11 Ιανουαρίου, 2015

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ TOY ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τη διαφορά μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΝΔ να κυμαίνεται μεταξύ 2,6 και 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκεκριμένα, στο γκάλοπ της Κάπα Research, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ποσοστό 28,1%, ενώ η ΝΔ στο 25,5%.Το Ποτάμι ακολουθεί με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2% και το ΚΚΕ με 5%. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών βρίσκεται στο 2,8%, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. συγκεντρώνουν 2,6%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 4,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,6%, ενώ το λευκό/άκυρο το 2,2%.

Στο γκάλοπ της Αlco στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ–ΝΔ βρίσκεται στις 3,2 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, έναντι 28% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα κατατάσσεται το Ποτάμι με 4,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,2% το ΠΑΣΟΚ με 4%, το ΚΚΕ με 3,7%.

Οι ΑΝ.ΕΛ. καταγράφουν 2,2%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών βρίσκεται στο 1,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 9,6%, άλλο κόμμα απαντά το 4,4%, η αποχή αγγίζει το 3,6% και το λευκό 2,2%. Στην έρευνα της εταιρίας Interwiew στη «μάχη» της πρόθεσης ψήφου, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων βρίσκεται στο 3,5%.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 29,5%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 26%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται με 5,5% ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κινείται στο 2,5%, ενώ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑ.ΟΣ. συγκεντρώνουν από 1% Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 8,5%, «άλλο κόμμα» απαντά το 2% και απόχη/άκυρο/λευκό το 4,5%.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5,5% έναντι της ΝΔ δείχνει το γκάλοπ της ProRata. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και η ΝΔ 25,5%.

Ακολουθούν Ποτάμι και ΚΚΕ με 5,5%, Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Στο 18% βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, η αποχή στο 4% και άκυρο/λευκό στο 1,5%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38% έναντι 30% της Ν.Δ. Ακολουθούν το Ποτάμι με 7%, το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η Δημοκρατική Αριστερά με 1%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 5%.

Σύμφωνα με την έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία με 151 έδρες έναντι 80 της Νέας Δημοκρατίας. Στην παράσταση νίκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται της Ν.Δ. με 66% έναντι 22%.

 
 
 






ΠΟΥ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;

 

Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κοστίσουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται οι αμοιβές των ένστολων, οι οποίες αφορούν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην αντίστοιχη διαδικασία του 2012 το σχετικό κονδύλι ήταν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Περιορίστε τα έξοδα», διεμήνυσε το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά από το αίτημα για 50 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών και έπειτα από διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε κονδύλι 45 εκατ., σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Αν και δεν έχει καταρτισθεί ακριβής προϋπολογισμός εκλογών, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι τα έξοδα θα προσεγγίσουν εκείνα των εκλογών του Μαΐου του 2012 (42,7 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 10%, καθώς θα είναι λιγότερα τα εκλογικά τμήματα και κατά συνέπεια οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, ενώ δεν θα χρειαστεί να προμηθευτεί το υπουργείο κάλπες (είχαν κοστίσει 3,2 εκατ.) και παραβάν (1,5 εκατ).

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην γίνει καμπάνια γνωστοποίησης των εκλογών, η οποία είχε κοστίσει 1,3 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα δαπανηθεί αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και διενέργεια των εκλογών (το 2012 ήταν 24 εκατ.) και των δικαστικών αντιπροσώπων (38 εκατ.), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακόμη, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 50 ατόμων περιορισμένου χρόνου που θα βοηθήσουν την εκλογική διαδικασία (αμοιβή 18.000 ευρώ) και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την προμήθεια χαρτιού για ψηφοδέλτια (1.452.356,33 ευρώ), 13 εκατ. φακέλων (254.118 ευρώ), 35.000 σάκων (16.254,45 ευρώ) και μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού (54.120 ευρώ).
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Το ζητούμενο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν είναι ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο, αλλά προς τα πού θα πάει η χώρα μετά, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την ώρα. Το ζητούμενο είναι εάν θα επιλεγούν η σταθερότητα και η πρόοδος ή η αβεβαιότητα και η οπισθοχώρηση, τόνισε.

«Το πανεπιστήμιο είναι μέρος του πολιτικού προβλήματος» δηλώνει ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης εξηγώντας γιατί έκανε το βήμα στην πολιτική, αποδεχόμενος να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παίρνοντας μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνεται μετά το τριήμερο τρόμου στο Παρίσι. Στη συγκέντρωση και ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το «παρών» θα δώσει και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο. Επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Τη βεβαιότητά του ότι το Ποτάμι θα είναι η τρίτη δύναμη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Έθνος της Κυριακής, προσθέτοντας: «Ούτε αντιπρόεδρος θέλω να γίνω ούτε κομματικό στρατό έχω. Η διαπραγμάτευση λοιπόν όταν έρθει η ώρα θα γίνει για την ταμπακιέρα».

Κόσμος: Αυθεντικό θεωρείται βίντεο στο οποίο ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένοπλος στην υπόθεση του εβραϊκού σούπερμαρκετ στο Παρίσι την Παρασκευή, δηλώνει μέλος του τζιχαντιστικού «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, στα ΜΜΕ έχει κυκλοφορήσει ηχητικό απόσπασμα από τα όσα έλεγε ο Κουλιμπαλί στους ομήρους πριν την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Έναν 24χρονο Γερμανό συνέλαβαν οι γερμανικές αρχές στο Ντίνσλακεν της βορειοδυτικής Γερμανίας, τον οποίο θεωρούν μέλος της τζιχαντιστικής ISIS. Ο νεαρός είχε επιστρέψει στη Γερμανία από την Συρία τον περασμένο Νοέμβριο και πιστεύεται ότι είχε πολεμήσει εκεί μαζί με την οργάνωση για περίπου έναν χρόνο. Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, δεν υπήρχαν στοιχεία πως σχεδίαζε άμεσα επιθέσεις επί γερμανικού εδάφους.

Ευρωπαίοι ηγέτες, φορείς, συνδικάτα, χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες και ξένοι ηγέτες από διάφορα μέρη του κόσμου - μεταξύ τους ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος - συγκεντρώνονται στο Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ελευθερίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo και τον διήμερο τρόμο. Σε πορεία στη νότια Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, αναζητείται η νεαρή του «πυρήνα Κουασί» που φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να έχει διαφύγει στη Συρία.

Τουλάχιστον 57 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό μεταφοράς υγρών καυσίμων στο νότιο Πακιστάν. Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγιναν τη νύχτα προς Κυριακή τα γραφεία της Hamburger Morgenpost στο Αμβούργο, με την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής να προλαβαίνει την εκδήλωση μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς.

Η εφημερίδα είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά το μακελειό στο Παρίσι. Oι ευρωπαίοι ηγέτες στο Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση κατά του τρόμου και υπέρ της Ελευθερίας.

Οικονομία: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα των εκπτώσεων τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 18 Ιανουαρίου  με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00 – 18:00.

Στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γράφει η Die Welt επικαλούμενη υψηλόβαθμους παράγοντες της ΕΕ. Κούρεμα 50% ζητά και ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW Μ. Φράτσερ.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται ήδη η απόρρητη έκθεση για «όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί» από το αναγκαστικό-κατοχικό δάνειο, το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ και τις πολεμικές επανορθώσεις που ξεχάστηκαν. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η οφειλή της Γερμανίας προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός:Αινιγματικός παρουσιάστηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης μιλώντας στους ποδοσφαιριστές του μετά την ήττα στην Τρίπολη. «Γκρεμίσαμε ό,τι χτίζαμε τόσο καιρό. Δεν ήταν εμφάνιση αυτή. Δεν είχαμε τίποτα από τα στοιχεία που εμφανίζαμε στη αρχή της περιόδου. Ήμασταν κάκιστοι», είπε ο τεχνικός του «δικεφάλου» στους παίκτες του. Την ευκαιρία να κατακτήσει τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα έχει ο Ολυμπιακός ύστερα από ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη από τον Αστέρα. 

Οι «ερυθρόλευκοι» τον Βίτορ Περέιρα πλέον στον πάγκο αντιμετωπίζουν στα Πηγάδια τη Skoda Ξάνθη (19:30). Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός έχει θεωρητικά πιο εύκολο έργο, καθώς υποδέχεται τον Εργοτέλη στη Λεωφόρο (17:15). 

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα: Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα 15:00, ΟΦΗ - Κέρκυρα 17:15, Πανθρακικός - Ατρόμητος 17:15. Αν και προηγήθηκε με πέναλτι του Μενέζ μόλις στο 3ο λεπτό, η Μίλαν δεν κατάφερε να περάσει νικηφόρα από την έδρα της Τορίνο.

Η «γκρανάτα» ισοφάρισε λίγο πριν τη λήξη με τον Γκλικ, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι «ροσονέρι» έπαιζαν με δέκα παίκτες από τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, λόγω αποβολής του Ντε Σίλιο. 

Ισόπαλη 1-1 ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια αναμέτρηση της 18ης αγωνιστικής στο Campionato, ανάμεσα στη Σασουόλο και την Ουντινέζε. Ο Αντρέα Στραματσόνι είχε βασικούς σε ακόμη ένα παιχνίδι της Ουντινέζε τόσο τον Ορέστη Καρνέζη όσο και τον Παναγιώτη Κονέ.


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο πρ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΥΡΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ


Εκοιμήθη εχθές Σάββατο, σε ηλικία 77 ετών, ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κυρός Κύριλλος. Ο μακαριστός Ιεράρχης τις τελευταίες ημέρες  νοσηλευόταν στην Εντατική  του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας όπου εχθές υπέστη ανακοπή της καρδιάς και εξέπνευσε.

Ο κυρός Κύριλλος είχε υποστεί κάταγμα στο ισχίο αλλά μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, παρουσίασε επιπλοκή στη λειτουργία των νεφρών.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί αύριο Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό ναό των αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης στην Καρδίτσα. 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ 
ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ ΚΥΡΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ 

Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρός Κύριλλος (κατά κόσμο Χριστάκης) γεννήθηκε το 1938 στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Χειροτονήθηκε το 1959 Διάκονος και το 1969 Πρεσβύτερος. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής Αθηνών το 1969. 

Προσέφερε υπηρεσίες στον έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αν. Αφρική και την Άπω Ανατολή.

Το 1998 εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων .

Το 2005 μετετέθη στην Μητρόπολη  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.