07 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Η Μονή Παντοκράτορος είναι ελληνική και η έβδομη στην ιεραρχία του Αγίου Όρους. Έχει μορφή οχυρωμένου μεσαιωνικού κάστρου. Μέχρι τα μέσα του ΙΖ' αιώνα ήταν κοινόβιος και αργότερα  «ιδιόρρυθμη». Και το 1992 από ιδιόρρυθμη, κοινοβιακή, όταν εισήλθε στη μονή νέα αδελφότητα προερχόμενη από τη Μονή Ξενοφώντος. Πρώτος ηγούμενος της κοινοβιακής μονής ήταν ο αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο οποίος πέθανε το 2001 σε ηλικία 47 ετών από καρκίνο. Σημερινός ηγούμενος είναι ο γέροντας Γαβριήλ. 

 Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος 

Η Μονή είναι 7η στην τάξη των Αγιορείτικων Μοναστηριών και είναι παραθαλάσσια. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας. Στη βόρεια μεριά της λιτής βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους βυζαντινούς, πλην όμως Ενετούς πολίτες, αξιωματούχους κατά σάρκα αδελφούς Αλέξιο στρατοπεδάρχη και Ιωάννη πριμικήριο. Οι τάφοι των κτιτόρων βρίσκονται στην λιτή του καθολικού. Στην εδραίωση και ενίσχυση της μονής συνέβαλαν οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Ιωάννης Ε' ο Παλαιολόγος και Μανουήλ Β' ο Παλαιολόγος. Περί το τέλος της ΙΔ' εκατονταετηρίδας πυρπολήθηκε και καταστράφηκε. Επανιδρύθηκε όμως τάχιστα. 


Το αρχικό εμβαδόν της Μονής διπλασιάστηκε μετά από χορηγίες Ρουμάνων Ηγεμόνων, (16ος αιώνας). Αρκετά μονύδρια της εποχής εκείνης όπως του Ραβδούχου, του Φαλακρού, του Αγίου Δημητρίου, του Αυξεντίου προσαρτήθηκαν στην νεοσύστατη μονή Παντοκράτορος. Την οικονομική κρίση που δέχθηκε εξ΄ αιτίας των κατακτήσεων του Όρους από τους Τούρκους την αντιμετώπισε με την βοήθεια των ελληνικής καταγωγής ηγεμόνων παραδουναβίων περιοχών, Φαναριωτών, της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης B' της Ρωσίας και ευσεβών Χριστιανών. H μονή Παντοκράτορος διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια εντός του μοναστηριακού της συγκροτήματος και επτά εκτός από αυτό. Ξεχωρίζει αυτό της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στη λητή με τοιχογραφίες κρητικής τεχνοτροπίας του 1538, επιζωγραφισμένες όμως το 1868. 

Κοντά στην είσοδο της μονής βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου τοιχογραφημένο από τον 18ο αιώνα. Στην δυτική πτέρυγα , στη θέση του παλιού πύργου, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου. Το παρεκκλήσι είναι ιστορημένο με τοιχογραφίες 18ου αιώνα. Στο τελευταίο όροφο του μεγάλου πύργου της μονής βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αναλήψεως, ενώ στο δεύτερο πύργο της πάνω από την είσοδο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος. H μονή Παντοκράτορος διαθέτει δύο κοιμητηριακούς ναούς. Ο παλιός βρίσκεται στο χείλος απότομων βράχων νοτιοανατολικά της μονής και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. 

Ο νεότερος είναι των Αγίων Αναργύρων, κτισμένος το 1771 αποτελεί το ναό ενός πρώην Καθίσματος. Ενδιαφέρον ιδιαίτερο παρουσιάζει το εικονοφυλάκιο της μονής. Σε απόσταση μισής ώρας δυτικά είναι η Σκήτη του Προφήτη Ηλία, η οποία υπάγεται στη μονή. Η μονή Παντοκράτορος έχει και δέκα πέντε κελιά. Πέντε από αυτά βρίσκονται μέσα στα όρια των Καρυών. Τα υπόλοιπα είναι στην ευρύτερη περιοχή της μονής. Το ιστορικότερο κελί είναι το πρώην μονύδριο του Ραβδούχου, το οποίο στα τέλη του 12ου αιώνα είχε την 14η θέση στην ιεραρχία των εικοσιπέντε μονών της εποχής εκείνης. Διατηρεί υπολείμματα τοιχογραφιών του 12ου αιώνα με τις ολόσωμες παραστάσεις των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 

Σημαντικότατο εξάρτημα της μονής είναι και το κελί Άξιον Εστίν όπου παλαιότερα εφυλάσσετο η ομώνυμη εικόνα, που βρίσκεται πλέον στο ναό του Πρωτάτου. Στη περιοχή της Καψάλας, στον ομώνυμο ασκητικό οικισμό, υπάρχουν πενήντα καλύβες της μονής Παντοκράτορος. Στα κελιά οι γέροντες ασχολούνται με εργόχειρο, ξυλογλυπτική αλλά και με γεωργικές εργασίες. Η Μονή Παντοκράτορος έχει τέσσερα Καθίσματα στη περιοχή γύρω από το μοναστήρι. Αυτά είναι το Κάθισμα των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Τρύφωνα στο κηπόσπιτο, των Αγίων Aναργύρων που αποτελεί και το κοιμητηριακό ναό και το Κάθισμα Πέτρου και Ονουφρίου, όπου ασκήτεψε τον 16ο αιώνα ο Άγιος Θεωνάς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 70-80 άτομα. Σε απόσταση μίας ώρας νότια βρίσκεται η Μονή Σταυρονικήτα. Το μονοπάτι είναι εξαιρετικού κάλλους. Σε απόσταση μιάμισης ώρας νοτιοδυτικά βρίσκεται η Μονή Κουτλουμουσίου και οι Καρυές, ενώ στα βόρεια βρίσκεται η Μονή Βατοπεδίου, σε απόσταση 2:30 ωρών σε ένα αρκετά δύσκολο μονοπάτι..Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες, στο καθολικό, την ολόσωμη εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, καθώς επίσης και στον πύργο της Μονής το ιερό σκευοφυλάκιο με τις περίφημες εικόνες του 14ου αιώνα.

 
 Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου

Η Μονή Ξηροποτάμου είναι 8η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμινό που μόνασε την εποχή του Οσίου Αθανασίου τον Αθωνίτη, (τέλη του 10ου αιώνα). Η δε ακμή της οφείλεται στους Παλαιολόγους. Στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τον 16ο αιώνα στη Μονή αυτή στάθηκε μέγας ευεργέτης ο Σουλτάνος Σελίμ Β΄ που τη νίκη του εναντίον των Μαμελούκων της Τυνησίας, κατόπιν θαυματουργού εμφάνισης σαράντα πολεμιστών, την απέδωσε στους Αγίους τεσσαράκοντα μάρτυρες, προστάτες της Μονής. 

Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες. Μεταξύ των κειμηλίων που φυλάσσονται στο Καθολικό συμπεριλαμβάνεται το μεγαλύτερο τεμάχιο Tιμίου Ξύλου που υπάρχει στον κόσμο (Έχει μήκος 31 εκατοστά, πλάτος 16 και πάχος 25 εκατοστά. Κατά μία παράδοση είναι δώρο του αυτοκράτορα Pωμανού A', ενώ κατά μία άλλη αποτελεί αφιέρωμα της Αυτοκράτειρας Πουλχερίας), άλλα μικρότερα τεμάχια του ίδιου ξύλου, λειψανοθήκη με οστά των Aγίων Σαράντα και άλλες με λείψανα αγίων. H μονή διαθέτει πολλά και αξιόλογα κειμήλια. Φυλάσσεται επίσης μέρος από τα δώρα των Mάγων που προσκύνησαν τη γέννηση του Χριστού, τμήμα από τον Aκάνθινο Στέφανο, το Σπόγγο και τη Xλαμύδα. Σε λειψανοθήκες, βρίσκονται τα λείψανα εξήντα ενός Aγίων. 

Η μονή Ξηροποτάμου έχει συνολικά εντός και εκτός του μοναστηριακού της συγκροτήματος 16 παρεκκλήσια. Μέσα είναι επτά από τα οποία τα 5 είναι αγιογραφημένα. Στο Καθολικό αμφίπλευρα της λιτής υπάρχουν δύο αγιογραφημένα παρεκκλήσια των Αρχαγγέλων και των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης. Από αυτά, που βρίσκονται στις πτέρυγες της μονής, τοιχογραφημένο είναι εκείνο της Υψώσεως του Tιμίου Σταυρού στη νοτιοδυτική γωνία.Τα υπόλοιπα φέρουν μόνον φορητές εικόνες και είναι του Προδρόμου και των Eισοδίων της Θεοτόκου στη δυτική πτέρυγα, και του Aγίου Θεοδοσίου και του Aγίου Γεωργίου στην ανατολική πτέρυγα της μονής. Έξω από τη μονή βρίσκονται τα άλλα εννέα παρεκκλήσια. 

Το κοιμητήριο της μονής  Ξηροποτάμου είναι αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες Βρίσκεται επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, πάνω από τη Δάφνη. Χρόνος βαδίσματος: Δάφνη - Ξηροποτάμου περίπου 45 λεπτά Ξηροποτάμου Δάφνη 30 λεπτά. Όταν κινείσαι προς το Λιμάνι της Δάφνης η μισή διαδρομή είναι από μονοπάτι που ξεκινά από το πίσω μέρος του μονοστηρίου (από το Κυπαρρίση - Κοιμητήριο) και η άλλη μισή λιθόστρωτος δρόμος. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και σε μερικά σημεία του αρκετά κατηφορικό. 

