05 Ιανουαρίου, 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 

Μπορεί οι αναλύσεις κύρους της Δύσης (βλ. Stratfor, Deutsche Welle κ.λπ.) να «προβλέπουν» ότι το επόμενο έτος δεν θα είναι... ρόδινο για τη Μόσχα και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανα­γκαστεί να αναδιπλωθεί τόσο στη συριακή κρίση όσο και στη ρωσοτουρκική διένεξη, η τωρινή πραγματικότητα όμως θέλει τον Ρώσο πρόεδρο να καταφέρνει απανωτά χτυπήματα σε διάφορα μέτωπα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

TΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, 170 σελίδων και 64 άρθρων, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να αποσταλεί στους θεσμούς, όταν ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΤΑ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2015

 

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο. Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα στο τέλος Ιανουαρίου μείωσε το βασικό επιτόκιο από το 17% στο 15%. Τους επόμενους τρεις μήνες το μείωνε σταδιακά ως το 12,5%. Με αυτό τον τρόπο η ΚΤ προσπαθούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση που προέκυψε στο τέλος του 2014.

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ KAI Ο ΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση και την εφαρμογή των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου είναι ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα να μην ανανεωθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία λήγει τον Μάρτιο. Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν συνείδηση ότι οι επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα δοκιμάσουν τις πολιτικές αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΥΡΗΝΑ» ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

 

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει λόγο μόνο για τις Εγγυήσεις επιστρατεύει η Αθήνα για να αποφύγει τις εθνικές ευθύνες της στο Κυπριακό αλλά και για να μην εμπλακεί σε μια ακόμη διένεξη με τους εταίρους (και δανειστές) αλλά και την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία προσβλέπει για τον περιορισμό του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος. Μια επιλογή που πρακτικά θέλει να βγάλει την Αθήνα εκτός του πλαισίου της διαπραγμάτευσης για την ουσία του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι μια κακή η ημιτελής πρόταση λύσης θα απορριφθεί πανηγυρικά από τα δημοψηφίσματα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας διεξάγεται από το καθεστώς Ερντογάν ένας κανονικός πόλεμος εναντίον όχι μόνο του ΡΚΚ, αλλά εν γένει του κουρδικού στοιχείου: απαγόρευση κυκλοφορίας, νεκροί και τραυματίες, ισοπέδωση συνοικιών. Παράλληλα, η σύγκρουση μεταφέρεται και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, διά της προσπάθειας του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου - προφανώς και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν - να εμφανίσει το HDP ως κόμμα εχθρικό προς το τουρκικό κράτος.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Προβλήματα στις πτήσεις, κυρίως προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης επιχείρηση του Λιμενικού ανοικτά της Ρόδου για τον εντοπισμό δύο αλλοδαπών που επέβαιναν σε λέμβο. Στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο Super Puma.

Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΗ

 

Το bloomberg έκανε λόγο για τη συνεχή φυγή των καταθέσεων και τη επερχόμενη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού με τους δανειστές η οποία δεν προβλέπεται να έχει την κατάληξη που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επικαλούμενοι τα στοιχεία της ΤτΕ, στα οποία παρουσιάζεται υποχώρηση των καταθέσεων για τον μήνα Νοέμβριο του 2015, στα 120,9 δις, το οποίο αποτελεί χαμηλό 12ετίας.

TO ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

 

Όλες οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Εκτός, όπως είπε, από αυτές που θα αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (ιατρικές δαπάνες κ.ά.).

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Ο Τόμας Κρίγκερ από τον γερμανικό Κέντρο Πολιτικής Επιμόρφωσης ισχυρίζεται ότι το βιβλίο "Ο Αγών μου" του Χίτλερ δεν έχει καμία βάση όσο αφορά την ιστορία.Το βιβλίο του Χίτλερ ήταν απαγορευμένο εδώ και 70 χρόνια, όμως πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου αναμένεται να παρουσιάσει μία κριτική έκδοση που θα είναι σε 4.000 αντίτυπα.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ!

 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, το σχέδιο για το ασφαλιστικό με τίτλο, «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», στο οποίο συνοπτικά αναφέρεται πως οι συντάξεις άνω των 750 ευρώ, θα μειωθούν κατά 15%.

AΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ 2016!

 

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν λένε σταματήσουν, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει σε μια ανεξήγητη σιωπηλή τακτική, που αφήνει πολλά ερωτήματα καθώς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει που θα οδηγήσει.