση τη λύση των δύο κρατών για επίλυση του Παλαιστινιακού: «Στόχος είναι η ειρήνη, είτε έρθει με τη μορφή των δύο κρατών είτε κάπως αλλιώς» είπε ο αξιωματούχος -κάτι που, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Ο Τραμπ υποδέχεται την Τετάρτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει από την Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία και να αποκλιμακώσει τις βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι το διαζύγιο πρέπει να βγαίνει σε βάρος του μέλους του ζευγαριού που απατά πρώτο. Η όλη υπόθεση αφορά δικαστική διαμάχη πρώην ζευγαριού για τα δικαστικά έξοδα και καταβολή τυχόν διατροφής. Η σύζυγος είχε ανακαλύψει την απιστία του ανδρός της και είχε αποφασίσει, αμέσως μετά, να προσφύγει στην δικαιοσύνη, με αίτημα το διαζύγιο. Στο μεταξύ, όμως, είχε απατήσει και η ίδια τον άνδρα της, ενώ εκείνος είχε φύγει από το σπίτι και ήταν σε διάσταση.

Οικονομία:Ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας μεταξύ του 2,5% και 3% αναμένει για το 2017 το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά το δ' τρίμηνο του 2016, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,8%, η ανεργία μειώθηκε στο 13,3% και αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2,7%.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με στόχο να δώσει ώθηση για κλείσιμο της β' αξιολόγησης. «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε. Τόνισε παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης».

Επιβάρυνση στις εισφορές που σε ορισμένες κατηγορίες φτάνει και το 46,06% θα υποστούν οι μηχανικοί, οι μηχανολόγοι και οι αρχιτέκτονες του ιδιωτικού τομέα. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς ασφαλισμένων και εργοδοτών ορίζεται στα 5.860,80 ευρώ για το 2017.

Έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ έκαναν κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπόθεση που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με καταγγελία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Επιχείρησης στην αγορά.

Την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν υπάρχει ζήτημα «Grexit», εκφράζει ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Σχετικά με την αξιολόγηση εξηγεί ότι η «πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία».

Αθλητισμός: Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η Παρί Σεν Ζερμέν του Ανχελ Ντι Μαρία (γιόρτασε τα γενέθλιά του με δύο γκολ), αλλά και η Μπενφίκα του σκόρερ Κώστα Μήτρογλου, πήραν τις νίκες με 4-0 και 1-0 κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ντόρτμουντ αντίστοιχα. Οι Γάλλοι στην ουσία «τελείωσαν» τους Καταλανούς στη φάση των «16» του Champions League, ενώ οι Πορτογάλοι θα πρέπει να κρατήσουν το προβάδισμά τους στη ρεβάνς της Γερμανίας.

Άγριο ξύλο στην προπόνηση της Μπόκα Τζούνιορς. Πρωταγωνιστές δύο συμπαίκτες της φημισμένης ομάδας της Αργεντινής, ο Χουάν Ινσαουράλδε και ο Τζόναθαν Σίλβα. Στη διάρκεια του οικογενειακού διπλού οι δύο παίκτες ήρθαν ξαφνικά στα χέρια κι αντάλλαξαν πολλές μπουνιές έως ότου οι πιο ψύχραιμοι τους χωρίσουν. 

Ο Ινσαουράλδε, ο οποίος για ένα διάστημα πέρασε από τον ΠΑΟΚ (και σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είχε χτυπήσει εκτός φάσης τον Εντινγκά, αλλά και τον Κουτρουμπή σε ένα άλλο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό) και ο Σίλβα αποχώρησαν από το γήπεδο με εντολή του προπονητή, ο οποίος τους τα έψαλε για τα καλά.

Δηλώσεις για τον αυριανό αγώνα με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη, έκανε ο προπονητής της Οσμανλισπόρ, λίγη ώρα πριν την αναχώρηση της τουρκικής αποστολής για την Αθήνα. «Ο Ολυμπιακός παίζει ένα στιλ ποδοσφαίρου που ταιριάζει στο δικό μας, παίζει παρόμοιο ποδόσφαιρο. 

Οι επιθετικοί είναι πολύ κινητικοί, ενώ οι μέσοι και οι αμυντικοί ξέρουν να κοντρολάρουν το παιχνίδι. Οι δικοί μου παίκτες διαθέτουν την εμπειρία για να διαχειριστούν την πίεση που θα ασκήσει ο κόσμος του Ολυμπιακού». Η επιτροπή διαιτησίας της UEFA όρισε τους διαιτητές για τους πρώτους αγώνες της φάσης των «32» του Europa league. 

Τον αγώνα στο Καραϊσκάκη μεταξύ του Ολυμπιακού και της Οσμανλίσπορ θα διευθύνει ο Γάλλος διαιτητής, Ρούντι Μπουκέ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Φρεντερίκ Κανό και Κιρίλ Γκρινκόρ, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ερίκ Ντανιζάν.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: