06 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Η Μονή Αγίου Διονυσίου είναι 5η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου μεταξύ των μονών Γρηγορίου και Αγίου Παύλου.

Η Ιερά Μονή Διονυσίου

Είναι κτισμένη σε απόκρημνο παραθαλάσσιο βράχο  ύψους 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, δίπλα στο λεγόμενο «αεροπόταμο», (μεγάλη κατεβασιά), σε μορφή πυργωτού κάστρου. Ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 14ου αιώνα από τον όσιο Διονύσιο, από την Κορησό Καστοριάς. Την ουσιαστική βοήθεια για την αποπεράτωσή της έδωσε ο Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, Αλέξιος Γ' Μέγας Κομνηνός. Μετά την άλωση (1453) ευεργέτησαν τη μονή πολλοί ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας.

Tο Kαθολικό της μονής Διονυσίου, τιμώμενο στο όνομα του Γενεσίου του Προδρόμου, οικοδομήθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 16ου αιώνα (1537 - 1547) επί ηγουμενίας Mατθαίου. H μονή Διονυσίου έχει δεκατέσσερα παρεκκλήσια. Στο Καθολικό της μονής και αριστερά της λιτής βρίσκεται το θολωτό παρεκκλήσιο της Παναγίας του Aκαθίστου, με τοιχογραφίες του ζωγράφου Mακαρίου του 1615, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα της Παναγίας, έργο του Eυαγγελιστή Λουκά, φτιαγμένη από κηρομαστίχα. Αυτές επιζωγραφήθηκαν το 1890 από τον Mιχαήλ Kαισαρέα.

Στον περίβολο της μονής βρίσκονται επτά παρεκκλήσια του Aγίου Nήφωνα, του Aγίου Γεωργίου, των Aρχαγγέλων, του Aγίου Iωάννου του Θεολόγου, με τοιχογραφίες στο νάρθηκα του 1608 των μοναχών Δανιήλ και Μερκουρίου. Επίσης τα παρεκκλήσια του Aγίου Nικολάου και του Aγίου Iωάννου του Xρυσοστόμου με τοιχογραφίες του 1795. Τέλος, έξω από τη μονή Διονυσίου βρίσκονται έξι παρεκκλήσια μεταξύ των οποίων, των δώδεκα Aποστόλων και το παρεκκλήσι των Aγίων Πάντων με τοιχογραφίες του 1627 από τον μοναχό Mερκούριο. Στο Κοιμητήριο της μονής βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νήφωνα, μοναχού της μονής, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και αργότερα Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. 

H μονή Διονυσίου διαθέτει επτά εξαρτηματικά κελιά και το αντιπροσωπείο της στις Καρυές, του Aγίου Στεφάνου. Τα πέντε από τα επτά κελιά της μονής Διονυσίου βρίσκονται τις Καρυές, μεταξύ των οποίων το κελί Γεννέσιο της Θεοτόκου, στην πλατεία του Πρωτάτου. Στις παρυφές της πολίχνης των Καρυών βρίσκεται το ιστορικό κελί Ευαγγελισμός της Θεοτόκου του 15ου αιώνα. Στα κελιά της διαμένουν συνολικά δέκα οκτώ μοναχοί. Επίσης έχει εξάρτημά της ένα Κάθισμα κοντά στην μονή.  

Σε μικρή απόσταση από τη μονή Διονυσίου, βρίσκεται το κάθισμα των Αγίων Αποστόλων, στο οποίο κατοικούσε ο μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 55 άτομα. Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες τις τοιχογραφίες του καθολικού, (1547), καθώς και τις τοιχογραφίες με τις περίφημες παραστάσεις από την Αποκάλυψη που βρίσκονται στον διάδρομο έξω από την τράπεζα όπως και το ιερό σκευοφυλάκιο και την πλούσια ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής.

 Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Ελληνική κοινοβιακή Μονή του Αγίου Όρους, 6η κατά ιεραρχική τάξη. Φέρεται επίσης και με το όνομα Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της, το οποίο είναι θεμελιωμένο πάνω σε κορμούς δέντρων εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους και είναι μολυβδοσκέπαστο. Κατ΄ αρχή ήταν κοινοβιακή, άγνωστο δε πότε κατέστη ιδιόρρυθμος εκ της οποίας επανήλθε στον κοινοβιακό χαρακτήρα. Το καθολικό της μονής τοιχογραφήθηκε το 1540, πλην του νάρθηκα, ο οποίος τοιχογραφήθηκε το 1744.

Στην αριστερή μεριά της λιτής του καθολικού - με την οποία επικοινωνεί με πορτούλα βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας της Φοβερής Προστασίας, όπου και η θαυματουργός εικόνα.  Κτίσθηκε επί Αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού περί τη λήξη του ΙΑ' αιώνα. Το δε όνομα δόθηκε από τον σελτζουκικής καταγωγής Κουτλουμούς (που έκτισε ή αφιέρωσε ή διέμεινε). Το 1287 παραχωρήθηκε στη μονή, η ερειπωμένη μονή Σταυρονικήτα. Στις αρχές του 14ου αιώνα καταστράφηκε από τους Καταλανούς. Τον 15ο αιώνα ήταν σχεδόν άσημος.

Στην συνέχεια επί ηγουμενίας Χαρίτωνος του Ιμβρίου και με την συμπαράσταση ηγεμόνων των Βαλκανίων γνωρίζει μεγάλη ακμή. Στο τέλος του ίδιου αιώνα με Πατριαρχικό σιγίλιο η μονή ανακηρύσσεται σε Πατριαρχική και σταυροπηγιακή. Στις αρχές του 15ου αιώνα γίνεται προσάρτηση της παρακείμενης ιστορικής μονής του Αλυπίου. Μεγάλες δοκιμασίες περνά η μονή όταν καταστρέφονται από πυρκαγιές τμήματά της στα τέλη του 15ου, 18ου , 19ου αλλά ακόμη και 20ου αιώνα. Με διάφορες όμως ενισχύσεις ανασυγκροτήθηκε. Αλλά και εκτός Αγίου Όρους έχει αρκετά μετόχια.

Από το 1856 έως σήμερα ακολουθεί τον κοινοβιακό τρόπο ζωής. Η βιβλιοθήκη της μονής έχει περίπου 756 χειρόγραφα. Η μονή Κουτλουμουσίου έχει δέκα παρεκκλήσια. Μέσα στη μονή βρίσκονται σε διάφορα σημεία της επτά από αυτά. Στο Καθολικό αριστερά της Λιτής είναι το παρεκκλήσι της «φοβεράς προστασίας» που κτίστηκε το 1733. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα η Παναγία η Φοβερά Προστασία. Στο ηγουμενείο είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Ναταλίας που είναι αγιογραφημένο.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις πτέρυγες της μονής. Έξω από την Μονή Κουτλουμουσίου υπάρχει το παλαιό κοιμητήριο με το ναό των Αρχαγγέλων του 17ου αιώνα και το νεότερο του Αγίου Νικολάου του 1711 μαζί με κτίσμα που αποτελεί και Κάθισμα της μονής. Η μονή Κουτλουμουσίου έχει δέκα οκτώ κελιά. Ορισμένα βρίσκονται νοτιότερα της μονής. Ιστορικότερα είναι το κελί του Αλυπίου, το οποίο ήταν μονή μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, και το κελί Αγίου Νικολάου που μνημονεύεται και στο πρώτο τυπικό του Αγίου Όρους σαν μονή της Γαλαιάγρας.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Καρυές. Μεταξύ τους το κελί Τιμίου Προδρόμου που μόνασε ο περίφημος αγιογράφος του 18ου αιώνα Διονύσιος ο εκ Φουρνά. Εκεί έγραψε το βιβλίο "Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης" και ανακαίνισε και αγιογράφησε το 1711 τον ναό του κελιού. Πέντε Καθίσματα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της μονής Κουτλουμουσίου. Κοντά της είναι τα τέσσερα από αυτά. Κατοικούνται τα τρία. Η Μονή Κουτλουμουσίου έχει τέσσερα Ησυχαστήρια που βρίσκονται στην περιοχή της Καψάλας.

Oι γέροντες ασχολούνται με την γεωργία και με εργόχειρο. Στη Μονή αυτή υπάγεται και η «σκήτη του Κουτλουμουσίου» που φέρει το όνομα Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος, μισή ώρα απόσταση πεζή από την κυρίαρχη μονή, ακολουθώντας ένα εξαιρετικού κάλλους μοναστήρι. Το Κυριακό της σκήτης είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Σε κελί της σκήτης ασκήτεψε επί μακρόν έως το θάνατο του ο μακαριστός Γέρων Παΐσιος, στην περιοχή της Παναγούδας. Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από την Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές.

Ο χρόνος βαδίσματος είναι δέκα περίπου λεπτά με αφετηρία το Πρωτάτο (Άξιον Εστί), μέσω λιθόστρωτού δρόμου, που περνά μπροστά από το κτίριο της Αστυνομίας, τον μοναδικό φούρνο του Αγίου Όρους και καταλήγει σε καγκελόπορτα που φαινομενικά είναι κλειστή. Για να εισέλθετε απλά σπρώξτε και η πόρτα, που λειτουργεί με αντίβαρα, θα ανοίξει. 

Σε απόσταση μιάμισης ώρας βορειανατολικά της μονής βρίσκεται η Μονή Παντοκράτορος, μιας ώρας ανατολικά η Μονή Σταυρονικήτα και μιάμισης ώρας νοτιοανατολικά η Μονή Ιβήρων ενώ στο δρόμο θα συναντήσετε την Σκήτη Κουτλουμουσίου και το Κελί Παναγούδα. Σε απόσταση μίας ώρας βορειανατολικά βρίσκεται και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία. Η συνέχεια αύριο......

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 
 Αχ. Νταβούτογλου: Να λυθεί το Κυπριακό για να αυξηθεί
η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Για μία από τις πιο δύσκολες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής δεκαμελούς υπουργικού κλιμακίου και πολλών επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο κοινό επιχειρηματικό φόρουμ.Το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) πραγματοποιείται ύστερα από δύο τουλάχιστον αναβολές σε μια περίοδο που το κλίμα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο λόγω της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και της έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που οδήγησε και στη διακοπή των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Δηλώσεις μάλιστα όπως αυτές του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου με τις οποίες αν περάσει ανεκμετάλλευτη η «τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό, η Τουρκία θα προωθήσει «άλλες επιλογές», καθιστούν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα.Ο Τούρκος πρωθυπουργός αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και κατόπιν πραγματοποιήθη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Α. Σαμαρά παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Μ. Τσαβούσογλου. Χθές το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί απηύθυναν χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ και σήμερα το πρωί θα προεδρεύσουν στο ΑΣΣ, μετά το οποίο θα δοθεί και κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τουρκική πλευρά δεν επέμεινε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου και της πολυμελούς συνοδείας του στη Θράκη, μια και η Αθήνα προειδοποίησε μέχρι και με ματαίωση του ΑΣΣ, καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία θα τορπίλιζε το κλίμα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων. Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει ψηλά στην ατζέντα θέμα μειονότητας και θα συναντηθεί με το προεδρείο της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες αλλά και με τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές. 

Παρά τις πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ ότι η Άγκυρα εξετάζει κάποιες κινήσεις στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, εκτιμάται ότι απλώς θα επαναληφθεί το γνωστό πλαίσιο με το οποίο απαιτούνται ανταλλάγματα στη Θράκη και στους μουσουλμάνους της Αθήνας, υπό ένα καθεστώς αμοιβαιότητας, το οποίο απορρίπτεται ακόμη και ως βάση συζήτησης από την Ελλάδα. Στην ατζέντα θα βρεθούν τα περιφερειακά ζητήματα, η Μ. Ανατολή, η λαθρομετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις που στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα βελτιώνονται διαρκώς, με τα πολιτικά προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών όμως και κυρίως τον αναθεωρητισμό που σφραγίζει την τουρκική εξωτερική πολιτική να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα. 

Η Ενέργεια εκ των πραγμάτων κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς η Τουρκία στη φιλοδοξία της να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη, έχει απόλυτη ανάγκη τη συνεργασία με την Ελλάδα, όπως φάνηκε και με τον αγωγό ΤΑΡ. Η Ενέργεια όμως στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί μια επικίνδυνη εστία τριβών λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας είτε να εμποδίσει την Κύπρο από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ είτε να αποκτήσει και η ίδια μερίδιο σε αυτούς μέσω των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία μάλιστα, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, πραγματοποιεί εδώ και δύο μήνες παράνομες έρευνες με το σκάφος Barbaros μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Οι θέσεις της Αθήνας είναι απολύτως σαφείς και γνωστές στην Τουρκία και θα υποστηριχτεί πλήρως το πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Αναστασιάδης. Καθώς δεν απέδωσαν οι προσπάθειες τις προηγούμενες εβδομάδες για αποκλιμάκωση της έντασης με αποχώρηση του Barbaros και άρση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, το Κυπριακό ρίχνει τη σκιά του στο τρίτο ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη και στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει, το πλαίσιο κινήσεων είναι περιορισμένο, καθώς εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Δεκεμβρίου), η Αθήνα θα στηρίξει τη Λευκωσία στο βέτο για πάγωμα όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να αποδοκιμάσει τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, καθώς θεωρεί ότι επιχειρείται απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτηση που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε πριν λίγο το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας  Τουρκίας. Οι δύο πρωθυπουργοί, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του συμβουλίου, αναφέρθηκαν και οι δύο στο άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που συμβάλλει στην προώθηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις ενέργειες Αναστασιάδη στο Κυπριακό και σημείωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στη γείτονα χώρα.  Ο Τούρκος πρωθυπουργός από την πλευρά του, είπε ότι ελπίζει να λυθεί το Κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη αλλά η Τουρκία είναι η πύλη προς την Ασία. 

Επίσης, έκανε αναφορά στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας ότι η Τουρκία στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της επιστροφής του θεού Ιλισσού, στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 

Λαμπρή Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου από νωρίς ήταν κατάμεστος από εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον Προστάτη τους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Άγιο Νικόλαο τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να περπατάμε στα χνάρια των Αγίων.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Οι άνθρωποι φτιάχνουν έναν Χριστό στα μέτρα τους". Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο προσφώνησε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κλάδης, ευχαριστώντας τον που παρά το φόρτο των καθηκόντων του, βρέθηκε κοντά τους.

"Σας παρακαλώ Μακαριώτατε, τις δύσκολες ώρες αυτές που διέρχεται η πατρίδα μας να εύχεστε ώστε ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου να μας εξάγει εις αναψυχήν και να μας χαρίσει και πάλι την ενότητα μεταξύ μας", ανέφερε ο Αρχιμ. Νικόλαος.

Κλείνοντας ο π. Νικόλαος πρόσθεσε:"Εμείς ως πνευματικά Σας τέκνα Σας αντιδωρίζουμε τον υϊικό μας σεβασμό και την αγάπη μας στο Σεπτό Σας πρόσωπο και σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και μακρότητα ημερών επ΄ αγαθώ της Αγίας μας Εκκλησίας και ιδιαίτερα της πολύπαθης πατρίδας μας".
 


ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

 

“Αβέβαιες” χαρακτήρισε τις προοπτικές της Ευρωζώνης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε σημερινή ομιλία της στο Σαντιάγο της Χιλής, με θέμα “Προκλήσεις για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της κοινής ευημερίας στη Λατινική Αμερική”. 

Αναφερόμενη στη γενικότερη παγκόσμια οικονομική κατάσταση, τόνισε ότι “τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά, αλλά ο δρόμος φαίνεται όλο και πιο ανώμαλος”, προσθέτοντας ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι σταθερά στην πορεία προς την ανάκαμψη, αλλά οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι αβέβαιες και οι προοπτικές για την Κίνα έχουν παγώσει”. 

Η Λαγκάρντ διατύπωσε την άποψη ότι “συνολικά, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο να κολλήσει σε αυτό που έχω αποκαλέσει 'νέα μέτρια' κακή ανάπτυξη και ελλιπή δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μια νέα δυναμική πολιτική”.