23 Φεβρουαρίου, 2015

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής και παράλληλα το τέλος της Αποκριάς. Πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.



 Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα: Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση - Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας.«Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας στην Καλλιθέα. Νεκρός είναι ο 31χρονος οδηγός μοτοσικλέτας, η οποία συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Δημοσθένους και Μαντζαγριωτάκη περίπου στις 3:45. Ο οδηγός του αυτοκινήτου εγκατέλειψε το θύμα στον τόπο του δυστυχήματος και αναζητείται.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ 404 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ 17 ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

  

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, που έχουν εξαπολύσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, κατ’ εντολή του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο, μέχρι τώρα, 50 μεγαλοκαταθέτες, ως ελεγχόμενοι για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Έναν σκληρό αγώνα αντοχής επί ένα 24ωρο, στον οποίο κρίθηκε εν πολλοίς η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και είχε σημείο αναφοράς το «στρατηγείο» στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το «τείχος» Σόιμπλε έπρεπε να... πέσει μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.

Η "ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ" ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Ένα μακροσκελές άρθρο για τους ανθρώπους που κρατούν αυτή τη στιγμή τη τύχη της χώρας στα χέρια τους, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσίευσαν πριν λίγες μέρες οι Financial Times, εξιστορώντας ουσιαστικά πώς φτιάχτηκε η ομάδα του πρωθυπουργού. "Ήταν μεσάνυχτα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να αντισταθεί στον ύμνο του γκλαμ ροκ.

ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΙΚ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ 21 ΚΟΥΡΔΟΥΣ

 

Φόβοι για νέους αποκεφαλισμούς και εκτελέσεις από άνδρες του Ισλαμικού Κράτους από το νέο εννιάλεπτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει να μεταφέρονται σε κλουβιά 21 Κούρδοι Πεσμεργκά.