12 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Η Μονή Γρηγορίου είναι 17η στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους .Η μονή είναι παραθαλάσσια, επί ακρωτηρίου της νοτιοδυτικής ακτής της Αθωνικής χερσονήσου, νότια της Μονής Σιμωνόπετρας και βορειότερα από τη Μονή Διονυσίου. 

 
Η Ιερά Μονή Γρηγορίου
 
Το ακρωτήριο αυτό περιβάλλει πλούσιος ψαρότοπος. Σύμφωνα με χειρογραφικό κώδικα η Μονή αυτή δρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα (1310). Ιδρυτής της είναι ο όσιος Γρηγόριος ο νέος επονομαζόμενος, ησυχαστής μαθητής του αγίου Γρηγορίου Σιναΐτη του μεγάλου δάσκαλου της νοεράς προσευχής. Έπειτα από μια τρομακτική επιδρομή που σημειώθηκε κατά της Μονής στα τέλη του 15ου αιώνα η Μονή ανάκαμψε δύο αιώνες μετά, από τις γενναιόδωρες χορηγίες των Μολδαβών ηγεμόνων, για να δοκιμαστεί ξανά στην Επανάσταση του 1821 όπου και η σημερινή της ακμή ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα.  

Το Καθολικό της μονής Γρηγορίου, τιμώμενο στο όνομα του Αγίου Νικολάου, άρχισε να κτίζεται αμέσως μετά την πυρκαγιά του 1761.Η Ιερά Μονή Γρηγορίου διατηρεί δεκατέσσερα παρεκκλήσια από τα οποία τα επτά βρίσκονται μέσα στην μονή. Από τα παρεκκλήσια εκείνο του οσίου Γρηγορίου, του Κτήτορος (1851) είναι ενσωματωμένο στο βόρειο μέρος του καθολικού. Στο δυτικό τμήμα της παλιάς αυλής βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, που κτίστηκε το 1775. Επίσης υπάρχουν του Αγίου Δημητρίου 18ου αιώνα,της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και του Αγίου Σπυρίδωνος 19ου αιώνα. 

Τέλος των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ερειπωμένο σήμερα. Ωστόσο, στα πλαίσια της ανακατασκευής της νέας, ανατολικής πτέρυγας, που άρχισε το 1997, ήδη ενσωματώθηκε νέο παρεκκλήσιο, με τρούλο, αφιερωμένο στον ίδιο Άγιο. Η μονή διαθέτει επίσης και επτά εξωκκλήσια. Ο κοιμητηριακός ναός είναι αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες. Η Μονή Γρηγορίου διαθέτει έξι Κελλιά, στις Καρυές μαζί με το αντιπροσωπείο της του Αγίου Τρύφωνος. Το Κελί των Αγίων Αναργύρων, όπου μονάζουν οι αγιογράφοι Παχωμαίοι, της Υπαπαντής του Χριστού, στο κέντρο των Καρυών, όπου μονάζουν οι αγιογράφοι Ιωσαφαίοι, το Κελί του Αγίου Φιλοθέου του Κόκκινου, κοντά στο ναό του Πρωτάτου, που ανακαινίστηκε το 1995. 

Τέλος το Κελί του Αγίου Νικολάου, βορειοανατολικά των Καρυών, στη θέση "Κομμένοι "και το Κελί των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου που βρίσκεται στην περιοχή της Καψάλας. Η Μονή Γρηγορίου διαθέτει έξι Καθίσματα στην ευρύτερή της περιοχή:Των Αθωνιτών Πατέρων 19ου αιώνα, το οποίο ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1976-90.Της Παναγίας, 18ου αιώνα όπου ασκήτευσε για ένα χρόνο και ο Άγιος Ακάκιος Καυσοκαλυβίτης, πριν εγκατασταθεί οριστικά στα Καυσοκαλύβια. Το Κάθισμα αυτό απέχει τριάντα μέτρα από τη σπηλιά όπου ασκήτευσε ο ιδρυτής και Κτήτορας της μονής Όσιος Γρηγόριος. 

Επίσης έχει τα Καθίσματα Των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου μέσα στο δάσος σε υψόμετρο 700 μ. Tέλος τα Καθίσματα τoυ Αγίου Αρτεμίου, του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου και του Προφήτη Ηλία, το οποίο λειτουργεί και ως πυροφυλάκιο του δάσους της μονής. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 85 άτομα.

