01 Φεβρουαρίου, 2015

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

 
Τα παιδιά είναι το μέλλον μας

"Τα παιδιά είναι το μέλλον μας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος εχθές από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την ευλογία της Βασιλόπιτας, αλλά και για τη βράβευση των πρωτευσάντων και αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Οινοφύτων.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, οι υπεύθυνοι, οι καθηγητές και οι συνεργάτες του Κέντρου, ο Δήμαρχος Τανάγρας, οι Διευθυντές των σχολείων, κληρικοί και λαϊκοί.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος κάθε Σάββατο πραγματοποιεί κατηχητικές συναντήσεις με παιδιά όλων των ηλικιών στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας και συζητά με εφήβους για ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος στον χαιρετισμό του, πριν ευλογήσει την Βασιλόπιτα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε πως "η Εκκλησία μας καλεί να αξιοποιούμε τον χρόνο μας. Από το παρελθόν μπορούμε να κρατήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες. Για το μέλλον μας μπορούμε μόνο να ευχόμαστε. Η καλύτερη επένδυση είναι να αξιοποιήσουμε το τώρα, το παρόν".

Ευχήθηκε στα παιδιά καλή δύναμη και καλή σταδιοδρομία, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του κέντρου και μίλησε για την προσφορά και την αξία της παράδοσης. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Κέντρου, αλλά και στην Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β' που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση από την παιδική χορωδία του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στέφανου Καρδιόλακα.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Θηβών, τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τα παιδιά, διότι "τα παιδιά είναι το μέλλον μας, είναι αυτά που θα πάρουν την σκυτάλη από τα χέρια μας και θα συνεχίσουν τη ζωή" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στην ανάγκη επικοινωνίας και διαλόγου.

"Κάποτε ένας λογοτέχνης είπε πως ποτέ οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους και οι καρδιές τους τόσο μακριά" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "σκοπός μας με αυτό το κέντρο είναι να κάνουμε κοινωνία. Να ξεχάσουμε τις ιδιοτροπίες μας και να έρθουμε πιο κοντά στον διπλανό μας. Χρειάζεται να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να συνεργαζόμαστε και αυτό είναι αναγκαίο και για τα παιδιά μας.

Όσο αφήνουμε τα παιδιά από κοντά μας, τα οδηγούμε στο να ψάξουν μόνα τους λύση για τα προβλήματά τους και υπάρχουν πολλοί που μπορεί να τα εκμεταλλευτούν". Ζήτησε από γονείς και καθηγητές να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να τα οδηγούν, ώστε να έχουν καλούς λογισμούς.

Μιλώντας για το χρήσιμο έργο του κέντρου ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θηβών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους καθηγητές, τους συνεργάτες και τους υπευθύνους του Κέντρου και της Βιβλιοθήκης, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων.

Αργότερα απονεμήθηκαν σε πενήντα αριστούχους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Οινοφύτων τιμητικοί έπαινοι και συμβολικό χρηματικό ποσό. Το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας ιδρύθηκε το 2008 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και η έδρα του είναι στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Υπεύθυνη του Κέντρου είναι η κ. Σοφία Λιάπη - Ράπτη και σκοπός του ιδρύματος είναι η στέγαση και φιλοξενία των ποιμαντικών προγραμμάτων για τα μέλη της ενορίας, η καλλιέργεια και ανάπτυξη της ορθοδόξου, πολιτιστικής και πολιτισμικής συνειδήσεως των κατοίκων της περιοχής, η αναζωπύρωση του λόγου και του πνεύματος, η διαφύλαξη της παραδόσεως και του πολιτισμού του γένους.

Αλλά και η αντιμετώπιση των διαφόρων πνευματικών και κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής και η καλλιέργεια κοινωνίας και αγάπης μεταξύ των εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας διαβιούντων.

Στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας παραδίδονται μαθήματα σκάκι, ζωγραφικής, παραδοσιακών χορών, κατασκευής ψηφιδωτού, βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ, αλλά και κατηχητικές ομάδες για τα μικρά παιδιά και νεανικές συναντήσεις για αγόρια και κορίτσια γυμνασίου και λυκείου.
 


1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, εξασθένηση των ανέμων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Το 67% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Public Issue πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα. Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών δηλώνουν έξι στους δέκα, ενώ περίπου οι μισοί αποτιμούν ως σωστό τον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ.

Από το τρέχον σχολικό έτος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Παιδείας. Επανέρχεται η βάση του 9,5, αναστέλλεται το μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων. Παγώνει επίσης η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, με τις οποίες υπογράμμισε πως «καμία πλευρά δεν επιδιώξει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους». «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι» λέει η ΝΔ.

