13 Ιανουαρίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 
Συνήλθε σήμερα Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιανουάριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Στην αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε εγκαρδίως στους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους να είναι ευλογημένη η Νέα Χρονιά και να έχουν υγιεία, ώστε με δύναμη και επιτυχία να επιτελούν τα ευθυνοφόρα καθήκοντά τους. Στις ευχές του Μακαριωτάτου απήντησε αντευχόμενος, εκ μέρους και των Συνοδικών Συνέδρων, ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
Στην συνέχεια: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή Συνεδρίασή της, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας, επελήφθη των ως κάτωθι θεμάτων˙
α. Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθεία οδύνη παρακολούθησε το δράμα των επιβατών του πλοίου ‘’Norman Atlantic’’ στην Αδριατική και εκφράζει τα συλλυπητήρια και την συμπάθειά της προς τους οικείους των θυμάτων, προσεύχεται υπέρ αναπαύσεως των αδίκως τελειωθέντων αδελφών και προβάλλει την αυτοθυσία και το ήθος ορθοδόξου λειτουργού, που θυσιάστηκε προκειμένου να διασωθούν πολλοί άλλοι συνάνθρωποί του.

β.Εξ αφορμής των προσφάτων τρομοκρατικών ενεργειών αποτρόπαιης βίας με την στυγνή δολοφονία συνανθρώπων μας σε συνοικία του Παρισιού από ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες, η Εκκλησία της Ελλάδος αφ’ ενός καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και αφ’ ετέρου κάθε μορφή αμφισβήτησης της ιερότητος των θρησκευτικών συμβόλων και πεποιθήσεων, οποθενδήποτε αυτή προέρχεται.
Μένοντας σταθερά πιστή στις αρχές της ορθοδόξου πίστεως και στα κοινωνικά ιδεώδη της Ορθοδοξίας, η οποία ανέκαθεν σεβόταν και σέβεται την ελευθερία συνειδήσεως του ανθρωπίνου προσώπου, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, χρώματος και εθνικότητος, εκφράζει την αποστροφή της προς κάθε πράξη που έχει ως στόχο την αποστέρηση της ζωής αθώων συνανθρώπων μας, οι οποίοι, δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι αποτελούν ζώσα εικόνα του Πανάγαθου Θεού και Πατρός ημών. 
Στηλιτεύει δε κάθε προσπάθεια εκ μέρους φονταμενταλιστικών οργανώσεων, οι οποίες, προβάλλοντας ως κίνητρα των στυγνών τρομοκρατικών ενεργειών τους τα «θρησκευτικά πιστεύω», δυναμιτίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των θρησκειών.
Η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της και την ηθική συμπαράστασή της προς τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων και δέεται υπέρ της εν Κυρίω ειρήνης του κόσμου.
γ.Ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, αναφέρθηκε στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου, της οποίας προέστη, και μετέφερε στα Μέλη της Δ.Ι.Σ. το κλίμα αγάπης και σεβασμού προς τον κοιμηθέντα Ιεράρχη από τον λαό της Μητροπόλεως.
Η Δ.Ι.Σ. τέλος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. 
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου 


Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΟΝ κ. ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

 

Συλλυπητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του:

"Δεχθήκαμε με κατάπληξη", αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του, "τα νέα της ομαδικής δολοφονικής επιθέσεως στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Αν και είμαστε κατά του χλευασμού της πίστεως των άλλων, νοιώθουμε έντονα ότι τέτοιου είδους εκδίκηση είναι όχι μόνο φρικαλέα αλλά και αδικαιολόγητη. Συμπονούμε τους συγγενείς των θυμάτων και εκτείνουμε τις ευχές μας για τερματισμό της διελκυστίνδας".
 


ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ;

 
Διαβάστε για να καταλάβετε...

Όσο μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης επικαλούνται τον μπαμπούλα ενός «ελληνικού ατυχήματος» (σ.σ. εννοούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ), προκειμένου να περιορίσουν την εκλογική τους κατρακύλα.