 Η Μονή Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται βόρεια και ανατολικά της Αθωνικής χερσονήσου. Με το όνομα Μονή του Εσφιγμένου υπήρχε ήδη Μονή από τον 10ο αιώνα και φαίνεται ότι βρισκόταν σε ακμή. Σύμφωνα βέβαια με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία (408-450) και πολλοί από τους ιδρυτές μοναχούς προέρχονταν από το αρχικό μοναστήρι που είχε καταστραφεί από κατολίσθηση. Κατά τον 14ο αιώνα ηγούμενος του μοναστηριού είχε αναδειχθεί ο Γρηγόριος Παλαμάς. Επίσης εγκαταβίωσε σ' αυτό για κάποιο διάστημα ο Πατριάρχης Αθανάσιος Α΄. 

Ερημώθηκε πολλές φορές από πειρατικές επιδρομές, κυρίως εκ των Αγαρηνών, αλλά απέκτησε σημαντική δύναμη μετά τον 18ο αιώνα. Το καθολικό κτίστηκε το 1810 στη θέση παλαιότερου ναού που κατεδαφίστηκε, ενώ η τοιχογράφηση έγινε από τους Γαλατσάνους ζωγράφους το 1811 και 1818. Το μοναστήρι κατελήφθη από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821, όπου υπέστη από τους εισβολείς μεγάλες καταστροφές και το μεγαλύτερο μέρος της αδελφότητας εκτελέστηκε ή αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.  Παλιότερο κτίριο της Μονής είναι η τράπεζα που διατηρεί τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα. 

Εκτός από το καθολικό και την τράπεζα η Μονή διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πολλά και σπάνια χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το υπ' αριθμόν 14 για τις σπάνιες μικρογραφίες του. Η μονή Εσφιγμένου βρίσκεται στη 18η θέση της ιεραρχίας των αγιορείτικων Μονών. Μετά τη συνάντηση του πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα στην Ιερουσαλήμ το 1965 οι μοναχοί της Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη και το 1972. 

Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει το μοναστήρι, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμη να εισέλθει σ' αυτό, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, και εγκαταβιεί προσωρινά στις Καρυές. Η χαρακτηρισμένη ως σχισματική και παράνομη αδελφότητα, η οποία διοικεί τη Μονή, αποτελείται από 107 μοναχούς Ηγούμενος της Ιεράς Μονής. Η νόμιμη Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 10 άτομα (νέα και νόμιμη αδελφότητα). 

Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες  το καθολικό με τις τοιχογραφίες των Γαλατσάνων ζωγράφων (1811), στο σκευοφυλάκιο τμήμα της σκηνής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής τα σπάνια εικονογραφημένα χειρόγραφα. Η συνέχεια αύριο......


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

Μια ανάσα από την αυτοδυναμία εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της ALCO. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφο με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31% έναντι 25,7% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτη εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 5,2% και ΚΚΕ & Ποτάμι με 4,8%.

Οι ΑΝ.ΕΛ καταγράφουν ποσοστό 3,6%, ενώ ''Άλλο κόμμα'' προτιμά το 5,9%. Οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται στο 13%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας για την παράσταση Νίκης, τις Συσπειρώσεις των κομμάτων, τις Μετακινήσεις Ψηφοφόρων τους και την «πρωθυπουργική εικόνα» των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, για την πρόθεση στήριξης ενός νέου κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς και για το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο του και την ίδρυση της «Δημοκρατικής Παράταξης» (ΔΗΠΑΡ).

Τέλος, για την εκτίμηση των πολιτών για τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή και για την κατανόηση από τους ψηφοφόρους των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.

 

  

 

 
 

 

 

  

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

















ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Ένοπλη επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Ψυχικό, έγινε από αγνώστους λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροβολισμοί ήταν από καλάσνικοφ και οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει από το σημείο κάλυκες, ενώ ο χώρος γύρω από την πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες πέρασαν με μία ή δύο μοτοσικλέτες, από τον παράδρομο της Κηφισίας, γάζωσαν το κτίριο της πρεσβείας με καλάσνικοφ, απομακρύνθηκαν με ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν χρησιμοποιήσει ένα ή δύο όπλα. Γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ από την περιοχή της επίθεσης συλλέγονται στοιχεία από κλιμάκια της εγκληματικής υπηρεσίας.

Δήλωση κ. Β. Κικίλια: «Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προσερχόμενος στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου έχει συνάντηση με την πρεσνευτή Ιρίτ Μπεν-Άμπα μετά την επίθεση αγνώστων, με καλάσνικοφ, τα ξημερώματα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα ασφαλής.

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους». Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Να αφήσουμε τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ να κάνουν τη δουλειά τους και λίαν συντόμως θα έχουμε πράγματα να πούμε. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

Τέλος, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει την προστασία όλων των διπλωματικών Αρχών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζεται η επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία.