17 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 
 160 Σταύρος Δήμας, 135 «παρών», 5 απόντες

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά» στην κυβέρνηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε μόλις 160 ψήφους, πολύ πιο κάτω από τους «υπολογισμούς» των 165 – 167 που κυκλοφορούσαν από νωρίς στα δημοσιογραφικά γραφεία. Οι βουλευτές ψήφισαν χωρίς εκπλήξεις. Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι «συγκλονιστικό», πρέπει να θεωρούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο!


NAI...ΙΣΩΣ...ΟΧΙ...=?

 
 Πώς θα ψηφίσουν οι 300 της Βουλής

Σε λίγες ώρες ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας - Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επαναφέρει το «Grexit» στην διεθνή ειδησεογραφία και κλυδωνίζει την εύθραυστη εθνική οικονομία. Τις μάρκες στο τραπέζι βγάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί λίγες ώρες πριν έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ  στο δεκαήμερο που θα ακολουθήσει έως και την τελευταία αναμέτρηση αναμένονται κινήσεις ρελάνς και εμφάνιση των κρυμμένων άσσων στα μανίκια.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ανακοίνωσή του επιχειρεί να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα ξεκαθαρίζοντας ότι σταματά την σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προχωρά μάλιστα ακόμα ένα βήμα καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να «ξανασκεφτούν, πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις».

Την ίδια ώρα όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν να περιορίζεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από 2,8 έως 4,9 μονάδες, την ΔΗΜΑΡ να  μένει σε ποσοστά λίγο πάνω της μονάδας, τους ΑΝΕΛ να δείχνουν σημάδια δημοσκοπικής κόπωσης με την είσοδό τους στην Βουλή να κρίνεται αμφίβολη και έξι στους δέκα πολίτες να ζητούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Παράλληλα το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επαναφέρει το «Grexit» στην διεθνή ειδησεογραφία και κλυδωνίζει την εύθραυστη εθνική οικονομία.  Υπο αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες κυβέρνηση, κόμματα και βουλευτές θα πορευτούν εως την ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα τα σημερινά «δεδομένα» να χαρακτηρίζονται από ρευστότητα.

Πάντως, παράλληλα με τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου,  στην Ολομέλεια θα τρέχει το νομοθετικό έργο με σειρά νομοσχεδίων που η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει άμεσα. Ωστόσο, οι αυξημένες πιθανότητες άμεσης προσφυγής στις κάλπες οδηγεί αρκετούς βουλευτές στην κατάθεση δεκάδων βουλευτικών τροπολογιών. Ορισμένοι δε σημειώνουν με νόημα ότι «η αποδοχή των τροπολογιών εκ μέρους της κυβέρνησης δίνει μια  καλή ευκαιρία στο να πεισθούν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο»

Τα «ναι», τα «παρών» και οι «ηχηρές» απουσίες: Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναφέρουν ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες είτε θα δηλώσουν «παρών» είτε θα απέχουν αν και παραδέχονται ότι προσανατολίζονται στο να ψηφίσουν Πρόεδρο στην τελική διαδικασία. Υπο αυτά τα δεδομένα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στις ενδεχόμενες «ηχηρές» απουσίες. 

Πάντως, ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών προχωρούν σε ζυμώσεις και συναντήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να χωρέσουν οι προτάσεις τους σε κοινό κείμενο με αποδέκτη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με το οποίο θα ζητούν συναίνεση και εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Τις επόμενες ώρες αναμένεται συνάντηση τουλάχιστον 6 ανεξάρτητων μεταξύ των οποίων Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Μ. Ιατρίδη, Π. Μουτσινάς. Πρόκειται για την ομάδα βουλευτών που στο προηγούμενο διάστημα ζητούσε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν Πρόεδρο. 

Ωστόσο σήμερα παραδέχονται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο και προσανατολίζονται σε πρόταση ανάλογη με αυτή που είχαν καταθέσει οκτώ άλλοι βουλευτές. Δηλαδή να ζητούν συνεννόηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων και ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών. Για την ώρα πάντως δεν έχει υπάρξει καμία ομαδοποίηση αν και οι προθέσεις των περισσοτέρων συναντιούνται. Δεν αποκλείεται πάντως το επόμενο διάστημα να υπάρξει κείμενο με υπογραφές τουλάχιστον 15 βουλευτών. 