Προσοχή χρειάζεται μόνον όταν βρέχει ή έχει παγωνιά. Στις μέρες μας, στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου εγκαταβιώνουν (μοναστηριακοί και εξαρτηματικοί) περίπου είκοσι πέντε μοναχοί.Τη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το καθολικό με τις τοιχογραφίες του 1783, το μοναδικό σωζόμενο πρόπλασμα του καθολικού και στο ιερό σκευοφυλάκιο το δίσκο της Πουλχερίας. Η συνέχεια αύριο......


ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

 

Ασφυξία επικρατεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό και εκεί που ίσχυε κατά κάποιους το περίφημο “έξω πάμε καλά”, τα πάντα δείχνουν να έχουν ανατραπεί το τελευταίο διάστημα. Ιδίως μετά και το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο η τρόικα απειλεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία αξιολόγησης μέσα στο 2014.

Η μεγαλύτερη απειλή όμως δεν είναι να τα σπάσουν οριστικά κυβέρνηση-τρόικα ή να μας σύρει η τρόικα σε μια μνημονιακή κατάσταση για πολλές δεκαετίες ακόμη. Ο μεγάλος και πραγματικός κίνδυνος - γιατί οι άλλοι είναι επίπλαστοι-είναι να δοθεί ξανά η εντύπωση πως η Ελλάδα αποτελεί το κακό παιδί της ΕΕ. Να δημιουργηθεί η εντύπωση πως είμαστε παράδειγμα προς αποφυγήν.

Κι αφού δεν ακούμε θα τιμωρηθούμε... Κι αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και κυρίως αυτοί που κρατούν τα ηνία της ΕΕ, έχουν προ καιρού διαπιστώσει την ευρύτερη αναστάτωση που επικρατεί στην Ευρώπη με ανάδειξη των δυνάμεων των ευρωσκεπτικιστών όπως η Λεπέν στη Γαλλία, ο Γκρίλο στην Ιταλία, οι Podemos στην Ισπανία. Επομένως μια τιμωρία της Ελλάδος με τον Α ή τον Β τρόπο θεωρούν οι ισχυροί της πως θα αποτελούσε φρένο στην δυναμική των παραπάνω σχημάτων.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη στο εσωτερικό όσοι αρέσκονται να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους αναγνωρίζουν πως βαδίζουμε ολοταχώς προς το σενάριο του ευρέως συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ίσως και με κάτι απομεινάρια από ΠΑΣΟΚ Μετά την κοινή ανακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τις δύο πλευρές, θέμα που το dotnews είχε αναδείξει προ ημερών, ήλθε η απόλυτη σύμπνοια Βενιζέλου-Τσίπρα στα εθνικά, με τη συνάντηση στις αρχές της εβδομάδας.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πατήσει σε... ισπανικά χνάρια. Το παράδειγμα έρχεται από την ιβηρική λοιπόν όπου το δεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα) ετοιμάζεται για συνεργασία με τους αριστεριστές Podemos, σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την κατάλληλη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι προ ημερών δηλώσεις της γενικής γραμματέως του Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, η οποία μιλώντας στο κανάλι Telecinco παραδέχτηκε τις σκέψεις δημιουργίας ενός «μεγάλου συνασπισμού» με το PSOE.

Την ίδια στιγμή οι φωνές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προς την κατεύθυνση του μεγάλου συνασπισμού πολλαπλασιάζονται. Παράδειγμα χαρακτηριστικό η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σήμερα στην ομιλία της στη Βουλή δήλωσε πως "οι συνθήκες επιτάσσουν τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου". Αντίστοιχες κι άλλες φωνές μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές.

Θα οδηγηθούμε εξ ανάγκης σε αυτήν την λύση; Ο χρόνος πιέζει και πέραν από τα τελεσίγραφα της τρόικας υπάρχουν και άλλα θέματα που θα πρέπει να προβληματίζουν:

α)Στον προϋπολογισμό παρουσιάζεται μειωμένο ΑΕΠ και εμείς δηλώνουμε πως "σκίζουμε τα μνημόνια"

β)ο Νταβούτογλου ήρθε να μας μοστράρει την συμφωνία με τον Πούτιν, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, με παρενόχληση ακόμη και του ίδιου του υπουργού Άμυνας

γ)οι γνωστοί - άγνωστοι που αποτελούν πάντοτε παράγοντα αποσταθεροποίησης έχουν λάβει θέσεις μάχης για να ροκανίσουν την καρέκλα μιας ακόμη κυβέρνησης όπως έκαναν το 2008

Εκτός πια αν το σχέδιο του κυρίου Σαμαρά είναι να το παίξει δήθεν αντισυστημικός και κόντρα στην τρόικα, μετά από τόσους και τόσους συμβιβασμούς, ούτως ώστε να πάει σε εκλογές και να πει, τη στιγμή που ο Τσίπρας στρογγυλεύει όλο και περισσότερο το λόγο του, ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΜΑΣ...Ε, αν το δούμε κι αυτό.... 


ΟΛΟΝΥΧΤΙΟΣ «ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

 

Μολότοφ και κρότου λάμψης στην πλατεία και τα γύρω στενά - Επεισόδια νωρίτερα και σε Πολυτεχνείο και Ομόνοια - Και τις αύρες, τους γνωστούς «Αίαντες», χρησιμοποίησε η αστυνομία - Πάνω από 210 προσαγωγές από την αστυνομία - Σπασμένες βιτρίνες και φωτιές σε κάδους σε Σταδίου και Πανεπιστημίου - Έσπασαν κατάστημα κι έβαλαν φωτιά σε ρούχα στη Σταδίου Ολονύχτιος «κλεφτοπόλεμος» στα Εξάρχεια μεταξύ κουκουλοφόρων και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας που παρέμεινε στην περιοχή.

Οι κουκουλοφόροι βρίσκονταν από τις 9 περίπου το βράδυ στην πλατεία, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και οι «Αίαντες», οι υδροφόρες της αστυνομίας. Η μεγάλη επιχείρηση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε μετά τις 11 το βράδυ, όταν με τις υδροφόρες, ρίψη χημικών αλλά και κρότου λάμψης, προσπάθησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι απάντησαν με βροχή από μολότοφ.

Οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε «πεδίο μάχης» λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με τα επεισόδια να εκτυλίσσονται στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, το Πολυτεχνείο και την Ομόνοια. Ομάδες διαδηλωτών και της αστυνομίας «αντάλασσαν» επί ώρες μολότοφ και κρότου λάμψης. Φωτιές στους γύρω δρόμους και κυνηγητό με τις δυνάμεις της αστυνομίας στην πλατεία και στα στενά της περιοχής των Εξαρχείων ήταν το σκηνικό που επικρατούσε για ώρες.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας συνοδεύονταν από τις αύρες, τα υδροφόρα οχήματα, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση εστιών φωτιάς αλλά και εναντίον κουκουλοφόρων. Μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η ένταση είχε περιοριστεί γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και στην οδό Στουρνάρη, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν «περικυκλώσει» τους κουκουλοφόρους. Αυτοί ανά διαστήματα επιτίθεντο με μολότοφ κατά των αστυνομικών που απαντούσαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης.

Γύρω στις 10 το βράδυ η αστυνομία έκανε επιχείρηση με τους άντρες της ομάδας Δέλτα εναντίον περίπου 100 συγκεντρωμένων έξω από το κτήριο της ΓΣΕΕ που τελεί υπό κατάληψη. Στο σημείο έγιναν προσαγωγές, όμως δεν έγινε επιχείρηση «εκκαθάρισης» του κτηρίου. Γύρω από το Πολυτεχνείο επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων, με συνεχή χρήση χημικών, κρότου λάμψης και μολότοφ από την άλλη πλευρά. Στην οδό Στουρνάρη, πάνω από την Πατησίων και στην Σολωμού από κάτω, επιχείρησαν οι δύο αύρες της αστυνομίας, που δέχτηκαν βροχή από μολότοφ, ακόμα και από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών!

Στην Ομόνοια και τους γύρω δρόμους κουκουλοφόροι επιδώθηκαν σε «μάχες» με τις αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι και την πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ έκλεισε περίπου από τις 8 και έως τη λήξη του ωραρίου και ο σταθμός του μετρό στην πλατεία. Οι σταθμοί του μετρό Αμπελόκηποι, Πανεπιστήμιο, Κατεχάκη και ο σταθμός του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια ήταν επίσης κλειστοί για το κοινό από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε 211 προσαγωγές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Νικολαΐδης από το πρακτορείο «Φάσμα».  Στις 8.15 το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες αναφορές για τυχόν εγκλωβισμένους, ενώ το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Κορκονέα στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.Οι περίπου επτά χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και η πορεία ξεκίνησε διαμέσου των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου προς το Σύνταγμα, με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, διαδηλωτές έσπασαν κατάστημα αλυσίδας ρούχων, έβγαλαν ενδύματα στο δρόμο και έβαλαν φωτιά. Λίγο μετά τις 7:30 η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα και ακολούθως οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια για να διαλυθούν. Στο ύψος της Βουκουρεστίου, μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ.