30 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του πρώην προέδρου της ΝΔ, το πρωί της Παρασκευής. Η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εσωκομματική αναταραχή που επικρατεί στη ΝΔ μετά την εκλογική ήττα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα απασχόλησε τους δύο, καθώς ο κ. Καραμανλής αναμένεται να διαδραματίσει τον κρισιμότερο ρόλο τις εσωκομματικές διεργασίες.

Αλαλούμ προκάλεσε στα σχολεία, κυρίως στα Δημοτικά, σήμερα, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, η εφαρμογή εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 20/1/2015, για τον εορτασμό της θρησκευτικής της εορτής, καθώς αναφέρει ότι η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Την αναγκαιότητα κάλυψης του κόστους εμβολιασμού κατά του μηνιγγιτοδόκοκκου από τον ΕΟΠΥΥ, με το νέο εμβόλιο Bexsero, τονίζει με έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων. Το αίτημα των φαρμακοποιών διατυπώνεται με αφορμή δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας στον νομό Χανίων, τα οποία μετά από εργαστηριακό έλεγχο, αποκάλυψαν την παρουσία του μηνιγγιτιδόκοκκου της ορoομάδας Β.

Με κινήσεις που εκπέμπουν σήματα ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί στο γαλάζιο στερέωμα η επιστροφή στην αντιπολίτευση. Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γαλάζιου διχασμού επανεξέτασε τη στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή και αποδέχεται πλέον να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκλογή νέου προέδρου πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, που προσδιορίστηκε για τον Μάιο, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά - ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Κόσμος: Τα ίχνη της παντού στο κουρδικό Κομπάνι έχει αφήσει καταστροφή των πολύμηνων μαχών με τους τζιχαντιστές της ISIS. Οι φακοί των ξένων πρακτορείων καταγράφουν τα ερείπια στους δρόμους και τα έρημα, ετοιμόρροπα κτίρια τις πρώτες ημέρες μετά την εκδίωξη της ISIS, με τη λήξη ενός δράματος που είχε φέρει στο κόκκινο τις ισορροπίες σε ολόκληρη την περιοχή. Ενα σύντομο βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, ανέβασε η γαλλική κυβέρνηση σε έναν ιστότοπο ειδικά σχεδιασμένο για να αναχαιτίσει το κύμα των γάλλων πολιτών που στρατολογούνται σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ.

O 19χρονος που εισέβαλε στο στούντιο ολλανδικού καναλιού το βράδυ της Πέμπτης απείλησε με ψεύτικο, όπως αποδείχθηκε, όπλο τους φρουρούς και ζήτησε να κάνει δηλώσεις «παγκόσμιας σημασίας». Ο νεαρός έχει τεθεί υπό κράτηση και αβάσιμοι αποδείχθηκαν ισχυρισμοί του πως είχαν επίσης τοποθετηθεί εκρηκτικά σε «διάφορα σημεία της χώρας» εάν δεν του δινόταν τηλεοπτικός χρόνος. Τα κίνητρα της πράξης του είναι άγνωστα.

Σκηνικό δράματος και ίντριγκας από εκείνα που μόνο η Ρώμη μπορεί να δώσει κυριάρχησε στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ιταλού Προέδρου: Πάνω από τους μισούς ψήφισαν λευκό για να μπλοκάρουν την εκλογή μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, ενώ ο υποψήφιος του Ρέντσι πήρε μόλις πέντε (5) ψήφους. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι στην παρούσα φάση δευτερεύον, με πρωτεύουσα τη συσπείρωση του PD και, κατ' επέκταση, τον κίνδυνο ρήγματος στην γενικότερη συμφωνία Ρέντσι και Μπερλουσκόνι.

Δύο τολμηροί πιλότοι, ο αμερικανός Τρόι Μπράντλεϊ και ο ρώσος Λεονίτ Τουκτίγιεφ, έσπασαν το ρεκόρ υπερωκεάνιας απόστασης με αερόστατο αερίου, φτάνοντας τα 8.465 χιλιόμετρα το απόγευμα της Πέμπτης. Το δίδυμο, που έχει επιλέξει το όνομα «Δύο Αετοί», ξεκίνησε από την Ιαπωνία το Σάββατο και σκοπεύει να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο τα επόμενα 24ωρα.

Οικονομία:Στην ανάγκη να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της τρόικας, να σχεδιασθεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επέλθει ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης, αναφέρεται η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.    

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προσφερθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την επίτευξη ορισμένων στόχων του προγράμματος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, καλώντας ωστόσο τη νέα κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές της χώρας. Παράλληλα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στους όρους που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Σημαντικά βοηθά την επενδυτική ψυχολογία και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 10,1%, από 11,3% στις χθεσινές συναλλαγές.   

Αθλητισμός: Σπουδαίο ντέρμπι προέκυψε στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, καθώς, μετά από σχετική κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού, με την ομάδα που θα προκριθεί να θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Βραζιλιάνος Φελίπε Σαντάνα είναι ο «εκλεκτός» για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, μετά το «ναυάγιο» της απόκτησης του Νέτο. Ο 29χρονος άσος της Σάλκε αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους πρωταθλητές Ελλάδος.

Ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί το «στέμμα» του, καθώς ηττήθηκε 1-0 από τη Ξάνθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο δεύτερο ματς της φάσης των «16» του Κυπέλλου, αποτέλεσμα που στέλνει την ακριτική ομάδα στους «8» της διοργάνωσης, παρά το 1-1 στα Πηγάδια.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ


«Να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Πετραλώνων, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

«Τιμούμε τους Αγίους για να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσφέρουν στον κόσμο και στον καθένα από μας, αλλά και να ψηλαφήσουμε τη ζωή τους, για να παραδειγματιστούμε» ανέφερε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε «στο διάβα της ιστορίας βλέπουμε την κοινοτική ζωή που κράτησε όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και τον Ελληνισμό. Οι Τρεις Ιεράρχες γιορτάζονταν χωριστά.

Ο καθένας για την δική του προσφορά και τα δικά του χαρίσματα, αλλά εδώ και χίλια χρόνια γιορτάζουμε τους τρεις Αγίους μαζί, για να τιμήσουμε τα γράμματα, τη γνώση, την σοφία».Ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο των Τριών Ιεραρχών και επεσήμανε πως «οι Τρεις Ιεράρχες ένωσαν δύο κόσμους μέσα σε αυτόν τον τόπο, σε αυτήν την πατρίδα, τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Έδωσαν την δυνατότητα να γίνει με σωστό τρόπο η εκμάθηση και η εκκλησιαστική ζωή». Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενους σε γονείς και εκπαιδευτικούς τόνισε, πως δε χρειάζεται να μάθουν στα παιδιά τους να τα έχουν όλα, αλλά μόνο τα χρήσιμα. Καλούνται, βέβαια, να σέβονται τα παιδιά τους και να μην διστάζουν να τους ζητούν συγγνώμη, όταν σφάλλουν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι ρίζες μας στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Και ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» και ζήτησε από τα παιδιά να μην περιφρονούν τις ρίζες τους, γιατί αυτές θα τους δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουν.

Ευχήθηκε στη συνέχεια οι Τρεις Ιεράρχες να δίνουν σοφία στα παιδιά και στους δασκάλους και ανέφερε πως «υπάρχουν δύο ειδών σοφίες, η κοσμική σοφία που προσφέρουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η οποία μας χρειάζεται και πρέπει να την αναζητούμε, υπάρχει όμως και η άνωθεν Σοφία, από την πραγματική εκκλησιαστική ζωή. Εκεί που συναντώνται τα δυο είδη σοφίας δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος».

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ

 

Τα είπαν σαν φίλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσίπρα και Σούλτς, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι θα ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο, αλλά εγώ σήμερα διαπίστωσα το αντίθετο…» Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διήρκησε περί τις 2 ώρες και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σούλτς είπε: «Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, ενώ σε κάποια άλλα, οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν», προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις επ' αυτών». Ο ίδιος αναφέρθηκε επισταμένως στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής λέγοντας: «Χαίρομαι, κύριε Τσίπρα, που η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και κατέληξε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα:

«Σας είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή, κουραστική επιτρέψτε μου, συζήτησή μας». «Η συζήτηση που είχαμε συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης Ελλάδας - ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Αλλά έχουμε και σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη».«Η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Μάρτιν Σούλτς έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις 14.30, από τον Αλέξη Τσίπρα, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. «Είστε πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, αλλά είστε και δικός μου στενός φίλος, καθώς ήμασταν κοντά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μας στις ευρωεκλογές» είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Σούλτς. «Στηριζόμαστε σε εσάς, πιστεύουμε ότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τελικά θα βρούμε από κοινού μια λύση για το κοινό μας μέλλον» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι είστε η πρώτη συνάντηση που έχω ως Πρωθυπουργός και αυτό έχει έναν ισχυρό συμβολισμό» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σούλτς. «Αυτό ισχύει και για εμάς και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και γι' αυτό είμαι εδώ», απάντησε ο κ. Σούλτς.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΜΗΝΥΜΑ
ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (30 Ιανουαρίου 2015)

Αγαπητά μας παιδιά,

Στήν Εορτή τών Τριών Αγίων Ιεραρχών τιμούμε τούς εξαίρετους πνευματικούς Οδηγούς, οι οποίοι προπορεύονται στήν εξερεύνηση καί στήν κατανόηση τών πραγμάτων της ζωής, μέ εφόδια την σοφία καί την αγιότητα.

Οί Τρεις Άγιοι Ιεράρχες, ό Βασίλειος ό Μέγας, ό Γρηγόριος ό θεολόγος καί ό Ιωάννης ό Χρυσόστομος, παραμένουν λαμπρά οικουμενικά παραδείγματα ευσεβών Επιστημόνων καί υπευθύνων Πνευματικών Πατέρων, εκπροσωπώντας ώς μέγιστοι Φωστήρες τό πάθος, τό δέος, τήν έρευνα, την μεθοδικότητα καί τήν χαρά της μελέτης, στοιχεία τά οποία συνθέτουν τίς προϋποθέσεις του φωτισμού καί της αναστάσεως της ψυχής.

Οί Τρεις Ιεράρχες, μέ τό κατόρθωμα τής αρετής της ζωής τους, είναι οί Δάσκαλοι πού εμπνέουν συμπεριφορές αντίστοιχες γιά την έρευνα καί τήν γνώση, ώστε μέ πλουσιώτερο εσωτερικό κόσμο, νά διεκδικήσετε καί μαζί μέ εσάς όλοι μας, ανώτερα νοήματα καί ακλόνητες συνθήκες υπάρξεως στήν ζωή, διότι κοινός στηριγμός είναι ή Αλήθεια.

Οί τιμώμενοι σήμερα Τρεις Ιεράρχες, στήν κοινή μας συνείδηση, είναι οί κατ' εξοχήν Προστάτες τής Παιδείας καί της Επιστήμης, οί όποιοι ανέδειξαν τήν πολιτισμική αξία τής φιλοσοφικής γνώσης και της άποκεκαλυμμένης Ευαγγελικής Αλήθειας, διότι ώς δημιουργικοί Παιδαγωγοί μετέβαλαν τις συνθήκες πού κλήθηκαν νά αντιμετωπίσουν καί με την ζωήν τους νοηματοδότησαν τό επίπεδο τού νοήματος της Παιδείας.  

«Είναι ωραίος ή νους, ό γεμάτος από γνώση, διότι γνώση είναι συμπυκνωμένης σοφίας, σκέψεις πολλών», οί οποίες σέ οδηγούν στήν Αλήθεια όχι διότι έμαθες πολλά, αλλά διότι αναγεννήθηκες, απέκτησες εσωτερικές βεβαιότητες, αγάπησες τήν Ελευθερία καί έζησες τήν Αλήθεια.

Αγαπητά μας παιδιά,

Ή Εκκλησία μας, ορθόδοξα καί ορθόπρακτα, τιμά, μελετά, σέβεται, εμπνέεται και προβάλλει την κρυστάλλινη χριστιανική πίστη, την ηθική αρετή καί τήν επιστημονική καταξίωση τών Τριών Αγίων Ιεραρχών καί ευχόμαστε ώς υπεύθυνοι πνευματικοί σας Πατέρες, νά ακολουθήσετε τά βήματά Τους, ώστε ώς γνήσιοι φορείς τού Πνεύματος τής έλευθερίας αναζητήσεως τής Αλήθειας νά γίνετε καί σεις, ή ελπίδα τού Γένους μας μακριά άπό μονομέρειες, συνθέτοντας αντιθέσεις, κατα τό παράδειγμά Τους, με τό φως τού Χριστού, φώς για όλη την Οικουμένη.

Μέ πατρική αγάπη καί θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