30 Δεκεμβρίου, 2014

ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ & ΕΚΟΨΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

Με την ευχή το 2015 να φέρει πνευματική ανάταση και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, έκοψε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος την βασιλόπιτα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπή, παρουσία του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Αρχιμ. Δαμιανού Πάνου, του Εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεωργίου και του Υπ. Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.


Επίσης παρέστησαν η Υφ. Υγείας κ. Παπακώστα, ο Υφ. Οικονομικών κ. Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Αμανατίδης, η Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Έλενα Κουντουρά, ο Γ.Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Δήμαρχος Ζωγράφου, ο Αντιδήμαρχος Υμηττού και Δάφνης, εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί. Τέλος ο Μακαριώτατος ευλόγησε την βασιλόπιτα και προσέφερε γλυκίσματα σε όλους. 


AIRASIA: ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Σαράντα πτώματα από το αεροπλάνο της AirAsia, η τύχη του οποίου αγνοείται από την Κυριακή, έχουν περισυλλεγεί από τη θάλασσα, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο Μάναχαν Σιμορανγκίρ Καντισπενάλ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας. Ινδονήσιοι διασώστες, οι οποίοι αναζητούν το αγνοούμενο αεροπλάνο της AirAsia που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ ενώ μετέφερε 162 ανθρώπους, ανέσυραν επίσης σήμερα συντρίμμια από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της ακτής του Βόρνεο, ενώ συγγενείς των επιβαινόντων ξέσπασαν σε κλάματα ακούγοντας τα νέα.

"Από τον στρατιωτικό ραδιοσταθμό έγινε γνωστό πως το πολεμικό πλοίο Μπουνγκ Τόμο περισυνέλεξε 40 πτώματα και ο αριθμός αυξάνεται. Είναι πολύ απασχολημένοι τώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού. Η πτήση QZ8501 της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia, ένα Airbus A320-200, χάθηκε από τα ραντάρ του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας το πρωί της Κυριακής στη διάρκεια κακοκαιρίας και ενώ πετούσε από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη.

Η ινδονησιακή υπηρεσία έρευνας και διάσωσης επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια είναι από το αεροπλάνο. Το αεροπλάνο δεν έχει ακόμη βρεθεί και δεν έχει αναφερθεί τίποτε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιζώντες. Φωτογραφίες από επιπλέοντα πτώματα μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και συγγενείς των αγνοουμένων που έχουν συγκεντρωθεί σ' ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης στη Σουραμπάγια, ξέσπασαν σε κλάματα. Μερικοί λιποθύμησαν και χρειάσθηκε να τους προσφερθεί βοήθεια.

"Πρέπει να είστε δυνατοί", έλεγε η δήμαρχος της Σουραμπάγια Τρι Ρισμαχαρίνι καθώς παρηγορούσε συγγενείς. "Δεν είναι δικοί μας, ανήκουν στον Θεό". Πριν από την ανακοίνωση ότι περισυνελέγησαν 40 πτώματα, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού είχε δηλώσει πως ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μια θύρα αεροπλάνου, δοχεία οξυγόνου και ένα πτώμα και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για να ελεγχθούν.

Ο επικεφαλής της AirAsia Τόνι Φερνάντες, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδονησία αφότου το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ, είπε πως σπεύδει πίσω στη Σουραμπάγια."Ό,τι μπορούμε να κάνουμε στην AirAsia θα το κάνουμε", δήλωσε μέσω του Twitter.

 


ΚΙΝΑ: ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ ΕΡΓΑΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΗΣ

 

Ο θάνατος εργάτριας, εσωτερικής μετανάστριας στη βόρεια Κίνα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα που πιθανόν υπέστη εξαιτίας της βίαιης αντιμετώπισής της από αστυνομικούς, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να καταδικάζουν τις καταχρήσεις εξουσίας στις οποίες - όπως καταγγέλλουν - προβαίνουν πολύ συχνά οι αρχές. Η Ζιου Σιουγιούν, 47 ετών, είχε μεταβεί μαζί με τον σύζυγό της σε εργοτάξιο στην πόλη Ταϊγουάν, στην επαρχία Σάνσι, για να ζητήσει να καταβληθούν δεδουλευμένα 20.000 γιουάν και πλέον, τα οποία οφείλονταν στον γιο της. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα Νταχέ, με αστυνομικό να πιάνει τη γυναίκα από τον λαιμό και να την πετάει στο έδαφος.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η εργάτρια κατόπιν μεταφέρθηκε αναίσθητη σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου ο σύζυγός της και ο γιος της ξυλοκοπήθηκαν. Ο πατέρας έχει τέσσερα σπασμένα πλευρά. Ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε σε εξωτερικό χώρο δείχνει αστυνομικό να πατάει τα μαλλιά της πεσμένης στο έδαφος γυναίκας. Η μετάδοση του βίντεο, το οποίο μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο και προβλήθηκε από το δίκτυο CCTV της δημόσιας κινεζικής τηλεόρασης, ανάγκασε την τοπική υπηρεσία δημόσιας ασφαλείας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι αστυνομικοί αυτοί «υπάρχουν υποψίες ότι δεν συμπεριφέρθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες» στο χειρισμό της υπόθεσης, και «εξ αυτού του λόγου, η Ζιου απεβίωσε με αφύσικο τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας, στην οποία διευκρινίζεται πως τα εν λόγω στελέχη της αντιμετωπίζουν εισαγγελική έρευνα. Η υπόθεση ήταν το δεύτερο συχνότερο θέμα αναρτήσεων στο Sina Weibo το κινεζικό αντίστοιχο του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter - μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της AirAsia. 

Οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου απαίτησαν να επιβληθούν βαριές ποινές, ακόμη και η ποινή του θανάτου, στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, σε μια χώρα όπου η χρήση δυσανάλογης βίας και η κατάχρηση εξουσίας καταγγέλλονται συχνά σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Οι εσωτερικοί μετανάστες εργάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Κίνα, υφίστανται πολύ συχνά τέτοιες συμπεριφορές. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σφοδρή επιδείνωση, με ισχυρούς ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, παρουσίασε ο καιρός. Από το πρωί χιονίζει στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, ενώ στους Θρακομακεδόνες το έχει «στρώσει». Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος προς το Καζίνο. Η ΕΜΥ προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει ώς την Πέμπτη. Έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων για τους άστεγους, ανοιχτές οι λέσχες φιλίας.

Με δήλωσή του ο Γιάννης Μηλιός καθιστά σαφές ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται ως υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της επεξεργασίας των θέσεων και διαμόρφωσης κατευθυντηρίων γραμμών για την κυβερνητική πολιτική. Από τις 09:00 έως τις 21:00 θα είναι ανοικτά σήμερα, Τρίτη, τα καταστήματα. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για την Πρωτοχρονιά, αύριο, Τετάρτη, από τις 09:00 μέχρι τις 18:00.

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα 6ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Ιουλιανού 42-46 στην Αθήνα. Η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρξαν πληροφορίες για εγκλωβισμένους, όμως, τελικά μέσα στο διαμέρισμα δεν έμενε κανένας.

Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σε σύνολο 10 νεκρών, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας. Προς το παρόν, τα στοιχεία της ταυτότητας του δεύτερου θύματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Εν αναμονή ανακοίνωσης νέας λίστας διασωθέντων.

Κόσμος: Πιθανή σορό και αντικείμενα που μοιάζουν με συντρίμμια του αεροσκάφους της AirAsia που εξαφανίστηκε την Κυριακή με 162 επιβαίνοντες εντόπισαν τα συνεργεία στη θάλασσα της Ιάβας, ενώ η έρευνα έχει επεκταθεί σε ευρύτερη περιοχή. Τα συνεργεία θεωρούν πιθανότερο πως το αεροπλάνο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας, ενώ οι θεάσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της έρευνας τελικά δεν σχετίζονταν με την πτήση.

Σε φυλάκιση 3,5 ετών με αναστολή καταδίκασε ρωσικό δικαστήριο τον Αλέξεϊ Ναβάλνι, μπλόγκερ ιδιαίτερα δραστήριο στις κινητοποιήσεις εναντίον του Πούτιν προ ετών, κρίνοντάς τον ένοχο για απάτη. Ο αδερφός του, συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, κρίθηκε επίσης ένοχος και θα φυλακιστεί. Ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού που επέστρεψε στη Βρετανία από τη Σιέρα Λεόνε βρέθηκε θετικό στο ιό Έμπολα και τέθηκε σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Γλασκόβης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική ξεπέρασε τις 20.000, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 7.842. Τουλάχιστον 120 μέλη του σκότωσε το Ισλαμικό Κράτος τους τρεις τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ξένοι που ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οικονομία: Στο 9,6% διαμορφώνεται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) σε σχέση με το 10ετές γερμανικό ομόλογο αναφοράς έχει εκτιναχθεί στις 909 μονάδες βάσης. Αυξημένες αρμοδιότητες μεταβιβάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στέλιο Στασινόπουλο με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως «εύχεται η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη», εν όψει της πρόωρης κάλπης που ακολουθεί την αποτυχία εκλογής Προέδρου από την ελληνική Βουλή. «Οι Έλληνες θα επιλέξουν ελεύθερα την επόμενη κυβέρνησή τους και εύχομαι η εκλογική διαδικασία να καταλήξει σε μία φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική» ανέφερε ο γάλλος επίτροπος.

Αθλητισμός: Η Λίβερπουλ επικράτησε 4-1 της Σουόνσι στο "Ανφιλντ"¨, σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 19η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ισπανός Αλμπέρτο Μορένο άνοιξε το σκορ στο 33΄, ενώ ακολούθησαν στο β΄ ημίχρονο δύο γκολ από τον Ανταμ Λαλάνα κι ένα αυτογκόλ από τον Σέλβι. Ενδιάμεσα είχε μείωσει 2-1 για τους "κύκνους" ο Σίγκουρντσον. Ετσι, οι "κόκκινοι" ανέβηκαν στην 8η θέση της βαθμολογίας, όπου έπιασαν τη σημερινή τους αντίπαλο.

Μόνο η επίσημη ανακοίνωση απομένει, για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Στάθη Ταυλαρίδη, από τον Ατρόμητο στον Παναθηναϊκό. Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός πέρασε τη Δευτέρα από ιατρικές εξετάσεις και το απόγευμα υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο στα γραφεί της ΠΑΕ, παρουσία των Τάκη Φύσσα, Λεωνίδα Βόκολου. Την Τρίτη θα προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα και είναι πιθανό να βρίσκεται στην αποστολή για τον αγώνα της Κυριακής με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα.

Πολύ δύσκολο φαντάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία του Ιμπραϊμ Αφελάι στον Ολυμπιακό. Τα προβλήματα στις σχέσεις με τον Μίτσελ ήταν δεδομένα και τη Δευτέρα, λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης, παίκτης και προπονητής είχαν τετ-α-τετ. Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Ισπανός τεχνικός αποφάσισε να αφήσει τον Αφελάι να προπονηθεί μόνος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και στο ξεκίνημα του νέου έτους δεν αποκλείεται να φορέσει άλλη φανέλα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1934:Μονογραφείται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα
1957:Γεννιέται ο τραγουδοποιός, Νίκος Πορτοκάλογλου
1961:Μία ομάδα 83 νέων - Φίλοι της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη - αποστέλλουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας "δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των". Το όνομα Μανώλης Λοΐζος (Μάνος Λοΐζος) είναι το δεύτερο στη σειρά
1966:Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση - συνέργεια, ο Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για διατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα
1981:Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά)