24 Ιανουαρίου, 2015

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


     Πατήστε ΕΔΩ....

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

 

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την νέα κυβέρνηση. Αυτοδύναμη ή μη, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την χώρα. Δείτε  όλα όσα είπαν οι επικεφαλής των κομμάτων. Έπεσε την Παρασκευή η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, με τα κόμματα να κορυφώνουν τη ρητορική τους εν όψει της κάλπης.

Αύριο Κυριακή οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αναποφάσιστοι θα δώσουν τελικώς τη νίκη στο κόμμα του και μίλησε «τα καλύτερα που έρχονται και τα χειρότερα που δεν πρέπει να έρθουν».

Σαμαράς: Οι αναποφάσιστοι θα δώσουν τη νίκη στη ΝΔ: Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εμφανίστηκε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε εκ νέου καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία για το κόμμα του. «Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία. Και την θέλουμε όλη» είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία, και τη θέλουμε όλη: «Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι το συνηθισμένο στοίχημα μιας εκλογικής αναμέτρησης: ποιος θα βγει πρώτος, ποιος δεύτερος. Το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι η πορεία της χώρας για δεκαετίες» δήλωσε από την Ξάνθη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι εγγυητής της εθνικής σταθερότητας.

Βενιζέλος: Ψήφο στο ΠΑΣΟΚ στο παραβάν και όχι μετάνοια μετά: Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και «σε όλους όσοι γονάτισαν και πρόδωσαν τους ψηφοφόρους που τους ανέδειξαν και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», εξαπέλυσε από τη Ρόδο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Στην ομιλία του στο Ακταίον της Ρόδου, ο κ. Καμμένος είπε ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη «συμμορία του κολεγίου που βούλιαξε τη χώρα μας».

Καμμένος: «Η συμμορία του κολεγίου βούλιαξε τη χώρα μας»: «Στις 25 Ιανουαρίου, φέρνουμε τις αξίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στο Κοινοβούλιο. Αξίες και παραδόσεις που ενέπνευσαν γενιές και κινήματα. Και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». Αυτά τόνισε, στην ομιλία στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Γ.Παπανδρέου: Στις 25 φέρνουμε αξίες μέσα στο Κοινοβούλιο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την αυτοδυναμία, είναι πολύ κοντά και θα έχουμε την δυνατότητα να πούμε εάν αυτό είναι καλό ή κακό. Για μας για το Ποτάμι, είναι μια επιστροφή στα παλιά. Δεν θέλουμε ένα αυτοδύναμο κόμμα, δεν θέλουμε ένα κόμμα 35% να βγει αυτοδύναμο στη Βουλή, ενώ πραγματικά στην κοινωνία θα είναι μειοψηφία θα είναι το 1/3. Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια αίσθηση τις τελευταίες ώρες ότι η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας με πολίτες σε πολυχώρο της Αθήνας.

«Την Κυριακή δεν κρίνεται γενικά και αόριστα η διακυβέρνηση της χώρας. Το ποιο κόμμα έχει το προβάδισμα είναι γνωστό. Αυτό που κρίνεται είναι το εάν η χώρα θα κυβερνηθεί αξιόπιστα, προοδευτικά με σχέδιο και με ευθύνη. Με τρόπο που θα την κρατήσει στις ράγες της ευρωζώνης. Με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόνος του;

Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή με εμάς τους Πράσινους - ΔΗΜΑΡ. Είμαστε εδώ η χώρα μας χρειάζεται για την προοδευτική αλλαγή» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την κάλπη έδειξαν σταθερό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kάπα Research για tovima.gr η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται στο 2,9% (31,8% έναντι 28,9%) στην τρίτη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, ενώ στη Βουλή μπαίνουν έξι κόμματα.

ΚΑΠΑ Research: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και έξι κόμματα στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Mega το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες (33,4% έναντι 26,7%). Τρίτο κόμμα εμφανίζεται, έστω και οριακά, η Χρυσή Αυγή, με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, ενώ η Βουλή εμφανίζεται επτακομματική.

GPO: Στις 6,7 μονάδες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και κλείνουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
 


«ΧΟΥΡΙΕΤ»: ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΔΥΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ

 

O B., ιδιοκτήτης ταβέρνας, με μια οργισμένη κίνηση πετάει χαρτιά στο τραπέζι. Ο ένας είναι λογαριασμός της ΔΕΗ, ύψους 2.888 ευρώ. Το άλλο είναι ένα πρόστιμο 623 ευρώ για το γεγονός ότι είχε στο μαγαζί του φέτα δίχως τιμολόγιο. Και ένα τρίτο για αντίστοιχο λόγο που του έβαζε πρόστιμο 500 ευρώ. «Εάν αυτή είναι η σταθερότητα, τότε εγώ δεν θα ψηφίσω για τη σταθερότητα, αλλά ούτε για την αυτοκτονία». 

