05 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ - ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 
Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε
Βαρουφάκης: Ζητούμε χρόνο για να παρουσιάσουμε λύσεις 

Ο Γ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό ομόλογό του, τόνισε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να σταματήσει αυτή η ταπείνωση, ενώ σημείωσε πως ήταν «λάθος» η πρώτη ελληνική διάσωση.

Ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της - Αναμενόμενη η στάση του Β. Σόιμπλε που επισήμανε ότι «συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες» και δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Για εντατική συζήτηση χωρίς ωστόσο συμφωνία των δύο πλευρών έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη. "Παρά την ανοιχτή συζήτηση δεν συμφωνούμε επακριβώς... Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά έθεσαν το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει λίγο χρόνο για να παρουσιάσει τις θέσεις της.  «Ζητάμε χρόνο, λίγο χρόνο, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους εταίρους της συνεκτικές προτάσεις» υποστήριξε.  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Γ.Βαρουφάκης: Χρειαζόμαστε χρόνο για να καταθέσουμε
ολοκληρωμένες προτάσεις. 

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και το αίτημα του χρόνου που χρειάζεται για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη φράση που χρησιμοποίησε νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός του («συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»).

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε.. Δεν συζητήσαμε το χρέος, απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση και θα δώσουν τέλος σ αυτή την αέναη κρίση» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γ. Βαρουφάκη στον κίνδυνο επανόδου του ναζισμού στην Ελλάδα: «Σε μια χώρα που έχει υποστεί ταπείνωση μπορεί να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού - Υπάρχει στη Βουλή ένα νεοναζιστικό κόμμα. Ο ναζισμός αναφύεται στην Ελλάδα.

Χρειαζόμαστε τον λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας, για να μείνουμε σταθεροί στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό εγχείρημα» οι σημαντικότερες εκφράσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ο οποίος τόνισε ακόμη ότι «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ». Επιπλέον, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκε ένα πρόβλημα χρεοκοπίας σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας. «Σήμερα το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή - Ζήτησα την υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτό» ανέφερε.  

«Μπορεί να μη σας αρέσει το γεγονός ότι εκλεχθήκαμε, αλλά χρησιμοποιείστε μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα και η Ευρώπη, η καταληκτική προτροπή του Έλληνα υπουργού οικονομικών. 

Σόιμπλε: Δεν συμφωνούμε, αλλά πρέπει να βρούμε λύση. 

Σε διαλλακτικό τόνο μίλησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου έναντι των ελληνικών αιτημάτων. Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση. 

Πολλές ήταν οι αναφορές του στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι παρ' όλο που η κρίση ήταν ευρωπαϊκή και έπληξε πολλές χώρες, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στην Ευρώπη, ούτε και στη Γερμανία.

«Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», ότι στη συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη δεν υπήρξε συμφωνία - κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια -, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν ξεχνάμε τις συνθήκες», «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», «οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστοί».  

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στην τρόικα. Όπως και σε επαφές του με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε προσέφερε τη γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία προσφέρει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. 

Ακόμη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής τράπεζας KFW. Αναφορικά με το χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
 



ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

 

Άνοιξε η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε στους βουλευτές σύνεση και πνεύμα αφοσίωσης. O Μακαριώτατος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, απευθυνόμενος προς τη νέα Βουλή τόνισε: "Σας ευχόμαστε καλή δύναμη με σύνεση με ενότητα και με πνεύμα επιδίωξης και προκοπής."Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος την στιγμή της αποχώρησης από την αίθουσα της Βουλής, είχε σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Εν συνεχεία ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Πολιτικό όρκο επίσης έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

 

Η χωροταξία στην Ολομέλεια: Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της Ολομέλειας.

Από τα δεξιά προς τα αριστερά, τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η ΝΔ, τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά βρίσκεται η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι.

Το πρόγραμμα: Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή (ώρα 11:00) για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου - αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.
 


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 10 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ

 

Επίσημη πρόταση για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας με το ποσό των 10 δισ. δολαρίων κατέθεσε η Ρωσία με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αν θα αξιοποιηθεί η προσφορά της Μόσχας από την ελληνική κυβέρνηση εναπόκειται στις σχέσεις που θέλει να κρατήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έως ότου βρεθεί λύση στο θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους.

Η πρόταση πάντως από πλευράς Ρωσίας είναι ότι «μπορούμε να σας δώσουμε 10 δισ. εδώ και τώρα» και έρχεται σε συνέχεια των αναγκών που έχει η Ελλάδα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της μέχρι να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το ποσό των 10 δισ. ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν αλλά και τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι με σκοπό να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια και να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες.

Τη Ρωσική βοήθεια στην Ελλάδα είχε προαναγγείλει ουσιαστικά  ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov με τη συνέντευξη του στο CNBC μετά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Το «βέτο» της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και αυτές που είχαν αποφασιστεί να περιοριστούν όσον αφορά στη χρονική τους διάρκεια.  

Ερωτηθείς για μία οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Siluanov είχε δηλώσει πως «εάν μία τέτοια αίτηση (εννοούσε οικονομική) υποβληθεί στη ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε σίγουρα, αλλά θα λάβουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες των διμερών μας σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας».

Οι εξελίξεις φαίνεται πώς έτρεξαν και η Ρωσία δηλώνει πλέον έτοιμη να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε που έχει προκαλέσει πανικό τόσο στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να δηλώνει πώς η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τη Ρωσία, όσο και στις ΗΠΑ, οι οποίες σπεύδουν να στείλουν επιτροπή στη χώρα μας για να διερευνήσουν τα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας.

Μετά τις δηλώσεις στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε εντολή να σταλεί στην Αθήνα επιτροπή αποτελούμενη από ανώτερα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που έχουν γνώση του χρέους και συμμετείχαν σε προηγούμενες αποστολές με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Η αμερικανική ομάδα επρόκειτο να αναλάβει την μεσολάβηση μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών, για να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να τερματιστεί η κρίση του χρέους και η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν πώς το ενδεχόμενο να αλλάξει η Ελλάδα στρατόπεδο και να προσεγγίσει την Ρωσία, αποδεχόμενη οικονομική βοήθεια, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ που σπεύδουν τώρα να το… ξανασκεφτούν.
 


ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ - ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 

Στο περιεχόμενο της κρίσιμης σημερινής συνάντησης του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την λαϊκή εντολή να παραμερίσει το μισητό μνημόνιο, θα έλθει πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι αποφασισμένος να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε «κορύφωση του αγώνα δρόμου» που καταβάλλει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη για το σχέδιο ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της χώρας.

Αναφερόμενο στις προηγούμενες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, παραθέτει τη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες: «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, αλλά οδεύουμε προς σωστή κατεύθυνση για την εύρεση μιας βιώσιμης συμφωνίας». «Ο κ. Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα απέναντι στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός.

Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος», επιμένει με δηλώσεις του και ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε. Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα οι FT η αποφασιστική αντίδραση του Βερολίνου απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης: δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild έδειξε ότι το 68% των Γερμανών τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε διαγραφής ελληνικού χρέους.