18 Δεκεμβρίου, 2014

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 170 ΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

 

Πάνω από 170 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και σημαντικό χρηματικό ποσό προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μέσω του Γραφείου Νεότητος της Αρχιεπισκοπής, της ΜΚΟ «Αποστολή» και του Γενικού Φιλοπτώχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής, για τους 260 έφηβους που κρατούνται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ).  Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τις φυλακές ανηλίκων συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνο, τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, Ιερείς Νεότητος, συνεργάτες των ενοριών, φοιτητές και νέους.

Τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια των φυλακών κ. Μαρίνα Μπούκη, η οποία ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τη λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται.  Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ν. Κανελλόπουλος και η Εισαγγελέας Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ευθυμία Βερροιώτου. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το σχολείο των φυλακών και συνομίλησε με τα παιδιά επισημαίνοντάς τους πως πρέπει να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις που λαμβάνουν, για να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.  Οι ανήλικοι έγκλειστοι ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για τη μέριμνα της Εκκλησίας και για τα δέματα που τους προσέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «βρεθήκαμε εδώ, για να ευχηθούμε στα παιδιά Καλά Χριστούγεννα και Ευλογημένο Έτος. Εντυπωσιαστήκαμε από τη συμπεριφορά των παιδιών και των δασκάλων και τον τρόπο εκμάθησης και διδασκαλίας αυτών των παιδιών. Είναι, μέσα στις δυσκολίες και τις ατυχίες τους, μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον χώρο και τον χρόνο για να φύγουν από εδώ με εφόδια και προσόντα. Αξίζει να συγχαρούμε όλους όσοι αγωνίζονται για την καλή λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων». Η Διευθύντρια του Καταστήματος τόνισε πως «η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου έδωσε στα παιδιά μεγάλη δύναμη και ήταν πολύ σημαντική η υλική προσφορά, αλλά και η ηθική συμπαράσταση.

Τα δέματα, που συγκεντρώθηκαν από τα τμήματα νέων των ενοριών της Αρχιεπισκοπής, περιελάμβαναν είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, ρουχισμό, υποδήματα, τηλεκάρτες, τετράδια και γραφική ύλη για το σχολείο, αερόθερμα, ανεμιστήρες, τηλεοράσεις, πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, αθλητικά είδη κ.ά. Στο Σωφρονιστικό κατάστημα κρατούνται πάνω από 260 έφηβοι ηλικίας 15-21 ετών, με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα καθώς και έλλειψη οικογενειακού στηρίγματος. Στο κατάστημα λειτουργεί σχολείο (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) που υπάγεται στο εθνικό σύστημα παιδείας στο οποίο υλοποιούνται πολλά προγράμματα όπως αγωγής, υγείας, περιβάλλοντος και πολλά πολιτιστικά.

Η υποστήριξη των ανηλίκων και νεαρών κρατουμένων παρέχεται από το επιστημονικό προσωπικό του
ΕΚΚΝΑ (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) σε καθημερινή βάση, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επίσης υπάρχει και συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΚΕΘΕΑ-Στροφή, σε παιδιά που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την προετοιμασία τους για ένταξη σε Θεραπευτικό πρόγραμμα εκτός φυλακής.

Πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, π.χ. εξειδικευμένων κύκλων σπουδών στο αλουμίνιο, επίσης μαθήματα θεάτρου και μουσικής. Τόσο η θεατρική όσο και η μουσική ομάδα έχουν δώσει σειρά παραστάσεων. Τέλος, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής τοίχου, ψυχαγωγικές και θεατρικές, σκακιστικά τουρνουά.
 


ΝΕΟ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ DE FACTO ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στα Ιδρύματα που διοικούν απηύθυναν οι πρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, που απεργούν σήμερα και αύριο για το μέτρο της διαθεσιμότητας, πρότειναν να κλείσουν τα πανεπιστήμια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Προειδοποιούμε ότι θα κλείσει de facto το πανεπιστήμιο. Κι όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα μπορεί εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε» είπε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να «τα βρουν μεταξύ τους» στο θέμα της διαθεσιμότητας.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα, κάνοντας λόγο για σφάλμα της Πολιτείας. Όπως είπε ο κ. Γάτσιος, «η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, και να το διορθώσει, με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση), αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους». 

Για κατάρρευση του πανεπιστημίου μίλησε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας: «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς, ήδη, έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και εάν δεν γίνει κάτι, πρέπει, πλέον, να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως, εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει». «Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε "καλημέρα"» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιό του διοικητικά έχει καταρρεύσει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε πως τα ιδρύματα «κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην παιδεία». «Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» σημείωσε από την πλευρά του και ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρ. Τσάλτας.

Πάντως, στην πρόταση των υπαλλήλων να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κ. Γάτσιος απάντησε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Αλλά, φυσικά, αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας, πραγματικό, δεν θα είναι θέμα δικής μας απόφασης. Απλά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσει».

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την διάλυση της σύμβασης κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης ζήτησε την Τετάρτη με αίτημά της προς στην Αττικό Μετρό η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ - Impregilo - Ansaldo - Seli - Ansaldobreda, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μετόχων της, επιβεβαιώνοντας μία ειλημμένη απόφαση που φέρνει το δημόσιο με την πλάτη στον τοίχο για μία ακόμη φορά στην σύγχρονη ιστορία των τεχνικών έργων. Παρά το κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να μην συμμερίζεται τις απόψεις της Χαριλάου Τρικούπη για την ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλίων που θα οδηγήσουν σε συναινετική προεδρική εκλογή.

Αντίθετα, φαίνεται ότι ακολουθείται στρατηγική «καθαρών λύσεων», που συμπυκνώνεται στο «ή θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου». Αντίστροφα μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον καθορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών, καθώς η ηγεσία του κόμματος εκτιμά πως μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, η χώρα οδεύει προς πρόωρες κάλπες. Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος και θα καθοριστεί η τακτική για τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν και θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ζητήματα συμμαχιών-συνεργασιών.

Την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ενισχύει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τα 160 «ναι» υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από το να συγκεντρώσει στις 29 Δεκεμβρίου τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών. Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης θα είναι ο επίσημος ομιλητής στην Ετήσια Διάλεξη 2014 του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Τίτλος της ομιλίας του: «Κρίση και εύκολες λύσεις». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη στις 19.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Κόσμος: Μπορεί πολλοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα να επέκριναν την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, ο αμερικανικός λαός όμως εμφανίζεται σε γενικές γραμμές πιο ανοιχτός ως προς την ενίσχυση των σχέσεων με την Αβάνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ανάμεικτες οι πρώτες αντιδράσεις στην κοινότητα των Κουβανών στις ΗΠΑ. Χαιρετίζει η Χίλαρι Κλίντον, αρνητικός όμως ο - πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζεμπ Μπους, που μάλιστα εκλέγεται από την Φλόριντα.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του χρόνου, και την πρώτη υπό τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσχέρχονται οι ευρωπαίοι ηγέτες με κεντρικό σημείο το πρόγραμμα που παρουσίασε η Κομισιόν για επενδύσεις 315 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο συμπερασμάτων καλεί σε γρήγορη έγκριση του «πακέτου Γιούνκερ» από την Ευρωβουλή με στόχο οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ήδη στα μέση του 2015. Την έγκριση της γερμανικής Βουλής ζητά, και αναμένεται να πάρει, η γερμανική κυβέρνηση στη χορήγηση δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Φεβρουάριο. Οι γερμανοί βουλευτές θα κληθούν επίσης να δώσουν «κατ' αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας.

Τερματισμό της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών μέχρι το 2017 και ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο ζητά το προσχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσχέδιο που φαίνεται ότι στοχεύει περισσότερο στο να θέσει σε κίνηση διπλωματικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη παρά να κυρωθεί γρήγορα. Η απόφαση του Καναδά να φιλοξενήσει τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα με στόχο την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων επέτρεψε στους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν την διακριτικότητα που χρειάζονταν, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ.

Οικονομία: Ανοίγουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 52.553 ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε δήμους, περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α) μετά την υπογραφή των τριών σχετικών υπουργικών αποφάσεων, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Αυτοτελές Γραφείο Υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας δημιουργείται στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, πως επιβάλλει αρνητικό επιτόκιο -0,25% για τα υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεων όψεως, με στόχο να οδηγήσει το Libor τριών μηνών σε αρνητικό έδαφος. Η SNB επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη δέσμευσή της για διαμόρφωση της ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου στο 1,20 ανά ευρώ.

Αθλητισμός: Έβγαλε το «μεγάλο» ζευγάρι η κλήρωση των ημιτελικών στο League Cup Αγγλίας. Η Λίβερπουλ και η Τσέλσι θα τεθουν αντιμέτωπες σε διπλή αναμέτρηση, με το πρώτο ματς να γίνεται στο «Ανφιλντ» στις 19 Ιανουαρίου και το δεύτερο στο «Στάμφορντ Μπριτζ» μία εβδομάδα αργότερα. Τις ίδιες ημερομηνιες θα παίξουν Τότεναμ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (πρώτο ματς στο Λονδίνο) στον έτερο ημιτελικό.

Έγγραφα της Εφορίας τα οποία αποδεικνύουν τα λάθη της ΕΠΟ σχετικά με τη «χαμένη» επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που θα πήγαιναν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, παρουσίασε η Πολιτεία, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση με την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, άνοιξε τα «χαρτιά» του μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Νέα «αυτοκτονία» για τη Ντόρτμουντ, η οποία ενώ κρατούσε το πολύτιμο «τρίποντο» έως το 85΄ δέχτηκε την ισοφάριση από το Νάλντο και η Βόλφσμπουργκ έφυγε από τη Βεστφαλία με τον ένα βαθμό, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Bundesliga.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1911:Γεννιέται ο Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη.
1911: Γεννιέται η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου. Tο 1951, ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας Καθημερινή και στη συνέχεια άρχισε να εκδίδει το περιοδικό "Εικόνες" (1955) και την εφημερίδα "Μεσημβρινή" (1961), ενώ το 1960 ίδρυσε τις εκδόσεις Γαλαξίας
1966:Γεννιέται ο Μάριος Φραγκούλης, τενόρος.
1970:Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος
1991:H Ελλάδα γίνεται δεκτή στη Συμφωνία του Σένγκεν με το καθεστώς του παρατηρητή
2010:Πεθαίνει η ηθοποιός Τασσώ Καβάδια. Χαρακτηρίστηκε ως η "κακιά" του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς λόγω του βλοσυρού παρουσιαστικού της ερμήνευε αυστηρούς ρόλους, όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ 20% ΣΤO ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 

Όφελος από 80 έως 110 ευρώ θα έχουν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2015 οι τιμές εκτιμάται ότι θα μειωθούν 20% λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Κερδισμένες θα είναι και οι επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου έχει κάνει σχετική εισήγηση στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος και επεξεργάζεται τη σχετική πρόταση. Ο ΕΦΚ βρίσκεται στη χώρα μας στα 5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στην ΕΕ είναι στα 2 ευρώ.

Ο φόρος αυτός αντιστοιχεί στο 10% με 12% της τελικής τιμής. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του αερίου, όπως δήλωσε χθες ο κ. Παπαγεωργίου στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου "Greek Gas and Power Markets", "οι τιμές φυσικού αερίου θα ακολουθήσουν τις μειώσεις των τιμών του πετρελαίου". Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιανουάριο του 2015 θα υπάρξει το πρώτο κύμα με μείωση περίπου 5% και αυτό θα κορυφωθεί τον Μάρτιο με συνολική πτώση 20%. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως προκύπτει και από τη σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom, συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου.

Η τιμολόγηση γίνεται με φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τις τιμές ανά τρίμηνο, για τον λόγο αυτό οι μειώσεις στο φυσικό αέριο, αν κι έχει πέσει το πετρέλαιο, θα περάσουν από τον Ιανουάριο. Μία μείωση της τάξης του 20% θα σήμαινε πως ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και καταναλώνει 700 κ.μ. τη χειμερινή σεζόν για θέρμανση θα κερδίσει 110 ευρώ, αφού σήμερα πληρώνει 550 ευρώ. Μία οικογένεια που μένει σε 70 τετραγωνικά και "καίει" 500 κυβικά μέτρα θα έχει όφελος 80 ευρώ, καθώς σήμερα δίνει 400 ευρώ.

Σημαντική οικονομική ανάσα θα πάρουν και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο. Ένας φούρνος καταναλώνει 10.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο πληρώνοντας 7.600 ευρώ. Ο λογαριασμός του θα είναι χαμηλότερος κατά 1.520 ευρώ. Στο μεταξύ, οι μεγάλες βιομηχανίες της μέσης και της χαμηλής τάσης ηλεκτροδότησης αναμένουν από τη ΔΕΗ και για το 2015 μειώσεις στο ρεύμα της τάξης του 20%. Για την ακρίβεια περιμένουν να ενεργοποιηθεί και ο δεύτερος χρόνος εκπτώσεων στην τιμή, όπως είχε αποφασιστεί και για το 2014, μετά και από απόφαση του Δημοσίου, που είναι κύριος μέτοχος της ΔΕΗ.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση θα ισχύσει, εκτός κι αν στο μεταξύ η Κομισιόν εγκρίνει το σχέδιο για τις δημοπρασίες φτηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.