Η χώρα πρέπει να «φύγει από την γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» λέει το Ποτάμι, αιχμές αφήνει το ΠΑΣΟΚ ρωτώντας «τι έχουν να πουν όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τα αντίθετα». Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Κόσμος: Φρένο στην απαγόρευση των αμβλώσεων, που ισχύει από τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ, επιχειρεί να βάλει η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ. Με σχέδιο νόμου, το οποίο υπέγραψε και έστειλε στο Κογκρέσο προς συζήτηση και ψήφιση, προωθείται η νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε περιπτώσεις κύησης μετά από βιασμό και σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου.

Οργή και φρίκη προκαλεί νέο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του ιάπωνα δημοσιογράφου, Κέντζι Γκότο, που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές της ISIS. Το βίντεο εκτιμάται ότι είναι αυθεντικό μετά τον έλεγχό του από ειδικούς. «Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας» δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε. Συντετριμμένη η μητέρα του δημοσιογράφου που κρατούσαν όμηρο οι τζιχαντιστές.

Διακόπηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή τους οι συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών που είχαν ξεκινήσει στο Μινσκ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ και στόχο μια νέα συμφωνία εκεχειρίας. Με φόντο τη νέα κλιμάκωση, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αθέτησης της εκεχειρίας, παρά την οποία ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία έχει πολλαπλασιαστεί. Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας για την «Πορεία Αλλαγής» του Podemos με αφετηρία την εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ. Αρκετές και οι ελληνικές σημαίες, με συνθήματα «Μπορεί να γίνει» (Si, se puede) και «Tic Tac» (ο ήχος του ρολογιού που χτυπά αντίστροφα για την κυβέρνηση Ραχόι).

Αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, εντάσσοντάς την στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Στελέχη της Χαμάς αντιδρούν λέγοντας πως «δεν θεωρούν πλέον το Κάιρο διαμεσολαβητή» εξαιτίας της απόφασης.

Οικονομία: Έκτακτο Eurogroup την προσεχή εβδομάδα εξετάζουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές. Αιτία μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα την οποία θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν αποφασίσει για την δική της στάση, αναφορικά με την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, τον ELA.

Μπαράζ συναντήσεων με ομολόγους του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έχει από Κυριακή έως και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οπότε και στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, θα επισκεφθεί Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, δηλώνει στη Realnews o υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Αναφέρει επίσης πως θα ανακληθεί το μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αθλητισμός: Την αποβολή του Κώστα Μανωλά στο 39΄ πλήρωσε ακριβά η Ρόμα, που έμεινε στο 1-1 εναντίον της Εμπολι στο "Ολύμπικο". Ο Ελληνας σέντερ μπακ είδε την κόκκινη κάρτα όταν ανέτρεψε τον Σαπονάρα που βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με το πέναλτι που εκτέλεσε ο Μάσιμο Μακαρόνε. Με την ισοπαλία (1-1) της Τζένοα και της Φιορεντίνα στη Γένοβα, άνοιξε η αυλαία της 21ης αγωνιστικής στο Campionato. Εκτός αποστολής ήταν ο Γιάννης Φετφατζίδης που το απόγευμα ανακοινώθηκε ο δανεισμός του στην Κιέβο ως το καλοκαίρι.

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση έξω από τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ μετά από την ήττα από τον Παναιτωλικό με 2-1 στην Τούμπα. Αρχικά οι οπαδοί του «δικέφαλου» επιτέθηκαν φραστικά στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που ως συνήθως ακούει τα εξ αμάξης έπειτα από κάθε ήττα, ωστόσο λίγο αργότερα, κατά την αποχώρησή του από το γήπεδο, ο διαιτητής Δημητρόπουλος δέχθηκε μπουκάλι.

Η Μαρσέιγ νίκησε 1-0 την Εβιάν στο «Βελοντρόμ», στο πρώτο σημερινό παιχνίδι για την 23η αγωνιστική του Championnat, και «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση της κατάταξης με 47 βαθμούς, ένα λιγότερο από την πρωτοπόρο Λιόν. Σκόρερ για του νικητές ήταν ο Ζινιάκ με πέναλτι στο 49ο λεπτό. Καρέ από ισοπαλίες στα άλλα ματς της ημέρας, με μοναδική εξαίρεση τη νίκη της Τουλούζ επί της Ρεμς με 1-0.


ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

 

Με τρία τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού, την επίσπευση του ταξιδιού του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι και την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg,  το Μαξίμου λειτούργησε πυροσβεστικά στη φωτιά που πήγε να ανάψει χθες μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισλεμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας  επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντάγκι,  ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Μάλιστα ο κ. Σούλτς ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στο γεύμα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Επίσης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι, τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεσή της Αθήνας να δράσει μονομερώς στο ζήτημα του χρέους. Από την πλευρά του ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε πως «υπάρχει καλό κλίμα στην Ευρώπη για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα για να τον διαβεβαιώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξ΄αιτίας της εικόνας που βγήκε προς τα έξω κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο Μάρτιν  Σουλτς είπε ότι η συζήτηση με Μέρκελ και Ολάντ έγινε σε καλό κλίμα, ότι αφορούσε την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως πλέον «αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης». Τέλος όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (ΑΡΧΗ ΤΡΙΩΔΙΟΥ)

 
 
«ΚΑΤΕΒΗ ΔΕΔΙΚΑΙΩΜΕΝOΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ ΑΥΤΟΥ»

Δυο εικόνες αντίθετες αλλά εξαιρετικά διδακτικές, μας παρουσιάζει η περικοπή του σημερινού ευαγ­γελίου. Δυο άνθρωποι ξεκινούν για ένα κοινό σκοπό αλλά κα­ταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Ο ένας είναι Φαρισαίος και ο άλλος Τελώνης. Έρχον­ται στο ναό και αυτό δείχνει πώς το θρησκευτικό τους συναί­σθημα είναι βαθιά ριζωμένο και δεν χάνεται όσο και αν το καταπιέζει η κακία και η αμαρτία, όσο και αν με χίλιους τρόπους αγωνίζονται να το ξεριζώσουν.

Ο Φαρισαίος ανήκει στη τάξη των ανθρώπων της πί­στεως. Κρατάει το νόμο και τούς προφήτες και θεωρεί­ται καλός και άγιος. Όμως είναι υποκριτής. Εκμεταλ­λεύεται τη θρησκεία και την ευσέβεια του λαού. Προσεύ­χεται μεγαλόφωνα, για να τον καμαρώνουν και να τον επαινούν οι άλλοι. Ο άλλος ήταν τελώνης. Την εποχή εκείνη τελώνης ήταν το φοβερό επάγγελμα που σήμαινε καταπίεση, εκμετάλλευση και αδικία. Ήλθαν και οι δυο στο ναό. Όμως τί έπρεπε να κά­νουν για να είναι δεκτή η προσευχή τους από το Θεό; Έπρεπε να γκρεμίσουν τα είδωλα που τους τυραννούσαν.

Να γνω­ρίσουν σωστά τον αληθινό Θεό, να κατανοήσουν την θρη­σκεία της αγάπης που έλειπε και από τους δυο. Έρχονται να κτυπήσουν την θύρα του ελέους και της ευσπλαχνίας του Θεού. Τους εμποδίζει η αμαρτία τους. Ο Φαρισαίος προχωρεί και σταματάει στη μέση του ναού, κοιτάζει δεξιά και αριστερά αν τον βλέ­πουν για να καμαρώνουν τη μεγαλοπρέπειά του και την α­γιότητα, την ευλάβεια και τα καλά του έργα. Η λατρεία του δεν απευθύνεται στο Θεό. Εκείνος λατρεύει τον εαυτό του, το εγώ του.

Η προσευχή του είναι ένα εγκώμιο, ένας έπαινος της φαινομενικής αρετής του. Σε ευχαριστώ Θεέ μου, λέει, γιατί δεν είμαι σαν τους άλ­λους αμαρτωλούς ανθρώπους ή και σαν αυτόν τον δυ­στυχισμένο Τελώνη. Εγώ τηρώ  τον νόμο, γιατί νη­στεύω, προσφέρω ελεημοσύνη και τηρώ τις υποχρεώσεις μου στο ναό σου. Αρετή δεν είχε και τους άλλους κατέκρινε. Ύψωνε το ανάστημά του, και τούς άλλους τους έβλεπε τιποτέ­νιους και μηδαμινούς. Δεν είχε καμιά συναίσθηση της ψυ­χικής του καταστάσεως.

Θα νόμιζε κανείς πώς ήταν όλοι έτοιμοι να τον θαυμάσουν, να τον επαινέσουν ακόμα και να τον προσκυνήσουν. Αυτοί είναι οι αιώνιοι Φαρισαίοι υποκριτές. Είναι λύκοι με ένδυμα προβάτου. Αιώνιοι εκμεταλλευτές της πίστεως, με τον επενδύτη της αγιότητας. Φαρισαίοι που με το προ­σωπείο του σοφού, του αρχηγού και ηγέτη, εκμεταλλεύο­νται την αφέλεια του λαού με παράνομα συστήματα και καταχθόνια σχέδια.

Έξω στην αυλή, στέκεται ο τελώνης. Δεν τολ­μά να μπει μέσα. Είναι σκυμμένος κάτω από το βάρος της ενοχής των αμαρτιών του. Συναισθάνεται την ψυχική του κατάσταση. Είναι περίλυπος και δεν σηκώνει ούτε τα μάτια ψηλά. Κτυπά το στήθος του με τα χέρια δυνατά και ή καρδιά του μέσα σπαράσσεται και πονάει. Συλλογίζεται τα λάθη του, τις αδικίες, τη σκληρή και πονηρή συμπεριφορά του στους άλλους. Δεν τολμά να πει τίποτε. Είναι ο αμαρ­τωλός που παίρνει την απόφαση να μετανοήση.

 

Λίγες λέ­ξεις μόνο προφέρουν τα χείλη του: « Θεός λάσθητί μοι τ μαρτωλ». Γνωρίζει πόσο άγιος είναι ο Θεός και πόσο ε­κείνος τον πρόσβαλε με τις αμαρτίες του. Ξέρει πώς είναι τα πάντα γνωστά στον Θεό τον παντογνώστη. Ξέρει πως δεν μπορεί τίποτα να κρύψη και πως δεν μπορεί να ξεφύγει από τα μάτια του Θεού. Μόνο ένας δρόμος του μένει ανοικτός. Να ζητήση το  έλεός, του, να με­τανοήση, και να αλλάξει ζωή. Αναγνωρίζει το αμέτρητο έλεός του Θεού και το ασήκωτο βάρος των δικών του αμαρτιών.

 Η αλλαγή έγινε, ή μετάνοια καρποφόρησε. Η ευλογία και ή χάρης του Θεού απλώνεται στα βάθη της ψυχής του. Η προσευχή τέλειωσε. Ο Φαρισαίος και ο Τελώνης κατέβηκαν από τον ναό και έφυγαν για τα σπίτια τους. Ο Χριστός τους βαθμολόγησε. Ο Φαρισαίος βαθμολογήθηκε με μηδέν, για τον εγωϊσμό του, για την υποκρισία του, για την φαι­νομενική αρετή του. Ο αμαρτωλός Τελώνης δικαιώθηκε με τους στεναγμούς με τα δάκρυα, και με την μετάνοιά του. Είδαμε και τους δυο τύπους ανθρώπων που χαρακτη­ρίζουν την κοινωνία μας.

Και οι δυο αντιπροσωπεύουν τον άν­θρωπο που είναι στην αμαρτία. Οι Φαρισαίοι και οι Τελώνες σε κάθε εποχή λερώνουν και μαυρίζουν την κοινωνία με αδικίες και υποκρισίες, με βιαιότητες και απάτες, με ασπλαχνία και δο­λιότητα. Μόνο όταν μετανοήση ο άνθρωπος, παύει να εί­ναι συμφορά για τους άλλους. Ενώ απενα­ντίας γίνεται ευεργετικός και τίμιος. Όσο κανείς μένει σαν τον Φαρισαίο, πάντα θα είναι άδικος και πονηρός περισσότερο από τον Τελώνη γιατί χρησιμοποιεί σαν μέσον την ίδια του τη θρησκεία και εκμεταλλεύεται την πίστη και την ευσέβεια των άλλων.

Από σήμερα, στην αρχή του Κατανυκτικού Τριωδίου, στην αρχή και την εί­σοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία, μας καλεί σε συναίσθηση της πνευματικής και ηθικής μας καταστά­σεως και ζητά την μετάνοια μας και τη διόρθωση του βίου μας. Κανείς δεν μπορεί να καυχάται για την αρετή και την αγιό­τητά του. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί και ένοχοι μπροστά στο Θεό. Η επίδειξη αρετής είναι φαρισαϊσμός. Η ψυχή μας ζητά τον Θεό της και όταν ακόμα επιδιώκουμε να τον αρνηθούμε.

Δεν ζούμε στο θέλημά του και παραμερίζουμε τον νόμο του, γιατί μας εμ­ποδίζουν τα πάθη μας σαν τον Φαρισαίο και τον  Τελώνη του σημερινού ευαγγελίου, ο εγωϊσμός και ή δίψα του πλούτου. Η ψυχή μας στενάζει κάτω από το βαρύ φορτίο των αμαρτιών μας. Μετάνοια ειλικρινής και ταπείνωση είναι το κλειδί της σωτηρίας, όπως επιγραμματικά τονίζει στην ση­μερινή περικοπή του ευαγγελίου ο Κύριος: «πς ψν αυτόν ταπεινωθήσεται, δέ ταπεινν αυτόν ψωθήσε­ται».