03 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ LYKAVITOS.GR ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

10.000 (!) μοναδικοί επισκέπτες του Lykavitos.gr συμμετείχαν στην διαδικασία, η οποία κατέληξε στα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα: Ενώ και σε επίπεδο ψήφων (όπως φαίνεται από το screenshot του wordpress που σας παραθέτουμε) και σε σύνολο 10.691 μοναδικών ψήφων η εικόνα έχει ως εξής:

Στα συμπεράσματα τώρα.

Προφανώς και όσοι ψηφίσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση του Lykavitos.gr δεν είναι μόνο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, η δημοσκόπηση αυτή δεν δείχνει υποχρεωτικά “πρόθεση ψήφου” αφού το δείγμα είναι αστάθμητο.

Αυτό όμως που δείχνει σίγουρα είναι η λεγόμενη “παράσταση νίκης” μεταξύ των δύο, δημοσκοπικό χαρακτηριστικό πολλές φορές πιο σημαντικό και από την “πρόθεση ψήφου”.

Τέλος επειδή είναι τόσο μεγάλη η συμμετοχή, και τόσο ΤΕΡΑΣΤΙΑ η διαφορά υπέρ του κόμματος του ΓΑΠ (7 προς 2) δεν είναι καθόλου απίθανο αυτή να είναι τελικά η πραγματική διαφορά της κάλπης μεταξύ της “Αλλαγής” του Γιώργου και της ΔΗΠΑΡ του Βενιζέλου!

 
 


 

ΣΤΟ NORMAN ATLANTIC Ο ΙΤΑΛΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

 

Στο πλοίο Norman Atlantic εισήλθε ο εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι χωρίς όμως να μπορέσει να φθάσει – για λόγους ασφαλείας – στο γκαράζ, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 04:30 της περασμένης Κυριακής.  Όπως δήλωσε το μαύρο κουτί του πλοίου ανακτήθηκε δεν απέκλεισε ότι «μπορεί να υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης» και κατηγόρησε την Ελλάδα για το αλαλούμ με τον αριθμό επιβαινόντων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Καρντινάλι πρόσθεσε ότι «ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει αυτό. Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός πρόκειται να επιστρέψει αύριο στο Norman Atlantic, κάτι που ενδέχεται να κάνει και τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε».

Ο Ιταλός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών», διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς», όπως είπε. Πάντως, το κομφούζιο με τον αριθμό επιβατών συνεχίζεται καθώς σύμφωνα με νέα λίστα των ιταλικών αρχών οι επιβαίνοντες ανέρχονται στους 485, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα υπάρχουν ακόμα διπλοεγγραφές ονομάτων.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν πως επιβεβαιώνεται, πλέον, ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν υπεράριθμοι επιβάτες. Σημειώνεται πως ο ανώτατος αριθμός επιβαινόντων για το συγκεκριμένο πλοίο, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του «Norman Atlantic», ήταν 499 άτομα, αριθμός που είχε ακουστεί από δικαστικό λειτουργό της Ιταλίας τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΝΕΚ ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν 474 άτομα. Εξάλλου, το υπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε ότι επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα ένας ακόμα Έλληνας επιβάτης του μοιραίου πλοίου που νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο.


ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΤΖΙXΑΝΤΙΣΤΩΝ: EΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ

 

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ εμφανίζει δύο νεαρές Ιταλίδες κρατούμενες των τζιχαντιστών στη Συρία με την μία από αυτές να εκφράζει φόβους για τη ζωή τους. Στο βίντεο οι γυναίκες επιβεβαιώνουν ότι ονομάζονται Βανέσα Μαρτσούλο και Γκρέτα Ραμέλι -- οι δύο Ιταλίδες εργαζόμενες της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Horryaty" οι οποίες απήχθησαν στη Συρία τον Αύγουστο.

Το βίντεο, διάρκειας 23 δευτερολέπτων, αναρτήθηκε στο YouTube και δείχνει τις δύο γυναίκες καθισμένες στο πάτωμα μπροστά από έναν λευκό τοίχο, ντυμένες με μαύρη κελεμπία και φορώντας μαύρη ισλαμική μαντίλα. Μία από αυτές κρατάει ένα χαρτί που εμφανίζει την ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2014. Το βίντεο συνοδεύει ο τίτλος: "Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα κρατάει ομήρους δύο Ιταλίδες εξαιτίας της συμμετοχής της κυβέρνησής τους στη συμμαχία" (σ.σ τη διεθνή συμμαχία που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία).

Ωστόσο, οι ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί στο Twitter που χρησιμοποιεί η ένοπλη οργάνωση, η οποία είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, δεν αναφέρουν το βίντεο, το οποίο μάλιστα δεν φέρει λογότυπό της. "Εκλιπαρούμε την κυβέρνησή μας και τους στρατιωτικούς της να μας επιστρέψουν στα σπίτια μας πριν από τα Χριστούγεννα", λέει η μία γυναίκα στα αγγλικά διαβάζοντας όπως φαίνεται στο βίντεο μία γραπτή ανακοίνωση.

"Βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να σκοτωθούμε. Η κυβέρνηση και ο στρατός μας είναι υπεύθυνοι για τις ζωές μας". Εκπρόσωπος, πάντως, του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον Αύγουστο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι δύο ιταλίδες εργαζόμενες σε ανθρωπιστική οργάνωση είχαν απαχθεί στη Συρία χωρίς ωστόσο να δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

Οι γυναίκες εργάζονταν στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία, είχε αναφέρει τότε το υπουργείο προσθέτοντας ότι εξέταζε όλους τους πιθανούς τρόπους για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες και να διασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωσή τους. Δεν είχε δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τους απαγωγείς τους. Το Μέτωπο Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Μέτωπο έχουν πολλές φορές συλλάβει δυτικούς ομήρους στη Συρία, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο.

Το ΙΚ μάλιστα εκτέλεσε δι' αποκεφαλισμού άνδρες ομήρους, περιλαμβανομένων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων, τον περασμένο χρόνο. Στη διάρκεια του 2014, το Μέτωπο απελευθέρωσε ομήρους, ανάμεσά τους ελληνορθόδοξες καλόγριες τον Μάρτιο και έναν αμερικανό συγγραφέα τον Αύγουστο.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Δήλωση στήριξης στο κόμμα που θα ανακοινώσει το απόγευμα του Σαββάτου ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ο Απόστολος Γκλέτσος, πρόεδρος του κόμματος Τελεία. Με κυνηγετικό μαχαίρι σκότωσε τον κουνιάδο του, τη 42χρονη σύζυγό του και το 12χρονο παιδί τους ο 55χρονος δράστης της τριπλής ανθρωποκτονίας που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο εσωτερικό οικίας στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Διασωληνωμένος και φρουρούμενος νοσηλεύεται ο δράστης.

Θλιβερό συμβάν χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα, το οποίο χαρακτήρισε «προσωπικό» και «ατομικό». Είμαστε στενοχωρημένοι στο ΠΑΣΟΚ με αυτό που συμβαίνει, αλλά και αποφασισμένοι και θα το ξεπεράσουμε, είπε. Το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του νέου κόμματος θα περιλαμβάνει τις λέξεις κίνημα, σοσιαλιστές και δημοκράτες.

Προσθήκες στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα κάνει το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Λίγο νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συζητήσει την πολιτική συμμαχιών και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Κόσμος: Σε νοσοκομείο των ΗΠΑ πέθανε ο Λίβυος Αμπού Άνας αλ Λίμπι, πριν ολοκληρωθεί η δίκη του για τις επιθέσεις της αλ Κάιντα εναντίον δύο αμερικανικών πρεσβειών στη ανατολική Αφρική το 1998. Ο 50χρονος -που αρνείτο τις κατηγορίες- είχε συλληφθεί στην επιχείρηση των αμερικανικών υπηρεσιών στη Λιβύη το 2013, που είχε προκαλέσει οργή στο εσωτερικό της χώρας.

Στο λιμάνι του Κοριλιάνο της Καλαβρίας προσέδεσε το εμπορικό πλοίο Ezadeen, που μετέφερε 450 μετανάστες και είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα στην Αδριατική. Τον έλεγχο του σκάφους είχε πάρει η ιταλική ακτοφυλακή. Οι επιβαίνοντες - στην πλειονότητά τους Σύροι, μεταξύ των οποίων περίπου 50 γυναίκες παιδιά - θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας που αναζητούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της εταιρείας AirAsia ανακάλυψαν τα ξημερώματα του Σαββάτου δύο «μεγάλα αντικείμενα» στη θαλάσσια περιοχή της Ιάβας.

To ένα έχει μήκος 9,4 μέτρων και το δεύτερο 7,2 μέτρων. Παράλληλα, φαίνεται ότι η αεροπορική δεν είχε άδεια να χρησιμοποιήσει εκείνη την στιγμή τον αεροδιάδρομο στον οποίο πετούσε το μοιραίο Airbus, και ως εκ τούτου η Ινδονησία θα επανεξετάσει το πρόγραμμα όλων των πτήσεων της εταιρείας.

Tην επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας ενέκρινε ο Μπαράκ Ομπάμα σε αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση στην Sony Pictures εξαιτίας της κινηματογραφικής ταινίας The Interview. Εις βάρος της Βορείου Κορέας βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις, όμως θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται για να τιμωρήσουν οποιαδήποτε χώρα για κυβερνοεπίθεση σε αμερικανική εταιρεία.

Προχωρώντας σε μία κίνηση που θεωρείται βέβαιο πως θα εξοργίσει τόσο το Ισραήλ, όσο και τις ΗΠΑ, οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν στον ΟΗΕ τα διπλωματικά έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με ζητούμενο την ένταξη της Παλαιστίνης στο  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Ήδη εκ μέρους των ΗΠΑ τονίζεται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας.

Οικονομία: «Να μη γίνει χρήση της δυνατότητας καταστροφής εγγράφων ή στοιχείων του ΣΔΟΕ» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δ.Γελαλή να σημειώνει σε δήλωσή του ότι η χρονική συγκυρία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ σχετική με το θέμα υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γ.Μαυραγάνη δημιουργεί προβληματισμό και ερωτηματικά. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της χώρας το γ' τρίμηνο επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης από την αρχή του έτους, αναφέρει η Alpha Bank.

Σε ότι αφορά δε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνεχίζει να επιρρίπτει στους εκπροσώπους των δανειστών ευθύνες για την καθυστέρηση, που θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Κρούουν μάλιστα κώδωνα κίνδυνου επισημαίνοντας ότι «ζούµε ηµέρες του 2011 και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση του 2015. Όμως, η άνοδος της αγοράς πραγματοποιήθηκε εν μέσω ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 836,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,22%.

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ, υποδέχεται τον Πανιώνιο στην Τούμπα (19:30) και θέλει να μπει με το... δεξί στη νέα χρονιά. Σχετικά δύσκολη αποστολή αναμένεται να έχει και ο Αστέρας Τρίπολης που δοκιμάζεται στην Κέρκυρα (17:15) από την ομώνυμη ομάδα. Χωρίς φαβορί είναι και η χρονικά πρώτη αναμέτρηση του 2015 ανάμεσα στη Βέροια και τον Παναιτωλικό (15:00). Την Κυριακή, ο δεύτερος της βαθμολογίας, Ολυμπιακός, θα φιλοξενήσει τον Πλατανιά Χανίων στο Φάληρο, ενώ ο τρίτος, Παναθηναϊκός μάχεται στα Γιάννενα κόντρα στην... κακοκαιρία και τον ΠΑΣ.

Άμεσα εξελίξεις στο θέμα του κεντρικού αμυντικού προανήγγειλε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, σε συνέντευξη του στην κάμερα της Nova. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» αφού μίλησε για εξελίξεις στο θέμα του κεντρικού αμυντικού, κατέστησε σαφές πως ομάδα κινείται και για ακόμα παίκτη, ενώ όσον αφορά το θέμα του Ιμπραϊμ Αφελάι είπε πως θα αποφασίσει ο Ολλανδός.

Για «μάχη» του Ολυμπιακού με την Ουντινέζε για τη απόκτηση του Νιανγκ από τη Μίλαν κάνουν λόγο τα ιταλικά Μέσα. Αναλυτικά λοιπόν το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ουντινέζε τον έχει ζητήσει ως δανεικό και μάλιστα τις προηγούμενες μέρες είχε φτάσει μια «ανάσα», όμως τελικά δεν «παίζει» μόνη της, αφού οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάνει πολύ δυνατό «μπάσιμο» και πλέον οι Ιταλοί τους χαρακτηρίζουν ως φαβορί για απόκτηση του Γάλλου.