Προφανώς όλοι αυτοί ζώντας στο μικρόκοσμο τους, ξεχνούν ότι το υποτιθέμενο …«ευτύχημα» του ευρώ και της ευρωζώνης, μαζί με τα μνημόνια, πρόσφεραν τόσα δεινά στον τόπο και στους Έλληνες:

♦6,3 εκατομμύρια Ελλήνων αγγίζουν ή ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

♦1,5 εκατομμύριο Έλληνες (το ένα τέταρτο και παραπάνω του ενεργού πληθυσμού) είναι άνεργοι.

♦700.000 παιδιά υποσιτίζονται.

♦250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

♦Χιλιάδες οικογένειες ζουν με συσσίτια, με μαγκάλια, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ίχνος κρατικής πρόνοιας.

Και την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υποφέρει, λιμοκτονεί και χαρατσώνεται αγρίως, 559 άνθρωποι – το 0,006% του πληθυσμού- κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και έγιναν ακόμη πιο κροίσοι μέσα στην… κρίση!

Αυτή είναι η περιβόητη «σταθερότητα» και αυτό είναι το πραγματικό ατύχημα – ή μάλλον υπέρτατο δυστύχημα – που ζει ο φτωχοποιημένος λαός μεσ’ την…ευλογία του ευρώ και στη θαλπωρή της λυκοφωλιάς της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτό δεν τον φοβίζουν πια οι μπαμπούλες. Γι’ αυτό κι όταν ακούει αυτά τα γελοία «επιχειρήματα» και ψευτοδιλήμματα όσων τον κατάντησαν πένητα, άστεγο και άνεργο, είτε αγανακτούν, είτε οργίζονται, είτε, απλά, γελούν με την ψυχή τους…

 


ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ INTERPOL Ο ΒΙΚΤΟΡ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ

 

Η Interpol πρόσθεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, στον κατάλογο των προσώπων που καταζητούνται σε διεθνές επίπεδο, λόγω των κατηγοριών σε βάρος του από τις ουκρανικές αρχές για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα, σύμφωνα με μια ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Οι ουκρανικές αρχές τονίζουν ότι η δημοσιοποίηση της ειδοποίησης αυτής, του λεγόμενου “κόκκινου σήματος”, σε βάρος του 64χρονου Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει στη Ρωσία αφότου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την αποπομπή του έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του σχεδόν πριν από ένα χρόνο, δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε εθνική αστυνομία να τον εκδώσει στην Ουκρανία αφού τον συλλάβει.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Facebook ότι “σήμερα, πολλούς μήνες αφότου η Ουκρανία έστειλε ένα αίτημα στην Ιντερπόλ, τον Μάρτιο του 2014, με τα επιχειρήματα και τις εξηγήσεις που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, μια ειδική επιτροπή της Ιντερπόλ κατέληξε σε μια απόφαση”.

Ο Γιανουκόβιτς διαψεύδει τις κατηγορίες για εμπλοκή του ιδίου και μελών της οικογένειάς του σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας είχε καταγγείλει μετά τη φυγή του στη Ρωσία ότι έπεσε θύμα ενός “πραξικοπήματος φασιστών”, θέση την οποία υποστηρίζει και η Ρωσία.




Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Επίθεση από καρχαρίες είναι πιθανό να δέχτηκαν τα θύματα του Norman Atlantic, που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις νεκροψίες, που διέρρευσαν σε ιταλικά μέσα, υπάρχουν πληγές στις σορούς των θυμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν οι επιβάτες του Norman Atlantic έχασαν τη ζωή τους από επίθεση καρχαριών ή αν οι καρχαρίες τους επιτέθηκαν αφού είχαν πεθάνει.

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στο Λιμενικό Σώμα, καθώς φορτηγό πλοίο πλέει ακυβέρνητο ανοιχτά των Χανίων, στη θαλάσσια περιοχή Κολυμπάρι. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Mare με σημαία Αγίου Βικεντίου. Νωρίτερα, ο πλοίαρχός του προχώρησε σε δήλωση εγκατάλειψης, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα. Κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα λόγω χιονοπτώσεων. Προβλήματα στα Χανιά.

Ο πρόεδρος του κόμματος πρωταγωνιστεί και στο προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος εξηγεί στον μικρό Αλέξη πώς θα αποφύγει τον εκτροχιασμό του τρένου του. Το κεντρικό μήνυμα του σποτ είναι ότι οι ΑΝΕΛ είναι το «αναγκαίο καλό».

