01 Δεκεμβρίου, 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Τα όσα συνέβησαν από προχθές στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι η αρρώστια του Φαναρίου, αλλά το σύμπτωμά της.Τα πράγματα έχουν ως εξής: Ο Ρωμαιοκαθολικισμός και η Ορθοδοξία αποτελούν δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ερμηνείες, αναγνώσεις του Χριστιανισμού, ασύμβατες μεταξύ τους. Για να γίνουν συμβατές, πρέπει


1.να αποσιωπηθεί η τεράστια διαφορά ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής πνευματικότητας και λατρείας και ο βαθύτατος εκπροτεσταντισμός του Ρωμαιοκαθολικισμού, ειδικά μετά τη Β΄ Βατικάνειο Σύνοδο,

2.να εφευρεθεί μία νεωτεριστική νεοπαπική εκκλησιολογία. Αυτή είναι η εκκλησιολογία του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, που αποτελεί πλέον την επίσημη εκκλησιολογία του Φαναρίου ("Οικουμενικού Πατριαρχείου").Αυτή καθιστά άτυπα τον κ. Βαρθολομαίο "πάπα της Ανατολής" και τυπικά ¨Πρώτο άνευ Ίσων" και "τύπον του Πατρός εντός της αγίας Τριάδας" (εδώ υποκρύπτεται νεοαρειανισμός).

Το ίδιο το Φανάρι ισχυρίζεται επισήμως ότι οι μητροπολίτες του (που συνήθως ποιμαίνουν πέτρες...) είναι προνομιούχοι έναντι των λοιπών ορθοδόξων επισκόπων.  Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί: Η νεωτεριστική ζηζιούλειος εκκλησιολογία διαφοροποιεί το Φανάρι από ΟΛΕΣ τις λοιπές τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Κατά συνέπεια, το Φανάρι μόνο τυπικά μπορεί να θεωρηθεί ως μέλος του συλλόγου των ανά την Οικουμένη Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Πρεσβεύει μία διαφορετική εκκλησιολογία, που δεν είναι αυτή της αρχέγονης Εκκλησίας, αλλά καινούρο κατασκεύασμα, άρα αιρετική. Το Φανάρι εξελίσσεται σε παραεκκλησιαστική σέκτα εντός της Ορθοδοξίας. Νομίζω πως, από εδώ και πέρα, ό,τι και να τους συμβεί, το Φανάρι και οι Φαναριώτες θα είναι άξιοι της τύχης τους...

Γιά τους ακοινωνήτους και αιρετικούς οι Ιεροί Κανόνες ορίζουν τα εξής Όποιος συμπροσεύχεται με ακοινώνητο, ακόμη και μέσα σε ένα σπίτι, ας αφορίζεται (10ος Αποστολικός). Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος εάν συμπροσευχήθηκε μόνο με αιρετικούς, ας αφορίζεται.

Αν όμως επέτρεψε σ’ αυτούς να κάνουν κάτι (να ιερουργήσουν) ως κληρικοί, ας καθαιρείται (45ος Αποστολικός). Να μην επιτρέπεται στους αιρετικούς να εισέρχωνται στον οίκο του Θεού, εφ’ όσον επιμένουν στην αίρεσι (6ος Κανών της εν Λαοδικεία Συνόδου).


 Ο αείμνηστος αγωνιστής Ιεράρχης Ελευθερουπόλεως κυρός Αμβρόσιος είχε γράψει μεταξύ άλλων για τις ερωτοτροπίες Πατριαρχείου και Βατικανού. "...Διατί αγνοεί ο γνωμοδοτήσας ότι εν τη εκκλησιαστική ζωή και ιστορία επανειλημμένως η ευθιξία των Ορθοδόξων συνειδήσεων ωδήγησεν εις διακοπήν μνημοσύνου όχι μόνον προ Συνοδικής καταδίκης του ενόχου, αλλά και προ της διά ρητού Κανόνος παροχής τοιούτου δικαιώματος; Αναφέρω μίαν συγκεκριμένην περίπτωσιν.

Όταν ο Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριος απέρριψε τον όρον "Θεοτόκος", πολλοί των υπ' αυτών Κληρικών έπαυσαν αμέσως το μνημόσυνόν του, καίτοι ακόμη ούτε ο Νεστόριος είχε δικασθή, ούτε ο όρος αυτός είχε δογματισθή δι' επισήμου Συνοδικής αποφάσεως, ούτε καν υπήρχεν ο 15ος Κανών της Πρωτοδευτέρας Συνόδου, ο δίδων δικαίωμα της παύσεως μνημοσύνου διά κηρυσσόμενα αιρετικά φρονήματα.

Οι Κληρικοί ούτοι κατεδικάσθησαν Συνοδικώς υπό του Νεστορίου, ως αντικανονικώς ενεργήσαντες (αυτό ακριβώς ζητεί και δι' ημάς ο γνωμοδοτών!). Τί συνέβη μετά ταύτα;

Πρώτον:Ο Άγιος Κύριλλος και ολόκληρος η Εκκλησία Αλεξανδρείας ηγνόησαν τελείως την καταδίκην των εν λόγω Κληρικών, επήνεσον αυτούς δι' ό,τι έπραξαν και εδέχοντο αυτούς εις εκκλησιαστικήν κοινωνίαν.

Δεύτερον: Η μετ' ολίγον συνελθούσα Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, εξετάσασαν την διδασκαλίαν του Νεστορίου και ευρούσα αυτήν μη Ορθόδοξον, κατεδίκασεν μεν αυτόν, εδικαίωσε δε όσους είχον παύσει το μνημόσυνόν του προ Συνοδικής καταδίκης, ως ορθώς ενεργήσαντας.

Και ταύτα επαναλαμβάνομεν αιώνας όλους πριν υπάρξει επίσημον κανονικόν θέσπισμα (ο 15ος Κανών της Πρωτοδευτέρας) το οποίον να παρέχει ρητώς δικαίωμα παύσεως μνημοσύνου "προ Συνοδικής διαγνώσεως"! Τα αγνοεί αυτά ο γνωμοδοτήσας;

...Ο 15ος Κανών της Πρωτοδευτέρας δεν αξιοί να έχη καταδικασθή υπό Οικουμενικής Συνόδου μία διδασκαλία ως αίρεσις, ίνα θεμελιωθή δικαίωμα παύσεως μνημοσύνου του κηρρύσοντος ταύτην. Λέγει απλώς: "Δι' αίρεσιν τινά παρά των αγίων Συνόδων ή Πατέρων κατεγνωσμένην...". Αρκεί λοιπόν και η γνώμη των επί μέρους Πατέρων! (Άλλωστε ουκ ολίγα Δόγματα φέρονται εν τη ζωή και τη πράξει και τη διδασκαλία της Εκκλησίας και δεν έτυχον διατυπώσεως παρ' ουδεμιάς Οικουμενικής Συνόδου).

...Με ερωτά ο γνωμοδοτών: Έπρεπεν ο Πατριάρχης να ηρωτήση προηγουμένως εμέ αν ενέκρινον τα διάφορα διαβήματά του; Βεβαίως όχι! Ποίος είμαι εγώ ώστε να με ερωτήση ο Πατριάρχης; Θα ήτο τραγική δι' εμέ τοιαύτη αξίωσις!

Είχον όμως μίαν άλλην αξίωσιν: Να ερωτήση τας Συνόδους του 867, του 879, του 1009, του 1054, του 1341, του 1347, του 1351, του 1440, του 1441, του 1443, του 1450, του 1484, του 1722, του 1727, του 1838, του 1848, του 1895, να ερωτήση τους αγίους Πατέρας και τους σοφούς Διδασκάλους της Εκκλησίας, να ερωτήση τον άγιον Φώτιον, τον ιερόν Θεοφύλακτον, τον άγιον Γρηγόριον τον Παλαμάν, Συμεών τον Θεσσαλονίκης, τον άγιον Μάρκον Ευγενικό, τον Ευγένιον Βούλγαριν, τον Νικηφόρον Θεοτόκην, τον άγιον Νικόδημον, τον άγιον Νεκτάριον και λοιπούς και λοιπούς και λοιπούς, να ερωτήση πολλώ μάλλον, τας σεπτάς και θεοκινήτους Οικουμενικάς Συνόδους, αι οποίαι διά των αγίων και ιερών Κανόνων των απαγορεύουν,επί ποινή καθαιρέσεως, (ή όχι κ. Παναγόπουλε;), πάσαν συμπροσευχήν μετά αιρετικών, σχισματικών ή και ακοινωνήτων, και αν όλοι ενέκρινον τα διαβήματά του, τας δηλώσεις του, τας συμπροσευχάς του, τους εν γένει τρόπους του, τότε μάλιστα!

Ουδείς θα είχε δικαίωμα να διαφωνήση, ουδείς να διαμαρτυρηθή, ουδείς να εμποδίση. Όταν όμως ο Παναγιώτατος ενεργή αντιθέτως προς Συνόδους, προς Πατέρας, προς Κανόνας, ως εάν πάντες αυτοί να μη είχον αληθινήν αγάπην και να μη ενδιεφέροντο διακαώς διά την πλήρωσιν του Κυρίου "ίνα πάντες εν ώσιν", αλλά να ήσαν πλήρεις μίσους και αδιαφορίας, τότε και ημείς δικαιούμεθα (δικαιούμεθα ή υποχρεούμεθα, εκόντες άκοντες;) να ενεργήσωμεν αντιθέτως προς τον Παναγιώτατον!

Δι' ημάς υπέρ πάντα Πατριάρχην κείνται οι άγιοι Πατέρες, αι σεπταί Σύνοδοι, οι ιεροί Κανόνες. Και, ευρισκόμενοι τυχόν προ θλιβερών διλημμάτων υπακοής, θα προτιμήσωμεν (και ήδη προτιμώμεν) την υπακοήν προς τους Πατέρας, τας Συνόδους, τους Κανόνας! Λυπηρά και συγκλονιστικά τα οιαδήποτε διλήμματα, αλλ' όταν τίθενται, κάποια φευ! Η εκλογή πρέπει αφεύκτως να γίνη! Και δι' ημάς ερρίφθη ήδη ο κύβος! Ο Θεός μεθ' ημών!"

 



ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ

 

Η απάντηση της τρόικας στις νέες κυβερνητικές προτάσεις για το δημοσιονομικό κενό καθορίζουν τις εξελίξεις. Τα στενά περιθώρια διαπραγμάτευσης και πώς αντιδρούν οι επιχειρήσεις. Τα μηνύματα προς κυβέρνηση και... ΣΥΡΙΖΑ. Tο κουβάρι των εξελίξεων για την Ελλάδα μπλέχτηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους και εντείνοντας το σκηνικό της ήδη προϋπάρχουσας πολιτικής αστάθειας. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους και περιορίζουν δραστικά τις όποιες προσδοκίες για κουρέματα και ελαφρύνσεις χρέους και, γενικότερα, για δημοσιονομική χαλάρωση.Η κυβέρνηση απαντά με δυο κινήσεις μέσω των οποίων εκτιμά ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο: αποδέχεται ουσιαστικά την παραμονή του ΔΝΤ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Βενιζέλου και προχωρά σε δημοσιονομικού χαρακτήρα κινήσεις τόσο στον ΦΠΑ, όσο και στο ασφαλιστικό. Οι τελευταίες στάλθηκαν στην τρόικα και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα καθορίσουν τις εξελίξεις. 

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον οι ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν τον προϋπολογισμό του 2015 υιοθετώντας τα πλέον συντηρητικά σενάρια για το επόμενο έτος, ενώ οι υπόλοιπες εξακολουθούν να περιμένουν τις ρυθμίσεις χρεών με τις πιστώτριες τράπεζες.Όσο για τους επενδυτές του Χ.Α., αυτοί εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, με τους πολλούς να απέχουν, με τα hedge funds να ελέγχουν την αγορά και με λίγους «τολμηρούς» να χτίζουν σταδιακά θέσεις σε μετοχές που θεωρούν υποτιμημένες, αποσκοπώντας σε μεσομακροπρόθεσμα κέρδη. 

Την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day.gr σημείωνε (Ώρα μηδέν στο παζάρι με τους δανειστές) πως «η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα» και αναφερόταν στα πολλά και δισεπίλυτα ζητήματα που θα έπρεπε να συμφωνηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασαφηνιστεί πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τη διαφαινόμενη λήξη του παρόντος μνημονίου, στο τέλος του 2014. 

Αυτό που λέγαμε είναι ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μια «συμφωνία πακέτο» μέχρι το τέλος του έτους ή έστω μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2015, σχετικά:

*με τα ποια μέτρα θα πρέπει να λάβει η χώρα, για να λάβει την έγκριση της τρόικας,
 
*με τους όρους της προληπτικής δανειακής γραμμής στήριξης που θα λάβει η Ελλάδα,
 
*και με το περιεχόμενο μιας -πολιτικής τουλάχιστον- απόφασης για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει το 2012 η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. Με όπλο αυτό το πακέτο-συμφωνία, η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να κατέβει στις εκλογές του προσεχούς Μαρτίου, αν βέβαια δεν εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αν και από την προηγούμενη εβδομάδα οι παραπάνω στόχοι είχαν περιγραφεί ως φιλόδοξοι, δυστυχώς τα πράγματα επιδεινώθηκαν σε σημαντικό βαθμό κατά το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε.

1.Η τρόικα συνεχίσει να επιμένει στις σκληρές απαιτήσεις της για τη λήψη επώδυνων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, μέτρων που -όπως φαίνεται- η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική δυνατότητα να περάσει. Η συνάντηση των Παρισίων, όσο και αν συνοδεύτηκε με δηλώσεις του τύπου «εποικοδομητική συζήτηση», «ήρθαμε πιο κοντά» κ.λπ., έδειξε πως η διάσταση θέσεων παραμένει μεγάλη και ο πονοκέφαλος της ελληνικής πλευράς εντονότατος.

2.Οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον της Ελλάδας και πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες αργότερα, τότε δεν θα υπάρξει χρονικό περιθώριο ψήφισης των όποιων αποφάσεων ληφθούν από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

3.Όσο περνάει ο χρόνος χωρίς επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, στο προσκήνιο έρχεται η παράταση του Μνημονίου, την οποία οι δανειστές επιδιώκουν να έχει εξαμηνη διάρκεια και η Αθήνα να την περιορίσει σε λίγες εβδομάδες.

4.Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται να βγαίνει σιγά-σιγά από την ατζέντα των Ευρωπαίων ή, στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, να υποβαθμίζεται. Υπενθυμίζουμε πως η σχετική συζήτηση ήταν να ξεκινήσει γύρω στον Απρίλιο, κατόπιν μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές, στη συνέχεια για μετά τα τραπεζικά stress tests, τώρα για μετά τη συμφωνία με την τρόικα και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ούτε επείγουσα είναι, ούτε και χρήσιμη...

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η σκληρή στάση τους δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και την όποια επόμενη, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς και στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά σημεία είναι ότι:

*Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έκανε τη δήλωση για την άρνηση «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους (πόσο μάλλον «κουρέματος του μεγαλύτερου κομματιού του»...) παρότι είχε συναντήσει και συζητήσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του ελληνικού κόμματος.

*Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πολιτική στήριξη μέχρι σήμερα από καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νότου, πέραν του ισπανικού κόμματος Podemos, το οποίο ωστόσο δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση.

*Η υποδοχή των ξένων οίκων (οι οποίοι ορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς) απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν -στην καλύτερη των εκδοχών- αποθαρρυντική. Συγκεκριμένα, η Bank of America χαρακτήρισε «ελληνική τραγωδία» το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στιγματίζοντας κυρίως τις παρακάτω αναφορές:

α) Καμία νέα μεταρρύθμιση,  
β) Η Ευρώπη να «συγχωρήσει», δηλαδή να διαγράψει, μέρος του ελληνικού χρέους, 
γ) Η ΕΚΤ να ρολάρει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και να αγοράσει περισσότερα, 
δ) Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄.

Το αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η στάση αυτή της Bank of America ήρθε παρότι από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν «νερωμένες» ορισμένες θέσεις του κόμματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αμερικανικό οίκο δεν τέθηκε το θέμα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αλλά το ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα. Ιδανικά, θα ήθελε ένα κούρεμα, αλλά η παράταση των προθεσμιών λήξης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Θα ζητήσει από την ΕΚΤ να μετακυλήσει χρονικά τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της».

Τα νέα δεδομένα και η αγορά:Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα καλούνται να πάρουν αποφάσεις κάτω από νέα δεδομένα, τα οποία είναι πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με το παρελθόν. Γίνεται φανερό ότι τα όποια περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι οριακά και πως οι παροχολογίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες, βρίσκονται «στον αέρα».

Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως η πολιτική σταθερότητα όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε κατά την εβδομάδα που πέρασε, αλλά αντίθετα υπονομεύθηκε περισσότερο, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Και μπορεί τα περισσότερα από τα σενάρια που κυκλοφορούν να θεωρούνται ακραία ή και «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, αλλά ούτε και να αποκλείσει την ύπαρξη πιθανών (και μεγάλων ακόμη...) εκπλήξεων.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής και οι περισσότεροι προϋπολογισμοί για το 2015 που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, λαμβάνουν υπόψη ένα πολύ συντηρητικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας, αφήνοντας το ενδεχόμενο να το αναπροσαρμόσουν σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί στο μέλλον.

Λόγω αυτής της κατάστασης, επίσης, δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν θετικά το κλίμα ειδήσεις που σε άλλες περιόδους θα εκλαμβάνονταν ως ιδιαίτερα θετικές, όπως π.χ. το νομικό ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό, ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ-Cosco, η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και το ενδιαφέρον ξένων ομίλων για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πάντως, γεγονός είναι πως η συνέχιση του κλίματος πολιτικής αστάθειας σίγουρα δεν ευνοεί την προώθηση των επενδύσεων και τις κινήσεις των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις δανείων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Και οι δύο αυτοί παράγοντες θεωρούνται κρίσιμοι για να «πάρει μπρος» η πραγματική οικονομία και να μπορέσει να δουλέψει παραγωγικά, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που σήμερα παίρνει παρατάσεις ζωής, τρώγοντας από τις δικές του σάρκες, αλλά και από τις σάρκες των τραπεζών. Άλλωστε, μια καλή γεύση για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Σε πολιτική ομηρία το Χρηματιστήριο:Σε κατάσταση αυξημένης μεταβλητότητας βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο αφού και τον Νοέμβριο τόσο οι μετοχές όσο και ο Γενικός Δείκτης κινούνται με υψηλές διακυμάνσεις και στην άνοδο και στην πτώση. Στην τρέχουσα συγκυρία, η χρηματιστηριακή αγορά περιμένει τις εξελίξεις κυρίως από το πολιτικό μέτωπο, ωστόσο η πολυπλοκότητα του ζητήματος και τα στενά χρονικά όρια στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δεν είναι σύμμαχος για την πορεία της αγοράς, με τους επενδυτές, Έλληνες και κυρίως ξένους, να βρίσκονται σε θέσεις άμυνας.

Η πολιτική και η οικονομική σκηνή της χώρας έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ, ώστε οι περισσότεροι επενδυτές ακολουθούν πολιτική αναμονής και κάποιοι άλλοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.Σε επίπεδο δεικτών, πολλές μετοχές έχουν αρχίσει να γίνονται -ή έχουν ήδη καταστεί - ελκυστικές καθώς, μετά την πτώση που έχουν υποστεί το τελευταίο τρίμηνο, εμφανίζονται υποτιμημένες.Ωστόσο, το τρέχον κλίμα δεν πριμοδοτεί τους αγοραστές, οι οποίοι περιορίζονται μόνο στο να εκμεταλλεύονται τεχνικές αντιδράσεις ή να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμη κατά βάση προοπτική.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο τρίμηνο οι δείκτες μεταβλητότητας στην ελληνική αγορά έχουν εκτοξευθεί και ο δείκτης των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την υψηλότερη μεταβλητότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές. Αναμφίβολα το πολιτικό ρίσκο διαμορφώνει το κλίμα στην επενδυτική κοινότητα και είναι το βασικό σημείο-κλειδί σε όλα τα παραπάνω. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, η αύξηση στο πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει εντελώς το ελληνικό χρηματιστήριο και να το οδηγήσει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αφού κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι συσχετισμοί θα προκύψουν. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «επόμενη μέρα» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας θα κριθεί στην πολιτική ζωή τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Το στοίχημα είναι πολύπλοκο και η έκβασή του αβέβαιη.
 


ΤΟ FACEBOOK ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

 

Το Facebook ξεκίνησε τις διαγραφές λογαριασμών που έχουν δημιουργήσει χρήστες με ψευδώνυμα. Στόχος του είναι να «καθαρίσει» τους χρήστες του, έχοντας στους καταλόγους του πλέον μόνο υπαρκτά πρόσωπα με τα πλήρη στοιχεία τους.

Το διασημότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε τη διαγραφή προφίλ που χαρακτηρίζοντας πλαστά, ζητώντας παράλληλα από τους χρήστες να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους με επίσημα έγγραφα.

Πριν δύο μήνες είχε ξεκινήσει να μπλοκάρει σελίδες που είχαν δημιουργήσει προφίλ με ψευδώνυμο. Τότε η νέα πρακτική των ιθυνόντων του Facebook είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με δριμύτερη αυτή της κοινότητας LGBT (lesbian, gay, bisexual και transgender) των ΗΠΑ.

Πλέον, όποιος θέλει να διατηρήσει το λογαριασμό του στο Facebook θα πρέπει να σκανάρει κάποιο επίσημο έγγραφο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία και υπάρχει φωτογραφία του και να το στείλει στο Facebook.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Ανεξάρτητος βουλευτής είναι πλέον ο Παναγιώτης Μελάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο κ. Μελάς είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου. Την πρόθεσή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα ανακοίνωσε σε πρωινή εκπομπή ο τέως γγ της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κόμμα θα ονομάζεται «Ρίζες» και ότι θα το δημιουργήσει με τη συμμετοχή στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία και την Αστυνομία.

Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αυτόματα μηχανήματα επτά τραπεζών στην Αθήνα. Άγνωστοι έριξαν εύφλεκτο υγρό στα ΑΤΜ και τους έβαλαν φωτιά. Για τους εμπρησμούς γίνεται έρευνα από την Αστυνομία και οι δράστες αναζητούνται. Την πρότασή της να κλείσει πάσει θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μέχρι τα Χριστούγεννα, επανέλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Έστω και την ύστατη ώρα, η γραμμή πρέπει να είναι κοινή, πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο», σημείωσε, καλώντας τον Αλ.Τσίπρα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σαμαρά.

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη δύο κατηγορουμένων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, καθώς και στην επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» που έγινε την ίδια ημέρα. 

Κόσμος: Με την εισαγγελία να αφήνει κάθε σενάριο ανοικτό, η υπόθεση του θανάτου του οκτάχρονου Αντρέα Λόρις Στιβάλ στη Σικελία έχει βυθίσει την Ιταλία στο σοκ και την εικοτολογία γύρω από το τι μπορεί να συνέβη. Το παιδί είχε βρεθεί νεκρό σε χαντάκι έξω από τη Ραγκούζα της Σικελίας, έχοντας εξαφανιστεί λίγο αφού τον πήγε η μητέρα του στο σχολείο. Η εισαγγελία έχει ανοίξει - προληπτικά όπως τονίζει - έρευνα για ανθρωποκτονία, η πρώτη νεκροψία δεν έδωσε πολλά στοιχεία αλλά αρκετοί μιλούν ανοικτά για φόβο πως το παιδί είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν πεθάνει.

Τεταμένη ήταν η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ μετά από μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας οι οποίοι προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Σε σκηνές που πλέον έχουν γίνει γνώριμες για την πόλη, διαδηλωτές με ομπρέλες - «σύμβολο» του κινήματος - βρέθηκαν απέναντι σε αστυνομικούς με γκλομπ, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού. Με ευκολία επικράτησε, όπως αναμενόταν, ο αριστερός Ταμπαρέ Βάσκες στις επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία της Ουρουγουάης, αποσπώντας το 53% έναντι του 40% που πήρε ο κεντροδεξιός ανθυποψήφιός του, Λακάγε Πόου. Ο Βάσκες ήταν πρόεδρος μέχρι το 2010, πριν τον διαδεχθεί ενδιάμεσα ο Πέπε Μουχίκα - ο «φτωχότερος πρόεδρος» του πλανήτη, τον οποίο πλέον αποχαιρετά το Μοντεβιδέο.

«Θα ήταν υπέροχο» εάν οι μουσουλμάνοι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες καταδίκαζαν την τρομοκρατία: Έτσι είπε ο πάπας Φραγκίσκος στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πώς περιέγραψε ο ποντίφικας τη συνομιλία. Ο Φραγκίσκος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε πρωτίστως τους μουσουλμάνους, που αισθάνονται ότι προσβάλλονται από την στερεοτυπική σύνδεση με την τρομοκρατία και θεωρούν ότι το Ισλάμ είναι ειρηνικό.

Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα εμφανίζονται σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Μολδαβία, παρά το απρόσμενα ισχυρό προβάδισμα του κόμματος που «κοιτάζει» προς τη Μόσχα. Οι εκλογές για την κυβέρνηση του Κισινάου έγιναν χωρίς τη συμμετοχή της αποσχισχείθασας Υπερδνειστερίας, η οποία σχηματίζει στην Μολδαβία ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο της Ουκρανίας. 

Οικονομία: Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της σχετικής πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή εάν υιοθετηθεί - αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

Τα πάνω-κάτω φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» στις χωροταξικές απαιτήσεις για τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς επιτρέπει στους διαχειριστές υπαίθριων parking να καταλαμβάνουν και να παρκάρουν αυτοκίνητα σε παρόδιες στοές, αλλά και σε πεζοδρόμια! Έμμεσες προτροπές για παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης, ώστε να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να απολαμβάνουν το μειωμένο «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που δίνουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χορήγηση ρευστότητας διατύπωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. 

Αθλητισμός: Ένα βίντεο που σοκάρει ήρθε στην επιφάνεια, από τις τελευταίες στιγμές συμπλοκών των οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, όταν ένας οπαδός έχασε τη ζωή του σε προκαθορισμένο ραντεβού θανάτου την Κυριακή. Με τέρμα του Μπουσκέτς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Μπαρτσελόνα έφυγε αλώβητη από το Μεστάγια. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής για την Primera Division, επικράτησε 1-0 της Βαλένθια και έφτασε τους 31 βαθμούς, δύο λιγότερους από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης. 

Καταιγιστική στο δεύτερο ημίχρονο η Σεβίλη, διάστημα στο οποίο πέτυχε τέσσερα γκολ, συνέτριψε στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με 5-1 τη Γρανάδα και ανέβηκε στην τέταρτη θέση. Η Σεντ Ετιέν ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι με τη Λιόν, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του Championatt. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-0 και ανέβηκαν στην 5η θέση έχοντας 26 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη Λιόν που βρίσκεται μια θέση πιο πάνω με 27 βαθμούς. Στην τελευταία θέση του γαλλικού πρωταθλήματος έπεσε η Γκινγκάμπ, που ηττήθηκε 2-0 εκτός έδρας από την Εβιάν στο ντέρμπι των ουραγών.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1913:Η Κρήτη ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια. 
1953:Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του ανδρικού περιοδικού “Playboy”.
1982:Κυκλοφορεί το album του Michael Jackson «Thriller». Στα 40 εκατομμύρια οι πωλήσεις του. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1792:Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
 1935:Woody Allen, Αμερικανός – κατά σειρά προτεραιότητας σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μουσικός αλλά και φυσικά «νευρικός» εραστής της Νέας Υόρκης. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1866:Sir George Everest, Ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος προς τιμήν του οποίου φέρει το όνομά του η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαϊων.
 2005:Gust Avrakotos, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.