08 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

 
Αγγίζει την αυτοδυναμία

Μια ανάσα από την αυτοδυναμία εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της ALCO. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% έναντι 30,5% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο εμφανίζεται το Ποτάμι με 4,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 4,4% και ΚΚΕ με 4,1%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 3,9%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του ΓΑΠ 2,7%.«Άλλο κόμμα» προτιμά το 5,9%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για την παράσταση νίκης, τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους. Επίσης, για τον καθοριστικό ρόλο των αναποφάσιστων στο ενδεχόμενο κατάκτησης της αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την τελική επίδοση της Ν.Δ.

Τέλος, για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως προς τα ζητήματα προτεραιότητας της επόμενης κυβέρνησης.

6 στους 10 έχουν προεξοφλήσει ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλή η συσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζει να ανέβει η Ν.Δ., απόλυτη αποσυσπείρωση για ΠΑΣΟΚ- ΑΝΕΛΛ, χαμηλώνει η Χ.Α., πιέζεται έντονα το ΚΚΕ.

Σημαντική διαρροή (9,4%) ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τους Αναποφάσιστους (7,2%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει «κλείσει τις πόρτες» των διαρροών δυνάμεών του.

Το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί προς κάθε κατεύθυνση. Τη μερίδα του λέοντος εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ (19%).

Για κάθε 3,8 ψηφοφόρους που «στέλνει» η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει να περιμένει έναν ψηφοφόρο που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει Ν.Δ. Από τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων εξαρτάται αν θα κερδίσει ή όχι την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πίνακας αποτυπώνει παραστατικά την πόλωση που χαρακτηρίζει την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.  Κερδίζει και αυξάνει την επίδοσή του στην αξιοπιστία ως πρωθυπουργός ο Αν. Σαμαράς. Άλλο ένα εύρημα της δημοσκόπησης που αποτυπώνει την πόλωση αλλά και τη διαφαινόμενη επανεμφάνιση του δικομματισμού.

Το πλεονέκτημα της άσκησης εξουσίας προσφέρει στον Αν. Σαμαρά προβάδισμα έναντι του Αλ. Τσίπρα. Η λύση για το πρόβλημα του χρέους είναι η τρίτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων. Προηγούνται η αντιμετώπιση της ανεργίας (ανάπτυξη) και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
















 
 


ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ CHARLIE HEBDO

 

Παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών Γάλλων που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 εργαζομένων στην εφημερίδα Charlie Hebdo σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας. Παρισιού. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση.

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν.

Οι πληροφορίες για τους τρεις ενόπλους.
Η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών το πρωί της Πέμπτης απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους». Παράλληλα εξέδωσε έγγραφο που απευθυνόταν στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή του Παρισιού όπου αναφέρονταν τα ονόματα των 3 δραστών. Στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κατονομάζονταν οι 3 ένοπλοι ως ο Σαΐντ Κουατσί γεννηθείς το 1980, ο Σαρίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996.

Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ένας εκ των δραστών είχε αναγνωριστεί από την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς αυτή βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόδρασή τους. Οι αδελφοί Κουατσί είναι από την περιοχή του Παρισιού, ενώ ο Μουράντ από την πόλη Ρεμς που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο Ρόιτερς κυβερνητική πηγή. Η αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι ένα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στον Σερίφ Κουατσί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. 

Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής. Μία άλλη αστυνομική πηγή δήλωσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που αναζητά τους υπόπτους έχει προετοιμάσει μια επιχείρηση στο Ρεμς και ότι ήδη πραγματοποιούνται έφοδοι σε τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των ερευνών. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν προβεί σε συλλήψεις. Σε βίντεο που καταγράφηκε από αυτόπτη μάρτυρα, ένας από τους δράστες ακούγεται να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ενώ παράλληλα ηχούν πυροβολισμοί. 

Ένας άλλος από τους δράστες φαίνεται να πλησιάζει έναν αστυνομικό, ο οποίος κείτονταν τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο και να τον πυροβολεί εξ επαφής, προτού μπει σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και εγκαταλείψει τη σκηνή. Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι υπήρχαν φόβοι για περαιτέρω επιθέσεις, ενώ περιέγραψε τη σκηνή στα γραφεία της εφημερίδας ως μακελειό. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι που τραυματίστηκαν σοβαρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

«Το συμβάν αυτό είναι κακό για όλους – ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους, παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ είναι μια ευγενική θρησκεία. Υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει μια ήδη κακή κατάσταση», δήλωσε εργαζόμενη στην εφημερίδα. «Σήμερα η Γαλλική Δημοκρατία στο σύνολό της έγινε στόχος», δήλωσε σε τηλεοπτικά μέσα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η Πέμπτη κηρύχθηκε ως ημέρα πένθους. 

 

Επίσης έκρηξη, που οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, σημειώθηκε μπροστά από εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος της Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, στην κεντρο-ανατολική Γαλλία, χωρίς να προκαληθούν τραυματισμοί. "Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια", δήλωσε πηγή της Περιφέρειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εισαγγελία της Βιλφράνς-σιρ-Σαόν θα κάνει ανακοινώσεις στους δημοσιογράφους τις προσεχείς ώρες.

 

 

Η ΤΡΙΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

 

Τη στιγμή που η ρωσική οικονομία υφίσταται το μαρτύριο του καθημερινού στραγγαλισμού ως αποτέλεσμα του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την Ευρώπη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αφίσταται από τις στρατιωτικές επιδιώξεις του. Ίσως γι' αυτό δαπανά περί τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διατηρεί το ρωσικό στρατό στην τρίτη θέση των χωρών με τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει το Business Insider, ο Πούτιν έχει υπό την καθοδήγησή του (ως άλλος στρατάρχης) 845.000 στρατιώτες, 22.550 άρματα μάχης και 1.399 μαχητικά αεροσκάφη.

Μπορεί ο ρωσικός στρατός να μην έχει τα κλέη του παρελθόντος και να μην θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του κόσμου, ωστόσο με την εκλογή του Πούτιν, το 2012, στη θέση του Προέδρου επήλθε μια σημαντική, ποιοτική μεταβολή στον τρόπο που λειτουργεί.  Ο Πούτιν εστίασε στη δημιουργία ενός στρατού ευέλικτου που θα στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες.  Τούτο, αυτομάτως, έχει ανεβάσει την ποιότητα του ρωσικού στρατεύματος, κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Το Business Insider παρουσιάζει τα 10 υπερόπλα της Ρωσίας.

Πρόκειται για οπλικά συστήματα που ο Πούτιν έχει ακριβοπληρώσει, μόνο και μόνο για να υπερέχει έναντι των αντιπάλων του.Το πλοίο καταμαράν που μετατρέπεται σε hovercraft και φέρει οκτώ πυραύλους και 20 αντιαεροπορικά βλήματα. Το Pantsir-S1 είναι ένα πυραυλικό σύστημα που συνδυάζει κατευθυνόμενα βλήματα αέρος και δύο αυτόματα πυροβόλα. Ένα από τα έξι «αόρατα» υποβρύχια Το jet fighter, Mig-35 To πυραυλικό σύστημα BUK-2 To θερμοπυρηνικό πυραυλικό σύστημα RS-24 To ρωσικό Concorde Το τανκ Τ-90 Το υποβρύχιο που φέρει πυρηνικά βαλλιστικά βλήματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε έναν κρατούμενο αντιεξουσιαστή από τη Θεσσαλονίκη έχει εστιαστεί η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον προσδιορισμό του δικτύου Ξηρού. Ο 31χρονος που είχε συλληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο για την αποστολή δεμάτων-βομβών σε πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., δεχόταν τους τελευταίους μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού επισκέψεις από την 22χρονη, που θεωρείται βασική συνεργάτιδα του Χρ.Ξηρού. Κλειστά έμειναν σήμερα, Πέμπτη, πολλά σχολεία σε Αττική, Κρήτη, Κυκλάδες και Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε αρκετές περιοχές θα ανοίξουν αργότερα. Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ φέρεται ότι θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επί σειρά ετών βουλευτής Αττικής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ και πλέον ανεξάρτητος φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη ΝΔ. «Χιονοστιβάδα» προβλημάτων έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα. Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλοί νομοί, σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι, ενώ τα σχολεία σε πολλές περιοχές θα μείνουν κλειστά. Σοβαρά προβλήματα από την επέλαση του χιονιά σε Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια.

Τους υποψηφίους του κόμματός του παρουσιάζει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τα γραφεία του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην πρώτη στέγη του ΠΑΣΟΚ το '74, στην Πανεπιστημίου και Μπενάκη.

Κόσμος: Πυρά έπεσαν στο Μαλακόφ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, το πρωί της Πέμπτης, τραυματίζοντας σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές δύο αστυνομικούς. Οι δράστες διέφυγαν. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για το εάν το περιστατικό σχετίζεται με το Charlie Hebdo, για τους δράστες του οποίου οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 ατόμων στο περιοδικό Charlie Hebdo. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγινε «αριθμός προσαγωγών» στην έρευνα για τους δύο κύριους δράστες.

Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ: Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι δύο πρώτοι - αδέλφια αναζητούνται ως οι κύριοι δράστες της βάρβαρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς και μία Ευρώπη λαβωμένη. Καταδικασμένος σε φυλάκιση και γνωστός για τις ακραίες θέσεις του ο ένας. Βέβαιο θεωρείται ότι είχαν στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά ακόμη δεν είναι διαπιστωμένο εάν είχαν όντως πάει στη Συρία να πολεμήσουν με την ISIS. Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα «Je Suis Charlie» περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις υψώνοντας φωνή αλληλεγγύης στο περιοδικό Charlie Hebdo μετά την τρομοκρατική επίθεση-σοκ. 

Συγκεντρώσεις-φόρος τιμής στα θύματα πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πένες, σύμβολο του Τύπου, στα χέρια των πολιτών. Τρεις ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo έχουν αναγνωριστεί από τις γαλλικές Αρχές, βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών από αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Σύγχυση με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για συλλήψεις. Εθνικό πένθος την Πέμπτη στη Γαλλία στη σκιά της επίθεσης-σοκ.

Οικονομία: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα των εκπτώσεων τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 18 Ιανουαρίου  με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00 – 18:00. Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αποπειράθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, να υποβαθμίσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κατέστησε όμως σαφές πως αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους των δανειακών της συμβάσεων μετά τις εκλογές αυτόν τον μήνα. «Η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αθλητισμός: Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, ήταν ξανά το «αφεντικό» στο παραδοσιακό ντέρμπι της ισπανικής πρωτεύουσας. Οι Ροχιμπλάνκος νίκησαν 2-0 τη Ρεάλ στο «Βιθέντε Καλντερόν» και έχουν τον πρώτο λόγο για πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου, εν όψει της ρεβάνς της 15ης Ιανουαρίου. Επίσης, η Βιγιαρεάλ επικράτησε με 1-0 της Ρεάλ Σοσιεδάδ χάρη σε τέρμα του Ρώσου Ντένις Τσερίσεφ στο 72' και πήρε προβάδισμα για τη ρεβάνς.

Τα «εισιτήρια» για την επόμενη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, «τσέκαραν» οι Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Βέροια, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα από τη Σούπερ Λιγκ, ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης μετά το 0-0 στο νησί των Φαιάκων.

Από τους εκπροσώπους της Football League, πέρασαν οι Ηρακλής, Απόλλων Σμύρνης και Τύρναβος. Με πολλές αλλαγές και Νίνη ο ΠΑΟ στα Χανιά... Στην σύλληψη του προέδρου του συνδέσμου διαιτητών, Μιχάλη Αργυρού προχώρησε την Τετάρτη η Αστυνομία της Κύπρου, έπειτα από τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για στημένους αγώνες στο κυπριακό πρωτάθλημα.