29 Ιανουαρίου, 2015

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΝΕΚΡΩΣΙΜΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

 

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη ετελέσθη σήμερα στις 12:00 στον Ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στη Ριζούπολη. Της Νεκρωσίμου Ακολουθίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Κ.κ. Ιερώνυμος.

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Παναγιώτη Λάσκαρη που σκοτώθηκε  στο τρομακτικό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όταν διθέσιο ελληνικό F-16 συνετρίβη μέσα στην πίστα του αεροδρομίου.  Ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών ήταν έμπειρος πιλότος με περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά το ατυχές δυστύχημα απέστειλε  συλλυπητήρια επιστολή στον Αρχηγό του Γ.Ε.Α. κ. Ευ. Τουρνά για τον αδόκητο χαμό των δύο σμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου αναφέρει στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Μέ διαίτερη θλίψη πληροφορήθην τό τραγικό τύχημα καί τήν πώλεια κατά τήν ρα το καθήκοντος, δύο κλεκτν Σμηναγν τς Πολεμικς μας εροπορίας, το θανασίου Ζάγκα καί το Παναγιώτου Λάσκαρη καί πιθυμ νά κφράσω τά θερμά μου συλλυπητήρια σέ σς καί τίς οκογένειές τους. Εχομαι Θεός ν΄ ναπαύει τήν ψυχή τους «ν σκηνας δικαίων».
 


ΟΙ ΗΠΑ ΚΡΕΜΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 

Δήλωση-Βόμβα.Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά χρησιμοποιήθηκε 
από τους αμερικανούς για να στέλνουν αυστηρά μηνύματα στο Κρεμλίνο.

Έκπληξη προκάλεσε μία αναφορά της κ. Βικτόριας Νούλαντ υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη στενή σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για να στέλνουν αυστηρά μηνύματα στο Κρεμλίνο.

Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ στο Ινστιτούτο Brookings έγιναν πριν από την ανακοίνωση του Μαξίμου με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του Πρωθυπουργού ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ δεν έχουν αλλάξει μέχρι της στιγμής.

«Προφανώς», είπε η κ. Νούναλντ, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει (σχέσεις), και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της (ρωσικής) πολιτικής σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της.

Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής, όχι αλλιώς, και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Έτσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ότι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί», τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός. Προηγουμένως είχε εκφράσει τα συγχαρητήρια της προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την σύμμαχο μας (Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ. Είναι μία νέα κυβέρνηση και θα πάρει χρόνο να γνωρίσουμε τον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει διορίσει. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί, έχουμε πολλή δουλειά σε διμερές επίπεδο, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που κάνουμε μαζί για την Κύπρο, το έργο που κάνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του ISIL κλπ.

Ανυπομονούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε αυτή τη συνομιλία (για τα παραπάνω θέματα). Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες σε ότι αφορά τα οικονομικά τους και ελπίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται, ότι αυτές οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες. Προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την κατεύθυνση (της Ελλάδας) στο μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό».

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.«Ελπίζουμε», τόνισε η κ. Νούλαντ, «ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε συνομιλίες και να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τη διαφωνία για το όνομα, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια καλή λύση, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της σταθερότητας στη «Μακεδονία» αλλά και για τα Βαλκάνια και την ίδια την Ελλάδα. Προσβλέπουμε να έχουμε αυτή τη συνομιλία», είπε χαρακτηριστικά.
 

ΠΟΣΟ ΣΟΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΕΙ;

 

Ο σοφός λαός έκανε και κάτι ακόμη που το θεωρούμε σπουδαίο: Έστειλε στο σπίτι τους βουλευτές οι οποίοι είχαν ένα πνεύμα αλαζονικό. Ένα πνεύμα αυταρχικότητας και μισαλλοδοξίας. Όταν μιλούσαν στην τηλεόραση είχες την αίσθηση ότι άκουγες τον… Λουδοβίκο τον ΙΔ΄, ο οποίος, όταν ήταν 22 ετών δήλωσε σε όλους τους υπουργούς και τους συμβούλους του ότι θα κυβερνήσει μόνος του. Λέγεται μάλιστα ότι είπε την περίφημη φράση: "Το κράτος, είμαι εγώ" (L' État, c'est moi)!..

Αυτές τις μέρες ζήσαμε κάποια γεγονότα τα οποία θ’ αποτελέσουν χρήσιμη ύλη για τους ερευνητές του μέλλοντος. Γεγονότα τα οποία δημιούργησαν εντυπώσεις, γεγονότα που καθηλώνουν τον αναγνώστη από αιφνιδιασμούς, αλλά και γεγονότα που μελαγχολούν τον πολίτη. Πρώτα-πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα. Εδώ ο σοφός λαός έδωσε μεν την εξουσία στον Σύριζα και δη στον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι με απόλυτη πλειονοψηφία. Και τούτο για να μη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Επί παραδείγματι, θα επιβληθεί … χαράτσι και στο ορθόδοξο θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων, που είχε πει ο (όντως, ευγενέστατος) κ. Κουράκης, ο οποίος σήμερα ανέλαβε και υπεύθυνο πόστο στο Υπουργείο Πολιτισμου, Παιδείας και Θρησκευμάτων; Ελπίζουμε πως όχι, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου, έχουν τεθεί «κόκκινες γραμμές» στα όρια της ελευθερίας κινήσεων του Σύριζα σε θέματα εθνικά, θρησκευτικά ή μεταναστευτικό. Ο σοφός λαός, όμως, έκανε και κάτι ακόμη που το θεωρούμε σπουδαίο: Έστειλε στο σπίτι τους βουλευτές οι οποίοι είχαν ένα πνεύμα αλαζονικό. Ένα πνεύμα αυταρχικότητας και μισαλλοδοξίας.

Όταν μιλούσαν στην τηλεόραση είχες την αίσθηση ότι άκουγες τον… Λουδοβίκο τον ΙΔ΄, ο οποίος, όταν ήταν 22 ετών δήλωσε σε όλους τους υπουργούς και τους συμβούλους του ότι θα κυβερνήσει μόνος του. Λέγεται μάλιστα ότι είπε την περίφημη φράση: "Το κράτος, είμαι εγώ" (L' État, c'est moi).Δράττομαι της ευκαιρίας να πω, ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ είναι ο άνθρωπος ο οποίος μείωσε πολύ την δύναμη των κοινοβουλίων και των δημοκρατικών, ενώ παράλληλα ύψωσε τον βασιλικό θεσμό πάνω από τους νόμους και αποτελεί τον χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπο της απολυταρχίας όχι μόνο του 17ου αιώνα, αλλά και όλου του κόσμου.

Πίστευε ότι είναι ο εκπρόσωπος του Θεού στη Γη και μάλιστα πως είναι το επίκεντρο του κόσμου! Μόνο που ο σοφός λαός, απ’ ό,τι αποδεικνύει η ιστορία, έχει κάνει και λάθη στο παρελθόν. Το 1920, για παράδειγμα, δεν έδωσε το δικαίωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο να εκλεγεί ούτε βουλευτής! Ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και στη συνέχεια «ψάχναμε να τον βρούμε» για να περισώσει ό,τι μπορούσε από τα εθνικά μας εδάφη με την περίφημη Συνθήκη της Λωζάννης (Ιούλιος 1923), που κάποιοι σήμερα θέλουν να την καταστρατηγήσουν!

Αλλά και στις φετινές εκλογές ο «σοφός λαός» δεν πήγε να κάνει και άλλο ένα λάθος; Παρά λίγο να δώσει το δικαίωμα σε έναν εφιάλτη της πολιτικής μας ζωής, που μας έβαλε στο Μνημόνιο, να ξαναμπεί στη Βουλή! Τόσο εύκολα, λοιπόν, λησμόνησε ο λαός μας το Καστελόριζο; Λωτοφάγοι γίναμε εμείς οι Έλληνες; Αυτός ο «σοφός λαός», λοιπόν, (εν αγνοία του ασφαλώς) παρά λίγο να κάνει και ένα άλλο λάθος:

Να βάλει στη Βουλή, δηλαδή, έναν περίεργο και γραφικό άνθρωπο, ο οποίος, έχοντας σχέση με επιχειρηματίες, προπαγανδίζει εδώ και χρόνια ό,τι μέτρα θέλουν να περάσουν οι κάθε λογής «νταβατζήδες» της πολιτικής μας ζωής και στη συνέχεια, στο όνομα μιας δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής και... κάθαρσης του δημόσιου ή κοινωνικού βίου, κάνοντας το άσπρο μαύρο,  βγαίνει από τηλεοράσεως, και επιτίθεται συλλήβδην σε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων για να μας παριστάνει στη συνέχεια τον... προφήτη. Ας προσέχουμε, λοιπόν, διότι η ψήφος είναι σαν τη σφαίρα: Έτσι και φύγει δεν ξαναγυρίζει!.. 



 


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ

Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,

Ή εορτή τών Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου καί Ιωάννου του Χρυσοστόμου είναι εορτή της Ελληνορθόδοξου Παιδείας. Είναι ευκαιρία γιά όλους να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στους νέους καί στίς νέες μας. Είναι καλή αφορμή για νά προβληματισθούμε ποιο πρέπει νά είναι τό περιεχόμενο της Παιδείας, ώστε νά μορφώνουμε Ανθρώπους, νά διαμορφώνουμε χαρακτήρες, νά προσφέρουμε στην κοινωνία πρόσωπα καί Οχι άτομα, συνειδητοί" πολίτες καί όχι εγωπαθείς καί ύλιστές καταναλωτές. Οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος ασχολήθηκαν συστηματικά μέ τά θέματα της μορφώσεως καί της παιδαγωγήσεως τών νέων.

Ό Μέγας Βασίλειος στό κείμενο του «Πρός τους Νέους, όπως άν έξ Ελληνικών ώφελούντο λόγων», προτείνει στους Χριστιανούς νά διδάσκονται ότι αγαθό υπάρχει στά αρχαιοελληνικά κείμενα, άλλά νά αποφεύγουν τις θρησκευτικές δοξασίες πού περιλαμβάνονται σ’ αυτά. Ό Έπίσκοπος της Καισαρείας μέ τό τεράστιο φιλανθρωπικό έργο δείχνει σεβασμό πρός τήν κλασική παιδεία, της οποίας ήταν μέτοχος, άλλά παραλλήλως καλεί τούς νέους νά είναι επιλεκτικοί καί νά απορρίπτουν οτιδήποτε τούς απομακρύνει άπό τήν αρετή.

Ό Άγιος Γρηγόριος ό Θεολόγος στόν Επιτάφιο πρός τόν Μέγα Βασίλειο, πνευματικό αδελφό του, εκφράζει τήν αγάπη του καί τήν εκτίμησή του πρός τήν «θύραθεν παιδεία», δηλαδή πρός τήν κλασική γραμματεία τών προγόνων μας καί τονίζει: «Νομίζω ότι έχει γίνει παραδεκτό άπ' όλους τούς συνετούς ανθρώπους ότι ή παιδεία είναι τό πρώτο άπό τά αγαθά πού έχουμε. Καί όχι μόνον ή Χριστιανική, πού είναι ή εκλεκτότερη καί επιδιώκει τή σωτηρία καί τό κάλλος τών θείων πραγμάτων, τά όποια μόνον μέ τόν νου συλλαμβάνονται.... Αλλά καί ή έξωχριστιανική παιδεία. ...

Από αυτά πού μας προσφέρει ή έξωχριστιανική παιδεία παραδεχθήκαμε ό,τι είναι χρήσιμο στήν έρευνα καί στίς θεωρητικές αναζητήσεις, ενώ αποκρούσαμε κάθε τι που οδηγεί στήν ειδωλολατρία, στήν πλάνη και στό βάθος της καταστροφής. Μάλιστα, άπό τήν έξωχριστιανική παιδεία έχουμε ωφεληθεί στήν ευσέβεια καί στή λατρεία του Θεού, γιατί βρίσαμε καλά τό ανώτερο άπό τό χειρότερο καί έχουμε κάνει δύναμη της διδασκαλίας μας τις αδυναμίες εκείνης». Ό Άγιος Ιωάννης ό Χρυσόστομος θεωρείται σήμερα άπό κορυφαίους καθηγητές Παιδαγωγικής ελληνικών, ευρωπαϊκών καί αμερικανικών πανεπιστημίων ώς σπουδαίος παιδαγωγός καί θεμελιωτής της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Δίδασκε ότι ό χαρακτήρας τοϋ παιδιού διαπλάθεται κατά τήν πολύ τρυφερή ηλικία καί άπό τότε πρέπει νά διδάσκουμε σε κάθε πλάσμα νά σέβεται τόν Θεο καί τούς συνανθρώπους του. Τά διδάγματα τών Τριών Ιεραρχών είναι απαραίτητα ιδιαιτέρως σέ περίοδο οικονομικής και πνευματικής κρίσης. Σήμερα οί νέοι μας είναι πιο εύκολο νά παρασυρθούν άπα φανατισμούς καί ολοκληρωτισμού, από απάνθρωπες, αντικοινωνικές καί αντιδημοκρατικές συμπεριφορές Πολλά παιδιά γίνονται θύματα τών ναρκωτικών του σώματος καί της ψυχής. Αλλά χάνουν κάθε ελπίδα, κάθε ενδιαφέρον γιά τή ζωή.

Καί άλλο μετατρέπονται σέ κυνικούς καί εγωπαθείς κυνηγούς της ύλης, χωρίς αρχές, χωρίς άξιες, χωρίς πρότυπα. Ας δώσουμε στους νέους μας Χριστό καί Ελλάδα. Ας τούς προσφέρουμε την ουσιαστική ελληνορθόδοξη παιδεία, ή οποία δέν παραβλέπει την ανάγκη γιά επαγγελματική καταξίωση ούτε απορρίπτει τις θετικές επιστήμες. Ας ενισχύσουμε στά σχολεία μας τά Ορθόδοξα Θρησκευτικά, τήν Ενιαία Ελληνική Γλώσσα καί ευρύτερα τίς Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Ας αγωνισθούμε νά διαμορφώσουμε Ανθρώπους μέ προσανατολισμό πρός τον θεάνθρωπο. Προσευχόμαστε καθημερινά γιά τό έργο σας καί σάς ευχώμεθα παρά Θεού καρποφορία τών προσπαθειών σας.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