04 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Η πραγματική ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας χώρας και οι διακυμάνσεις της καταγράφονται από τον ΟΗΕ σε ετήσια βάση στην Έκθεση του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ) ― UN Human Development Report. Πρόκειται για έναν δείκτη που πολλοί θεωρούν πιο περιεκτικό και σημαντικό από τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης όπως αυτόν της μεταβολής του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, το γνωστό μας ΑΕΠ.

Ο ΔΑΑ είναι ένα σύνθετο μέτρο που ενσωματώνει τρεις βασικούς δείκτες:

1) μακρά και υγιή ζωή,
2) μόρφωση, και,
3) ένα καλό επίπεδο διαβίωσης. Με βάση τον ΔΑΑ όλες οι χώρες του ΟΗΕ κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες: πολύ αναπτυγμένες (49 χώρες), αναπτυγμένες (52 χώρες), υπό ανάπτυξη (41 χώρες) και υποαναπτυγμένες (42 χώρες). Στη φετινή μελέτη που ανακοινώθηκε στο Τόκιο πρώτη στη συνολική κατάταξη είναι η Νορβηγία και τελευταίος ο Νίγηρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση (με ΔΑΑ= 0.853) έχοντας μετακινηθεί ελάχιστα από την 25η θέση στην οποία εβρίσκετο το 2009 (ΔΑΑ=0,942). Και αυτό ενώ η χώρα έχασε σχεδον το 30% του ΑΕΠ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Τι σημαίνει λοιπόν η ελάχιστη μεταβολή του ΔΑΑ τα τελευταία 5 χρόνια και γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ ΔΑΑ και ΑΕΠ; Ο ΔΑΑ αν και υπολογίζεται σε ετήσια βάση παρουσιάζει μεγαλύτερη αδράνεια διότι αποτυπώνει πιο αντικειμενικά το ευρύτερο και βαθύτερο περιεχόμενο που αφορά την πραγματική ζωή των ανθρώπων. Η επιλογή των παραμέτρων του ΔΑΑ είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων μελετών των κοινωνικών επιστημών και σήμερα όλοι συμφωνούν πως αυτός είναι ο καλλίτερος στατιστικός τρόπος να μετρήσουμε ποσοτικά την ανθρώπινη εμπειρία στα πλαίσια ενός κράτους.

Η φιλοσοφία της μελέτης απορρέει από την αρχή ότι "People are the real wealth of a nation.", οι άνθρωποι είναι ο αληθινός πλούτος μιας χώρας. Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε με πρωτοβουλία του Μαχμπούμπ ουλ Χακ και του Αμάρτια Σεν ο οποίος πήρε το Nobel Οικονομικών το 1998 για τη θεωρία του σχετικά με τα οικονομικά της κοινωνικής πρόνοιας. Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ΔΑΑ του 2014 εστιάζονται στην ευθραυστότητα της ανθρώπινης ανάπτυξης και στην ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην σταθερή αναπτυξιακή πορεία και την κοινωνική πολιτική. 

Με άλλα λόγια δείχνουν πως οι κοινωνικές αλλαγές και η πολιτική του κοινωνικού κράτους έχουν άμεση μετρήσιμη επίδραση στη ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα των εύθραυστων ομάδων και καλεί τα κράτη να μην ατονίσουν τις προσπάθειές τους διότι η αειφορία των κοινωνικών αγαθών είναι εύθραυστη. Τονίζει μάλιστα πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, 1,2 δισεκατομμύρια, ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, 1,5 δις. ζουν στη φτώχεια και 800 εκ. κινδυνεύουν να παλινδρομήσουν πάλι στη φτώχεια αν οι οικονομικοί και κοινωνικοί θεσμοί που συνέβαλλαν στην ανέλιξή τους πληγούν.

Οι πρώτες χίλιες μέρες, δηλαδή τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής, φέρουν κατά την εκτίμηση των αναλυτών το μεγαλύτερο βάρος στην επίδραση της ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στους κοινωνικούς επιστήμονες και απόλυτα επιβεβαιωμένο επί σειρά δεκαετιών. Η μελέτη του ΟΗΕ επισφραγίζει αυτή τη γνώση με τη στατιστική δεινότητα των μεγάλων αριθμών. Οι εκθέσεις του ΔΑΑ και οι προτάσεις που απορρέουν με ασφάλεια από αυτές επιβεβαιώνουν βασικές γνώσεις των κοινωνικών επιστημών και επισημάνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον στις μέρες μας δυσνόητα κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχει όμως έλλειμμα πολιτικής θέλησης. 

Από το 1980 ως το 2013 η Ελλάδα επιδεικνύει μια σαφέστατη ανοδική πορεία με αύξηση του δείκτη κατά 19,6%. Αυτό οφείλεται κυρίως στα άλματα που έγιναν στο προσδόκιμο ζωής όπου προστέθηκαν 7.1 χρόνια (πρόληψη και περίθαλψη), στην παιδεία όπου προστέθηκαν 3-4 χρόνια πέραν της υποχρεωτικής, και στη συνολική αύξηση εσόδων η οποία ήταν στα 17.3%. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 29η θέση των πολύ αναπτυγμένων χωρών (συνολικά 49 χώρες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία με κορυφαία φέτος τη Νορβηγία και τελευταία την Αργεντινή). Οι τρείς δείκτες έχουν ως εξής: Προσδόκιμο: 80,8 χρόνια, προσδοκώμενα χρόνια φοίτησης:16,5, ακαθάριστο κατά κεφαλή εθνικό εισόδημα: $24.658.

Τι σημαίνει η κατάταξη αυτή για την Ελλάδα; Σημαίνει πως πρέπει με κάθε θυσία να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα κοινωνικά προνόμια, να σταθεροποιήσουμε τις δομές εκπαίδευσης, περίθαλψης και απασχόλησης και να μελετήσουμε προσεκτικά τη συστηματική παρέμβαση η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην κατηγορία των πολύ αναπτυγμένων χωρών.

Από την ισχυρή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στην ανθρώπινη ανάπτυξη άλλων χωρών. Δεν αρκεί μόνο να φροντίσει να παραμείνει η ίδια στη σημαντική θέση που κατέχει, αλλά να εξάγει τη γνώση που απέκτησε ως μοχλό σταθεροποίησης της διεθνούς κοινότητας. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να αναλάβει ενεργό δράση στην υποστήριξη γειτονικών χωρών ή και περιοχών του πλανήτη που παραμένουν συστηματικά έξω από την ευημερία. Μια τέτοια στάση αρμόζει στο επίπεδο, στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.

Η παρούσα οικονομική κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το παρόν τη θέση της χώρας συνολικά στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση δείχνει πως οι δείκτες για ανισότητα ως προς το φύλο, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι στατιστικά, είναι σε πτωτική τάση στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η κρίση πλήττει τα ασθενέστερα στρώματα σε μεγαλύτερο βαθμό και επομένως και τις γυναίκες και τα κορίτσια περισσότερο.

Η Ελλάδα παρουσίασε τα τελευταία 20 χρόνια μια σταθερή ανοδική πορεία σε όλους τους σημαντικούς δείκτες ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των πολιτών και κατόρθωσε να φτάσει στο επίπεδο των πολύ αναπτυγμένων χωρών. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αυτού του επιτεύγματος αξίζει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί σωστά ως πηγή πλούτου γνώσης και βάση σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής.

Η ανοδική αυτή πορεία δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη διότι οι αξίες που απεικονίζονται στους τρεις δείκτες που συνθέτουν τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ) των Ηνωμένων Εθνών είναι οικείες και επιθυμητές στους Έλληνες. Απαιτείται όμως εγρήγορση και επαγρύπνηση έτσι ώστε το στατιστικό αποτέλεσμα να παραμείνει θετικό διότι η παλινδρόμηση είναι αμυντικός μηχανισμός που συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Δύο άτομα επιχείρησαν να μπουν τα μεσάνυχτα σε στρατόπεδο της Αττικής, κόβοντας την περίφραξη. Στο στρατόπεδο, όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, αντιαρματικά βλήματα, σήμανε συναγερμός και οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η ΝΔ, τονίζοντας ότι «είναι ντροπή που δεν έχει συγχαρεί ακόμη την αστυνομία για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού».

Παραμένουν, αν και μειωμένα, τα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, η χώρα θα βρεθεί ξανά σε κλοιό κακοκαιρίας με νέες χιονοπτώσεις και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες;

Πολλοί νομίζουν ότι το βασικό ζήτημα των εκλογών είναι αν την πρώτη θέση θα την καταλάβει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο κρίσιμο είναι το ερώτημα πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, τονίζει σε συνέντευξή του ο Ευ.Βενιζέλος. Στο ερώτημα για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον Γ.Παπανδρέου, απαντά: «Όπως του αρμόζει ιστορικά, ηθικά, εθνικά, παραταξιακά. Έλεος!»  

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, χιόνια και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από σήμερα, Κυριακή. Τη Δευτέρα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενταθούν. Σε βαθμιαία πτώση η θερμοκρασία από τα βόρεια, όπου θα σημειωθεί παγετός. Παραμένουν αποκλεισμένα 13 χωριά στην Εύβοια.

Κόσμος: Κατά συρροή βιαστής και δολοφόνος στο Βέλγιο θα υποβληθεί σε ευθανασία στις 11 Ιανουαρίου,  όπως ο ίδιος ζητούσε επί σειρά ετών υποστηρίζοντας ότι υπέφερε ψυχικά. Ο 52χρονος Φρανκ Φαν Ντερ Μπλίκεν, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει ποινή 30 ετών έχοντας καταδικαστεί για πολλούς βιασμούς και ανθρωποκτονία, είναι ο πρώτος κρατούμενος στον οποίο αναγνωρίστηκε προ μηνών το δικαίωμα τερματισμού της ζωής του μετά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στο Βέλγιο το 2002.

Η Αίγυπτος διέψευσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στην Αμάλ Κλούνι, σύζυγο του Τζορτζ Κλούνι. Η τελευταία είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι οι αιγυπτιακές αρχές απείλησαν να την συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση επικριτική για το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου.

Η 114η σύνοδος του Κογκρέσου ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1930, όπως και τον απόλυτο έλεγχο της Γερουσίας. Έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, αλλά και οι πρώτες κόντρες με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Μέρος της εχθρικής και καταπιεστικής πολιτικής των ΗΠΑ χαρακτηρίζει η Βόρειος Κορέα τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της, σε αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση στην Sony Pictures εξαιτίας της κινηματογραφικής ταινίας The Interview.Οι κυρώσεις αφορούν τρεις εταιρείες, ανάμεσά τους την υπηρεσία πληροφοριών του Στρατού της Β.Κορέας και δέκα πρόσωπα που συνδέονται με τις πωλήσεις/διάδοση όπλων.

Φορτηγό πλοίο με κυπριακή σημαία που μετέφερε τσιμέντο ανατράπηκε περίπου 24 χιλιόμετρα από την πόλη Γουίκ που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σκωτίας και βυθίστηκε.  Το φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο από άλλο σκάφος που εκείνη την ώρα περνούσε από το σημείο. Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό του οκταμελούς πληρώματος, επτά εκ των οποίων είναι πολωνικής καταγωγής και ένας από τις Φιλιππίνες.

Οικονομία: Ποσό ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, μέσω έκδοσης εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Διευκρινίσεις για τη φορολογική επιβάρυνση από φέτος όσων αμείβονται με «μπλοκάκι» παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα για τα φορολογικά βάρη που φέρει το 2015 για μισθωτούς που αποκτούν εισόδημα και από μπλοκάκι.

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος είναι πιο δίκαιος για αυτήν την κατηγορία φορολογουμένων, υποστηρίζει μεταξύ άλλων το ΥΠΟΙΚ. Επίσης τονίζει ότι το τέλος επιτηδεύματος για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» θα παραμείνει μειωμένο στα 500 ευρώ. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε:

«Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Αθλητισμός: Ο Ολυμπιακός ανοίγει την αυλαία στους αγώνες της Κυριακής για την 16η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, υποδεχόμενος τον Πλατανιά στις 15:00 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στις 17:15 ο Ατρόμητος φιλοξενεί την Καλλονή, και ο Λεβαδειακός τον Εργοτέλη, ενώ στις 19:30, ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό. Ο αγώνας του ΟΦΗ με τη Νίκη Βόλου έχει ματαιωθεί με υπαιτιότητα των φιλοξενούμενων. Η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα με το ντέρμπι της Θράκης ανάμεσα στην Ξάνθη - και τον Πανθρακικό.

Ποδαρικό με το δεξί» για την Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς στον εναρκτήριο αγώνα για την 17η αγωνιστική στην Primera Division, επικράτησε άνετα της Λεβάντε με 3-1. Τα τέρματα των «ροχιμπλάνκος» που «συγκατοικούν» στην 2η θέση με την Μπαρτσελόνα, πέτυχαν οι Γκριεζμάν (18`, 48`) και Γκοντίν (82`), ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν προσωρινά με τον Ελ Ζαρ στο 62ο λεπτό.

Δύσκολη νίκη επί της Θέλτα, που από το 21ο λεπτό αγωνιζόταν με 10 παίκτες (αποβλήθηκε ο Πλάνας), πέτυχε η Σεβίλη με 1-0, στο δεύτερο χρονικά ματς της αγωνιστικής.Την οργισμένη αντίδραση του Πανιωνίου προκάλεσε η διαιτησία του κ. Δελφάκη στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για την 17η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, όπου οι κυανέρυθροι ηττήθηκαν με 3-2. 

Οι Νεοσμυρνιώτες κάνουν λόγο για «σφαγή και αλλοίωση αποτελέσματος», μέσω γραπτής δήλωσης του διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, Νίκου Ζαμάνη.
 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

 
 

Κατά τη σημερινή Κυριακή, που προηγείται της μεγάλης εορτής των Θεοφανίων, διαβάζουμε το προοίμιο του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, που αναφέρεται στη δράση του Ιωάννη του Προδρόμου, στο πρόσωπο του οποίου αναφέρονταν δύο προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης. Στην πρώτη δηλώνει ο Θεός ότι θα αποστείλει τον προάγγελό Του, να προετοιμάσει την οδό του Λυτρωτή. Και στη δεύτερη, ο προφήτης Ησαΐας περιγράφει τον Ιωάννη ως τη “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” που προτρέπει τους ανθρώπους να ετοιμάσουν την οδό του Κυρίου και να ακολουθήσουν τον ευθύ δρόμο της μετανοίας.

Έτσι, μας λέει ο ευαγγελιστής Μάρκος, ο Ιωάννης βρισκόταν στην έρημο, και κήρυττε βάπτισμα μετανοίας “εις άφεσιν αμαρτιών”, και όλοι προσέτρεχαν και βαπτίζονταν στον Ιορδάνη ποταμό, αφού πρώτα εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους. Φορούσε ένδυμα από τρίχες καμήλας και ζώνη δερμάτινη γύρω από τη μέση του και τρεφόταν με μέλι άγριο και ακρίδες, δηλαδή βλαστάρια από τα άγρια δένδρα της ερήμου. Φαίνεται μάλιστα πως πολλοί τον περνούσαν για το Μεσσία, μας το περιγράφει αυτό καλύτερα ο ευαγγελιστής Ιωάννης, γι αυτό και έλεγε στον λαό ότι “έρχεται πίσω μου ο ισχυρότερός μου, που δεν είμαι άξιος ούτε τα υποδήματά του να λύσω. 

Εγώ σας βάπτισα στο νερό, εκείνος όμως θα σας βαπτίσει στο Άγιο Πνεύμα”. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ήταν η φωνή και η παρουσία του Ιωάννη. Στην πνευματική έρημο της απελπισίας που γεννά η αμαρτία, προετοίμασε τον ερχομό του Χριστού, προφέροντας μία και μόνο λέξη, “Μετανοείτε!”. Αν δεν αλλάξετε δηλαδή μέσα σας, αν δεν αναθεωρήσετε τη στάση σας και τη συμπεριφορά σας, ουδεμία ελπίδα υπάρχει να αλλάξει ο κόσμος γύρω σας. Και από ότι φαίνεται, οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να δεχτούν το μήνυμα της μετανοίας. Συνέρρεαν και άκουγαν το κήρυγμα του Ιωάννη, και στη συνέχεια εξομολογούνταν τα αμαρτήματά τους και βαπτίζονταν στον Ιορδάνη ποταμό. 

Αυτό όμως δεν ήταν το τέρμα, αλλά η αρχή μιας πορείας πνευματικής. Γι αυτό και ο Ιωάννης δεν επικεντρώνει τη διδασκαλία του ούτε στο βάπτισμα στον Ιορδάνη, ούτε στο δικό του πρόσωπο. Γνωρίζει πολύ καλά και βλέπει ως προφήτης τον Χριστό, που ως Υιός του Θεού είναι σαφώς ανώτερός του, που είναι εκείνος που θα φέρει στους ανθρώπους όχι απλά τη συγχώρεση, αλλά την Λύτρωση και την πνευματική αναγέννηση. Γι αυτό και κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στο δικό του βάπτισμα, που είναι στο νερό, και στο βάπτισμα του Χριστού που θα είναι εν Πνεύματι Αγίω. Το βάπτισμα του Ιωάννη, όπως είδαμε, ήταν βάπτισμα μετανοίας, βάπτισμα αφέσεως αμαρτιών.

 

Ήταν δηλαδή βάπτισμα εξαγνιστικό, καθαρισμού του ανθρώπου από τον ρύπο της αμαρτίας, και για τούτο προπαρασκευαστικό για το βάπτισμα της πνευματικής αναγεννήσεως με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Το βάπτισμα του Χριστού δεν καθαρίζει απλά τον άνθρωπο, αλλά τον μεταμορφώνει πνευματικά, τον κάνει και πάλι μέτοχο της κοινωνίας με το Θεό και κληρονόμο της ουρανίου Βασιλείας Του. Γι αυτό και μετά την Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη, η δράση του Ιωάννη του Προδρόμου θα ανασταλεί, μιας που πλέον ο σκοπός της παρουσίας του θα έχει εκπληρωθεί και η περίοδος της ετοιμασίας του ερχομού του Σωτήρος Χριστού θα έχει παρέλθει. 

Ωστόσο, για να γίνουμε μέτοχοι της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, για να αναγεννηθούμε πνευματικά και να ζήσουμε τη χαρά της παλιγγενεσίας και της Αναστάσεως, είναι απαραίτητο και σημαντικό να διαβούμε από το στάδιο της πνευματικής προετοιμασίας. Χωρίς δηλαδή μετάνοια, χωρίς αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο Θεό και προς τον πλησίον, δεν μπορούμε να καταστούμε δεκτικοί της Χάριτος του Θεού. Η Μετάνοια, η Εξομολόγηση, η κάθαρση της καρδιάς μας από εμπαθείς και πονηρούς λογισμούς, και κυρίως η απόφασή μας να ακολουθήσουμε τον ευθύ δρόμο της αγάπης του Θεού, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πνευματική μας αναγέννηση. 

Και η μεγάλη ευεργεσία της αγάπης του Θεού δεν είναι άλλη από την ευκαιρία που μας προσφέρεται με την μετάνοια, να αρχίσουμε δηλαδή εκ νέου την πνευματική μας ζωή, να θέσουμε ένα νέο ξεκίνημα, άσχετα από το πόσο χρόνο χάσαμε από τη ζωή μας βαδίζοντας σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Ίσως με τις συνθήκες που επικρατούν στην εποχή μας, το κηρυγμα της μετανοίας να ακούγεται σαν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”, δηλαδή σαν λόγια εξωπραγματικά και ανεφάρμοστα. Ωστόσο, όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα έχουν τις ίδιες πνευματικές ανάγκες και τις ίδιες αναζητήσεις. 

Ακόμα και όταν ψάχνουμε σε λάθος κατευθύνσεις, αυτό που επιζητούμε είναι η κοινωνία της αγάπης και η πληρότητα της ψυχής μας. Μόνο που τότε διαδέχεται η μια απογοήτευση την άλλη. Η ελπίδα του κόσμου βρίσκεται στο μήνυμα του κηρύγματος του Ιωάννη, “μετανοείτε, καθαριστείτε πνευματικά, για να λάβετε από το Χριστό τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, που φέρνει την αληθινή χαρά και πληρότητα στη ζωή σας”.  



FOCUS: ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΧΑΟΤΙΚΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

«Αριστερο-χαοτικό» αποκαλεί, σε δηλώσεις στο γερμανικό περιοδικό Focus, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέρμπερτ Ρόιλ και προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο κατά της χαλάρωσης των απαιτήσεων από την Ελλάδα.

«Δεν επιτρέπεται να γίνει καμμία "έκπτωση Τσίπρα" και δεν θα υπάρξει καμμία "έκπτωση Τσίπρα"», δηλώνει ο κ. Ρόιλ στο γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητη.

«Τέτοιοι "αριστερο-χαοτικοί" δεν επιτρέπεται να ανταμειφθούν εκ των υστέρων για το ότι ξεσήκωσαν τον κόσμο», προσθέτει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και συνεχίζει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο λαός της Ελλάδας «είναι αρκετά έξυπνος ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν την πορεία της σταθεροποίησης».