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η αφορμή για τον Τούρκο δημοσιογράφο της «Χουριέτ» Μπουράκ Μπεκντίλ να διερωτηθεί: «Ποια είναι η ελληνική λέξη για την αυτοκτονία;». Λέει πως στο συγκεκριμένο νησί του Βορείου Αιγαίου, στο οποίο ζει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης ταβέρνας, οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι για το τι θα πράξουν στις εκλογές. Ένας άλλος τού λέει πως αντιπαθεί βαθιά τη λαϊκιστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί στην αυτοκτονία: «Αν ανέβει, θα φτάσουμε στον πάτο».

Κατά τον Μπεκντίλ, η Ελλάδα του 2015 μοιάζει με την Τουρκία της περιόδου 2000-2001, μόνο που ο Ερντογάν δεν είναι ένας αφοσιωμένος χριστιανός ορθόδοξος, ούτε εθνικιστής. Για να συμπληρώσει: «Ο Τσίπρας, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει συνενώσει στο κόμμα του κομμουνιστές όλων των αποχρώσεων: μέτριους αριστεριστές, την ''επαναστατική'' Αριστερά, άλλους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αριστερούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρώπη και κάμποσους ακόμα».

Σε μια πρόσφατη ομιλία του στο Ηράκλειο, θέλοντας να κολακεύσει τους Κρητικούς, ο Τσίπρας είπε πως οι Ευρωπαίοι θα χορέψουν πεντοζάλη. Από εκείνη τη στιγμή κυκλοφορεί το εξής ανέκδοτο: Γιατί ο Πούτιν δεν μπορεί να βάλει στη γωνία τις αγορές; Επειδή δεν έχει κρητική λύρα για να παίξει πεντοζάλη και να χορέψουν στον σκοπό του οι αγορές! Και συνεχίζει ο Μπεκντίλ: «Οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι ο Τσίπρας ενσωματώνει όλα τα ελαττώματα της τυπικής ελληνικής δημαγωγίας. Λέει στον κόσμο αυτό που θέλει να ακούσει, σε πείσμα της λογικής.

Εάν έρθει στην εξουσία και πράξει ό,τι έχει υποσχεθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, να επανέλθει στη δραχμή και να κόψει χρήματα στο Εθνικό Νομισματοκοπείο. Είτε η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη, είτε θα κηρύξει πτώχευση και θα πληρώνει τον στρατό των δημόσιων υπαλλήλων σε δραχμές. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να προβληματίζονται με τέτοια παζλ, ούτε με τη λογική. Έχουν μπει στη λογική να ψηφίσουν τον πολιτικό που υπόσχεται το αδύνατο. Όπως μου λέει ένας φίλος μου, ''η Ελλάδα κινδυνεύει να ενταχθεί στον Τρίτο Κόσμο''».

Ο ίδιος φίλος του δημοσιογράφου τού λέει και άλλα κι εκείνος τα μεταφέρει στη στήλη του: «Ο Τσίπρας θα χρειαστεί να φύγει με ελικόπτερο από τη στέγη ενός κυβερνητικού κτιρίου. Και επειδή δεν το θέλει, δεν θα πάει στη λογική της δραχμής. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να πάρει πίσω τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από τις εκλογές. Το αντιλαμβάνονται άραγε αυτό οι ψηφοφόροι; Σχεδόν. Η ανησυχία τους είναι να απαλλαγούν από τα κόμματα που τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση», για να συμπληρώσει ο δημοσιογράφος πως αυτή είναι μια ομοιότητα με την Τουρκία του 2000-2001.

Και τονίζει πως οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν, κατ' ουσίαν, αν θα συνεχίσουν τις τρέχουσες πολιτικές ή θα τα σπάσουν με το παρελθόν, άρα θα ψηφίσουν Τσίπρα και θα κάνουν ένα άλμα στο κενό δίχως δίχτυ ασφαλείας που ονομάζεται ΕΕ. Ο Μπεκντίλ λέει πως η κρυστάλλινη σφαίρα του φίλου του αποφαίνεται πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, θα συμβεί το εξής:

 «Μετά από λίγους μήνες ο Τσίπρας και οι ομάδες του θα χρειαστούν δύο ελικόπτερα για να ξεφύγουν από την οροφή κάποιου κτιρίου, κυνηγημένοι από τους ψηφοφόρους που πήγαν στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν ρύζι και δεν κατάφεραν να βρουν ούτε κόκκο, που ήθελαν να αγοράσουν χαρτί τουαλέτας και τους είπαν ότι υπάρχει έλλειψη και πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον τις σελίδες της καθημερινής εφημερίδας που εκδίδει το κόμμα, που ήθελαν να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους και ενώ ήξεραν πως κόστιζε 500 εκατομμύρια δραχμές, όταν έφτασαν στο ταμείο συνειδητοποίησαν πως κοστίζει 1 δισεκατομμύριο δραχμές.

Επίσης, θα χρειαστεί ένα δεύτερο ελικόπτερο για ασφάλεια, καθώς το πρώτο ενδέχεται να είναι χαλασμένο. Αυτό θα είναι ένα δώρο από τον σύντροφο Πούτιν της επίσης πτωχευμένης Ρωσίας». 



 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Λίγες ώρες μένουν μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται στις 21:30. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. Θερμό χαιρετισμό και μήνυμα υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου έστειλε το Σάββατο από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος των Πρασίνων. Η Ρεμπέκα Χαρμς αναφέρθηκε στο έργο του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο, παροτρύνοντας τους εκλογείς ψηφοφόρους να στείλουν τον συνδυασμό «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» στη Βουλή. 

Με μια μικρή βόλτα στη δημοτική αγορά των Χανίων και σε κοντινούς δρόμους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Κρήτη. Συνομίλησε με καταστηματάρχες, ήπιε την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά και αναχώρησε στη συνέχεια για το αεροδρόμιο Χανίων. Τέσσερις βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε προαύλιο χώρο, στην πίσω πλευρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επί της οδού Ευελπίδων. Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται από την αστυνομία. Επεκτείνεται εκτάκτως, λόγω των εκλογών, το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων στα Αστυνομικά Τμήματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα λειτουργήσουν έως τις 18:00 και την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών, από τις 07:00 έως τις 19:00. 

Κόσμος: Δέκα άτομα σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη σε βομβαρδισμό που έγινε σε κατοικημένη περιοχή από φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς η κρίση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΕ καλεί τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία από το 1930 βρίσκονται οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μίνας Γκεράις. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα που μιλά για μια πολύ ανησυχητική κρίση με επιπτώσεις στη βιομηχανία και στη γεωργία. Για κακό σχεδιασμό και αργά αντανακλαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ έκανε η αστυνομία του Σάο Πάολο προκειμένου να διαλύσει μια ακόμη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ενώ τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν. Αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι αναμένονται σήμερα, Σάββατο, στο Ριάντ για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στη βασιλική οικογένεια της χώρας για τον θάνατο του Αμπντάλα. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντενκαι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένονται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Στο Ριάντ μεταβαίνουν το Σάββατο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος, προκειμένου να συλλυπηθούν τη βασιλική οικογένεια της χώρας για τον θάνατο του Αμπντάλα. Τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο μονάρχη Σαλμάν θα έχει ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Οικονομία: Μήνυμα Αθήνα έστειλε, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Όπως ανέφερε, είναι ευθύνη των ψηφοφόρων «να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους», ωστόσο «η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική». Ο ίδιος κάλεσε τις Βρυξέλλες και τις χώρες της Ευρωζώνης να σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Ρωσία ενδέχεται να χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 40 δισεκ. δολάρια φέτος για να αποτρέψει το ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης, καθώς η όλο και πιθανότερη ραγδαία ύφεση της οικονομίας της απειλεί να επισωρεύσει πρόσθετα κόστη για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες πιέσεις λόγω των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και λόγω της ελεύθερης πτώσης του νομίσματος της χώρας.

Ισχυρό ράλι και με υψηλό τζίρο κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και εν μέσω βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά ομολόγων. Η κίνηση της αγοράς δείχνει να αποτυπώνει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αναφέρουν αναλυτές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 840,44 μονάδες με άνοδο 6,14%. 

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 20ης αγωνιστικής, που λόγω εθνικών εκλογών θα διεξαχθεί σε δύο «δόσεις», συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει - θεωρητικά - εύκολο έργο, καθώς φιλοξενείται στην Κρήτη απ τον ΟΦΗ, που δοκιμάζεται από ποικίλα προβλήματα, ενώ ο ΠΑΟΚ θα πάρει «ξεκούραστα» τρεις βαθμούς, αφού ο αγώνας με την - υποβιβασθείσα - Νίκη Βόλου, ματαιώθηκε.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ήταν εξ αρχής το μεγάλο φαβορί εναντίον της Κέμπριτζ (4ης κατηγορίας), στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία του 3ου γύρου στο Κύπελλο Αγγλίας, ωστόσο, στο γήπεδο δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό της. Οι «μπέμπηδες» έμειναν στο 0-0, μετά από μία τραγική εμφάνιση και θα χρειαστούν τη νίκη στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ» για να βρεθούν στην επόμενη φάση.

Κατά τα άλλα, η κληρωτίδα στάθηκε ιδιαίτερα... φειδωλή στις σπουδαίες αναμετρήσεις και χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε δύο από τα 16 ζευγάρια θα τεθούν αντιμέτωπες ομάδες της Premier League. Η αναμέτρηση της Λάτσιο με τη Μίλαν δεσπόζει στο πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής, με την οποία αρχίζει ο δεύτερος γύρος του ιταλικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, η Ρόμα έχει επικίνδυνη αποστολή στο «Αρτέμιο Φράνκι» αντιμετωπίζοντας την πάντα επικίνδυνη Φιορεντίνα.

Η πρωτοπόρος Γιουβέντους φιλοξενεί την Κιέβο.  Για την Primera Division, τα βλέμματα στρέφονται στο «Μεστάγια», όπου το βράδυ της Κυριακής η Βαλένθια υποδέχεται τη Σεβίλη, σε μία «μάχη» με φόντο την έξοδο στο Champions League της επόμενης περιόδου. Στη Γαλλία, η Παρί Σεν Ζερμέν δοκιμάζεται εκτός έδρας με την Σεντ Ετιέν, στο ντέρμπι της αγωνιστικής.