23 Ιανουαρίου, 2015

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΑΠΙΣΤΟΥΣ»


Δεκάδες είναι τα περιστατικά εκτελέσεων, βασανισμών και σταυρώσεων πολιτών από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, επειδή κατηγορήθηκαν για εγκλήματα δίχως να έχει διαπιστωθεί η ενοχή των θυμάτων. Σε λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚ, λοιπόν, όσοι κριθούν ότι έχουν διαπράξει έγκλημα τιμωρούνται με ακρωτηριασμό, σταύρωση, λιθοβολισμό.

Στο έγγραφο που μεταφράστηκε από ερευνητές του ινστιτούτου ερευνών Memri αναφέρονται όχι μόνο οι τιμωρίες, αλλά κάποιες από τις επιβληθείσες ποινές. Ανάμεσα στους «ενόχους» διακρίνονται μία γυναίκα που θανατώθηκε δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας, 17 άνδρες που σταυρώθηκαν χωρίς να διευκρινίζεται η κατηγορία που τους είχε απαγγελθεί, δύο άνδρες που κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλία και πετάχτηκαν από την οροφή κτιρίου και όλα αυτά μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Την ίδια στιγμή, το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την εκτέλεση οκτώ Ιρακινών αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι διοχέτευσαν πληροφορίες στον ιρακινό στρατό. Ποια είναι, όμως, τα εγκλήματα που τιμωρούνται με θάνατο και άλλες απάνθρωπες τιμωρίες; 

Το έγγραφο αναφέρει αναλυτικά τις κατηγορίες και τις ποινές:

Βλασφημία κατά του Αλλάχ: Θάνατος

Βλασφημία κατά του Προφήτη Μωάμεθ: Θάνατος ακόμα και αν ο ένοχος μετανοήσει

Βλασφημία κατά του Ισλάμ: Θάνατος

Μοιχεία: Λιθοβολισμός μέχρι θανάτου στην περίπτωση που ο μοιχός είναι παντρεμένος και 100 μαστιγώσεις αν είναι ανύπανδρος

Ομοφυλοφιλία: Θάνατος για εκείνον που τη διαπράττει και εκείνον που τη δέχεται

Κλοπή: Ακρωτηριασμός του χεριού

Κατανάλωση αλκοόλ: 80 μαστιγώσεις

Συκοφαντία: 80 μαστιγώσεις

Κατασκοπία στους άπιστους: Θάνατος

Αποστασία: Θάνατος

Δολοφονία και ληστεία: Θάνατος και σταύρωση

Δολοφονία: Θάνατος

Ληστεία: Ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού και του αριστερού ποδιού

Τρομοκρατία: Εξορία 

Σύμφωνα με τον Τσάρλι Γουίντερ, ερευνητή του think tank Quilliam το έγγραφο είναι γνήσιο, ενώ μιλώντας στον Independent δήλωσε πως κάποιες από τις ποινές εντάσσονται στον ποινικό κώδικα πολλών αραβικών χωρών.

Εξήγησε, μάλιστα, πως οι ποινές αυτές «προέρχονται από μία ερμηνεία των ισλαμικών γραφών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό πλαίσιο». Επισημαίνεται δε, ότι οι ποινές αυτές επιβάλλονται όχι μόνο στους «άπιστους», αλλά και σε μέλη του ΙΚ, καθώς πρόσφατα εντοπίστηκε το ακέφαλο πτώμα ενός υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης. Μάλιστα, η σορός του βρέθηκε με γραμμένο το σύνθημα «αυτό είναι το κακό», αλλά και με ένα τσιγάρο στο στόμα.
 


ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

 

Ο Ομπάμα επέλεξε καθαρή λύση. Δεν θα χάσει τον καιρό του επιδιώκοντας συναίνεση με τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν το Κογκρέσο, αλλά θα προωθήσει μαξιμαλιστικά κυρίως την κοινωνική ατζέντα του. Ο στόχος του είναι διπλός: Πρώτον, να παρουσιάσει τους Ρεπουμπλικάνους ως αυτούς που ευθύνονται για μια παρατεταμένη σύγκρουση και, δεύτερον, να επηρεάσει καθοριστικά την προεκλογική ατζέντα του υποψήφιου προέδρου που θα επιλέξει το Δημοκρατικό Κόμμα για το 2016.

Αυτά προκύπτουν από τον ετήσιο λόγο του προέδρου για την Κατάσταση της Ένωσης. Σε αντίθεση με τον Κλίντον που μετά την άλωση του Κογκρέσου από τους Νεοσυντηρητικούς το 1994 ακολούθησε άχρωμη κεντρώα γραμμή πλεύσης, ο Ομπάμα επιλέγει την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι η στάση του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική για την ερμηνεία που δίνεται στην ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου:

Ο Ομπάμα έχει πειστεί ότι έχασε μετά τη Βουλή το 2010 και τη Γερουσία λόγω της απογοήτευσης και της αποσυσπείρωσης του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του. Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον βαθύ διχασμό της χώρας ανάμεσα στις δύο παράκτιες περιοχές από τη μία μεριά και τις μεσοδυτικές πολιτείες και τον Νότο από την άλλη. Διχασμός όχι ανάμεσα στο λιγότερο και περισσότερο κράτος, αλλά στα ήθη, στις αξιακές αναφορές, στον ρόλο και στη θέση των θρησκειών στην κοινωνία. Αυτό που ενδιαφέρει τον υπόλοιπο κόσμο είναι αν αυτή η μακράς διαρκείας αντιπαράθεση θα παγιωθεί και σε δύο αντιπαρατιθέμενες και συγκρουόμενες ατζέντες για την εξωτερική πολιτική.

Καθώς, με δεδομένο το ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι δύσκολο οι Ρεπουμπλικάνοι να αντιτάξουν τον «παράδεισο της αυτορυθμιζόμενης αγοράς και της αυτασφάλισης». Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να σφυροκοπούν συνεχώς τον Ομπάμα μέχρι τη λήξη της θητείας του ως μειοδότη των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Να καθυστερήσουν την εξομάλυνση με την Κούβα και με το Ιράν αλλά και να παρεμποδίσουν ακόμη και μια συμβιβαστική σταθεροποίηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Θα πρόκειται για μια τομή στην πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ όπου η εξωτερική πολιτική εδώ και σχεδόν έναν αιώνα είναι πεδίο δικομματικής συναίνεσης. Η τελευταία ανταρσία Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου εναντίον Δημοκρατικού προέδρου έγινε το 1920, όταν απερρίφθη η Συνθήκη των Βερσαλλιών και η συμμετοχή στην Κοινωνία των Εθνών, με τις ΗΠΑ να παλινδρομούν στον απομονωτισμό.
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σηματοδοτεί την εκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που «άνοιξε το πορτοφόλι», καθώς θα «παίρνει ομόλογα, δηλαδή χαρτιά και θα μοιράζει χρήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Παρασκευής. «Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, να μην κρατάμε εμείς ομπρέλα» επισήμανε, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όποτε η ΝΔ ανοίχτηκε προς το Κέντρο πέτυχε μεγάλες νίκες. Όποτε περιορίστηκε στα Δεξιά της, απώλεσε μεγάλο μέρος κεντροδεξιών ψηφοφόρων» δηλώνει σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη - δήλωση που εκλαμβάνεται και ως αιχμή για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε, κυρίως τις τελευταίες ημέρες.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO για το Mega ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Οκτώ κόμματα στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος του Γ.Παπανδρέου.

Κόσμος: Μετά την ομιλία στο Κογκρέσο για την Κατάσταση του Έθνους, μία από τις προεδρικότερες που έχει δώσει τον τελευταίο καιρό, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε για να κατακτήσει ένα διαφορετικό πεδίο: Το YouTube. Ο Λευκός Οίκος άνοιξε τις πύλες του σε τρεις νεαρούς δημοφιλείς χρήστες για να του πάρουν συνέντευξη. To αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο, αλλά τουλάχιστον πήρε δώρο για την «πρώτη σύζυγο»... Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη κανένα μήνυμα από τους τζιχαντιστές που κρατούν δύο Ιάπωνες, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου των τζιχαντιστών πως θα τους σκοτώσουν εάν δεν τους καταβληθούν λύτρα 200 δισ. δολάρια. Το Τόκιο αναφέρει πως η κατάσταση παραμένει «πολύ σοβαρή» και συνεχίζει την προσπάθεια απελευθέρωσής τους, έχοντας αποκλείσει ωστόσο «να υποκύψει στην τρομοκρατία».

