11 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Η Μονή Σταυρονικήτα είναι 15η στην τάξη των Αγιορείτικων μονών. Είναι ελληνική, κοινοβιακή από το 1968 και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου. Κατέχει τη θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου του Στρειδά. Ονομάζεται έτσι, όταν καθώς την εβγάλαν από τη θάλασσα που είχε παραμείνει για εκαντοτάδες χρόνια αναλλοίωτη, στο μέτωπο του Αγίου ήταν κολημμένο ένα στρείδι που όταν το έβγαλαν έτρεξε αίμα. Είναι το μικρότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους, σε μορφή κάστρου με μια υποτυπώδη αυλή. Η κληματαριά όμως που βρίσκεται στην είσοδο της μονής αποζημιώνει τον επισκέπτη.

 Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα

Βρίσκεται πάνω σε βράχο, ο οποίος όμως πριν κάποια χρόνια άρχισε να αποσαθρώνεται. Χάρη στις επεμβάσεις τις Κ.Ε.Δ.Α.Κ., ο βράχος αυτός ενισχύθηκε με ενέσεις τσιμέντου και έτσι σταθεροποιήθηκε. Το υδραγωγείο που βρίσκεται έξωθεν της μονής με τις καμάρες του, κρίνεται λίαν αξιόλογο αρχιτεκτονικά.  Η ιστορία της μονής αρχίζει το 10ο αιώνα οπότε λειτουργεί σαν μονύδριο που φέρει την ονομασία Σταυρονικήτα. Μια υποθέση κάνει λόγο για δυό μοναχούς που την ίδρυσαν, τον Σταύρο και τον Νικήτα. Άλλη υποθέση-λόγω του γεγονότος ότι σε πολλά έγγραφα (11ος αιώνας), αναφερόταν ως Στραβονικήτα, ότι την ίδρυσε κάποιος μοναχός Νικηφόρος ο Στραβονικήτας. 

Στη συνέχεια, σαν μονύδριο περιέπεσε σε αφάνεια και ερημώθηκε περνώντας στην ιδιοκτησία του Πρώτου το 1287. Κατόπιν παραχωρήθηκε ως Κελί το 1287 στην Μονή Κουτλουμουσίου και αργότερα στην Μονή Φιλοθέου, από την οποία την αγόρασε το 1533 ο ιερομόναχος Γρηγόριος Γηρομεριάτης που αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση της μονής, χωρίς να τη φέρει σε πέρας λόγω κοιμήσεώς του. Κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Κοινότητος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας ο Α΄, το 1540, αναλαμβάνει προσωπικά την ανοικοδόμησή της. Ο ίδιος την εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα προς λειτουργία, την κατατάσσει στα ήδη υπάρχοντα μοναστήρια και την ιστορεί με τις περίφημες τοιχογραφίες του ζωγράφου Θεοφάνους του Κρητός. 

Στα χρόνια όμως της Ελληνικής επανάστασης δοκιμάστηκε σκληρά, ενώ αλλεπάλληλες πυρκαγιές, των οποίων η τελευταία του 1879, την κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό. Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα κατάφερε να επανακάμψει. Η Μονή Σταυρονικήτα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου. Διακρίνονται το καθολικό της Μονής, η κορυφή του όρου Άθως και ο αρσανάς της Μονής Ιβήρων. H Mονή Σταυρονικήτα εκτός από το Kαθολικό έχει συνολικά 8 παρεκκλήσια. Aπό αυτά τα 6 βρίσκονται εντός του περιβόλου, ενώ τα 2 εκτός.To παρεκκλήσι των Aρχαγγέλων, κτισμένο το 1667, βρίσκεται στη νότια πτέρυγα, της Παναγίας-Zωοδόχου Πηγής και του Aγίου Eλευθερίου βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά. 

Έχει μολυβδοσκέπαστο τρούλο και κτίστηκαν το 1840. Tου Tιμίου Προδρόμου βρίσκεται στο δεξιό μέρος της Tράπεζας προς τη νοτιοανατολική γωνία της Mονής. Oι τοιχογραφίες του αποδίδονται στο Θεοφάνη και χρονολογούνται γύρω στο 1546. Στο ισόγειο, από κάτω από την Τράπεζα, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά. Tης Aγίας Άννης στον τέταρτο όροφο του Πύργου της Mονής. Kτίστηκε μεταξύ 1546 και 1607.Ο κοιμητηριακός ναός του Aγίου Δημητρίου -2 λεπτά έξω από τη μονή, στο δρόμο για τον αρσανά της- φέρει τοιχογραφίες του 1798. Kάτω από το δάπεδο του ναού υπάρχει το οστεοφυλάκιο της Mονής. Τέλος σε απόσταση δέκα λεπτών βορειοδυτικά από τη Mονή βρίσκεται το παρεκκλήσι των Aγίων πέντε Mαρτύρων. 

Tα κελιά της Μονής Σταυρονικήτα βρίσκονται τόσο στην περιοχή των Kαρυών όσο μέσα στην κτηματική περιοχή της Mονής. Aναλυτικά τα κελιά που εξαρτώνται από τη Mονή είναι των Aγίων Aρχαγγέλων, του Προφήτη Hλία, του Aγίου Kηρύκου, του Aγίου Oνουφρίου, των Tριών Iεραρχών, του Tιμίου Προδρόμου και των Aρχαγγέλων. Επίσης η μονή διαθέτει σαν εξαρτήματά της άλλες 34 Καλύβες στη περιοχή της Καψάλας. Σε κελί της περιοχής της Καψάλας επ` ονόματι του Τιμίου Σταυρού, έζησε ο μακαριστός Παπά Τύχων, γέροντας του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου, που έζησε για κάποια χρόνια σε αυτό το κελί μετά το θάνατο του γέροντος του και πριν πάει στην Κουτλουμουσιανή Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος. 

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 40-45 άτομα. Σε απόσταση 1 ώρας βόρεια της Μονής βρίσκεται η Μονή Παντοκράτορος, συνδεόμενη με ένα υπέροχο μονοπάτι. Όπως υπέροχο είναι και το μονοπάτι που τη συνδέει με τη Μονή Ιβήρων στα νότια, πάλι σε απόσταση 1 ώρας, με την προυπόθεση ότι θα είναι ανοιχτό, ένεκα κακοκαιρίας. Σε απόσταση 1 ώρας δυτικά είναι οι Καρυές, σε δασικό μονοπάτι. 

Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες. στο καθολικό, τις τοιχογραφίες του Θεοφάνη του Κρητός καθώς και τη μοναδική ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου Στρειδά.

 Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Η Μονή Ξενοφώντος είναι 16η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων μονών. Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα. Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου και χρονολογούνται περί το 1544. 

Το νεότερο Καθολικό θεμελιώθηκε από το Φιλόθεο το 1817, και περατώθηκε σε είκοσι χρόνια. Η μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας.Κατά την εποχή του Ρώσου μοναχού Βασιλείου Μπάρσκι (1744) αναφέρεται, και περιέργως μεταξύ μόνο των Ρώσων, ως φημισμένο ίαμα - θαυματουργό, νερό που ανέβλυζε στην άμμο στην αριστερή πλευρά της παραλίας της Μονής. H μονή Ξενοφώντος έχει εξαρτήματά της, τη Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δύο Κελλιά, του Aγίου Τρύφωνα και του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκονται στην γεωγραφική της περιοχή, και το αντιπροσωπείο της του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές.

Σε αυτά εγκαταβιώνουν πέντε μοναχοί. Επίσης διαθέτει τέσσερα Καθίσματα. Στα εξαρτήματά της διαβιούν δεκαπέντε μοναχοί. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 50-55 άτομα.  Είναι παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση είκοσι λεπτών από τη Μονή Δοχειαρίου και δύο ώρες από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το παλαιό καθολικό με τις τοιχογραφίες της κρητικής σχολής (1544), το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου καθώς και την τράπεζα όπου φέρονται τοιχογραφίες του 1475.  

Την τελευταία τριακονταπενταετία, με την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμ. Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά και την αποκατάσταση του κτηριακού συγκρότηματός της και για την συνέχιση των πατροπαράδοτων τεχνών. Οι τέχνες αυτές περιλαμβάνουν διάφορες ξυλόγλυπτες κατασκευές καθώς και αγιογραφίες. Η συνέχεια αύριο......
 

ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τα παιδιά αν οι γονείς τους έχουν ξεκαθαρισμένη στάση ζωής. Αν έχουν, δηλαδή, ήθος, με το οποίο κρίνουν τα γεγονότα. Το ήθος ενεργεί σαν οικοδομικό υλικό.. στο χαρακτήρα του παιδιού. Όσο πιο ξεκάθαρες και γεμάτες αποδοχή είναι οι αντιλήψεις σας για τον κόσμο, τόσο πιο σταθερά θα εδραιώνεται αυτή η ηθική στάση και τόσο πιο εύκολο θα είναι για τα παιδιά σας να προσαρμοστούν στους κοινωνικούς κανόνες.

Η στάση σας απέναντι στα προβλήματα της ζωής αποκαλύπτεται από τις συζητήσεις σας. Αυτά που ακούνε τα παιδιά στο σπίτι έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξή τους. Πρέπει να είστε προσεκτικοί μ’ αυτά που λέτε μπροστά στο παιδί σας, και ποτέ μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη τον. Καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα εσείς νομίζετε. Μπορεί να μη γνωρίζει ακόμα κάποιες λέξεις, αλλά κι απ’ την πολύ μικρή του ηλικία είναι ικανό να “πιάσει” το νόημα μιας συζήτησης ανάμεσα στους ενήλικους. Και, προσοχή:

Οι απαισιόδοξες απόψεις - δικές σας ή του περιβάλλοντος σας - δεν είναι δυνατό να παρακινήσουν το παιδί στη χαρά της ζωής και τη δημιουργικότητα. Οι συνεχείς επικρίσεις σας για την κατάπτωση του ανθρώπου και τη διαφθορά του κόσμου δεν μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά, ώστε να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Θα πρέπει να δείξετε στο παιδί την ομορφιά της ζωής και την αξία της Τέχνης. Το παιδί πρέπει να διδαχτεί να θαυμάζει τη φύση και τη χαρά της γνώσης και του προβληματισμού. 

Θ’ αρχίσει να νιώθει ένα πρώιμο ενδιαφέρον γι’ αυτά τα πράγματα, αν εσείς του μιλάτε σχετικά την ώρα του φαγητού στο τραπέζι ή βγαίνοντας περίπατο μαζί του. Η ίδια η ατμόσφαιρα του σπιτιού, εκτός από τις ειδικές σχολικές ανάγκες, παίζει καθοδηγητικό ρόλο στη διανοητική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ασκεί μια ζωντανή επίδραση πάνω στο χαρακτήρα του, στη νοοτροπία και στο ταμπεραμέντο του. Πολλή και κοπιαστική εργασία θα εξοικονομηθεί από την κατοπινή του εκπαίδευση, αν η ανατροφή του είναι ήρεμη και δημιουργική από τον πρώτο καιρό της κοινωνικής του ζωής μέσα στην οικογένεια.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι δύσκολο να βρεθεί στην εποχή μας, μια εποχή ανασφάλειας, αβεβαιότητας και έντονου ανταγωνισμού. Οι γονείς, ωστόσο, μπορούν να φυλαχτούν απ’ τον πειρασμό και να μη ρίξουν το σφάλμα - για την έλλειψη αρμονίας - στις συνθήκες της ζωής τους, στους παππούδες, στα πεθερικά ή ο ένας στον άλλο. Αν γίνει αυτό, η ατμόσφαιρα στο σπίτι θα βαρύνει ακόμα πιο πολύ. 

Και θα φέρει κι άλλες συγκρούσεις. Μπορείτε να βελτιώσετε (ίσως και να αλλάξετε) τις συνθήκες αλλάζοντας τη δική σας συμπεριφορά, και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να βελτιώσετε τη συμβολή σας στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Οι οικονομικές δυσκολίες, τα ελαττώματα του χαρακτήρα, η ασυμφωνία των γονιών, ο στενός χώρος στην κατοικία, οι ανεπιθύμητοι γείτονες ή συγγενείς, οι αρρώστιες - δηλαδή, η κάθε ανωμαλία στο οικογενειακό καθεστώς, η κάθε διατάραξη της γαλήνης - όλα αυτά απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

Η αγανάκτηση και η αποθάρρυνση, ένας καυγάς - ανεξάρτητα πόσο δικαιολογημένα ή κατανοητά είναι όλα αυτά - μπορούν να προσθέσουν νέες δυσκολίες στην, ήδη, δύσκολη κατάσταση, και να βλάψουν την ανάπτυξη του παιδιού, πολύ περισσότερο από τα ίδια δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Δύο άτομα πνίγηκαν σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς από τις πλημμύρες που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα. Πνιγμένος μέσα στον Γαλλικό Ποταμό βρέθηκε άνδρας που αγνοούνταν από το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης. Το ποτάμι έχει φουσκώσει από τις έντονες βροχοπτώσεις. Στο Κιλκίς ανασύρθηκε η σορός ενός ακόμη άνδρα, που επέβαινε σε ταξί το οποίο έπεσε σε κανάλι στην περιοχή του χωριού Άσπρος. Την άφιξη του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τον λαό της για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε. Τη διαβεβαίωση ότι τα τραπεζικά δάνεια προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ύψους 270 εκατ. ευρώ αντιμετωπίστηκαν κατά την πρόσφατη αξιολόγηση ενεργητικού (AQRs) και τα τεστ αντοχής των τραπεζών με την απαραίτητη «διεξοδικότητα», παρέσχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.  

Να καθησυχάσει τους δανειστές και τις αγορές ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου επανέφερε την Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και αναλύσεων.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον Γιώργο Παπανδρέου που φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να ιδρύσει νέο κόμμα. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει συνεχείς συσκέψεις για τις επόμενες κινήσεις της πρωτοβουλίας του. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την τροπή της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Σύμφωνα με συνεργάτες του, τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κόσμος:Την ινδική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο ρώσος πρόεδρος, στην οποία μεταξύ άλλων υπογράφτηκαν συμφωνίες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται σε μία λεπτομέρεια: Σύμφωνα με το Reuters, στο ίδιο αεροπλάνο με τον ρώσο πρόεδρο «έτυχε» να βρίσκεται και ο ηγέτης της προσαρτηθείσας Κριμαίας, που φέρεται επίσης να υπέγραψε και μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με ινδό επιχειρηματία.

Ένταση και στις διαμαρτυρίες για την «έγχρωμη» αστυνομική βία στη ΗΠΑ που έχουν περάσει τον Ατλαντικό: Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε 76 άτομα σε συγκέντρωση για τον Έρικ Γκάρνερ, που είχε πεθάνει στη Νέα Υόρκη μετά το «αστυνομικό κεφαλοκλείδωμα», η οποία είχε γίνει σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε σχόλιο της Μαρίν Λεπέν μετά την έκθεση για τις βάρβαρες μεθόδους της CIA: Η γαλλίδα πολιτικός είπε ότι τα βασανιστήρια μπορεί να είναι «χρήσιμα» σε ορισμένες περιπτώσεις. Μετά τις επικρίσεις - μεταξύ άλλων, πως η προσέγγισή της είναι επιφανειακή και... βασίζεται σε τηλεοπτικές σειρές - η Λεπέν επανήλθε μιλώντας για «κακόβουλη ερμηνεία» των δηλώσεων της.

Ένας μοναχικός άνδρας γράφει μία επιστολή στη μητέρα του. «Εύχομαι να φύγει το κενό που αισθάνομαι. Δεν με αποδέχονται όλοι». Η ταυτότητα του άνδρα παραμένει άγνωστη μέχρι να γράψει στο φάκελο το όνομά του, Ραμί. Είναι ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν ανάμεσά μας. Πρόκειται για το νέο βίντεο της αντιπροσωπείας Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της ενάντια στην ξενοφοβία.

Αποκλίνουν οι αναφορές από Παλαιστίνιους και Ισραήληνούς για τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας του παλαιστίνιου υπουργού Ζίαντ Αμπού Έιν, ο θάνατος του οποίου επήλθε μετά τον ξυλοδαρμό του από ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, ο θάνατος του αποδίδεται σε χτύπημα και εισπνοή δακρυγόνου σε συνδυασμό με την καθυστερημένη περίθαλψή του, αλλά ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν για καρδιακή προσβολή εξαιτίας του άγχους που του προκλήθηκε όταν στρατιώτης τον έπιασε από τον λαιμό.

Οικονομία: Το πρόγραμμα εποπτικής εξέτασης του 2015 για κάθε μία από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες καταρτίζει αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πλήθος ερμηνειών και σεναρίων για τον τρόπο που θα κυβερνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις του στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία διατυπώνουν σήμερα αρθρογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα στον δεύτερο γύρο χορήγησης δανείων μακροπρόθεσμης διάρκειας (TLTRO) προς τις τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου της να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις και να τονώσει τον πληθωρισμό. Εάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για περιορισμένη άντληση ρευστότητας επιβεβαιωθούν και η ζήτηση για τα δάνεια αυτά είναι περιορισμένη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πλέον άλλα περιθώρια παρά να αυξήσει τα αντισυμβατικά της μέτρα χορήγησης ρευστότητας.

Αθλητισμός: Τέσσερις ακόμα πιθανούς αντιπάλους του έμαθε ο Ολυμπιακός για την ευρωπαϊκή του συνέχεια στο Europa League, που θα προέρχονται από το Champions League εν όψει της κλήρωσης της Δευτέρας (14:00, 15/12) στη Νιόν της Ελβετίας. Εκεί έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί και ο ΠΑΟΚ, αν σήμερα κερδίσει τη Γκινγκάμπ. Η Μάντσεστερ Σίτι «έκλεισε» το σπίτι της Ρόμα και με νίκη 2-0 στη Ρώμη πέρασε στους «16» του Champions League αφήνοντας στο Europa League τους Ρωμαίους.

Την πρόκριση στην επόμενη φάση πανηγύρισε και η Σάλκε που επικράτησε με 1-0 στην έδρα της Μάριμπορ, την ώρα που η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας έχανε με 3-1 από την Τσέλσι στην Αγγλία μένοντας στην 3η θέση. Εκτός Ευρώπης έμεινε ο ΑΠΟΕΛ που έχασε 4-0 στην Ολλανδία από τον Άγιαξ που θα συνεχίσει στο Europa. Εκεί θα βρει και την Αθλέτικ Μπιλμπάο που νίκησε με 2-0 την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Εύκολη νίκη της Μπάγερν Μονάχου με 3-0 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πρωτιά με ανατροπή της Μπαρτσελόνα που νίκησε 3-1 την Παρί Σεν Ζερμέν. Πρώτη πέρασε και η Πόρτο που ήρθε 1-1 με την Σαχτάρ στην Πορτογαλία.

Ό Άρης έγινε η 8η ομάδα που προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Γ΄ Εθνικής, κερδίζοντας στο γήπεδο των Σερρών τον Πανσεραικό με 2-1. Ο Άρης προηγήθηκε με 2-0 χάρη σε τέρματα των Χιντασέλι (8') και Ρένια (20'), με τον Πανσερραϊκό να μειώνει στο 65' με τον Κούτλα και να χάνει δυο κλασικές ευκαιρίες για να στείλει το ματς στην παράταση στο 91' και στο 92'.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1946:Ιδρύεται η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Nobel Ειρήνης το 1965.
1997:Υπογράφεται στο Κιότο της Ιαπωνίας η Συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, που προβλέπει μείωση 5,2% κατά μέσο όρο της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1843:Robert Koch, Γερμανός μικροβιολόγος που ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας.
1922:Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός βάρδος.
1950:Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1964:Sam Cooke, soulman αμερικανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε.

«ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ»

 

Άρθρο με τίτλο «Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων αναστρέφεται καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τον ΣΥΡΙΖΑ» δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με το άρθρο, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει "αντιστραφεί" καθώς τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αποδίδουν περισσότερο από τα μακροπρόθεσμα, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη οικονομικής δυσπραγίας.

Η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, στις οποίες πιθανόν θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κλονίσει τους Έλληνες επενδυτές, οδηγώντας σε κατάρρευση το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμά η εφημερίδα και συνεχίζει: Η αγορά ομολόγων επίσης σηματοδοτεί την ενίσχυση των ανησυχιών των επενδυτών ενώ επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων είναι υψηλότερες από τα βραχυπρόθεσμα.

Όταν όμως η κατάσταση αυτή αντιστρέφεται αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι επίκεινται σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει ξανά το χρέος της, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι δανειστές της Ευρωζώνης αλλά ούτε και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την κρίση στην ευρωζώνη και αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρουν οι FT.