30 Απριλίου, 2016

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ

 

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,
Η Ανάσταση του Κυρίου σκορπίζει σε όλη την πλάση, το μήνυμα της Ελπίδος, της Χαράς, της Ευφροσύνης, της Ειρήνης. Αυτά τα δώρα, τα δώρα που πηγάζουν από τον παντοτινά άδειο Τάφο του Αναστημένου Κυρίου μας, ας πλημμυρίζουν τις καρδιές όλων Σας και ας μεταμορφώνουν την ζωή Σας.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
 


 

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 

Σε μια χώρα όπου η παράδοση κατέχει περίοπτη θέση, δεν θα μπορούσε η περίοδος του Πάσχα να μην είναι γεμάτη από έθιμα, διαφορετικά σε κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 
† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ 
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
Ὁλοκαρδίως σᾶς ἀπευθύνομεν ἀπὸ τῆς ἕδρας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τὸν χαρμόσυνον χαιρετισμὸν «Χριστὸς Ἀνέστη!».

ΤO BREXIT ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

 

Σε λίγες εβδομάδες ένα πολύ σημαντικό δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή, ή όχι, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορικά η Βρετανία είχε πάντα μια επιφυλακτική, και συχνά αντιφατική, στάση ως προς την συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

 

Ο Πατριάρχης κρατώντας τις δύο (πολυσώματες) σβηστές λαμπάδες, εισέρχεται στο αγ. Κουβούκλιο και κλείνεται στον Πανάγιο Τάφο. Εκεί, ως γρά­φει ο Κάλ. Μηλιαράς, «κλίνας τά γόνατα μετά φόβου καί κατανύξεως ναγινώσκει τήν κόλουθον εχήν». (Την παραθέτουμε ολόκληρη και ακριβώς ως έχει στην Νέα Σιών, το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Πατριαρχείου Ιεροσολύ­μων, τόμ. ΞΒ”, 1967 σελ. 235, δηλαδή στη μελέτη για το άγιο φς του Καλ. Μηλιαρά).

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Νέα επίθεση σε μερίδα μέσων ενημέρωσης εξαπολύει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η διαπλοκή, λίγο πριν την Ανάσταση, παίζει τα ρέστα της». Η ελληνική κοινωνία, παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση, εκπέμπει μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας, δήλωσε το Μεγάλο Σάββατο από τα Ιεροσόλυμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

ΛΗΓΕΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ»;

 

Σε όλες τις γιορτές η νηστεία λήγει με τη Θεία Λειτουργία της ημέρας της εορτής. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νηστεία του Πάσχα.  Τα πράγματα όμως είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς το Μεγάλο Σάββατο το πρωί τελείται στους Ναούς μας η λεγόμενη «πρώτη Ανάσταση» και πολλοί νομίζουν ότι πλέον έληξε η νηστεία.

ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 
 
νάστα, Θεός,
κρνον τν γν,
τι σ κατακληρονομήσεις
ν πσι τος θνεσι.

«τι κα Χριστός παξ περ μαρτιν παθε, δίκαιος πρ δίκων, να μς προσαγάγ τ Θε, θανατωθες μν σαρκί, ζωοποιηθείς δ πνεύματι· ν κα τος ν φυλακ πνεύμασι πορευθες κήρυξεν» (Α´ Πέτρ. γ´ 18-19).