Το νομοθετικό σύστημα προβλέπει διαδικασίες για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των νέων εκλογέων στις προσεχείς εκλογές, δηλώνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με αφορμή την αδυναμία των 18χρονων να ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου. «Δεν είναι θέμα παρανομίας, είναι ένα πρόβλημα το οποίο καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί» υπογραμμίζει η κ. Σπανού.

Κόσμος: Αναφορές τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων υποστηρίζουν πως ένας άνδρας με μαχαίρι έπιασε όμηρο υπάλληλο του φινλανδικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κατάσταση επιλύθηκε γρήγορα, με αφοπλισμό του άνδρα. Τη μόνη καταδίκη που έχει μείνει σε ισχύ και κρατά τον Χόσνι Μουμπάρακ σε κράτηση πρόκειται να επανεξετάσει η Αίγυπτος εξέλιξη που ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αποφυλάκιση του αιγύπτιου πρώην ηγέτη.

Ένας βρετανός φοιτητής δημοσιογραφίας αναδεικνύει μέσω Twitter την υποκρισία των ηγετών που συμμετείχαν στη πορεία του Παρισιού την Κυριακή υπέρ της ελευθερίας του λόγου, μετά την αιματηρή επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo. Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας ανέσυραν το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους της AirAsia, που έπεσε στη θάλασσα και οδήγησε στο θάνατο και τους 162 επιβαίνοντες. 

Το δεύτερο κουτί είναι ο καταγραφέας των συνομιλιών μεταξύ των πιλότων που σε συνδυασμό με το πρώτο, τον καταγραφέα των στοιχείων πτήσης που έχει ήδη ανασυρθεί, αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος. Επιστολή στον φίλο του και θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, έστειλε ο Φιντέλ Κάστρο, διαψεύδοντας τις φήμες ότι ο πρώην ηγέτης της Κούβας έχει πεθάνει. Ο Φιντέλ Κάστρο δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την ημέρα της ιστορικής προσέγγισης της Κούβας με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του.

Οικονομία: Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις τρόικας – Ελλάδας θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τα μέσα του δευτέρου εξαμήνου του 2015 διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσαν σήμερα Τρίτη στην δημοσιότητα και στην οποία διαπιστώνουν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρά την συγκυρία παραμένει ανθεκτικός.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το τελεσίγραφο του Μάριο Ντράγκι ότι η μη ύπαρξη προγράμματος σημαίνει καμία εγγύηση σε μετρητά από την ΕΚΤ αποτελεί επανάληψη της τακτικής που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρώτα στάδια των ιρλανδικών και κυπριακών προγραμμάτων, όπου η προοπτική μη χορήγησης των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας βοήθησε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.  

Αθλητισμός: Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Ράγιο Βαγεκάνο πήρε η Κόρντομπα, η οποία ξέφυγε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Με την αναμέτρηση αυτή ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική στην Primera Division. Μοιραίος του αγώνα ήταν ο Αμπντουλαγέ Μπα, ο οποίος πέτυχε αυτογκόλ το και έδωσε τη νίκη στην Κόρντοβα.

Ξεκάθαρος ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης όσον αφορά το θέμα του γηπέδου, με δηλώσεις που έκανε στα πλαίσια της κοπής της πίτας των παλαιμάχων της ΑΕΚ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ. «Όλος ο κόσμος θέλει το γήπεδο, δεν πρέπει να συγκοινωνεί με το μυαλό του όποιος δεν θέλει το γήπεδο σ’ αυτή την περιοχή. Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα και σήμερα. Για μένα είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα στη ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ», ήταν τα λόγια του «Τίγρη».

Παίκτης του Λεβαδειακού για τον επόμενο 1.5 χρόνο θα είναι ο Κάρλος Μιλιάζες, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ της Βοιωτίας. Ο Πορτογάλος, που την Κυριακή αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα του ΟΦΗ και ήταν, μάλιστα, ο σκόρερ και των τριών τερμάτων της πρώην ομάδας του επί της Κέρκυρας (3-2), έκανε σήμερα την πρώτη του προπόνηση με τους «πράσινους» κι εκτός απρόοπτου θα συμπεριληφθεί στην αποστολή του εκτός έδρας αγώνα με τον Παναθηναϊκό.