16 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 


ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ «ΚΡΥΦΕΣ» ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

Δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα κομματικά επιτελεία, «ξεσκονίζουν» με αγωνία τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων 24ώρων προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και να προσαρμόσουν αναλόγως την στρατηγική τους την τελευταία εβδομάδα. Στις εκτιμήσεις που υπάρχουν στα κομματικά επιτελεία οι αναλύσεις συμπίπτουν σε ορισμένα δεδομένα, αν και αποκλίνουν σε κάποια άλλα.

Όλες οι μετρήσεις συγκλίνουν στην πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, παρά την δυσπιστία που δείχνει το εκλογικό σώμα στις δημοσκοπήσεις. «Όλα δείχνουν σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανατρέπεται» λένε οι περισσότεροι «εκλογολόγοι». Ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία. Άλλοι ότι είναι ακόμη μακριά από το να την αγγίξει.

Οι πρώτοι εκτιμούν ότι με το ρεύμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πόλωση που έχει δημιουργηθεί θα αγγίξει πολύ υψηλά ποσοστά (πάνω από 35%) κάτι που θα του διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Οι δεύτεροι, επικαλούνται τα ευρήματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα κινηθούν συνολικά στο 10% ή και πιο κάτω.

Με το εκλογικό σύστημα που ισχύει αν τα κόμματα που δεν ξεπεράσουν το όριο του 3% κινηθούν στα επίπεδα των ευρωεκλογών συγκεντρώνοντας 19,02%, τότε το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 33% διασφαλίζοντας 152 έδρες. Σύμφωνα με αναλυτές, το σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνουν οι απ' ευθείας εισροές από την ΝΔ καθώς οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Τσίπρα και προέρχονται από την συντηρητική παράταξη, είναι υπερδιπλάσιοι από αυτούς που χάνει ο Τσίπρας προς τη ΝΔ.

Το ισοζύγιο εισροών-εκροών έχει σταθεροποιηθεί σε μια αναλογία 1 : 3,5. Με απλά λόγια, ο Σύριζα κερδίζει 3,5 ψηφοφόρους από τη Ν.Δ και χάνει μόλις έναν προς αυτήν. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης που ερωτάται δείχνει να έχει αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ. Είτε επιθυμούν αυτοδυναμία, είτε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πλειοψηφία. Αυτό το εύρημα σηματοδοτεί απενοχοποίηση ψήφου προς τον Τσίπρα τον οποίο ακόμη και αν δεν εμπιστεύονται απολύτως, δείχνουν να θέλουν να τον δοκιμάσουν.

Από τις απαντήσεις φαίνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στον – κρίσιμο εκλογικά - «μεσαίο χώρο». Επιπλέον, λόγω της πόλωσης με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να πιέζει το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους ΑΝ.ΕΛ και την δεξαμενή των αναποφασίστων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από όλο το πολιτικό φάσμα και εκτιμάται ότι θα «μοιραστεί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Φαίνεται να υπάρχουν συνθήκες ενίσχυσης ενός νέου δικομματισμού, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ δείχνουν να μπορούν να ξεπεράσουν αθροιστικά το 65%.

Η μάχη για την τρίτη θέση

Το Ποτάμι εκκινεί από την καλύτερη αφετηρία για να την διεκδικήσει σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ). Οι αναλύσεις δείχνουν ότι πιο πιθανό είναι να έρθει τρίτο κόμμα το Ποτάμι, το οποίο φαίνεται να έλκει συντηρητικούς, απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ αλλά και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Η Χρυσή Αυγή δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση αλλά πρόκειται για κόμμα που δεν μπορεί να μετρηθεί με ασφάλεια επί του παρόντος.

Το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου ξεκινά από μια καλή βάση για να διεκδικήσει την «επίζηλη» θέση. Ωστόσο και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου προσπαθούν να μοιραστούν μια πίτα που είναι από το 6 έως το 8%.

Δύο τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις κομματικών επιτελείων

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικά επιτελεία, σε μια πανελλαδική μέτρηση 1.000 ανθρώπων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 31,5-34% (διαφορά 3,5%-4% από την ΝΔ)
ΝΔ: 28%-29%
Ποτάμι: 5%-6%
Χρυσή Αυγή: 5%-5.5%
ΚΚΕ: 4%-5,5%
ΠΑΣΟΚ: 4%-5,5%
ΚΙΔΗΣΟ 2%-2,5%
ΑΝΕΛ 2%-2,5%

Σύμφωνα με άλλη κυλιόμενη έρευνα
τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 34%
ΝΔ: 29%-30%
Χρυσή Αυγή 7%
Το Ποτάμι 6%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ 3%-4%
Κίνημα 5%-6%
ΑΝΕΛ 2,5%
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Την αναστολή της απεργίας - αποχής από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιλύθηκε το πρόβλημα της καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων ΟΤΑ, τόσο των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (2012, 2014), όσο και της επερχόμενης. Η έκθεση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό είναι ένας έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής πολιτικής, κατάγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου» δήλωσε. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια, καθώς και οι αλλαγές στους τρόπους χρηματοδότησης των πολιτών κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους κοινοποιούνται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στα πολιτικά κόμματα.

Αναθεωρήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τα στοιχεία για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αθήνα στις 08:32 το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, το επίκεντρο της δόνησης, μεγέθους 3,2 βαθμών, εντοπίζεται στο Γαλάτσι και όχι στο Μαρούσι. Δύο άστεγοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο παλιό εγκαταλειμμένο διώροφο κτίριο της χαρτοβιομηχανίας SOFTEX, όπου είχαν βρει καταφύγιο, στην Ιερά Οδό 93 στον Βοτανικό.

Κόσμος: Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμό έχουν τεθεί οι βελγικές αρχές, μετά την επεισοδειακή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Βερβιέ στην οποία σκοτώθηκαν δύο ύποπτοι που φέρονται να σχεδίαζαν «άμεσα» τρομοκρατική επίθεση. Ένας ύποπτος από το σημείο έχει συλληφθεί, δεύτερο πρόσωπο υπό κράτηση μετά τις έρευνες που ακολούθησαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο στόχος θα ήταν πιθανότατα η αστυνομία. Προληπτικά, δεν θα ανοίξουν τα εβραϊκά σχολεία.

Δώδεκα άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού προσήχθησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη νύχτα και ανακρίθηκαν για πιθανή υποστήριξη σε σχέση με τις επιθέσεις το τριήμερο που είχε συγκλονίσει τη Γαλλία και την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται στην πόλη για συνομιλίες επί του κινδύνου της τρομοκρατίας. Συναγερμός στον σταθμό Gare de l'Est λόγω ύποπτου πακέτου. Παράλληλα, στο Βερολίνο, συνελήφθησαν δύο ύποπτοι ως «στρατολόγοι» των τζιχαντιστών - που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν σχέση με το Παρίσι.

Ο 24χρονος Λασανά Μπατιλί είναι από το Μάλι και κλείνει σύντομα εννέα χρόνια στη Γαλλία: Επιπλέον, ήταν ο υπάλληλος του σούπερμαρκετ στο Παρίσι, στο οποίο είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα και είχαν πιαστεί όμηροι υπάλληλοι και πελάτες από τον Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος είχε κρύψει έξι άτομα σε ψυγείο στο υπόγειο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως επισπεύδει την αίτησή του για πολιτογράφηση και θα τον κάνει γάλλο υπήκοο την Τρίτη, σε «τελετή υποδοχής» από τον υπουργό Καζνέβ.

Εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις φυλακές της Οκλαχόμα ο 47χρονος θανατοποινίτης Τσαρλς Ουόρνερ. Τον περασμένο Απρίλιο, η εκτέλεση της ποινής του είχε αναβληθεί, αφού διαπιστώθηκε ότι το κοκτέιλ φαρμάκων που θα του χορηγούνταν θα τού επέφερε επώδυνο θάνατο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η οργάνωσή του διαθέτει από το 2006 ιρανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ.  Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών εντός συριακού εδάφους δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Οικονομία: Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Times. Στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εστιάζει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο φιλοξενεί και απόψεις του Βρετανού οικονομολόγου Φιλίπ Λεγκρέν, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2014 διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.  

Στην αποσαφήνιση ότι η τρόικα δεν ζήτησε τη μείωση συντάξεων από τη κυβέρνηση προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, λαμβάνοντας αποστάσεις από χθεσινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία υποστήριξε πως η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με τη μέση σύνταξη στη Γερμανία.

Αθλητισμός: Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν είχε φανταστεί ο Φερνάντο Τόρες τέτοια επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του. Ο 30χρονος επιθετικός οδήγησε την Ατλέτικο Μαδρίτης σε άνετη πρόκριση στους προημιτελικούς κυπέλλου Ισπανίας, πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ στο 2-2 της ομάδας του εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Ετσι, σε συνδυασμό με τη νίκη τους (2-0) στον πρώτο αγώνα, οι "ροχιμπλάνκος" πήραν την πρόκριση που τους φέρνει αντιμέτωπους με τη Μπαρτσελόνα που επικράτησε με 4-0 στην έδρα της Έλτσε και πέρασε στην επόμενη φάση με συνολικό σκορ 9-0.

Η Γιουβέντους συνέτριψε της Βερόνα 6-1 στο Τορίνο και εξασφάλισε την πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ιταλίας. Οι γηπεδούχοι "καθάρισαν" το ματς από το πρώτο ημίχρονο με σκόρερ τους Τζοβίνκο (6΄,45΄) και Περέιρα (21΄), ενώ ακολούθησαν τα γκολ του Πογκμπά (53΄), Μοράτα (63΄-πεν.) και Κομάν (79΄). Ο Νενέ στο 57΄ σκόραρε για τους φιλοξενούμενους, με τους οποίους αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Ταχτσίδης (αντικαταστάθηκε στο 65΄ από τον Γκρέκο), ενώ εκτός αποστολής ήταν οι τραυματίες Χριστοδουλόπουλος και Μόρας.

Με πρόστιμο τιμωρήθηκαν από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έξι ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, για τη συμπεριφορά των οπαδών της, για όσα έγιναν στην 11η και 17η αγωνιστική. Παράλληλα, επιβλήθηκε ποινή δέκα ημερών και πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ στο προπονητή του Ατρομήτου Σα Πίντο, καθώς και πρόστιμο δυο χιλιάδων ευρώ στην ομάδα του Περιστερίου.

WASHINGTON POST: «ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

 

Στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το νεοσύστατο κόμμα του αναφέρεται δημοσίευμα της «Washington Post», υποστηρίζοντας ότι «ο αμερικανογεννημένος πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι μπαλαντέρ των εκλογών». «Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει δημοσιονομικό μαρτύριο τη λιτότητα και τη Νέα Δημοκρατία που καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να μην προκληθεί μια αρνητική αντίδραση από τους πιστωτές της χώρας.

Βυθίζοντας την ελληνική οικονομία στην άβυσσο, βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα μπορέσει, ίσως, να αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο, μετά τις εκλογές, εάν μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του 3% για την είσοδο του κόμματός του στο Κοινοβούλιο» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο. Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, «το σενάριο αυτό βασίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο και θα αναζητήσει εταίρους μεταξύ των μικρότερων κομμάτων για να επιτύχει πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό κόμμα του κ. Παπανδρέου δεν ταιριάζει ίσως απόλυτα με το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδεχόμενη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση θα επέφερε σημαντική ανακούφιση στις Βρυξέλλες και αλλού, καθώς θεωρείται από τους γραφειοκράτες και τους τραπεζίτες ως σταθερός, προβλέψιμος και μη συγκρουσιακός, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην άμβλυνση του τόνου από τον Αλέξη Τσίπρα και του πολεμοχαρούς κύκλου του».
 


ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

 

Όσο κατακάθεται η σκόνη από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επίθεση των μακελάρηδων στην εφημερίδα Charlie Hebdo τόσο πιο ψύχραιμα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που προκάλεσε. Γεγονός αποτελεί πλέον η γενική αποδοκιμασία της παρουσίας των υποκριτών πολιτικών ηγετών στην μαζική λαϊκή αντίδραση στην επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας.

Δεν ήταν δυνατόν να διαδηλώνουν μπροστά από τους αγανακτισμένους από την επίθεση γάλλου πολίτες, άτομα όπως ο σφαγέας των Παλαιστίνιων Μπίμπι Νετανιάου. Για ν΄ αφήσει κι αυτός τα κροκοδείλια δάκρυά του... Επικεφαλής ηγέτες - ευτυχώς απέφυγε να παραστεί ο Ομπάμα - που δεν μπορούσαν να καυχηθούν ότι υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου, ή την σάτιρα, μια και αποτελούν τους εμπνευστές καυστικών σκίτσων.

Υπάρχει μια ρωσική έκφραση που λέει για όσους προκαλούν ότι «φτύνουν κάποιου την ψυχή». Αυτή είναι ωμή αλήθεια για τις εκδόσεις της προκλητικής εφημερίδας, για την ψυχή 1,6 δισεκατομμυρίων Μουσουλμάνων. Επειδή γι’ αυτούς είναι ξεκάθαρο πόσο τους προσβάλλουν όσοι βλασφημούν ειρωνευόμενοι τον Προφήτη τους ή το Κοράνι.

Κάτι που σε μουσουλμανικές χώρες τιμωρείται με θάνατο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρέθηκαν τρεις στη Γαλλία που αποφάσισαν να εφαρμόσουν την Σαρία στα γραφεία της εφημερίδας που «βλασφήμησε» όχι μόνο μια φορά. Κι αυτό ήταν στατιστικά αναμενόμενο. Ακόμη και σκιτσογράφος της Charlie Hebdo, κάποια στιγμή είχε σχεδιάσει τον τρομοκράτη που - κατά κάποιο τρόπο - περίμενε να εισβάλει στο γραφείο του:

Αναμφίβολα καταδικάζουμε την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας. Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για την αφαίρεση ζωής. Το ίδιο όπως υποστηρίζουμε την κατάργηση της θανατικής καταδίκης σε εγκληματίες. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει να χαρακτηρίσουμε τα σκίτσα «ισλαμοφοβικά», υπερασπιζόμενοι όμως, το δικαίωμα των σκιτσογράφων να τα σχεδιάζουν. Όπως κι εκείνα που χλευάζουν τους ταγούς των άλλων θρησκειών.

Τα προκλητικά σκωπτικά αντιμουσουλμανικά σκίτσα, σε τελική ανάλυση ικανοποιούσαν μόνον τις ακροδεξιές ξενοφοβικές πολιτικές. Το επακόλουθο της αιματηρής δολοφονικής επίθεσης είναι καταδικαστικό τόσο για το χρεωκοπημένο πολιτικό κατεστημένο που ως επακόλουθο είναι να επιχειρούν οι τρομοκράτες, όσο και από την πρακτική που εφαρμόζουν τα θλιβερά δημιουργήματά του. Πόσοι «επίσημοι» έχουν κλάψει για τους νεκρούς δημοσιογράφους από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή;

Οι υποκριτές υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη δικαιολογήσει την πυραυλική επίθεση εναντίον των γραφείων του αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη, το 2003. Όταν είχαν δολοφονηθεί (κι όχι σκοτωθεί) τρεις δημοσιογράφοι και είχαν τέσσερις τραυματισθεί.

Ούτε υπήρξε κάποια απολογία για το φόνο δύο δημοσιογράφων του Ρώυτερς, το 2007 που δέχτηκαν την επίθεση αμερικανικού μαχητικού ελικόπτερου «Απάτσι» στην ανατολική Βαγδάτη. Αντί να υπερασπιστούν το δικαίωμα των αποκαλύψεων από το «WikiLeaks», είδαμε την αντιμετώπιση που είχε τόσο από τους Αμερικάνους όσο και τους Ευρωπαίους ο δημιουργός του Τζούλιαν Ασάνς προς δόξα της ελευθερίας της έκφρασης…

Δίπλα στο “Je souis Charlie”, θα ήθελα να προσθέσω το “Je suis Ahmed”. Τιμητική αναφορά στον Αχμέτ Μεραμπέτ, τον γάλλο αστυνομικό που δέχτηκε τις φονικές σφαίρες των μακελάρηδων και που φρουρούσε την εφημερίδα όπου αναμενόταν παρόμοια επίθεση. Δολοφονήθηκε από ομόθρησκούς του, οι οποίοι ασπάζονται την εκδικητική μανία που επαγγέλλεται το ριζοσπαστικό Ισλάμ παραβιάζοντας το Κοράνι.