02 Δεκεμβρίου, 2014

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1961 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΟΔΟ;»

 

Συνέντευξη στο Ρωσικό εβδομαδιαίο περιοδικό κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου «Ogoniok» παραχώρησε εν όψει της εντατικοποιήσεως της προετοιμασίας διά την σύγκληση της εν Κωνσταντινουπόλει το έτος 2016 Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. 

—Ποια είναι η ημερήσια διάταξη της Συνόδου;

—Αρχικώς ήταν σχέδιο η Πανορθόδοξη Σύνοδος να επιληφθεί των περίπου εκατό θεμάτων.Εν συνεχεία, καθώς προχώρησε η προετοιμασία αποφασίσθηκε να περιορισθεί η ημερήσια διάταξη σε δέκα θέματα, ούτως ή άλλως αφορώντα όλες τις κατά τόπους Εκκλησίες. Έχει μεγάλη σημασία το θέμα των εν Διασπορά, δηλαδή εκτός ορίων των παραδοσιακώς Ορθοδόξων χωρών, π.χ. στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερικανική Ήπειρο, εκκλησιαστικών κοινοτήτων. Επίσης αποφασίσθηκε η συστηματοποίηση των περί γάμου και νηστείας διατάξεων  της Εκκλησίας.

Ακόμα στη Σύνοδο παραπέμφθηκε και το ζήτημα του ημερολογίου, το οποίο συνέβαλε στην έξαψη της καταστάσεως σε πολλές κατά τόπους Εκκλησίες μόλις έθεσαν σε εφαρμογή το νέο ημερολόγιο. Η Σύνοδος καλείται να αξιολογήσει τους σημερινούς διαλόγους των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τους ετεροδόξους, να καθορίσει τα αποδεκτά όρια μέσα σε αυτές τις επαφές.  

Στη Σύνοδο ακόμα παραπέμφθηκε και το επίκαιρο διά την περίοδο των 1960-70 θέμα της στάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις και λοιπά κοινωνικά φαινόμενα της εποχής εκείνης. Σήμερα το θέμα αυτό είναι πλέον περασμένο και ως εκ τούτου χρήζει αναθεωρήσεως. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την διοικητική δομή της Εκκλησίας και το πρωτόκολλό της. Ειδικότερα δε οι Ορθόδοξες Εκκλησίες καλούνται να αποφασίσουν περί του αυτοκεφάλου και του αυτονόμου των Εκκλησιών και των τεχνικής φύσεως ζητημάτων σχετικά με τα Δίπτυχα ή τον κατάλογο των Προκαθημένων των Εκκλησιών. 

Βεβαίως η Σύνοδος καλείται να αντιμετωπίσει και νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως η αθεϊστική στη βάση της λατρεία του καταναλωτισμού  με αποτέλεσμα την οικονομική και οικολογική κρίση, η σταδιακή υποβάθμιση των ηθικών αρχών της οικογένειας, ο ριζικός εθνικισμός και ο ψευδοθρησκευτικός εξτρεμισμός. Δεν μπορεί η Σύνοδος να παρασιωπήσει τις νέες διώξεις κατά των χριστιανών, που εκδηλώνονται υπό διάφορες μορφές σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

—Ποιος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο και πως θα επιλέγονται οι σύνεδροι;

—Το θέμα της αντιπροσωπεύσεως των Ορθοδόξων Εκκλησιών συζητήθηκε στη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 5 έως 9 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Ελήφθη απόφαση περί της εκπροσωπήσεως της κάθε Τοπικής Εκκλησίας από τον Προκαθήμενο και τους κατά το ανώτατο όριο είκοσι τέσσερις Επισκόπους αυτής. Όσες Εκκλησίες δεν διαθέτουν τον ως άνω αριθμό Επισκόπων θα εκπροσωπούνται από όλους τους Ιεράρχες τους με επικεφαλής τον Προκαθήμενο. Το θέμα της επιλογής των συνέδρων από κάθε Τοπική Εκκλησία αφήνεται στην κρίση της καθεμίας εξ αυτών.

—Η προηγούμενη Σύνοδος έλαβε χώρα προ διαιρέσεως σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Θα συζητηθεί το θέμα της ενώσεως των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών και ο ρόλος του Πάπα Ρώμης στον χριστιανικό κόσμο;

—Προσπάθειες να ενωθεί η Εκκλησία μετά το σχίσμα καταβλήθηκαν από την εν Λυόν Σύνοδο του 1274 και από την Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας του 1438-1445. Και όμως απέτυχαν παταγωδώς και μόνο την διεύρυνση του σχίσματος επέφεραν. Από την ημερήσια διάταξη της Πανορθοδόξου Συνόδου λείπει το ζήτημα της ενώσεως των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών, μάλιστα συν τ χρόν ένα σεβαστό μέρος του Δυτικοχριστιανικού κόσμου απεσπάσθη από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στους κόλπους του Προτεσταντισμού διάφορα ρεύματα. 

Το πρόβλημα της ενότητας των χριστιανών θίγεται έμμεσα μόνο από τον διάλογο των Ορθοδόξων με τους ετεροδόξους. Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προκύψαντα τα τελευταία σε μερικές προτεσταντικές κοινότητες φαινόμενα όπως η στέψη των ομοφυλόφιλων, δεν μόνο καθιστούν ανέφικτο το διάλογο των Ορθοδόξων με τις κοινότητες αυτές, αλλά θέτουν υπό αμφισβήτηση την καθόλου χριστιανική τους ταυτότητα. 

Όσον δε αφορά τον ρόλο του Πάπα στον χριστιανισμό, η Ορθόδοξη παράδοση πολλών αιώνων ομοφώνως απορρίπτει την υπεροχή του Επισκόπου Ρώμης επί των αρχηγών των λοιπών Εκκλησιών και την δικαιοδοσία του εφ’ όλης της οικουμένης. Εν πάσ περιπτώσει αυτό το θέμα δεν συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη της Πανορθοδόξου Συνόδου.

—Ποιο ρόλο έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στην προπαρασκευή της Συνόδου;

—Από την αρχή της προπαρασκευής της Συνόδου από την εν Ρόδ Διάσκεψη του 1961 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ενεπλάκη ενεργώς στην πορεία της προετοιμασίας. Η Εκκλησία μας είναι μοναδική η οποία ετοίμασε φακέλους επί όλων των εκατό θεμάτων της αρχικής ημερησίας διατάξεως. 

Αργότερα οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας δεν έλειπαν από ουδεμία συνεδρίαση της Διορθοδόξου Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και της Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως λαμβάνοντας ενεργό μέρος στη συζήτηση όλων των θεμάτων, εισηγούμενοι συγκεκριμένες καταλλήλως προετοιμασμένες προτάσεις και υπερασπίζοντας τις θέσεις, που είχαν ως βάση την Ορθόδοξη παράδοση και την μακραίωνη θρησκευτική εμπειρία της Εκκλησίας.

—Ποια θα είναι το κύριο μέλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην εν λόγω Σύνοδο;

—Το κύριο μέλημα, το οποίο θα έχει η καθ΄ημάς Εκκλησία στην ως άνω Σύνοδο είναι η ενότητα της Εκκλησίας και η καθαρότητα της Ορθοδόξου πίστεως στη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα. Μέσα από την καθόλου εύκολη συζήτηση στα πλαίσια της τελευταίας Συνάξεως των Προκαθημένων ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος πέτυχε την αποδοχή  από όλους τους Προκαθημένους των Εκκλησιών της ανάγκης της εφαρμογής της ομοφωνίας κατά την λήψη αποφάσεων τόσο κατά την πορεία προπαρασκευής, όσο και κατά την ίδια τη Σύνοδο. Ο σεβασμός αυτής της αρχής στις ημέρες μας αποτελεί βασική εγγύηση της ενότητας της Ορθοδοξίας, την οποία καλείται να διατρανώσει η Πανορθόδοξη Σύνοδος.

—Ποιοι είναι οι σκοποί της Πανορθοδόξου Συνόδου; Για ποιον λόγον συνέρχονται επί το αυτό οι Επίσκοποι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών;

—Δεν έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο. Από τους αποστολικούς χρόνους όλα τα σπουδαία ζητήματα αντιμετωπίσθησαν μέσα από την καθολική συζήτηση. Αυτό αφορά τα ζητήματα της πίστεως, όσο και της τάξεως και της διοικήσεως της Εκκλησίας. Τα εσωτερικά θέματα της α΄ ή β΄ Εκκλησίας συζητούνται από τη Σύνοδό της, όπως αυτό συμβαίνει π.χ. στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Και όμως τα ζητήματα εκτός αρμοδιότητας των κατά τόπους Εκκλησιών, πρέπει να εξετάζονται από τη Σύνοδο των εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Οι αποφάσεις μιας τέτοιας Συνόδου θα απολαμβάνουν κύρους όλης της Εκκλησίας.

—Τότε διατί εδώ και πλέον 1000 χρόνια δεν συγκαλούνται οι Σύνοδοι;

—Οι επτά Οικουμενικές Σύνοδοι, γενομένες από 4 έως 8 αι.μ.Χ. διατύπωσαν τα δόγματα της Εκκλησίας και διαμόρφωσαν το σώμα των Ιερών κανόνων της.  Επί αυτών των θεμελιωδών κειμένων επιτελεί επιτυχώς η Εκκλησία την αποστολή της στο διάβα πολλών αιώνων. Την περίοδο των 13 αιώνων, η οποία μεσολάβησε από την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο, συγκαλούντο πολυάριθμες Σύνοδοι Ιεραρχίας που διέφεραν σε μέγεθος και αριθμό αντιπροσώπων. 

Γιά αντικειμενικούς όμως ιστορικούς λόγους δεν εκπροσωπούσαν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τώρα γίνεται λόγος περί επαναλειτουργίας των Συνόδων στο πανορθόδοξο επίπεδο, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πλέον επίκαιρα ζητήματα της Ορθοδοξίας.

—Διατί η Σύνοδος δεν έγινε τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισε η προετοιμασία της; Υπήρχαν κωλύματα; Ποια ήταν αυτά;  

—Κατά την πορεία προετοιμασία της Συνόδου διαπιστώθηκαν αρκετά μεγάλες αποκλίσεις στις θέσεις των Εκκλησιών. Η αναζήτηση της επ΄αυτών ομοφωνίας, διότι αυτή ήταν και παραμένει ο γνώμονας κατά την πορεία της προετοιμασίας, ήθελε πολύ χρόνο.Ήταν μάλιστα σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού, διότι σε αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ορισμένα προβλήματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όμως ανέκυψαν νέα και βαθύτερα, στα οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η Πανορθόδοξη Σύνοδος. 


ΕΚΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ

 

Έγινε χθές 1 Δεκεμβρίου 2014 η εκταφή του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, εφημερίου Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής και επί χρόνια υπευθύνου του Αντιαιρετικού αγώνα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ταφή είχε παραταθεί τιμής ένεκεν με απόφαση του αειμνήστου Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Σταύρου Κώτση. Επιθυμία της οικογενείας ήταν τα οστά του αειμνήστου π. Αντωνίου να τοποθετηθούν δίπλα στην σύντροφο της ζωής του αειμνήστου Αντωνίας Αλεβιζοπούλου, η οποία είχε κοιμηθεί ένα χρόνο νωρίτερα και είχε ταφεί στο ίδιο κοιμητήριο.Πριν και μετά την εκταφή εψάλη Νεκρώσιμο Τρισάγιο καθώς και το «Χριστός Ανέστη» από τους ιερείς και τους λαικούς που παρίσταντο.


Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου παρέστη ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Πανασιολογιώτας Αρχ. π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου. Επίσης παρευρέθησαν ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός, από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Κωνσταντίνος Σαρρής, π. Ιωάννης Φωτόπουλος και π. Σταύρος Τρικαλιώτης. Επίσης ήσαν παρόντες ο π. Πέτρος Πανταζής από τη Μητρόπολη Μεσογαίας και ο Μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης.

Παρόντες επίσης ήταν ο Πρόεδρος της ΠΕΓ θεολόγος και πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Παπαχριστοδούλου, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΕΓ κ. Νεοφώτιστος, μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΓ καθώς και αρκετοί πιστοί που παρίσταντο εκστατικοί και προσευχόμενοι. Εκ μέρους της οικογενείας ήταν ο νεώτερος υιός του μακαριστού π. Αντωνίου κ. Χριστόφορος Αλεβιζόπουλος.
 

ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε τη Δευτέρα τον φόβο ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της παγκοσμιοποίησης.

«Ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να τρέχει, έστω με κάπως μειωμένη ταχύτητα, αλλά η Ευρώπη, στο μεταξύ, βρίσκεται σε φάση οικονομικής αποτελμάτωσης, η ανάπτυξη της είναι σχεδόν μηδενική», υπογράμμισε ο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει μόνον ένα πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε λογιστές που ασχολούνται με το «μηδέν κόμμα κάτι», πρέπει να μετατραπεί στον κοινό οίκο της πολιτικής. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να έχει μέλλον».
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Επιδείνωση θα παρουσιάσει σταδιακά από σήμερα, Τρίτη, ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες την Τετάρτη θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού έχει εκδώσει η ΕΜΥ. Σε πτώση η θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο. Οι συνέπειες από ενδεχόμενη υιοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης απασχολούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, που εξετάζει το ζήτημα, καθώς δεν θέλει να ενεργήσει υπό πίεση, όπως δήλωσε ο Χ.Αθανασίου.

Ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να νομοθετηθεί από αυτήν την κυβέρνηση ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, καθώς όπως σημείωσε: «Είμαστε μια χώρα που σέβεται τη φύση του ανθρώπου»... Πανικός επικράτησε στο «Blue Star 2» όταν διαπιστώθηκε ότι 52χρονος επιβάτης ήταν νεκρός μέσα στο σαλόνι του πλοίου. Ο 52χρονος ήταν πεσμένος σε καναπέ στο σαλόνι του πλοίου και πολλοί επιβάτες νόμιζαν ότι κοιμόταν. Όταν το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος δεν είχε τις αισθήσεις του. Διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τροχαίο δυστύχημα με τρεις νεκρούς σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο 133ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου-Τρίπολης, κοντά στη διασταύρωση του Στρεφίου. Κάτω από άγνωστες ακόμη συνθήκες συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν οι δύο οδηγοί και ένας ακόμη επιβάτης, πατέρας του ενός οδηγού. Κάλπες στήνονται στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, προκειμένου οι δικηγόροι να εκφράσουν τη θέση τους για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων, που θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, διεξάγεται σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη.

Κόσμος: Ένοπλοι της ισλαμιστικής αλ Σεμπάμπ σκότωσαν τουλάχιστον 36 εργάτες σε λατομείο κοντά στην πόλη Μαντέρα της βορειο-ανατολικής Κένυας, στα σύνορα με τη Σομαλία. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν τη νύχτα στο χώρο που κοιμούνταν οι εργαζόμενοι, διαχώρισαν τους μουσουλμάνους και εκτέλεσαν τους «απίστους». Στις Βρυξέλλες συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ, με φόντο το ψυχρό κλίμα με τη Ρωσία που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση. Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το ζήτημα του Κιέβου, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τη Συμμαχία για «αποσταθεροποίηση» χωρών της Βαλτικής. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης το Αφγανιστάν, εν όψει του νέου ρόλου της Συμμαχίας στην Καμπούλ αλλά και την αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν επί αφγανικού εδάφους.

Στην παραίτηση, μετά από πανταχόθεν επικρίσεις, οδηγήθηκε η Ελίζαμπεθ Λότεν, εκπρόσωπος Τύπου του ρεπουμπλικανού βουλευτή Στίβεν Φιντς, εξαιτίας των προσβλητικών σχολίων της στο Facebook για τις δύο έφηβες κόρες του Μπαράκ Ομπάμα. Οι αρχές του Λιβάνου αναφέρουν ότι έθεσαν υπό κράτηση σύζυγο (μία από τις συζύγους) του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS, του «χαλίφη αλ Μπαγκάντι», σε συνοριακό φυλάκιο με τη Συρία. Μαζί της τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με τις αναφορές, και ένας από τους γιους του.

Απέτυχε συγκέντρωση εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» στη Δρέσδη, εξαιτίας της παρέμβασης μικρότερης αντιδιαδήλωσης που κατάφερε τελικά να σταματήσει την κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει, για έβδομη φορά, ο αντιμεταναστευτικός σύνδεσμος «Pediga». Η αστυνομία είχε χωρίσει τις δύο συγκεντρώσεις, κι έτσι αποφεύχθηκαν συγκρούσεις.

Οικονομία: Με κέρδη άνω του 3% κινείται στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωθούμενο από τις πληροφορίες ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Θετικά συμβάλει η δημοσιοποίηση της επιστολής με τις ελληνικές δεσμεύσεις προς την τρόικα για το 2014 και το 2015. Αποκλιμάκωση καταγράφει και η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου που διαμορφώνεται στο 7,9%, από 8,05% στην χθεσινή συνεδρίαση.  

Η εταιρεία KM CO Ltd, συμφερόντων του σεΐχη του Κατάρ Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ-Θάνι  (Sheikh Khalid Bin Jassim A.J. Al-Thani) αύξησε στο 5,1% τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφαλαίο της MLS. Με την τοποθέτηση αυτή γίνεται βασικός μέτοχος και θα εκπροσωπηθεί με θέση και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ελληνικής εταιρείας. Δυσχερή και όχι απλή υπόθεση χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, εστιάζοντας στις γερμανικές αντιρρήσεις.

Αθλητισμός: Ο Γιούργκεν Κλοπ για πρώτη φορά στην παρουσία του στον πάγκο της Ντόρντμουντ ένιωσε την αποδοκιμασία των οπαδών της ομάδας του.  Η Μπορούσια είναι ουραγός στην Bundesliga, ωστόσο ο ίδιος αν και κατανοεί τις αποδοκιμασίες θεωρεί ότι: «αν κάποιος θέλεις μόνο επιτυχίες μα γίνει οπαδός της Μπάγερν». Κορυφαίος παίκτης της χρονιάς αναδείχθηκε ο Σέρχιο Αγουέρο. Ο Αργεντινός σταρ της Μάντσεστερ Σίτι ψηφίστηκε από τους φιλάθλους καλύτερος παίκτης για την περασμένη αγωνιστική σεζόν. 

Ο «Κουν» ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην πορεία της Σίτι προς την κατάκτηση του τίτλου και συγκέντρωσε την πλειοψηφία των προτιμήσεων των φιλάθλων. Οι απειλές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων, αλλά και της εθνικής, από τις διεθνείς διοργανώσεις επανέρχονται στο προσκήνιο. Με επιστολή που έστειλαν βράδυ της Δευτέρας στην ΕΠΟ οι FIFA και UEFA, προειδοποιούν ευθέως πως αν εφαρμοστεί ο νέος αθλητικός νόμος που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, θα κριθεί πως υπάρχει παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1901:Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μίας χρήσης. 
1979:Ο Νίκος Γκάλης ντεμπουτάρει στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ και σημειώνει με τη φανέλα του Άρη 30 πόντους σε αγώνα με αντίπαλο τον Ηρακλή. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1923:Μαρία Κάλλας, η απόλυτη ντίβα της όπερας. 
1944:Διονύσης Σαββόπουλος, Έλληνας τραγουδοποιός. 
1946:Giovanni Versace, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1814:Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας βιβλίων που εκείνη την εποχή είχαν χαρακτηριστεί πορνογραφικά. Από το όνομα προήλθε ο όρος «σαδισμός».
1980:Ρόζα Εσκενάζυ, Ελληνοεβραία ρεμπέτισσα.