06 Φεβρουαρίου, 2015

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΣΤΕΙΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

Το Σάββατο εορτή της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω, πανηγυρίζει η ομώνυμη ιερά Μονή του στο Στείρι της Λιβαδειάς. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, παρουσία στο ιερό βήμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, του γέροντος Θεοφιλεστάτου επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του Σεβ. Θηβών  κ. Γεωργίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και την πορεία του Οσίου, ο οποίος με άσκηση και επιμονή στα μοναστικά ιδεώδη οικοδόμησε αυτή την Ιερά Μονή που για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει έμελλε να δοξάζεται μέχρι τις μέρες μας. Την κυριώνυμο ημέρα, στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ο οποίος στον κήρυγμα του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της αγάπης και της υπομονής του οσιακού βίου του Αγίου Λουκά.

Τέλος, στην λιτανεία του ιερού Λειψάνου στην  οικεία θέση στο καθολικό που βρίσκεται στο ίδιο σημείο πάνω από τον τάφο του στην κρύπτη της Αγ. Βαρβάρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους αρχιερείς και προσέφερε το τετραβάγγελο του επισκόπου Σαλώνων Ησαΐου στον άγιο Κομοτηνής, ευχόμενος χρόνια πολλά και ο Όσιος να είναι βοηθός και σκεπαστής σε όλους μας.
 



Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑ ΦΩΤΙΟ

 

Με συλλείτουργο στο καθολικό της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και κοινή σύσκεψη των καθηγητών των θεολογικών σχολών, τίμησε και φέτος τον προστάτη της άγιο Φώτιο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Κ.κ. Ιερώνυμος προεξήρχε της θείας λειτουργίας που τελέστηκε το πρωί στην οποία συμμετείχαν οι μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και Ξάνθης κ. Παντελεήμων, με συμπροσευχομένους τους περισσότερους μητροπολίτες που συμμετέχουν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και άλλους οι οποίοι εδρεύουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Παρόντες, ακόμη, στη θεία λειτουργία ήταν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αρχιμανδρίτης Δαμιανός καθώς και ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Της Θείας Λειτουργίας την οποία παρακολούθησαν αρκετοί καθηγητές από τις Θεολογικές Σχολές αλλά και φοιτητές, ακολούθησε η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Μετά την θεία λειτουργία, πραγματοποιήθηκε ομιλία στο συνεδριακό κέντρο της μονής Πεντέλης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, των περισσότερων μητροπολιτών που συμμετέχουν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο καθώς και καθηγητών των Θεολογικών Σχολών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου της Θεσσαλονίκης.

Ομιλητής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πρεσβεία επ’ Ασσυρίους - Η ανατολική πολιτική του Ιερού Φωτίου».
 


ΕΠΤΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΕΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΦΙΛΟΥΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ Β΄

 

Επτά χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα εκείνη της εκλογής, του από Θηβών και Λεβαδείας Κ.κ. Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, όπου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Οι Άρχοντες, ο Κλήρος και ο Λαός τον υποδέχθηκαν αναφωνώντας με το ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ την 7ην Φεβρουαρίου 2008.

Μέσα από τον Ενθρονιστήριο λόγο του, «μίλησε» στις καρδιές του ποιμνίου του. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο άρχισε το έργο του κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες του. Με μια σπάνια ευγένεια ψυχής και καρδιάς, με μια απλότητα και μια αμεσότητα, σαν στοργικός πατέρας από την πρώτη ημέρα αγκάλιασε τα παιδιά του και από τότε υπάρχει μέσα στις καρδιές όλου του ποιμνίου του.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν λειτουργεί με πρωτόκολλα, βρίσκεται παντού στον Άστεγο, στον Γέροντα, στον πεινασμένο, τολμάει ακόμα να πάει εκεί όπου συχνάζει η νεολαία, γιατί γνωρίζει ότι από αυτή την συναναστροφή, πάντα κάτι εποικοδομητικό θα προκύψει και έχει καταφέρει πολλά από αυτές τις άξαφνες συναντήσεις του με τους νέους. Ταπεινός όπως πάντα, προσιτός γνήσιος κήρυκας του Ευαγγελίου μα προπάντων ακούραστος.   

Ως Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας, πράττει το χρέος του χωρίς δημαγωγία και εντυπωσιακή προβολή, διότι πιστεύει ακράδαντα πως ότι ο Επίσκοπος ο εις τύπον Χριστού ιστάμενος οφείλει να είναι η εσταυρωμένη αλήθεια. Ο Μακαριώτατος φέρεται και ενεργεί ως αληθινός πνευματικός ηγέτης, αντιμετωπίζοντας κάθε άνθρωπο ως δημιούργημα του Θεού, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία και Εθνικές καταβολές.

Ευαγγελίζεται την ειρήνη, την αγάπη και την συναδελφοσύνη των λαών, χωρίς διακρίσεις, χωρίς τείχη και αποκλεισμούς. Έχει με τον τρόπο του γκρεμίσει προλήψεις και προκαταλήψεις σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι ο Ιεράρχης που δεν θέλει να προβάλλει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό πρέπει να γίνεται αθόρυβα εξάλλου συχνά λέει στους συνεργάτες του:«Αφήστε να μιλήσουν τα έργα δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς». 

Γι΄ αυτό δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στο μεγάλο έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Μακαριώτατος από την ημέρα που εξελέγη στον Θρόνο των Αθηνών. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε τις Ιστοσελίδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να ενημερωθείτε πλήρως και εμπεριστατωμένα, για τα ήδη τελειωμένα έργα που είχε προγραμματίσει από την πρώτη μέρα. 

1) http://iaath.gr/index.php/2010-02-05-11-33-20 και   
2) http://www.mkoapostoli.gr/ 

Συμπάσχει στον πόνο του άλλου, όπως επίσης παρέχει και απλόχερα αν χρειαστεί την συγγνώμη. Πονάει όταν δεν τελειώνουν γρήγορα τα έργα της Εκκλησίας διότι βιάζεται για να στεγάσει ανθρώπους εμπερίστατους όπως, την αντιμετώπιση βαρέων νοσημάτων, άτομα για απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, παιδιά με ειδικές ανάγκες, γέροντες και άλλες κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας για τον άνθρωπο.

Το ίδιο εξάλλου άγχος και αγωνία είχε ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, εδώ όμως προχωρά πιο γοργά διότι οι  ανάγκες είναι περισσότερες και τα χρόνια έχουν αλλάξει. Πολλές φορές υποστηρίζομε ότι πρέπει να δημιουργούμε πρότυπα, ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή που τα γνήσια πρότυπα έχουν ξεθωριάσει. Δεν είναι κατακριτέο αυτό, είναι όμως ακόμη καλύτερο όταν τα πρότυπα δεν τα δημιουργούμε, αλλά τα αναγνωρίζουμε, τα αντιλαμβανόμαστε, τα παραδεχόμαστε, τα μαρτυρούμε, τα αναζητούμε και τελικά τα ανακαλύπτουμε και τα απολαμβάνουμε στην φυσική τους κατάσταση. 

Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας ηγέτης δεν είναι αυτός που μόνο χτίζει, ανακαινίζει, οικοδομεί, διοικεί ή που προσπαθεί να επιδείξει ένα κοινωνικό έργο για να αποσπάσει τα χειροκροτήματα των πολλών. Γι’ αυτό με την παρουσία του μπορεί και ομιλεί σε κάθε άνθρωπο χωριστά και κερδίζει καρδιές.    

Με την ευφυΐα και την σοφία που τον διακρίνει καθώς και την κρυστάλλινη ευθυγνωμία του επιλύει τα παρουσιαζόμενα προβλήματα της Εκκλησίας είτε αυτά είναι πρακτικά, είτε  κοινωνικά, είτε δογματικά, είτε διοικητικά. Προωρά τα πάντα. Μόνο η ζωή που την αφιερώνεις στους άλλους είναι ζωή που αξίζει.

Πολλές σελίδες θα χρειαστούν για να αναφερθεί κανείς στο πολυσχιδές έργο του Μακαριωτάτου το οποίο δεν διαλαλεί, διότι θεωρεί ότι για έναν Επίσκοπο κορυφαία στιγμή της Ποιμαντορίας του είναι η συνεχής πνευματική άνθηση μιας Τοπικής Εκκλησίας της οποίας την ευθύνη έχει, διότι τότε και μόνο πολιτογραφεί πολίτες του ουρανού.

Εμείς από το Ιστολόγιό μας σπεύδουμε να ευχηθούμε, στον Μακαριώτατο τα βέλτιστα και τα κρείττονα ο δε Παντοκράτωρ Κύριος να του ανταποδίδει εκατονταπλασίως τις θυσίες και τους κόπους της πολύχρονης και καλλίκαρπης διακονίας του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
 


ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

Με 235 ψήφους εξελέγη νέα Πρόεδρος της Βουλής, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση για το αξίωμα, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος εκτελούσε χρέη προσωρινού Προέδρου, η κ. Κωνσταντοπούλου, “κατέγραψε” ρεκόρ ψήφων και ως εκ τούτου αποδοχής από το σώμα της Βουλής, για τη θέση της Προέδρου. Σημειώνεται πως το προηγούμενο ρεκόρ είχε γίνει από τον τέως ΠτΒ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα ενώ τις προηγούμενες ημέρες τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν δηλώσει πως θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο κ. Τραγάκης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να καταλάβει την έδρα και εκφωνήσει την πρώτη ομιλία, για την ανάληψη του αξιώματος.
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Υποψήφια για το αξίωμα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων. Σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες. «Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης.

Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Προληπτική εκκένωση και στον οικισμό Πόρου. Δίνοντας βάρος στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει βαρύτατες ποινές για τις υποθέσεις που στοιχειοθετούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οι δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, η κ. Ισιδώρα Πόγκα, πρόεδρος, και ο κ. Αλέξανδρος Σάββας, υψώνουν νομικό τείχος έναντι της άποψης του εισηγητή Νίκου Σαλάτα, ο οποίος μειοψήφησε, εν όψει της δίκης 70 χρυσαυγιτών.

Επιστολή υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης συνυπογράφουν 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου. Με την επιστολή αυτή καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους». Βουτιά στο κενό από τον έκτο όροφο του Παίδων «Αγία Σοφία» έκανε μια νεαρή μητέρα, το μωρό της οποίας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν αυτοκτονικές τάσεις. Η νεαρή μητέρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Λαϊκό».

Κόσμος: Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της TransAsia που έπεσε σε ποτάμι της Ταϊβάν λίγο μετά την απογείωσή του δείχνουν ότι και οι δύο κινητήρες είχαν σβήσει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις από την έρευνα. Στους 35 ο αριθμός των νεκρών, ενώ τα συνεργεία αναζητούν στα θολά νερά τους τελευταίους οκτώ αγνοούμενους.

«Ούτε που συμφώνησαν ότι διαφωνούν»: Η φράση του Γιάννη Βαρουφάκη στις δηλώσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει τον τόνο στο πώς καλύπτουν τα γερμανικά ΜΜΕ την κρίσιμη πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών. Οι διπλωματικοί τόνοι και η φιλική ατμόσφαιρα δεν κρύβουν ωστόσο, όπως γράφουν οι εφημερίδες, «ότι ο έλληνας υπουργός επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς παραχωρήσεις».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο να του χορηγήσει νέες εξουσίες προκειμένου να κάνει χρήση βίας εναντίον ισλαμιστών μαχητών. To αίτημα στο Κογκρέσο αναμένεται να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ, την ώρα που ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως η επιδίωξη του Ομπάμα να αποσπάσει την έγκριση του Κογκρέσου «δεν θα είναι περίπατος».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη άγνωστες, αλλά η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος πηγαίνουν εκτάκτως στη Μόσχα για να παρουσιάσουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πολυπόθητη ειρήνευση στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο περιορίζεται στο ότι «είναι έτοιμο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις». Την ίδια ώρα, και ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει βγει εκτός ελέγχου, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη αλλά δεν έχουν εκλείψει οι αντιρρήσεις σε εξοπλισμό του Κιέβου.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε  αποθήκη στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ. Επισήμως, τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση, αλλά η κρατική τηλεόραση CCTV ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σε στούντιο στο κτίριο στο οποίο υπήρχαν τοξικά εύφλεκτα υλικά. Σύμφωνα με τις αναφορές, έχουν τεθεί υπό κράτηση εννέα άτομα.

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες ως προς την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα και στην οποία προβλέπει πως η ΕΚΤ δεν θα ενεργήσει μονομερώς και θα ακολουθήσει τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κράτη της ζώνης του ευρώ. Ο οίκος αναφέρει πως το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα  να παραμείνει στο ευρώ μετά από μια περίοδο έντονης πολιτικής έντασης.

Με πτώση άνοιξε σήμερα Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών με το κλίμα να επηρεάζεται από δημοσιεύματα που αναφέρονται στο χάσμα θέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται ανοδικά στο 10,045%, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 17,2%. Στη δήλωση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος τελεί σε αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι θα ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες, προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης.  

Αθλητισμός: Ένα απλό τεστ από το BBC απαντά στην απορία που έχουμε όλοι: «Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύω για να κερδίσω όσα βγάζουν οι ''χρυσοί'' ποδοσφαιριστές σε ένα χρόνο;» Τα αποτελέσματα θα απογοητεύσουν τους περισσότερους... Η Γκάνα είναι τελικά η ομάδα που πήρε την πρόκριση, συμπλήρωσε το παζλ του τελικού και θα αντιμετωπίσει την Ακτή Ελεφαντοστού την Κυριακή για τον τίτλο του Κόπα Άφρικα. 

Ο αγώνας διεκόπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού με το σκορ στο 3-0 υπέρ των Γκανέζων, οι οπαδοί της γηπεδούχου Ισημερινής Γουινέας επιτέθηκαν σε αυτούς της Γκάνας, με τον διαιτητή να διακόπτει τον αγώνα. Η κοπή της πίτας του Παναθηναϊκού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε μαγαζί της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον Γιάννη Αλαφούζο να δηλώνει πως ότι πρέπει το πρωτάθλημα ναι παίζεται στα ίσα. 

«Εύχομαι τα πρωταθλήματα να μην είναι κάλπικα», είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κατά την άφιξη του, όταν κλήθηκε να δώσει μια ευχή μια τα 107 χρόνια του Παναθηναϊκού.