21 Δεκεμβρίου, 2014

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2014

 

Τους σημαντικότερους παράγοντες για την πορεία της ρωσικής οικονομίας το 2014, αποτέλεσαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης. Αυτοί οδήγησαν στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και στον αναπροσανατολισμό της ρωσικής οικονομίας προς την Ανατολή. Ας τους δούμε όλους τους σταθμούς με χρονική σειρά.

Στη σύνταξη του κειμένου συμμετείχαν εκπρόσωποι των επενδυτικών εταιριών Finam Management, UFS IC και Investcafe, αναλυτές του Κέντρου δομικών μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και ειδικοί μεγάλων ρωσικών εταιριών, όπως της Rusal (Ρωσικό αλουμίνιο), της Μεταλλουργικής Επιχείρησης Μαγκνιτογκόρσκ, της Μεταλλουργικής Επιχείρησης Νοβολίπετσκ, της εταιρίας παραγωγής τροφίμων Τσερκίζοβο κ.α. 

Πετρέλαιο στην Αρκτική:Η Gazprom τον Απρίλιο του 2014 μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου που εξορύχτηκε στην «Πριλαζλόμναγια», τη μοναδική στον κόσμο βιομηχανική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Αρκτικής. Το πετρέλαιο συγκαταλέγεται στη νέα ποιότητα ARCO (Arctic Oil), ενώ για τη μεταφορά του χρειάστηκε να κατασκευαστούν δυο δεξαμενόπλοια.

Το πρώτο πρόγραμμα στην Αρκτική υλοποιήθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων -μεταξύ αυτών και της Greenpeace- η οποία ήταν αντίθετη στην εξόρυξη στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Ρωσία σχεδιάζει μέχρι το 2020 να στήσει στην Αρκτική έως και 25 τέτοιες πλατφόρμες και επίσης να προσφέρει σε άλλες χώρες τις τεχνολογίες που ανέπτυξε.

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κίνα: Το Μάιο του 2014 η Gazprom και η κινεζική εταιρία CNPC υπέγραψαν σύμβαση ύψους 400 δις. δολαρίων για την προμήθεια στην Κίνα 38 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, για διάστημα 30 ετών, μέσω της ανατολικής διαδρομής.

Οι προμήθειες θα φτάνουν μέσω μιας διακλάδωσης του αγωγού «Ισχύς της Σιβηρίας», η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ τη βάση των αποθεμάτων θα αποτελέσουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας. Σύμφωνα με τη μελέτη της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch, το συμβόλαιο θα αρχίσει να επιδρά στους μακροοικονομικούς συντελεστές της Ρωσίας ήδη από το 2015. Χάρις σε αυτό, ο ετήσιος όγκος επενδύσεων της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 5-6 δις δολάρια.

Η Yandex στο χρηματιστήριο: Η ολλανδική εταιρία Yandex N.V., η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 την πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Πλέον, μετοχές τις μετοχές της εταιρίας μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τις αποκτήσει σε εικοσιτετράωρη βάση.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές της εταιρίας θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ, όπου το Μάιο του 2011 η εταιρία πραγματοποίησε ΙΡΟ (προσφορά νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή), τοποθετώντας το 17,6% των μετοχών. Ο συνολικός όγκος της ΙΡΟ άγγιξε τα 1,43% δις. δολάρια και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η Ουκρανία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο:Τον Ιούνιο του 2014 η Gazprom διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εξαιτίας του όγκου του χρέους της τελευταίας. Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία για αναίτια αύξηση της τιμής από τα 285 στα 485 δολάρια για τα χίλια κυβικά μέτρα. Η Gazprom αιτιολόγησε την αύξηση της τιμολόγησης με την κατάργηση των εκπτώσεων που προσφέρονταν προηγουμένως. Λύση στο θέμα αυτό δόθηκε μόλις στο τέλος Οκτωβρίου του 2014.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση: Βαρύ το τίμημα για Ελλάδα-Κύπρο από τον πόλεμο των κυρώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών, ανέφερε ως σημαντικότερο γεγονός για τη ρωσική οικονομία τις κυρώσεις σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς της χώρας.

Τον Ιούλιο του 2014 οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων ρωσικών εταιριών με κρατική συμμετοχή, μεταξύ αυτών στη Rosneft, όπως και στις μεγαλύτερες τράπεζες, VEB, VTB, Sberbank και Gazprombank. Η ουσία των κυρώσεων, είναι ότι στους πολίτες και τις εταιρίες των χωρών της ΕΕ θα απαγορεύεται να χορηγούν στις συγκεκριμένες τράπεζες μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Εμπάργκο της Ρωσίας στην ΕΕ. Απαντώντας στις Δυτικές κυρώσεις, τον Αύγουστο του 2014 η Μόσχα επέβαλε εμπάργκο στις προμήθειες τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα κράτη που υιοθέτησαν περιορισμούς απέναντι στη Ρωσία. Ύστερα απ’ αυτό, η ρωσική αγορά έχασε σχεδόν το 1/3 των εισαγόμενων γαλακτοκομικών και κρέατος, καθώς και το ήμισυ των ιχθυοτροφικών προϊόντων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, η μεγαλύτερη αύξηση προμηθειών κρέατος στη Ρωσία έχει καταγραφεί από την Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία και Νικαράγουα. Επίσης, έντονα αυξήθηκε η εισαγωγή ιχθυοτροφικών προϊόντων από τη γειτονική Λευκορωσία, κατά 98%, παρά το γεγονός ότι αυτή η πρώην σοβιετική Δημοκρατία δεν έχει διέξοδο προς τη θάλασσα.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου. Θα αντέξει η ρωσική οικονομία τα 60 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου;

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην έδρα του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στη Βιέννη στις 27 Νοεμβρίου 2014, τα μέλη του καρτέλ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τη στήριξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Με απόφαση του OPEC οι τιμές του μαύρου χρυσού έπεσαν κατά 7,21%, ως το επίπεδο ρεκόρ από το 2010, τα 72,52 δολ. το βαρέλι, ενώ αργότερα η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στα 65 δολ. το βαρέλι. Βάσει των στοιχείων του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου η Ρωσία χάνει 90-100 δις. δολ. ετησίως.

Δεδομένου ότι το 50% των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού προέρχεται από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το γεγονός αυτό οδήγησε στην έντονη εξασθένηση της ισοτιμίας του ρουβλίου.

Η υποτίμηση του ρουβλίου: Η Τράπεζα της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 2014 αποφάσισε μετά την πώληση τον ίδιο μήνα περίπου 30 δις. δολ. μέσω συναλλαγματικών παρεμβάσεων και δυο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, να περάσει στην πολιτική της κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος. Το αποτέλεσμα ήταν η ισοτιμία του ρουβλίου να μειωθεί κατά περίπου 60% σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού και σημαντική μείωση του εισοδήματος του πληθυσμού.

Ο νόμος για τις offshore: Η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα) ενέκρινε το Νοέμβριο του 2014 νομοσχέδιο για την απαλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις offshore εταιρίες. Πλέον οι ρώσοι μέτοχοι θα πρέπει να πληρώνουν φόρους επί των αδιανέμητων κερδών των ξένων εταιριών που κατέχουν, κατά πρώτο λόγο των καταχωρημένων ως offshore είτε υπό οποιαδήποτε άλλη ξένη δικαιοδοσία. Αργότερα, σε ομιλίες του και στα δυο Σώματα του Κοινοβουλίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε πλήρη αμνηστία για τα κεφάλαια που επιστρέφουν στη Ρωσία.

Διακοπή του South Stream: Το Δεκέμβριο του 2014 η Ρωσία ανέστειλε το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μεταφορικής ικανότητας 63 δις. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο. Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη θάλασσα από τη Ρωσία στη Βουλγαρία, και στη συνέχεια προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, αιτία της διακοπής του προγράμματος αποτέλεσε η στάση της Βουλγαρίας, η οποία αρνήθηκε να δώσει την οριστική έγκριση για την υλοποίησή του. Τα τελευταία τρία χρόνια η Gazprom επένδυσε στο πρόγραμμα 4,66 δις. δολ. Αργότερα, έγινε γνωστή η πρόθεση αλλαγής της κατεύθυνσης του αγωγού φ.α., με κομβική θέση να αποκτά αντί της Βουλγαρίας η Τουρκία.

 



ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ;

 
Ανακοινώνοντας το αθέμιτο του Πατριάρχη Θεοφίλου

Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, η Αραβική Ορθόδοξη Νεολαία έχει ενημερωθεί για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην συνεδρία της σήμερα, προεδρεύοντος του Αρχιεπισκόπου Θαβώρ, λεγομένου Πατριάρχου, Θεοφίλου, για την επιβολή της ποινής καθαίρεσης και εκδίωξης από την Αδελφότητα του Παναγίου Τάφου στον Οσιώτατο Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο, τον προϊστάμενο και πνευματικό πατέρα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην Ντιμπίν, διότι εκείνος αιτήθηκε να εφαρμόσει ο αθέμιτος Πατριάρχης τους ιερούς κανόνες στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Αυτή η απόφαση έρχεται έπειτα από μια σειρά αυθαίρετων αποφάσεων και εκφοβισμών εναντίον πολλών ιερέων και μοναχών για να φιμώσουν την φωνή των δικαίων σε μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση στην ιστορία της Εκκλησίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παραβίασης εκ μέρους του αθέμιτου Πατριάρχου Θεοφίλου των θεσπισμένων νόμων της «Μητρός των Εκκλησιών», όπως:

1)αποφεύγοντας να εφαρμόσει τον ιορδανικό νόμο 27 του έτους 1958,
2)παραβαίνοντας διαδοχικά τους αποστολικούς κανόνας (25, 29, 30, 35, 36, 38, 58),
3)αρνούμενος τις συνεχείς αιτήσεις του ποιμνίου,
4)αφήνοντας κληρικούς και λαϊκούς να εκτελούν τα δικά του εκκλησιαστικά και ποιμαντικά καθήκοντα ως Πατριάρχη,
5)καθώς και κακομεταχειριζόμενος συχνά και σκόπιμα άραβες μοναχούς και ιερείς,
6)και διαπράττοντας άλλες παραβιάσεις εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως φαίνεται στην περιφρόνηση των αποστολικών κανόνων και του πατριαρχικού κανονισμού,
7)ξεκινώντας μια άδικη εκστρατεία να πολιτικοποιεί και ιουδαιοποιεί την Εκκλησία,
8)κάνοντας στραβά μάτια για να μη δει τα σύμβολα της διαφθοράς που έχουν διαστρέψει την εικόνα της ένδοξης Εκκλησίας και τις τίμιες εθνικές της θέσεις, προκαλώντας μια προβληματική τοπική διάκριση ανάμεσα στα μέλη της ίδιας Εκκλησίας και Έθνους. 

Με αυτή την δήλωση αποκρινόμαστε σε αυτή την αντικανονική απόφαση που εκδόθηκε από μια ακατάλληλη σύνοδο, και δηλώνουμε ότι ο Θεόφιλος, Αρχιεπίσκοπος Θαβώρ, δεν είναι ο θεμιτός Πατριάρχης της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.Είναι ανάξιος εμπιστοσύνης, και ούτε εκείνος ούτε η σύνοδος εκπροσωπούν εμάς ή το αραβικό ορθόδοξο ποίμνιο στην Ιορδανία και Παλαιστίνη. Συνεπώς, οι αποφάσεις που εκδίδονται από την σύνοδο αυτή είναι ανίσχυρες και δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία, και θα καταπολεμηθούν.  

Δια του παρόντος δηλώνουμε από τούδε την καθαίρεση του Θεοφίλου από την θέση του ως πνευματικό πατέρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιορδανία και Παλαιστίνη κατόπιν δέκα χρόνων αμέλείας του απέναντι στις αιτήσεις του αραβικού ποιμνίου, της αδιαλλαξίας του, του φυλετισμού του και των κατάφωρων παραβιάσεων του ιορδανικού νόμου σχετικά με το Πατριαρχείο.

Επίσης καλούμε όλους τους ειλικρινείς ιερείς να απέχουν από την μνημόνευση του ονόματός του, ως Πατριάρχου στις Θείες Λειτουργίες, καθώς και να απέχουν από την μνημόνευση των ονομάτων των επισκόπων Βενεδίκτου και Φιλουμένου, διότι είναι μέλη της λεγομένης συνόδου και άμεσοι συνεργοί σε αυτή την μοχθηρή απόφαση· και καλούμε να μνημονεύουν το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου αντί του Θεοφίλου, διότι ιστορικά εκείνος είναι πρώτος ανάμεσα στους ίσους των Ορθοδόξων Πατριαρχών.

Δηλώνουμε σε όλους εγγύς και μακράν, ότι ο Οσιώτατος π. Χριστοφόρος, εφημέριος της μοναδικής μας μονής στην Ιορδανία, θα μένει στην μονή του με αξιοπρέπεια και τιμή ό,τι και αν γίνει, και θα τελεί την Θεία Λειτουργία κατά τους διατεταγμένους καιρούς, και τις ακολουθίες της Εκκλησίας κανονικά. Δεν θα τού συμβεί κανένα κακό, εφ όσον εμείς αποτελούμε το ποίμνιό του, καθώς το ποίμνιο επιλέγει τον ποιμένα του.

Ευρισκόμαστε σε σύγχυση από την στάση της ιορδανικής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής που στηρίζουν τον Θεόφιλο, τον ακατάλληλο, που εκπροσωπεί τον ιστορικόν εποικισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την πολιτική του φυλετισμού του εναντίον του λαού της χώρας αυτής. Απορούμε για την δύναμη που στηρίζει τον λεγόμενο Θεόφιλο, ενεργεί εις βάρος του αραβικού ορθόδοξου ζητήματος και τηρεί μια σκληρή στάση εναντίον των αράβων Χριστιανών στην Ιορδανία και Παλαιστίνη. Θεωρούμε αυτές τις κυβερνήσεις υπεύθυνες για την έκβαση αυτής της εκκλησιαστικής κρίσης.  

Ως η Αραβική Ορθόδοξη Νεολαία της Ιορδανίας έχουμε υποβάλει αίτηση στην Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλέα Αμπντούλα μπιν Αλ-Χουσέιν, η οποία περιέχει δέκα χιλιάδες υπογραφές των ιορδανών πολιτών σχετικά με το αραβικό ορθόδοξο ζήτημα που απόλυτα υποστηρίζει την θέση του π. Χριστοφόρου. Η Αραβική Ορθόδοξη Νεολαία καλούμε την Αυτού Μεγαλειότητα να επέμβει αμέσως και ευθέως να φέρει δικαιοσύνη στην περίπτωση του π. Χριστοφόρου Ατάλλα και του αραβικού ορθοδόξου ποιμνίου, και να αποκαταστήσει την αδικία και την ιστορική διαβολή που διαπράττεται εναντίον μας από τους έλληνες άποικους.

Επίσης καλούμε τους Πατριάρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών ανά τον κόσμο να στείλουν επίσημους αντιπρόσωπους να συναντηθούν με εκπρόσωπους της ορθόδοξης κοινότητας στην Ιορδανία και Παλαιστίνη, να χειρισθούν όλα τα στοιχεία με διαφάνεια και αμεροληψία και να παρέχουν τις επιθυμητές συστάσεις πριν να είναι πολύ αργά.

Η Αραβική Ορθόδοξη Νεολαία στην Ιορδανία
και Παλαιστίνη / Ορθόδοξος Σύλλογος.
Αμμάν, 16 Δεκεμβρίου 2014
 



ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Έτοιμο για τον «αέρα» της τηλεόρασης είναι το τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που αναφέρεται στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα και στην ανάγκη να την ξεπεράσουμε με πίστη, ενότητα και αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Σκοπός του σπότ είναι να παροτρύνει τους έλληνες να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και να ανοίξουμε τα μάτια μας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας στη σκληρή αυτή εποχή. Το σενάριο αναφέρεται σ' έναν πατέρα, που μαζί με την κόρη του, στέκονται αβοήθητοι στη βροχή, ενώ τους προσπερνούν, αδιάφορα, περαστικοί κρατώντας ομπρέλες. Όλοι φαίνεται να είναι στον δικό τους κόσμο, χωρίς να τους βλέπουν.

Κάποια στιγμή, τους βλέπει ένας άντρας, που με αγάπη τους πλησιάζει να τους προστατέψει από τη βροχή, με τη δική του ομπρέλα. Σκηνοθέτης είναι ο διακεκριμένος Θοδωρής Παπαδουλάκης γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «το νησί» που προβλήθηκε το 2010 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Τα γυρίσματα του κοινωνικού μηνύματος πραγματοποιήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου στα Χανιά, στα σκαλάκια της Αγοράς στη Μουσούρων.

Συμμετείχαν αφιλοκερδώς και άντεξαν όλες τις "κακουχίες" της βροχής και της αερόβιας άσκησης επάνω στη σκάλα οι:

Κοκολάκης Γιώργος, Σταθόπουλος Γιώργος, Ευαγγελία Σαμαρά, Μπόγδη Αλεξάνδρα, Μπουζάκης Απόστολος, Καραζεπούνη Αργυρή, Καραζεπούνη Αναστασία, Αλευράκη Αγγελική, Ψαράκη Αγγελική, Καρανάκη Υρώ, Φωτοπούλου Εύη, Κοκκινάκη Μαρία, Αρζανιάδη Αλίκη, Πιαγκαλάκη Εύα, Νικολετάκη Ελισάβετ, Ελληνικάκη Ελευθερία-Μαρία, Τζαβάρα Ιωάννα, Νίκου Θωμάς, Γαλανάκη Αθηνά, Λυκάκη Ιωσηφίνα, Λυκάκη Στυλιανή, Δαλιεράκη Αικατερίνη, Παπαδάκη Αριάδνη, Μαρκατάτου Σοφία, Μαράκης Γιάννης, Βολάνη Χρυσούλα, Κνιθάκη Ελένη, Μαλανδράκη Μαρία!
 


ΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!


Τα Χριστούγεννα φθάσανε! Μεγάλη η γιορτή της Χριστιανοσύνης, μεγάλη για όλο τον κόσμο! Είναι που το μήνυμα που φέρνει κάθε χρόνο, εκεί προς το τέλος της κάθε χρονιάς, είναι τόσο σημαντικό για όλους, θρησκευόμενους και άθρησκους, ρεαλιστές και ρομαντικούς, υλιστές και ιδεαλιστές! Είναι η αναγέννηση! Η νέα μέρα που ανατέλλει με την γέννηση. Κάπως έτσι το βλέπω Κάθε άνθρωπος, όποιος και νάναι, ότι και νάναι, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο και θρησκεία και όποιες άλλες ιδιαιτερότητες, χρειάζεται την αγάπη εντός του και γύρω του.

Και η γέννηση του Χριστού αυτό, πιστεύω, συμβολίζει. Γιατί ο Χριστός είναι Αγάπη. Αυτήν κήρυξε, αυτήν πίστευσε, γι’αυτήν θυσιάστηκε. Γι’ αυτήν και σε αυτήν μας κάλεσε και μας καλεί. Στην Αγάπη  για τον καθένα μας, στην αγάπη για όλους μας και προς όλους μας! ‘Ετσι, κάθε χρόνο με την γέννησή του, γιορτάζουμε την γέννηση της ελπίδας, την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην Αγάπη. Η Αγάπη, ως αίσθημα, δεν μπορεί να περιορίζεται ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε πράγματα, ούτε σε χρόνο, ούτε σε τόπο.

Είναι η Αγάπη, μια κατάσταση. Απλά την νοιώθεις, την ζείς, πράττεις σύμφωνα με αυτήν, την εκπέμπεις, την δέχεσαι, την μοιράζεσαι! “Αγάπα τον πλησίον σου, ως σεαυτόν” είπε Εκείνος! “ Η Αγάπη έξω βάλλει τον φόβον”, είπε ο Παύλος. Έτσι, αυτές τις γιορτινές μέρες του τέλους κάθε χρονιάς και εν όψει της αναμονής της ανατολής του Νέου έτους, η γέννηση του Χριστού, καλεί τον καθένα μας να κάνει ένα βήμα, να ανοίξει την αγκαλιά του, να δώσει και να λάβει αγάπη από τώρα και στο εξής στην ζωή του, στην καθημερινότητά του.

Κάθε ξημέρωμα μέρας είναι μια νέα μέρα. Κάτι σαν άγραφο χαρτί που ο καθείς μας παίρνει την μελάνη και γράφει πάνω του! Κάθε Χριστούγεννα είναι η νέα μέρα που μας καλεί να γράψουμε με Αγάπη πάνω στο άγραφο χαρτί της νέας μέρας μας, εκείνης,  της άλλης, της επόμενης και της κάθε επόμενης μέρας μας.  Είναι η ώρα πριν τα Χριστούγεννα, εκείνη,  των απολογισμών, των όσων έχουμε γράψει ήδη στα χαρτιά μας.

Κι αν δεν το κάνει ο καθείς μας αυτόν τον απολογισμό κάθε βραδυά στο τέλος της κάθε μέρας του, καλό είναι, πιστεύω, να το κάνει αυτές τις μέρες. Για να μπορέσει να δεί, να εκτιμήσει, να διορθώσει, να θέσει νέους στόχους, να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Και έτσι, αντλώντας δύναμη και πίστη από την γέννηση Εκείνου και το μήνυμά του το πανανθρώπινο, να εκκινήσει το νέο Έτος πιό έτοιμος.

Πασχίζουμε και τρέχουμε, λοιπόν, σε διορθώσεις όσων μπορούνε να διορθωθούν, σε πληρώσεις όσων παραλείψαμε, σε αναθεωρήσεις εσφαλμένων και αναπροσαρμογές νέων δεδομένων. Ετοιμαζόμαστε όλοι να δεχθούμε το μήνυμα των Χριστουγέννων καλύτερα και να πάρουμε δυνάμεις για τον ερχομό της Νέας Χρονιάς.

Όποιος, όμως και νάναι αυτός ο τρόπος, όποιοι και όπου και αν είσθε, είτε θρήσκοι, είτε άθεοι, είτε Χριστιανοί είτε οχι, εύχομαι, στον καθένα σας ξεχωριστά τα καλύτερα. Γιατί, καθώς το βλέπω, Χριστούγεννα και Αγάπη σημαίνουν και Ειρήνη!