Παράλληλα, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου που «φλερτάρουν» με το «Ποτάμι» ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Το ίδιο δηλώνει και ο κ. Σπύρος Λυκούδης. Ωστόσο, η κυβέρνηση οδεύει προς την πρώτη ψηφοφορία έχοντας εξασφαλίσει μόλις επτά ανεξάρτητους βουλευτές. Γίνεται αντιληπτό πως εάν τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιωθούν σήμερα το βράδυ και η υποψηφιότητα Δήμα λάβει μόλις 162 θετικές ψήφους τότε θα πυροδοτηθεί συζήτηση περι άμεσης αντικατάστασής του, ενδεχομένως πριν από την δεύτερη ψηφοφορία. 

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές απο υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και από απλούς βουλευτές που υποστηρίζουν πως για να κερδηθεί αυτή η παρτίδα «ο Σαμαράς πρέπει κάτι να δώσει». Παραδέχονται ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα λειτούργησε μάλλον αποσυσπειρωτικά καθώς ανεξάρτητοι βουλευτές που εως εκείνη την ώρα «έκλειναν το μάτι» για την θετική τους ψήφο, δήλωσαν προβληματισμένοι από «την κομματική επιλογή». Υπο αυτά τα δεδομένα σημειώνουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου ίσως να επαναφέρει τις υψηλές πιθανότητες ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή. 

Σε διαφορετική περίπτωση, λένε πως θα «πρέπει να κινηθούμε στην κόψη του ξυραφιού με ανάληψη πιο ουσιαστικών δράσεων οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν υπονομευτικά για τον πρωθυπουργό».  Υποστηρίζουν ότι μια «γενική δέσμευση για διεξαγωγή εκλογών δεν θα έκανε μεγάλη ζημιά» και προσθέτουν «ίσως μια συμφωνία που θα έλεγε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης  θα ξεκινήσει διάλογος για την ημερομηνία εθνικών εκλογών να ανατρέψει τα εως τώρα δεδομένα και να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οριοθέτηση των εκλογών εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 θα ήταν μια καλή συμφωνία. Ανάλογη πρόταση άλλωστε έχει κάνει και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιμένοντας στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πάντως με τα δεδομένα, στην σημερινή ψηφοφορία τα «ναι» θα περιοριστούν στα 162–165.

Ποσοστά χαμηλά που ενδεχομένως να επισημάνουν την ανάγκη αλλαγής υποψηφίου.  Στο ενδεχόμενο που η κάλπη δώσει περισσότερα από 170 «ναι» στον κ. Δήμα τότε δεν θα υπάρξει ουδεμία αμφιβολία για την υποψηφιότητά του, αντιθέτως θα δημιουργήσει δυναμική για την οριστική εκλογή του. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το απόγευμα ενώ οι βουλευτές θα ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους φανερά δια βοής και όχι με ψηφοδέλτιο σε κάλπη.

Υπέρ  υποψηφιότητας του κ. Δήμα εμφανίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και επτά (8) ανεξάρτητοι: Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Στο «παρών» βάσει των συλλογικών αποφάσεων είναι θεωρητικά οι 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και του ΚΚΕ καθώς και οι ανεξάρτητοι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή.

Πέραν αυτών όμως τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά ρευστά: Ο κ. Βασίλης Οικονόμου αν και προσμετρούταν στα «ναι», ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών». Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον «κλίνει προς το να καταψηφίσει» ενώ η κυρία Μίκα Ιατρίδη σημείωσε γενικά ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες!

Με «κλειστά χαρτιά» παραμένουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Πάρις Μουτσινάς.
 


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΤΔ

 

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ίσως οδηγήσει άμεσα στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Η κρισιμότητα των στιγμών για την πορεία της οικονομίας είναι προφανής, αυτό όμως δεν δικαιολογεί ούτε την κινδυνολογία ούτε την απώλεια ψυχραιμίας από καμία πλευρά. Οι φορείς της υγιούς επιχειρηματικότητας επιθυμούν μία λύση που να προάγει την ανάπτυξη της χώρας, απαλλάσσοντάς την από τα δεσμά του μνημονίου, σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει με καιροσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της εθνικής συνοχής και του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τον υποψήφιο Πρόεδρο ελήφθησαν και τώρα ήρθε η ώρα των βουλευτών, οι οποίοι πρέπει να ρωτήσουν τη συνείδησή τους για το ποιο είναι το καλό του τόπου. Όμως η διαδικασία αυτή απαιτεί ένα κλίμα ηρεμίας, το οποίο διαταράσσουν επιθετικές δηλώσεις και απειλητικά «μηνύματα» σε βάρος βουλευτών που εκφράζουν τη μία ή την άλλη άποψη. Τα κόμματα θα έχουν βαρύτατη ευθύνη αν μετατρέψουν μια σημαντική στιγμή για τη Δημοκρατία μας σε ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Η ενότητα της χώρας είναι πολύ πιο σημαντική από το όποιο αποτέλεσμα στην προεδρική ή και στην κοινοβουλευτική εκλογική διαδικασία. 

Είναι πολύ πιο σημαντική από τα συμφέροντα των ξένων δανειστών ή κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων που διαδραμάτισαν σκοτεινό ρόλο στη μνημονιακή εποχή και επιζητούν να τον διατηρήσουν και μετά το μνημόνιο. Η έξοδος από την κρίση, που όλοι επιθυμούμε, για να είναι ασφαλής και μόνιμη, πρέπει να γίνει μέσα σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, που θα εξασφαλίσουν το αίσθημα σταθερότητας που τόσο ανάγκη έχουν η οικονομία και οι πολίτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κρίση εκτός από οικονομική είναι και ηθική, μια κρίση νοοτροπίας που απέτρεψε σε οριακές στιγμές του έθνους τη λήψη νηφάλιων αποφάσεων από τους πολιτικούς ταγούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δίχασε την κοινωνία. 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας με 150 χιλιάδες μέλη μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να δεσμευθούν ότι ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι οι νικητές και οι χαμένοι μετά το πέρας των πολιτικών διεργασιών, θα εργαστούν από κοινού για να διαφυλαχθούν οι περιουσίες των πολιτών και τα κεφάλαια των επιχειρήσεων από πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις.  Πολλοί είναι οι εχθροί μας και οι δήθεν οι φίλοι μας, έξω από τα σύνορα της χώρας, αλλά και κάποιοι δυστυχώς «εντός των τειχών» που καιροφυλακτούν για κάποιο νέο μας στραβοπάτημα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να παρέμβουν και πάλι στις τύχες μας.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η Δημοκρατική Αριστερά θέλει «να πορευτεί η χώρα προς εκλογές», καθότι στις κάλπες ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες πολιτικές προτιμά, υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας πως η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα «λειτουργήσει λυτρωτικά» για την κοινωνία. Ακόμη μία ευκαιρία για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους προς το πτυχίο θα έχουν φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τη διπλή εξεταστική που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. 

Οι φοιτητές θα δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2015 σε όλα τα μαθήματα που χρωστούν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Ελεύθερος θα πάει στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, καθώς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του αποφάσισε να μην παρατείνει την προσωρινή του κράτηση για τα αδικήματα που αφορούν σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συνδέονται με την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής». 

 Σε επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητα Έβρου για το ενδεχόμενο νέας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Πάντως, το πρωί της Τετάρτης, η στάθμη των υδάτων έχει πέσει συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απομάκρυνσης νταλίκας που μετέφερε ιατρικά απόβλητα και ανετράπη τα ξημερώματα στην έξοδο της Εγνατίας Οδού προς την εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου ΤΙΤΑΝ.

Κόσμος: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αφήνει προσωρινά σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της απόφασης. Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή της Χαμάς, η οποία έγινε δεκτή επειδή κρίθηκε πως η εισαγωγή στη μαύρη λίστα έγινε «βάσει δημοσιευμάτων». Τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο διεθνής, και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός,Τύπος, παρουσιάζοντάς τις ψηφοφορίες στη Βουλή ως διαδικασία με υψηλότατο διακύβευμα -και χωρίς να διστάζει να εγείρει ανησυχίες για την πολιτικά μεθεπόμενη ημέρα. 

Στα κείμενα των ξένων εφημερίδων έχουν επιστρέψει οι τόνοι των προηγούμενων χρόνων για την κρισιμότητα της κατάστασης, και δεν λείπουν εκείνοι που μιλούν ακόμη και για κίνδυνο χρεοκοπίας. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο από τους οποίους ζήτησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με σκοπό να «μην χάνουμε χρόνο», είχαν οι Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Για τις κηδείες των 132 παιδιών που έχασαν την ζωή τους στον εφιάλτη της επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών ετοιμάζεται το Πακιστάν, ενώ οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως αναμειγνύουν τον θρήνο με οργή. H κτηνωδία έχει σοκάρει μία χώρα που δεν της είναι μεν ξένες οι επιθέσεις τυφλής βίας αλλά πλέον θέτει πιεστικά ερωτηματικά για την στάση που πρέπει να κρατήσει το Ισλαμαμπάντ απέναντι στους Ταλιμπάν.  

Ούτε τα αυστηρότατα νέα μέτρα της Αυστραλίας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, με ιδιαίτερο βάρος στην ισλαμική τρομοκρατία, ούτε το σκληρό πλαίσιο για τις εγγυήσεις σε κατηγορουμένους δεν είχαν καταφέρει να βάλουν στο ραντάρ των αρχών τον Μαν Χαρόν Μονίς, υπεύθυνου της αιματηρής ομηρίας στην καφετέρια στο Σίδνεϊ. Η κυβέρνηση, ομολογώντας ότι ο Μονίς δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης ενώ είχε και άδεια οπλοφορίας, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ο Μονίς έμεινε «αόρατος» παρά το μητρώο του.

Οικονομία:Εμπόδια στην πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών θέτουν η πολιτική αβεβαιότητα εν όψει της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων. Φθηνότερο κατά 2,02%, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανοδικά κινείται στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας αποστάσεις από το αρνητικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων. 

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως η αυξημένη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής έχει απομακρύνει του μεσοπρόθεσμους επενδυτές από το ΧΑΑ και κινήσεις γίνονται μόνον από όσους τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα σε αυτό (fast money).  

Αθλητισμός: Το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη νόμιμο το κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ που του είχε χορηγηθεί από τον τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, για την ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δράση και πάλι για τη Σούπερ Λίγκ με την 15η αγωνιστική να διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη και την Πέμπτη, με πολλά και κρίσιμα ματς. Την αρχή κάνει ο Ολυμπιακός σε ένα ιδιαίτερο ματς για τους «ερυθρολεύκους» καθώς θέλουν να μειώσουν τη διαφορά από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ κερδίζοντας τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη (19:30) αλλά να πουν και «αντίο» σε έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή, τον Ερίκ Αμπιντάλ. 

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα: Κέρκυρα-Εργοτέλης και Πανθρακικός-Αστέρας-Τρίπολης (15:00), Ατρόμητος-Λεβαδειακός, Βέροια-Νίκη Βόλου, Παναιτωλικός-Πλατανιάς και ΟΦΗ - Κάλλονη (17:15). Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ξαναχτύπησε! Η ομάδα που αγωνίζεται στη League One (Γ' κατηγορία) του αγγλικού πρωταθλήματος, νίκησε 1-0(63' ΜακΝάλτι) τη Σαουθάμπτον στο «Μπράμαλ Λέιν» και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ, κάνοντας κάτι ανάλογο με πέρσι στον ίδιο θεσμό. 

Στον άλλον προημιτελικό που διεξήχθη σήμερα, η Τσέλσι επικράτησε 3-1 εκτός έδρας της Ντέρμπι Κάουντι.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1903:Οι αδελφοί Wright πραγματοποιούν την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο.
1989:Η τηλεοπτική πρεμιέρα των “Simpsons”.
1997:Ουκρανικό αεροπλάνο που κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη και είχε απογειωθεί την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες–μεταξύ των οποίων 42 Έλληνες–χάνει τον προσανατολισμό του και τελικώς συντρίβεται στα Πιέρια Όρη. Δεν υπήρξε ούτε ένας επιζών.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1900:Κατίνα Παξινού, ηθοποιός με αξιόλογη πορεία στο Hollywood.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1830:Simon de Bolivar, επαναστάτης – «απελευθερωτής» της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.