26 Οκτωβρίου, 2015

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

 

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων μεταξύ άλλων είπε:....... Δεν μπορούν όλοι οι δάσκαλοι να διδάξουν. Χρειάζεται να έχουν προετοιμασμένη την ψυχή τους για ό,τι διδάσκουν και πολύ περισσότερο για τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Αν ρίξουμε μια ματιά στους αιώνες που πέρασαν, εκατομμύρια είναι οι δάσκαλοι που ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, για να την κάνουν πιο απλή, κατανοητή, για να μπορούν οι άνθρωποι να προβληματιστούν, να χαράξουν την πορεία τους, να ωφεληθούν πολύπλευρα, να γίνουν πνευματικοί άνθρωποι»

Στην δύσκολη, για τον τόπο, περίοδο της Τουρκοκρατίας και στην έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης που υπήρχε τότε είπε: «Στην Ελλάδα, υπήρξε μία περίοδος σκοτεινή. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την πατρίδα μας, έκλεισαν ό,τι πνευματικό υπήρχε. Βύθισαν τον κόσμο στο σκοτάδι, στον αναλφαβητισμό».

«Κάποιος ιστορικός αναφέρει ότι τον 17ο αιώνα, η περιοχή της Μακεδονίας ενώ είχε 500.000 κατοίκους μόνο οι 50.000 μπορούσαν να διαβάσουν και αυτοί λίγο, ό,τι ήξεραν από τα κολλυβογράμματα, από αυτά που μάθαιναν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια. Εκείνη την εποχή, ένας φωτισμένος άνθρωπος, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που ζούσε σε ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους.

Βλέποντας την κατάσταση του σκότους που υπήρχε στην Ελλάδα, είπε θα φύγω και με τα λίγα γράμματα που ξέρω - είχε κάνει αρκετές σπουδές για την εποχή του - θα γυρίσω να σκορπίσω το φως της διδασκαλίας του Χριστού στο σκλαβωμένο έθνος. Και έτσι έκανε. Γύρισε την Ελλάδα δύο και τρεις φορές και όταν πήγαινε στα χωριά το πρώτο που ρωτούσε δεν ήταν αν έχουν εκκλησία, αλλά αν έχουν σχολείο.

Αν απαντούσαν αρνητικά, τους έλεγε ότι δε θα φύγει από εκεί αν δεν μαζέψουν ρεφενέ χρήματα, για να φτιαχτεί σχολείο και να έρθει δάσκαλος, για να μάθει τα παιδιά γράμματα. «Μόνο αν μάθετε γράμματα θα μπορέσετε να μάθετε τι είναι ο Χριστός, τι είναι η διδασκαλία του, για να μπορέσετε να γίνετε άνθρωποι πνευματικοί, σωστοί», έλεγε ο Πατρο-Κοσμάς.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο άνθρωπος μόνος του έφτιαξε, κατά τους ιστορικούς, 250 σχολεία, μικρά και μεγάλα που έστελναν σε όλη την Ελλάδα το λίγο, αλλά δυνατό και ουσιαστικό φως. Εδώ είναι η ρίζα. Εδώ είναι το ξεκίνημα των παιδιών που έμαθαν και είδαν τι έχουν χάσει, τι τους πρέπει και πώς πρέπει να αγωνιστούν.

Από αυτήν την φύτρα βγήκαν όσοι θυσιαστήκαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία». Συνεχίζοντας, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για την σημασία συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την παιδεία και την εκπαίδευση.

«Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο και την δημιουργία του κράτους», «όταν οι συνεργάτες του Καποδίστρια του ζήτησαν να τους πει τι Υπουργεία και τι Γραμματείες θα δημιουργηθούν για την Παιδεία και την Εκκλησία εκείνος τους απάντησε: «Δεν ντρέπεστε; Σε αυτόν τον τόπο μπορείτε να βάλετε χωριστά την παιδεία, την μόρφωση, από την Εκκλησία; Είναι δύο χώροι που φωτίζονται από το φως του ίδιου Πατέρα, του Θεού μας».

Πάντα στο κέντρο του χωριού ήταν η Εκκλησία, το σχολείο, και η κοινότητα και γύρω-γύρω πεζούλια, όπου μαζεύονταν οι πιστοί μετά τη λειτουργία, για να κουβεντιάσουν, να λύσουν όποια θέματα και να αγωνιστούν για το σύνολο της κοινότητας.

Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξαν οι συνθήκες και σήμερα τα σχολεία είναι πολύ μακριά από τις εκκλησίες. «Εκείνο, όμως, που μας προβληματίζει δεν είναι η γεωγραφική απόσταση, αλλά ότι το σχολείο και η Εκκλησία δεν πορεύονται μαζί. Η παιδεία και η Εκκλησία ακολουθούν πολλές φορές διαφορετικό δρόμο.

Να ψάξουμε να βρούμε τι φταίει. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και από τις δύο πλευρές. Είπα αυτές τις σκέψεις, διότι φοβάμαι μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση που ζούμε, που η φτώχεια είναι ανεξέλεγκτη και η ασφάλεια σχεδόν ανύπαρκτη. Ποιος από μας δεν διερωτάται τι θα γίνει αύριο; Πού πηγαίνουμε;

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα έρχονται και πράγματα τα οποία πρέπει να τα μελετήσουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, τα οποία έχουν μέσα σπινθήρες φωτιάς και πρέπει να τα προσέξουμε».

«Εδώ και λίγα χρόνια, υπάρχει ο θόρυβος ότι δεν χρειάζονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Η διδασκαλία του Χριστού είναι περιφρονητέα, το μάθημα που δίδαξαν όλες οι γενιές, που στηρίζονται οι ρίζες μας, οι παραδόσεις μας, δε μας χρειάζεται και δεν μας προσφέρει τίποτε.

Τώρα, αλλάζουν τα πράγματα, διότι έχουμε προαπαιτούμενο να πληρώσουμε προς τους δανειστές μας όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πνευματικά. Πρέπει να αλλάξουμε και τη ζωή μας. Να πουλήσουμε και την Ορθοδοξία μας. Υπάρχουν οι φωνές ότι τα θρησκευτικά, όπως διδάσκονται, δε χρειάζονται και πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να κάνουμε θρησκειολογία, να μάθουμε για το Ισλάμ και για το Βουδισμό.

Σήμερα οι γνώσεις είναι απαραίτητες, και πρέπει τα παιδιά μας να τα ξέρουν όλα, αλλά άλλο πράγμα η Ορθοδοξία. Με την Ορθοδοξία το παιδί, μεταξύ άλλων, θα μάθει να τιμά τον πατέρα του και την μητέρα του. Θα μάθει τι είναι η Εκκλησία, τι είναι η πίστη, τι είναι όλα αυτά που παρήγαγε ο πολιτισμός του χριστιανισμού μέσα στην κοινωνία.

Συνήθισα να μην κάνω διακρίσεις, αλλά τουναντίον να επιδιώκω να συναντιέμαι με όλα τα πολιτικά πρόσωπα, όχι για να βγάλουμε φωτογραφίες και να κάνουμε φιγούρες, αλλά προσπαθώ μέσα από αυτήν την επαφή να σε επικοινωνία, για να δω, να πω, να τονίσω τα προβλήματα αυτού του τόπου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και πώς πρέπει να τις ξεπεράσουμε.

Σε αυτό το πνεύμα δε θα μπορούσα να κάνω εξαιρέσεις. Η Αρχιεπισκοπή είναι ανοιχτή και όποιος θέλει έρχεται να συζητήσουμε. Τελευταία μίλησα και με τον Πρωθυπουργό και του είπα ακριβώς αυτές τις αλήθειες και εκείνος παραδέχτηκε, ότι δεν πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει σε αυτόν τον τόπο. Για μερικά ουσιαστικά θέματα είναι απαραίτητη η συνεργασία του κράτους και της Εκκλησίας, είναι θέματα για τα οποία έχουν μεριμνήσει οι Πατέρες πριν από μας.

Μίλησα, ίσως με μια απρέπεια για την Υφυπουργό Παιδείας, όταν είπε «δεν βαριέστε, τα παιδιά μπορούν να φεύγουν από τα θρησκευτικά». Αν εμένα, δηλαδή», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, «δε μου αρέσει η ιστορία, η Άλγεβρα ή τα μαθηματικά, μπορώ να φύγω; Τι σχολείο θα έχουμε μετά;

Υπάρχουν κάποιοι γονείς που είναι χαλαροί με αυτά, αλλά δε ξέρουν ότι θα το πληρώσουν στα παιδιά τους. Υπάρχουν γονείς που δεν πιστεύουν, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να μην παρακολουθούν τα παιδιά τους το μάθημα των θρησκευτικών, διότι ο Κύριος μας είπε, όποιος θέλει να με ακολουθήσει. Κανείς όμως με το ζόρι.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας και στο Σύνταγμα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία η Παιδεία πρέπει να είναι και εκκλησιαστική. «Στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι η παιδεία πρέπει να είναι εθνική και θρησκευτική» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «η Βουλή των Ελλήνων μας έδωσε τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, που λέει πως η εκκλησιαστική παιδεία κανονίζεται σε συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία».

Είπε, επίσης, πως «και ο Πρωθυπουργός όταν συζητήσαμε είπε πως όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία θα τα αντιμετωπίζουμε από κοινού. Επομένως και ιστορικά και θεσμικά το θέμα έχει αντιμετωπιστεί. Δε μπορώ να καταλάβω αυτούς τους ανθρώπους που θερμαίνονται τόσο πολύ και βιάζονται να καταργηθούν τα θρησκευτικά».

Τόνισε δε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς που μισούν την ορθοδοξία μας, αυτούς που κοιτάνε να πάρουν τις οικονομίες μας, να ξεριζώσουν την ψυχή μας, διότι αν κόψουμε τις ρίζες μας δεν θα έχουμε καρπούς». Παρομοίασε, επίσης, τους νέους ανθρώπους με τα γάργαρα νερά των βουνών λέγοντας πως αν βάλουμε κανάλια στο νερό θα έχουμε καρπούς. Αν το αφήσουμε να πάει χαμένο, η ζημιά θα είναι μεγάλη.

Τα παιδιά είναι ευγενικά, αλλά αντιμετωπίζουν πολλές δοκιμασίες. Δε μπορούμε να τα εμποδίσουμε, γιατί στην ορμή τους κρύβεται το αύριο. Επομένως, όλοι μαζί, Εκκλησία, γονείς, δάσκαλοι και πολιτικοί καλούμαστε να κάνουμε κανάλια, ώστε η ορμή των παιδιών να γίνει δημιουργική και ο λόγος του Θεού είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία για τη στήριξη της ψυχής του καθενός από εμάς.

Τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και έχουμε καθήκον να τα προστατέψουμε. Εμείς οι μεγάλοι έχουμε την ευθύνη. Ενωμένοι καλούμαστε να προσφέρουμε τον χρυσό που μας ζητούν, αλλά δεν θα πάρουν τον Χριστό μας. Δε μπορούν. Η Ορθοδοξία, αυτός ο τόπος, η πατρίδα, εκεί στηρίχθηκαν εκεί θα στηριχθούν και στο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός θα περάσουμε τις δυσκολίες και θα προχωρήσουμε και πάλι ειρηνικά και ενωμένοι.
 


ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟ

 

Ως απλός Καρδινάλιος πού εξυπηρετεί σφόδρα τά συμφέροντα του Βατικανού φέρεται νά λει­τουργεί ό Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ό όποιος σύμφωνα μέ αποκλειστικές πληροφορίες από καλά ενημερωμένη φαναριώτικη πηγή κατάφε­ρε και έπεισε (ίσως και λιγάκι νά εκβίασε, υψώνο­ντας τόν τόνο της φωνής του) τον ηγούμενο τής ιστορικής Μονής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θε­ολόγου αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο νά παραδώσει στους παπικούς ναό, για νά τελούν τά λειτουργικά τους κα­θήκοντα στο ιερό νησί.

ΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41

 

Ο Δημοσθένης που δεν ήταν ιδιαίτερα θωπευτικός έναντι των Αθηναίων πολιτών, τους λέγει σε μια αποστροφή λόγου κάτι, που και για τους τωρινούς Έλληνες είναι ιδιαίτερα διδακτικό: «Νομίζετε τους προγόνους ημών αναθείναι τα τρόπαια, ουχ ίνα θαυμάζητε αυτά θεωρούντες, αλλ’ ίνα μιμήσθε τας εκείνων αρετάς».

ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

 

Στο νέο τηλεοπτικό τοπίο σίγουρα θα εισβάλουν νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα, για ν’ αγοράσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες. Εκείνο όμως το οποίο μας προβληματίζει είναι εάν πληρούν και άλλες προϋποθέσεις οι οποίες θα είναι ικανές για να μας πείσουν ότι παρέχουν τα εχέγγυα για μια πραγματική ελληνική τηλεόραση, αφού το παν δεν είναι μονάχα το χρήμα!..

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ... 2 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ 1 ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΚΡΟΙ... 10 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

 

Η ασύλληπτη τραγωδία που συνεχίζεται στα κύματα του Αιγαίου με τους μετανάστες δεν έχει τελειωμό. Ακόμα δύο μικρά παιδάκια – ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι – και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στα μανιασμένα από τα 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου κύματα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ 50.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Οι 30.000 θέσεις υποδοχής, εκ των οποίων 7.000 στα νησιά του Αιγαίου και 23.000 ανά την επικράτεια, θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους και οι υπόλοιπες σε δεύτερη φάση.Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες χαιρέτισαν την αποφασιστική στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των προσφύγων.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα υποδέχθηκε εχθές το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο Β υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Ματθαίος Χάλαρης, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

AΛΛΟ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ...

 

Σοκ έχει προκληθεί από την νέα αποκάλυψη που θέλει την Γερμανία να προμηθεύει με όπλα το Κατάρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 και τρία οβιδοβόλα, καθώς και πολεμοφόδια, απεστάλησαν πριν λίγες εβδομάδες από τη Γερμανία στο Κατάρ, στο πλαίσιο μεγάλης παραγγελίας που είχε κάνει η χώρα στην Kraus-Maffei Wegmann (KMW) το 2013.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ (ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ)

 

Σε μια σειρά δράσεων για την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Σύμφωνα με το προσχέδιο της Διάσκεψης για το μεταναστευτικό αναμένεται να ληφθούν μια σειρά μέτρων για τον συντονισμό της δράσης μεταξύ των κρατών-μελών.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ! ΜΥΣΤΙΚΑ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ...

 

Η Κύπρος αυτοκτονεί, μέρα με τη μέρα. Επι δεκαετίες αντιστάθηκε μετά τη βάρβατη τουρκική εισβολή το 1974, ωστόσο τα πράγματα δεν δείχνουν "ρόδινα" για το μέλλον της. Το θέμα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων που προνοούσαν οι «συμφωνίες» της Ζυρίχης τέθηκε συχνά από μερικούς στην Ελληνική πλευρά αλλά αδύναμα, εάν όχι αθόρυβα, και δεν αποτέλεσε ποτέ κόκκινη γραμμή των διαπραγματευτικών μας θέσεων.

† ΑΓIOΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ

 

Με την πνευματικήν του υπεροχή, την ωραία εμφάνιση, την ευσέβεια και την ηθική του γενναιότητα ο Δημήτριος έγινε πολύ γρήγορα γνωστός σε ολόκληρη την πόλη, «ντ ψυχς τ πόλει καθίσταται» και προεβλήθη ως ιδεώδες τελείου ανθρώπου. Καταγινόταν δε κυρίως εις το να μαθαίνει το καλό και να γυμνάζεται  στην πολεμική τέχνη, διότι αυτό συνδυάζει άριστα τη φρόνηση και την ανδρεία με τη στρατηγική πείρα.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Στον κόμβο της Κουλούρας εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας που διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού. Αντιπροσωπεία του μπλόκου θα κατέβει την Πέμπτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ...

 

Οι διαπραγματεύσεις τις ελληνικής κυβερνήσεις με τους δανειστές έλαβε τέλος, χωρίς όμως να βρεθεί λύση στα «κόκκινα δάνεια» και στο ΦΠΑ, αλλά θα επανέλθουν στις 9 Νοεμβρίου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι στον "αέρα" ενώ παράλληλα η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.

H ΓΑΛΛΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΦΙΛΗ ΧΩΡΑ! ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΗΘΕΛΕ...

 

Για τη διαχρονική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας ακούστηκαν κάποια στοιχεία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Δ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, η οποία είχε θέμα «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός», με αφορμή την παρέμβαση της κ. Μαρίας Μαντουβάλου, στην ομιλία του κ. Δημητρίου Μεταλληνού «Ιωάννης Καποδίστριας και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός».

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελούν η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος στους συνταξιούχους, καθώς και η καταβολή εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.