29 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΕ 168 ΨΗΦΟΥΣ ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

 
 Διαλύεται η Βουλή

Με 168 ψήφους υπέρ και 132 «παρών» η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν κατάφερε να επιτύχει την απαραίτητη συναίνεση που προβλέπεται από το Σύνταγμα ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η χώρα οδεύει ολοταχώς για πρόωρες εκλογές και πλέον τα στρατηγεία των κομμάτων ανεβάζουν στο τέρμα την εκλογική μηχανή.

Η τελευταία παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν κατάφερε να μεταπείσει εκείνους τους ανεξάρτητους βουλευτές που στην δεύτερη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «παρών», ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν και τα πιο μελανά σενάρια που ήθελαν τη Χρυσή Αυγή να σχεδιάζει στην τρίτη ψηφοφορία να υπερψηφίσει τον Σταύρο Δήμα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Βύρων Πολύδωρας, παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του, ψηφίζοντας και πάλι «παρών», ενώ δεν υπήρξε καμία διαρροή από τη ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ, όπως κυκλοφορούσε τις τελευταίες μέρες.  Τα βλέμματα πλέον όλων είναι στραμμένα στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στις 14:00 να προκηρύξει εκλογές και να θέσει προ των πολιτών τα διλήμματα των εκλογών.

Η Βουλή θα διαλυθεί μέσα σε δέκα μέρες και να προκηρυχθούν εκλογές, η προσφυγή στις κάλπες είναι η 25η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα εκλογές έδωσε η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας που διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας και στην οποία ο μοναδικός υποψήφιος Σταύρος Δήμας έλαβε 168 ψήφους, ήθελε 180 για να εκλεγεί, ενώ 132 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός 10 ημερών θα πρέπει να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Μόλις έγινε η ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ξεκίνησε φραστική επίθεση από την πλευρά των χρυσαυγιτών βουλευτών, οι οποίοι άρχισαν να βρίζουν και να φτύνουν τον Στάθη Μπούκουρα και να φωνάζουν προς την κυβέρνηση «Τελειώσατε». «Ο Σαμαράς θα πάει φυλακή».Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, δηλαδή όσοι και στη δεύτερη ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξουν στάση κάποιοι βουλευτές δεν απέδωσαν καρπούς.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με την ανάγνωση της λίστας των βουλευτών Επικρατείας, με τον Χρ. Παππά της Χρυσής Αυγής να ψηφίζει «παρών» και να δίνει το στίγμα που επρόκειτο να τηρήσει η οργάνωση στην ψηφοφορία. Την ίδια στάση, δηλαδή «παρών», κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας και Νίκος Νικολόπουλος από τους ψήφους που πιθανολογείτο ότι «παίζονταν» να αλλάξουν από τη δεύτερη στην τρίτη ψηφοφορία.

«Παρών» ψήφισαν και οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης και οι Βασίλης Καπερνάρος και Ραχήλ Μακρή, επίσης ανεξάρτητοι βουλευτές, γεγονός που ψαλίδισε δραματικά τις όποιες λιγοστές ελπίδες να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.

«Παρών» ψήφισε και η Νίκη Φούντα που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος ψήφισε τον Σταύρο Δήμα. Το «παρών» ξεπέρασε το φράγμα των 120 ψήφων με την ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών της Ροδόπης, γεγονός που οριστικοποίησε τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα και την προσφυγή στις κάλπες.



ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ AIRASIA

 

Επιπλέοντα αντικείμενα εντόπισαν οι αυστραλιανές αρχές στη θαλάσσια περιοχή, όπου εξαφανίστηκε την Κυριακή το αεροπλάνο της AirAsia. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Αυστραλίας εκτιμούν ότι πρόκειται για συντρίμμια του Airbus με τους 162 επιβαίνοντες, ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Airbus A320-220 της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα, στις 05.20′ τοπική ώρα. Το αεροπλάνο αναμενόταν να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη στις 08.30′ τοπική ώρα.

Λίγο πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, οι πιλότοι ζήτησαν την άδεια από το κέντρο ελέγχου στη Τζακάρτα να αποκλίνουν από την πορεία πτήσης και να πετάξουν ψηλότερα, σε ύψος 38.000 ποδών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η AirAsia. “Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών αρχών εναέριας κυκλοφορίας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Τζ.Α. Μπαράτα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 156 Ινδονήσιοι, τρεις Νοτιοκορεάτες, ένας Γάλλος που ήταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ένας Βρετανός, ένας Μαλαισιανός και ένας πολίτης της Σιγκαπούρης. Υπήρχαν 138 ενήλικες επιβάτες, 16 παιδιά και ένα βρέφος. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ του νησιού Μπελιτούνγκ και της Καλιμαντάν, στη δυτική ακτή του νησιού Μπόρνεο, στο μέσο της πορείας πτήσης. Για πιθανή συντριβή του αεροσκάφους της AirAsia στη θάλασσα μιλούν πλέον οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης.  

Πάντως το αεροσκάφος της εταιρείας AirAsia από τη Μαλαισία που μετέφερε 162 επιβάτες και πλήρωμα και εξαφανίστηκε πριν από 24 ώρες από τα ραντάρ μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των πιλότων να αλλάξουν πορεία στην πτήση του αεροπλάνου για να αποφύγουν μια καταιγίδα. Πιστεύεται ότι συνετρίβη στη θάλασσα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ινδονησίας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. «Με βάση την εκτίμηση της ομάδας που συντονίζει την έρευνα (το αεροσκάφος) βρίσκεται μέσα στο νερό» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας και διάσωσης στο πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας. 

Ο ίδιος όμως απέφυγε να πει μια πιθανή τοποθεσία συντριβής του αεροπλάνου. Οι αρχές της Ινδονησίας ερευνούν στη Θάλασσα της Ιάβας από τα ξημερώματα σήμερα για να εντοπίσουν το αεροπλάνο AirAsia που εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια πτήσης από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς την Σιγκαπούρη. Στο μεταξύ, και η Κίνα προσφέρθηκε να στείλει αεροσκάφη και πλοία για να συνδράμει στην αναζήτηση του αεροσκάφους.  

Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Αυστραλία έχουν στείλει αεροσκάφη και πλοία για να συνδράμουν την Ινδονησία στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δηλώσει έτοιμες για να βοηθήσουν. 


ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ NORMAN ATLANTIC

 

5 μέχρι στιγμής οι νεκροί στο γκαράζ του πλοίου Norman Atlantic μεταδίδει η RAI. Το ρεπορτάζ βασίζεται σε μαρτυρία διασωθέντα και για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές. Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Ανεβαίνει ο αριθμός των διασωθέντων από το Norman Atlantic στα ανοιχτά της Αδριατικής, με 316 ανθρώπους να έχουν περισυλλεγεί από τα Super Puma που επιχειρούν στην περιοχή. 

Στο φλεγόμενο πλοίο παραμένουν πάνω από 160 άτομα, ενώ όπως έγινε γνωστό και από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Λαγκαδιανό, στο Norman Atlantic επιβιβάστηκαν γιατροί και νοσηλευτές για να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εναπομείναντες επιβάτες. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει σχετικά και πνέουν 5 με 6 μποφόρ, ενώ οι επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται αδιάκοπα.Δύο προσπάθειες ρυμούλκησης προς το Πρίντιζι της Ιταλίας που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν στο κενό, καθώς για μία ακόμη φορά έσπασαν οι κάβοι, παρά το γεγονός ότι αντικαταστάθηκαν. Η πυρκαγιά στο πλοίο βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο οι φλόγες έχουν ανέβει μέχρι και τα πάνω σαλόνια, με αποτέλεσμα η εκκένωση του πλοίου πλέον να μπορεί να γίνει μόνο από αέρος. 

Το πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών. Το Spirit of Piraeus με 49 επιβάτες εκ των οποίων 25 Έλληνες κατευθύνεται προς το Μπάρι, καθώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατάφερε να δέσει στο Πρίντιζι.Στο Λέτσε βρίσκεται ένα ελληνικό C-130 για να μεταφέρει τους πρώτους Έλληνες διασωθέντες και αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το μεσημέρι. 

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου 'Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

Ντόμινο τρυγμών πυροδοτεί στον τουρισμό το κλίμα αβεβαιότητας και το σοβαρό ενδεχόμενο εκλογών στη χώρα μας. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας είναι ζοφερά. Μεταξύ άλλων σημειώνονται μειώσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Ενδεικτικά: ο ΣΕΤΕ καταγράφει 50% "πάγωμα" στο ρυθμό εισόδου νέων κρατήσεων σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και καταλύματα σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας.

Όλη την προηγούμενη των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων περίοδο, τα νέα από τη "λοκομοτίβα" της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό ήταν ιδιαίτερα θετικά και το 2015 αναμενόταν να είναι μια θετική χρονιά. Αυτό δεν αφορούσε μόνον τις κρατήσεις ξενοδοχείων αλλά και πιο δομικούς παράγοντες με κυριότερο τις ξένες επενδύσεις που προσέλκυε από το εξωτερικό ο κλάδος του τουρισμού. Πριν από 15 μέρες, το ποσό που σχεδιαζόταν να επενδυθεί στην Ελλάδα, στον τουριστικό τομέα ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν όχι απλά στο στάδιο του σχεδιασμού αλλά τις υλοποίησης.

Τα στελέχη του τουριστικού τομέα προειδοποιούν ότι μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού τόσο σε επίπεδο κρατήσεων, όσο - κυρίως- σε επίπεδο επενδύσεων στον κλάδο.