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού. Τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, συνολική και βιώσιμη λύση της ουκρανικής κρίσης και έπειτα, αφού πληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι δυνατή η επιδίωξη μία εμπορικής ζώνης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας: Αυτό το μήνυμα στέλνει προς τη Μόσχα το Βερολίνο, την ώρα που η κρίση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχει αναζωπυρωθεί επικίνδυνα. 

Τα δύο κεφάλια του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, χρησιμοποίησαν εσκεμμένα παλιότερη φράση του Πούτιν για ζώνη «από τη Λισαβόνα μέχρι το Βαλδιβοστόκ». Προς άρση των μέτρων καραντίνας για την επιδημία του Έμπολα κινείται η Σιέρρα Λεόνε, καθώς στη χώρα τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά και ο πρόεδρος δεν διστάζει να μιλήσει ήδη ακόμη και για «νίκη στον ορίζοντα». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι γενικά στη Δυτική Αφρική η επιδημία έχει αρχίσει να περνά σε ύφεση.

Οικονομία: Κέρδη άνω του 4% καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πολύ αυξημένος είναι ο τζίρος των συναλλαγών, ενώ η προσοχή επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Αν και αρχικά είχε προγραμματισθεί συνάντηση των δύο στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι τελικά αυτή ακυρώθηκε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για την ατζέντα του Eurogroup της  26ης Ιανουαρίου 2014, για τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με τα ταμειακά διαθέσιμα.  «Εκρηκτική»  είναι η κατάσταση στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς το Δεκέμβριο αυξήθηκαν στα 73,7 δισ. ευρώ από 72,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Μόνον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,268 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά τελικά εισέπραξε 1,561 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή τον ορισμό διαιτητή σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Η «τοποθέτηση» του Γιάχου στο ματς της 20ής αγωνιστικής με την Καλλονή δεν άρεσε στους «πράσινους», που εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αφήνουν αιχμές κατά του Ολυμπιακού και του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη... λέγοντας πως «εμείς δεν κατεβαίνουμε σε αποδυτήρια».

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος... θανάτου, ήταν η σημερινή απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ, που απέβαλε από το πρωτάθλημα τη Νίκη Βόλου. Η Θεσσαλική ΠΑΕ αντιμετώπισε αμέτρητα διοικητικά προβλήματα, δεν προσήλθε στους τελευταίους πέντε αγώνες της και βάσει των κανονισμών, υποβιβάζεται, ενώ τη νέα σεζόν θα ξεκινήσει με -6 βαθμούς στη Football League (Β' Eθνική). Κοντά στην πραγματοποίηση μιας μεγάλης μεταγραφής βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, καθώς όπως διέρρευσε, η διοίκηση του «Δικεφάλου» έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Μάρκο Ντέβιτς. 

Ο 31χρονος Σερβοουκρανός αγωνίζεται και στις τρεις θέσεις της επίθεσης και φέτος δεν είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών στη Ρούμπιν Καζάν. Οι Ρώσοι θέλουν να «ξεφορτωθούν» το πανάκριβο συμβόλαιό του (κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως) και αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, ο ΠΑΟΚ θα φέρει άμεσα τον παίκτη στη Θεσσαλονίκη ως δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν και βάζοντας οψιόν αγοράς.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ AMERICAN EXPRESS ΚΑΙ EBAY

 

Η American Express σχεδιάζει την περικοπή περισσότερων από 4.000 θέσεων εργασίας μέσα στον επόμενο χρόνο, μετέδωσε χθες Τετάρτη το CNBC επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η διεθνής εταιρεία δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί της το Ρόιτερς. Τα κέρδη της American Express κατέγραψαν αύξηση 10,7% κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου καθώς οι πελάτες της εταιρείας στις ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα χρήματα χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές της κάρτες. Η εταιρεία είχε υψηλότερα καθαρά κέρδη από τόκους.

Τα καθαρά έσοδά της ανήλθαν στο 1,45 δισ δολάρια--ή 1,39 δολάρια ανά μετοχή--το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,31 δισ δολάρια--ή 1,21 δολάρια ανά μετοχή που ήταν την περυσινή χρονιά. Η διαδικτυακή υπηρεσία αγοραπωλησιών eBay, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να περικόψει περίπου 2.400 θέσεις εργασίας ή το 7% του εργατικού της δυναμικού το τρέχον τρίμηνο, με σκοπό να απλουστεύσει την οργανωτική του δομή.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας κατά το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, ανήλθαν στα 936 εκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 850 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα ανήλθαν στα 4,92 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία συνέβαλαν οι αυξημένες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών και της υπηρεσίας ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών PayPal.

Το eBay είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει το 2015 να διαχωρίσει από το ενεργητικό του τις δραστηριότητες του PayPal σε μια ξεχωριστή εισηγμένη εταιρεία.
 


ΕΚΘΕΣΗ "ΚΑΙΕΙ" ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

 

Μία έκθεση "φωτιά" δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφορικά με τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία καίει το Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτή, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε αδιακρίτως στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, με αποτέλεσμα το 70% των θυμάτων να είναι άμαχοι περιλαμβανομένων μελών του ιατρικού.  Οι 8 εμπειρογνώμονες, στους οποίους η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέθεσε τη σύνταξη αυτής της έκθεσης, πήραν συνεντεύξεις από 68 κατοίκους της Γάζας που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια των 50 ημερών που διήρκησαν οι συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 10.000 άλλοι.

"Τα διπλά πλήγματα και οι αλλεπάλληλες επιδρομές εναντίον των ίδιων τοποθεσιών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων αλλά και θανάτους πολλών μελών των συνεργείων διάσωσης" σύμφωνα με την έκθεσή τους, ενώ επισημαίνεται ότι "η επίθεση εναντίον του νοσοκομείου Σουχάντα αλ Άκσα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ την 21η Ιουλίου του 2014" στην οποία έχασαν την ζωή τους και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, "έγινε προφανώς εκ προθέσεως" και όχι κατά λάθος. "Τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που διεξήχθησαν χωρίς να έχει κηρυχθεί από πριν συναγερμός στις συνοικίες των αμάχων (...) δεν φαίνεται να τους αποφάσισαν μεμονωμένα στρατιώτες ή διοικητές, καθώς έπρεπε να λάβουν την άδεια των υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού και/ή της ισραηλινής κυβέρνησης" καταγγέλλουν οι ειδικοί.

Επιπλέον την ώρα που το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι συχνά εξαπέλυε προειδοποιητικά πλήγματα, προκειμένου να δώσει στους κατοίκους τον χρόνο να διαφύγουν, η πλειονότητα των τραυματιών που ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι "άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κοντά στα σπίτια τους ή πλησίον των κατοικιών συγγενών τους", υπογραμμίζεται στην έκθεση. Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Mizan, που εδρεύει στη Γάζα και η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση των πληροφοριών, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη διαδικασία αυτή τεκμηριώθηκε πως έχουν διαπραχθεί "εγκλήματα πολέμου".

Για αυτό ακριβώς το λόγο, προκειμένου να παραπέμψουν το Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, οι Παλαιστίνιοι εντάχθηκαν επίσημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. "Το να ρίχνεις "προειδοποιητικά" μια βόμβα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να δίνεις δύο λεπτά στους κατοίκους που κοιμούνται, σε παιδιά και ηλικιωμένους, προκειμένου να φύγουν από το σπίτι τους και να διασχίσουν μια απόσταση 300 μέτρων για να βρουν καταφύγιο οδήγησε στον θάνατο πολλών πολιτών που εγκατέλειπαν πεζή τα σπίτια τους" σημείωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Εσάμ Γιούνες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται επίσης η χρήση "ισχυρών εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές". Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του πολέμου όπως και των προηγούμενων στους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη μετά τον πόλεμο.