25 Δεκεμβρίου, 2014

ΣΗΜΕΡΟΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΑΤΑΙ

 

Αγαπητοί φίλοι του Ιστολογίου μας,

Αξιωνόμεθα και εφέτος, για μία ακόμη φορά στην επίγεια διαδρομή μας, να εορτάζουμε την μεγάλη Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού. Ένα γεγονός της ιστορίας που υπερβαίνει καιρούς και χρόνους, τις δύο και πλέον χιλιετηρίδες που πέρασαν από την Βηθλεεμιτική εκείνη αγία νύκτα, και τελεσιουργείται στο σήμερα της ζωής και υπάρξεως μας.

Γι’ αυτό εκφράζοντες την διαχρονική εκκλησιαστική εμπειρία ψάλλουμε επαναληπτικά σε διάφορες λεκτικές παραλλαγές το· «Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου· σήμερον ο άναρχος άρχεται, και ο Λόγος σαρκούται...».

 

Εορτάζοντας Χριστούγεννα σημαίνει ότι πιστεύουμε και ομολογούμε ότι ο Θεός Πατέρας έστειλε τον Υιό Του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου και του ανθρώπου. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον άνθρωπο, τον άνθρωπο που τον εγκατέλειψε και προτίμησε να ζει μακριά Του, παραδομένος στα ποικιλόμορφα πάθη ώστε έστειλε στον κόσμο τον μονογενή Του Υιό. Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός. Σύμφωνα με την μνημειώδη φράση του Αγίου Αθανασίου,«Ο Λόγος ενηνθρώπισεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν».

Δεν εγκατέλειψε, δηλαδή, ο Θεός τον αποστάτη άνθρωπο, δεν τον άφησε μόνο. Έγινε ο εξ ύψους επισκέπτης του. Έμπρακτα τον βεβαίωσε ότι τον αγαπά, ότι είναι δίπλα του. Απέδειξε ότι είναι ο Πατέρας που κενώνεται και θυσιάζεται για το παιδί του. Έδωσε στο πλάσμα του προοπτική, αισιοδοξία, ελπίδα, νόημα ζωής και υπάρξεως.  Μα αυτή την πίστη στην καρδιά και τούτη την ομολογία στα χείλη μας προσκαλεί και σήμερα η Εκκλησία ψάλλοντας, «Δεύτε ίδετε πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός», να ατενίσουμε το θαύμα της κενώσεως του Λόγου και να βιώσουμε το μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως.

Το μοναδικό γεγονός του τότε ως σωτήριο γεγονός του δικού μας σήμερα. Κατά την διάρκεια μιας φυσικής νύκτας «Επεφάνη ο Σωτήρ» για να διαλύσει τα σκοτάδια που γέμιζαν με φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα τις καρδιές των ανθρώπων του τότε. Τις κλειστές εκείνες καρδιές που τον οδήγησαν σ’ ένα ψυχρό σπήλαιο, ενδιαίτημα των αλόγων ζώων. Άραγε πόσα και ποιά είναι τα σκοτάδια του δικού μας κοινωνικού και προσωπικού σήμερα;

Τι μπορούν να χωρέσουν οι δικές μας καρδιές; Από τους ανυποψίαστους  πολλούς που απολάμβαναν την θαλπωρή των δεδομένων και αυτονοήτων της καθημερινότητάς τους, μη λησμονούμε, ότι ξεχώρισαν οι αγραυλούντες ποιμένες  και οι σοφοί Μάγοι της Ανατολής με την άγρυπνη και γρηγορούσα συνείδηση. Αυτοί προσκύνησαν τον γεννηθέντα Χριστό την ώρα που η κοσμική εξουσία ακόνιζε τα ξίφη της.«Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου σήμερον ο άναρχος άρχεται, και ο Λόγος σαρκούται...».

Πως θα εορτάσουμε την Γέννησή Του; Σαν γεγονός η σαν επέτειο; Ο εορτασμός της επετείου όσο λαμπρός και μεγαλειώδης και αν είναι έχει αφ’ εαυτού την ποιότητα και τον χαρακτήρα του φευγαλέου. Το γεγονός μας αφορά. Εορτάζοντάς το με άγρυπνη και γρηγορούσα συνείδηση μετέχουμε στην αλήθεια και την ζωή και κάνουμε πρόταση αλήθειας και ζωής σ’  ένα κόσμο που με απορία, ίσως και απογοήτευση, αναζητά την αλήθεια και την ζωή.

Μέσα  όμως στην καταχνιά των δύσκολων καιρών που ζούμε, μέσα στο σκοτάδι της αβεβαιότητας του αύριο, μέσα στην θλίψη και στον πόνο που προκαλεί η μιζέρια της ζωής, έρχεται το φωτεινό της Βηθλεέμ αστέρι για να μας οδηγήσει μπροστά στον Άναρχο Θεό, τον Θεό της Ειρήνης, της Αγάπης, της Δικαιοσύνης και της Ελπίδας.

Εκεί στο ταπεινό σπήλαιο, στην Φάτνη των Αλόγων, βρίσκεται η αναζητούμενη από τον κουρασμένο άνθρωπο διέξοδος από τα αδιέξοδα της ζωής. Ας γονατίσουμε ταπεινά μπροστά Του και ας αφήσουμε εκεί την καρδιά μας, δίπλα στα Τίμια των Μάγων Δώρα. Ας ψάλλουμε μαζί με τους Αγγέλους το «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ» και ας δεχθούμε με εμπιστοσύνη τον Θείο Λόγο Του.

Ας γίνουν αυτά τα Χριστούγεννα η αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, με αφετηρία την Βηθλεέμ και οδηγό το ιερό του Κυρίου Ευαγγέλιο. Ας σταθούν τούτες οι γιορτές αφορμή για να δείξουμε παντού την Χριστιανική μας Αγάπη.

Ας δώσουμε στον πονεμένο κουράγιο, ελπίδα στον αδικημένο, ζεστασιά στον κουρασμένο οδοιπόρο, τροφή στον πεινασμένο, νερό στον διψασμένο συνάνθρωπό μας.

Ας δούμε στο πρόσωπο του κάθε φτωχού και ταλαιπωρημένου ανθρώπου τον ίδιο τον Χριστό και ας του προσφέρουμε την ίδια μας την καρδιά.  

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμεθα ευφρόσυνα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΑΓΑΠΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ.

 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ!
Π.ΒΟΙΩΤΟΣ