14 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (14/2/2017)

 

Ελλάδα:Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 1:30 μετά το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου. Πλάνα από την τελική φάση -δηλαδή, την έκρηξη- της γιγαντιαίας επιχείρησης για την βόμβα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που είχε βρεθεί στο Κορδελιό έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού. 

Η βόμβα μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη ενώ οι κάτοικοι του Κορδελιού είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους. Ιερέας 47 ετών βρέθηκε νεκρός, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μέσα στο διαμέρισμα που διέμενε, στην οδό Ναυπλίου, στον Γέρακα. Ο άτυχος ιερέας ήταν δεμένος χειροπόδαρα, ενώ δίπλα στο πτώμα του οι αστυνομικοί βρήκαν ένα μαξιλάρι γεμάτο αίματα.

Αθόρυβα μεν, αλλά σταθερά η Άγκυρα επιβάλλει τις θέσεις της, προετοιμάζοντας την επιβολή τους στη νέα Διάσκεψη της Γενεύης, εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί όπως προγραμματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Γιατί ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλάει δημόσια για το Grexit; Υπάρχει πραγματική διένεξη ή κρύβεται προεκλογική τακτική;» διερωτάται η FAZ, αναφερόμενη στον Σόιμπλε. Ο τίτλος του άρθρου, το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι: «Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;»

Κόσμος:Το Playboy αποφάσισε να επαναφέρει το γυμνό στις σελίδες του, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση που έλαβε το 2016 (να το καταργήσει) ήταν λάθος. Μάλιστα, ακολουθώντας τις επιταγές της νέας εποχής, το τεύχος Μαρτίου-Απριλίου κυκλοφόρησε με το hashtag: #NakedIsNormal.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας, καλώντας τα μέλη του να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκγιανγκ -σταματώντας πάντως σε αυτό, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες ενδείξεις για ενδεχόμενα επόμενα βήματα. 

Την ίδια στιγμή, η Νότιος Κορέα εκτιμά ότι το βεληνεκές του πυραύλου που δοκιμάστηκε το Σαββατοκύριακο μπορεί να ξεπερνούσε τα 2.000 χλμ. Την παραίτησή του από σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ υπέβαλε ο Μάικλ Φλιν. Εδώ και μέρες είχε ξεσπάσει σάλος για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος.

Οι δημοσιογράφοι στη Γαλλία δέχονται όλο και περισσότερες «βίαιες επιθέσεις» από πολιτικούς εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, που προδιαγράφονται αμφίρροπες, καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). 

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μέσα ενημέρωσης είναι αντιμέτωπα με όλο και περισσότερη εχθρότητα, ειδικά εκ μέρους του Φρανσουά Φιγιόν και των υποστηρικτών του, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με την αργομισθία της συζύγου του που μείωσε δραματικά τις πιθανότητές του να νικήσει.

Στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ καταφέρθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του Μάρτιν Σουλτς, του νέου ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών με τον οποίο θα αναμετρηθεί η νυν καγκελάριος στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, διότι είχε καλέσει να εκδοθούν «ευρωομόλογα» για να διευθετηθεί η κρίση κρατικού χρέους στις χώρες της ευρωζώνης.

Οικονομία:Στο νέο του βιβλίο «Μαύρος Ιούνιος» ο γνωστός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης και τάσσεται υπέρ πιο χαλαρών δεσμών των κρατών-μελών με την ευρωζώνη.

Επιμένουν οι δανειστές σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ και στη διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω ΤΑΙΠΕΔ, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης. Την ίδια ώρα, πιεστικά επανέρχεται το θέμα της ρευστότητας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σκληρό παρασκήνιο για να βρεθεί λύση την τελευταία στιγμή και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, εάν κλείσει η συμφωνία δανειστών-κυβέρνησης, θα έρθουν για να μείνουν.

Με 53 ψήφους υπέρ και 47 κατά επικύρωσε η αμερικανική Γερουσία την επιλογή του Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας το χαρτοφυλάκιο στο Στίβεν Μνούτσιν -πρώην τραπεζίτη στην Goldman Sachs. H ψηφοφορία κύλησε σε αυστηρά κομματικές γραμμές (μόνο ένας Δημοκρατικός ψήφισε υπέρ) και ο νέος υπουργός ορκίστηκε αμέσως, δεσμευόμενος για μείωση του φορολογικού βάρους στη μεσαία τάξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Εμείς θα επιδιώξουμε μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο και μετά μπορούμε να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Έχουμε καθυστερήσει, γιατί έχουμε να αποφασίσουμε για πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα» πρόσθεσε.

Αθλητισμός:Ξανά δράση στο Champions League, για τη φάση των «16» της διοργάνωσης. Σήμερα, Τρίτη, ξεχωρίζει η μεγάλη μονομαχία μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπαρτσελόνα, αλλά και η κόντρα των Παπασταθόπουλου με Μήτρογλου και Σάμαρη, καθώς Ντόρτμουντ και Μπενφίκα θα δώσουν τη μάχη της πρόκρισης.

Δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη που δίνει για να μπει στην πεντάδα άφησε στο «Καυτανζόγλειο» η ΑΕΚ. Η Ένωση διατήρησε για 7ο ματς το αήττητο (σε όλες τις διοργανώσεις), αλλά αναδείχθηκε ισόπαλη, 2-2, με τον Ηρακλή, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 20ής αγωνιστικής της Super League.

Όλη η προσοχή του Ολυμπιακού έχει στραφεί πλέον στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Αυτή την εβδομάδα ξαναρχίζουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την Πέμπτη η πειραϊκή ομάδα υποδέχεται την Οσμανλισπόρ, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο των «32» του Europa League. Το μεγάλο πρόβλημα για τον Πάουλο Μπέντο είναι η απουσία του Ιντέγε και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» η θέση του κόφτη, μετά το μεγάλο κενό που άφησε η αποχώρηση του Μιλιβόγεβιτς.

Σε ρυθμούς Σάλκε μπαίνει ο ΠΑΟΚ, με τους βασικούς παίκτες να έχουν ρεπό μετά τη χθεσινή αναμέτρηση με την Ξάνθη. Στο πρόγραμμα, που έγινε με την συμμετοχή όσων δεν αγωνίστηκαν με την Ξάνθη, πήρε μέρος και ο αποθεραπευθείς Δημήτρης Πέλκας, που ολοκλήρωσε μάλιστα την παρουσία του στην προπόνηση χωρίς ενοχλήσεις. Ετσι ο δεξιοτέχνης μέσος αυξάνει τις πιθανότητες να είναι διαθέσιμος στον αγώνα για τους «32» του Europa League, το βράδυ της Πέμπτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: