28 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Ο όρκος αποτελεί παλαιότατο φαινόμενο του κοινωνικού βίου και προϋποθέτει την πίστη στη θεοκρισία, δηλαδή στο ότι ο Θεός ή κάποια άλλη ανώτερη δύναμη επεμβαίνει στα πράγματα του κόσμου και των ανθρώπων, για να αποκαταστήσει την αλήθεια ή τη δικαιοσύνη και να τιμωρήσει το ψεύδος ή την αδικία. Ο όρκος προϋποθέτει τη θρησκευτική πίστη, γι’ αυτό στον άθρησκο δεν έχει νόημα. Μέσα όμως στο πλαίσιο της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας της συνείδησης, έχει εισαχθεί και ο λεγόμενος “πολιτικός όρκος”.

Αυτός γίνεται με επίκληση της τιμής και της συνείδησης του ορκιζόμενου και έχει σε περιπτώσεις ψευδορκίας ή επιορκίας τις ίδιες νομικές συνέπειες με το θρησκευτικό όρκο. Την απόλυτη απαγόρευση του όρκου διδάσκουν ομόφωνα οι Πατέρες της Εκκλησίας. Ο Μ. Βασίλειος επισημαίνει ότι ο όρκος απαγορεύθηκε μια για πάντα. Στο ερώτημα, πώς μπορεί κάποιος να πείθει τους άλλους, όταν αποφεύγει τον όρκο, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος απαντά: με το λόγο και τη συμπεριφορά που θα πιστοποιεί το λόγο του. Η επιορκία, όπως και η ψευδορκία, είναι άρνηση του Θεού. Αυτή όμως προϋποθέτει τον όρκο, γιατί δεν μπορεί κάποιος να αθετήσει όρκο που δεν έδωσε.

Παράλληλα βέβαια, αυτός που δεν ορκίζεται δεν πρέπει να απαιτεί όρκο από τους άλλους. Εξάλλου ο ιερός Χρυσόστομος παρατηρεί ότι ο όρκος στο Ευαγγέλιο που απαγορεύει τον όρκο αποτελεί ύβρη και καθαρή παραφροσύνη.  Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς απορρίπτει επίσης τελείως τη χρήση του όρκου. Σε όσους δεσμεύτηκαν με όρκο προτείνει να τηρήσουν πιστά τις υποσχέσεις τους, αν αυτές είναι σύμφωνες με το θέλημα του Θεού, αλλά και να ζητήσουν ταυτόχρονα το έλεος του Θεού, γιατί ακόμα σε περίπτωση ευορκίας δεν παύουν να είναι παραβάτες της εντολής του.

Η χρήση λοιπόν του όρκου στην καθημερινή ζωή αποτελεί καταστρατήγηση της ρητής εντολής του Χριστού “μη ομόσαι όλως”. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι ο όρκος χρησιμοποιείται σήμερα επίσημα και στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εμφανίστηκε με την ανασύσταση του ελληνικού κράτους. Εξαιτίας της δημιουργήθηκε η έντονη διαμάχη ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Οικονόμο των εξ Οικονόμων και το Θεόκλητο Φαρμακίδη. Ο πρώτος, ακολουθώντας την ομόφωνη διδασκαλία και πράξη της Εκκλησίας, υποστήριξε ότι οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ορκίζονται.

Αντίθετα ο Φαρμακίδης θεώρησε τον όρκο επιτρεπτό, ιδίως όταν επιβάλλεται από την πολιτεία. Αντιμετωπίζοντας το θέμα αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το 1849 εγκύκλιο επιστολή “Προς τους απανταχού Ορθοδόξους”, που υπογράφεται και από τους Προκαθημένους των τριών άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Στην επιστολή καυτηριάζεται με δριμύτητα η άποψη ότι η χριστιανική πίστη δεν απαγορεύει τον όρκο και ότι οι πιστοί μπορούν να ορκίζονται στα δικαστήρια “απροκριματίστως και οσίως”.

Ενώ όμως από θεολογική άποψη ο όρκος είναι απαράδεκτος, στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής υποστηρίζονται αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Άλλοι δέχονται τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του για την εξεύρεση της αλήθειας ή για την ηθική δέσμευση του ανθρώπου σε κάποιον σκοπό, ενώ άλλοι αποδοκιμάζουν τη χρήση του, είτε για λόγους ελευθερίας της συνείδησης είτε για λόγους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όταν ο άνθρωπος δε θέλει για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους να ορκιστεί, η επιβολή του όρκου δεν αποτελεί μόνο απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας της συνείδησής του αλλά και θεσμοποιημένη προσβολή.

Άλλωστε, η χρησιμότητα του όρκου για την εξεύρεση της αλήθειας είναι πολύ αμφισβητήσιμη. Σχετικά ο ιερός Χρυσόστομος λέει: “Αν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος είναι φιλαλήθης, μην τον εξαναγκάσεις να ορκιστεί• αν πάλι γνωρίζεις ότι ψεύδεται, μην τον αναγκάσεις να επιορκίσει”. Ο φιλαλήθης λέει την αλήθεια ακόμα και όταν δεν πιεστεί με τον όρκο, ενώ ο ψευδολόγος δε διστάζει να καταφύγει στο ψεύδος και ενόρκως, οπότε προσθέτει στην ψευδολογία του και την ψευδορκία ή την επιορκία.… Δεν μπορεί να μην επισημανθεί η παράλειψη της εκκλησιαστικής αρχής να τακτοποιήσει το θέμα.

Η απλή δήλωσή της ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία απαγορεύει τον όρκο θα ήταν αρκετή για την κατάργηση της επιβολής του. Αλλά από τις 16-9-2001 ορίζεται ότι ο μάρτυρας που οφείλει να ορκισθεί, ερωτάται αν προτιμά να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, χωρίς να δηλώσει το θρήσκευμά του. Έτσι και ο Ορθόδοξος Χριστιανός μπορεί να δηλώσει “στην τιμή και στη συνείδησή του” την αλήθεια της κατάθεσής του.
 


ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από την κοίμησή του, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Α' κοιμητήριο Αθηνών.
 


ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 

Σήμερα 28 Ιανουαρίου 2015 συμπληρώνονται  επτά χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. 

Ξημερώνοντας  Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008,λίγο πριν το πρώτο φως της ημέρας, στις 05:30 τα ξημερώματα, ο Ιεράρχης άφηνε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από την επάρατο νόσο σε ηλικία 69 ετών.

Προσωπικότητα ισχυρή, επικρίθηκε και αμφισβητήθηκε όσο λίγοι στην νεότερη ελληνική ιστορία.  Για τα λάθη του, κρίθηκε και κατακρίθηκε έντονα. Κανείς ωστόσο δεν του αμφισβήτησε ποτέ, την αγάπη του για την πατρίδα και την Εκκλησία.  O Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, βρίσκεται  ήδη ενώπιον του Θεού και της Ιστορίας. 

Ας θυμηθούμε όμως σήμερα τι είχε πει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την ημέρα της εκδημίας του Προκατόχου του: «Κάθε άνθρωπος είναι ανεπανάληπτος, το ίδιο είναι και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τα δε χαρίσματά του, όσο και να θέλει κανένας, δεν επαναλαμβάνονται». 

Εμείς από το Ιστολόγιό μας ευχώμεθα όπως Κύριος ο Θεός τον κατατάξει εν χώρα Δικαίων.

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Η πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ζητήματα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης και ανεργίας αποτελούν τους πρώτους στόχους της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης από την αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο. «Έχει ανοίξει ουσιαστικός διάλογος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο επί των θέσεων της νέας κυβέρνησης» τόνισε.

Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων σε όσους λαμβάνουν μηναία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

«Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας δεν τα πιστεύω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός θα έχει όπλο στη διαδήλωση, άλλα όχι για να φοβίζει και να τρομοκρατεί. Ερωτώμενος σχετικά, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι για το θέμα έχει μιλήσει ήδη ο πρωθυπουργός και έχει πει ότι δεν πρέπει να υπάρχει όπλο στις διαδηλώσεις.

«Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση προκάλεσε και στη Λευκωσία η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, «χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν».

Κόσμος:Συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, λέγοντας πως «η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι φιλικές χώρες και εταίροι και η μεταξύ τους συνεργασία έχει στρατηγικές διαστάσεις». Θερμό μήνυμα συγχαρητηρίων και από την βουλγαρική αντιπολίτευση.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε, σύμφωνα με νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν θα επισκεφτεί τη Ρωσία το Μάιο. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη σοβιετική νίκη επί της Γερμανίας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν δεν επισκεφθεί νωρίτερα την Κίνα, η άφιξη στη Μόσχα θα είναι το πρώτο ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό από την ανάληψη της ηγεσίας το 2011.

«Πρόκειται για μια ελεύθερη επιλογή του ελληνικού λαού, εξαιτίας της μεγάλης ταλαιπωρίας του από την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας. Κατά την άποψή μου η πολιτική τάξη - εννοώ την παραδοσιακή Δεξιά και Αριστερά- έκλεισε τον κύκλο της, εξαιτίας της κρίσης που η ίδια προκάλεσε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, και τώρα πληρώνει το λογαριασμό όσων καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια μπουζουκιού». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε ο αλβανός πρωθυπουργός το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.

Μετά την ανακοίνωση των νέου ελληνικού κυβερνητικού σχήματος, ο ευρωπαϊκός Τύπος στρέφει το βλέμμα σε δύο σημεία που θεωρεί κεντρικότερα: Αφ' ενός, τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αφ' ετέρου την - αναγκαστική, όπως παρουσιάζεται - συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι πιο ήπιοι τόνοι με τους οποίους αποτιμάται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για «περίεργο ζευγάρι», οι πιο αιχμηροί ακόμη και για... «συνεργασία με τον διάβολο».

Το τρίτο κατά σειρά βίντεο για τον όμηρο ιάπωνα Κέντζι Γκότο δημοσίευσε η ISIS, στο οποίο διατυπώνεται η απειλή πως εκείνος και ο ιορδανός πιλότος θα εκτελεστούν εάν η Ιορδανία δεν απελευθερώσει μία κρατούμενη που καταδικάστηκε για τρομοκρατική επίθεση. Το Τόκιο έχει προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να διασφαλίσει την απελευθέρωση του ομήρου με τη βοήθεια της Ιορδανίας, κάτι που επανέλαβε ο ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστο» το νέο βίντεο.

Οικονομία: Στην αποσαφήνιση πως οι οποιεσδήποτε προτάσεις για μαζικές ή γενικές αποζημιώσεις στο θέμα των αξιογράφων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, διότι δεν υπάρχει ούτε το αναγκαίο νομικό έρεισμα ούτε η απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, προχωρεί η Τράπεζα Κύπρου σε επιστολή της προς το Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων. Στην επιστολή την οποία έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα η τράπεζα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προβαίνει σε ενέργειες και σχετική βοήθεια με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων των κατόχων αξιογράφων.

Προειδοποιήσεις και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες αναμένεται να απευθύνει σήμερα Τετάρτη ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών στον νέο υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρδούβελης στην τελετή που θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών θα προειδοποιήσει τόσο για τα επείγοντα ζητήματα των επομένων εβδομάδων, όσο και για το κλίμα που εισέπραξε στο προχθεσινό Eurogroup.  

Αθλητισμός: Mε τρεις αναμετρήσεις συνεχίζεται την Τετάρτη το Κύπελλο Ελλάδας, με τις δυο από αυτές να είναι ανοικτές σε κάθε αποτέλεσμα, αν κρίνει μάλιστα κανείς από τις εκπλήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη και τον αποκλεισμό του Αστέρα Τρίπολης και του Λεβαδειακού. Το πρόγραμμα: Βέροια-Πανιώνιος (15:00, OTES2), ΠΑΣ Γιάννινα - Χανιά (17:15, OTES4) και Ολυμπιακός - Τύρναβος (19:30, OTES2) Ο Ζοσέ Μουρίνιο παρά την πρόκριση της ομάδας του στην επόμενη φάση του Λιγκ Καπ, είχε παράπονα από τη διαιτησία, αλλά απέφυγε διπλωματικά να μιλήσει: «Αν μιλήσω, ο κόσμος θα πει πάλι ο Μουρίνιο θέλει να προκαλέσει. Αν μιλήσω, η Ομοσπονδία θα με τιμωρήσει όπως κάνει πάντα, ή όπως προσπαθεί να κάνει πάντα»

Σε συμφωνία με τον Ρικάρντο Κόστα ήρθε η διοίκηση του ΠΑΟΚ, η οποία ανακοίνωσε επισήμως το τέλος του... σίριαλ που είχε προκύψει με τον Πορτογάλο άσο: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει πως ήρθε σε συμφωνία με τον Ρικάρντο Κόστα. Ο ποδοσφαιριστής αύριο θα περάσει ιατρικές εξετάσεις και θα υπογράψει το συμβόλαιό του». Ο παίκτης κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο που είχε δημιουργήσει η (πλέον) πρώην ομάδα του, η Αλ Σαλίγια από το Κατάρ και έτσι την Τετάρτη θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, θα βάλει υπογραφή στο συμβόλαιο με το «δικέφαλο» του Βορρά.

BLOOMBERG: ΛΟΓΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΧΡΕΟΥΣ

 

Η θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να συγκληθεί μία «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» για τη μείωση των εξουθενωτικών βαρών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση είναι λογική, αναφέρει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg. «Το χρέος της Ελλάδας έχει ήδη ελαφρυνθεί κάπως, αλλά όχι αρκετά, για να γίνει βιώσιμη η δημοσιονομική της κατάσταση. Ο Τσίπρας ζητά μία διαγραφή του κατά το ένα τρίτο περίπου» αναφέρει το άρθρο, που επισημαίνει ότι «υπάρχει πληθώρα ιστορικών παραδειγμάτων για μία ελάφρυνση αυτής της κλίμακας».

Ένα τέτοιο ιστορικό παράδειγμα θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους Γερμανούς αξιωματούχους που είναι από τους πιο σταθερούς αντιπάλους μίας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει το άρθρο. «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πιστωτές της Γερμανίας αναγνώρισαν ότι η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της χώρας θα έκανε πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας της και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. Το 1953, συμφώνησαν να διαγράψουν περίπου το 50% των χρεών της Δυτικής Γερμανίας και να προβλέψουν την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου, ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της. Οι πιστώτριες χώρες αναγνώρισαν τότε ότι η ελάφρυνση του χρέους ήταν προς το συμφέρον τους».

Σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία αντιτίθεται στη διαγραφή χρεών και επιμένει στην εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, επειδή ανησυχεί ότι μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ενθάρρυνε τις σπατάλες. «Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Στην Ελλάδα, ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και - με βάση μία εκτίμηση - σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι τώρα σε κατάσταση φτώχειας». Αυτή η επιβαλλόμενη οικονομική ταλαιπωρία δεν βελτιώνει την ικανότητα των χωρών να αποπληρώνουν τα χρέη τους ή να βοηθούν τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας:

«Παρά τις μειώσεις δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν το χρέος τους στο επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ τους στο ορατό μέλλον». Η διαγραφή χρέους, που θα συνδέεται με οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, θα βοηθούσε, τονίζει το άρθρο. «Σε κάποιες χώρες, το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνει το 10% των κρατικών δαπανών. Κάποια από τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες που θα αύξαναν την απασχόληση.

Η υψηλότερη απασχόληση και η ταχύτερη ανάπτυξη θα έκαναν ευκολότερη την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους από τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, σε τόσο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή, το πραγματικό κόστος της ελάφρυνσης χρέους για τους πιστωτές είναι, στη χειρότερη περίπτωση, μικρό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αρνητικό».

Καταλήγοντας, το άρθρο σημειώνει: «Θα υπήρχαν και άλλα οφέλη - κυρίως η χαλάρωση των δεινών που έχουν ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες και η αποκατάσταση της λαϊκής στήριξης στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Ως βασικός μέτοχος στο σχέδιο αυτό, η Γερμανία θα κερδίσει πολλά. Η άρνησή της να επιτρέψει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι οικονομικά επιζήμια και πολιτικά επικίνδυνη. Για το δικό της καλό, η Γερμανία πρέπει να το σκεφθεί ξανά».