29 Νοεμβρίου, 2014

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ ΑΛΛΑ.......

 

"Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι Turkish TV- Cine5.

Σχολιάζει και την επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι επισημαίνοντας πως αυτή "αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η τελευταία να κατανοήσει τον ιδιαίτερο, θεσμικό και δογματικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

Βασικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης με θρησκευτικό ενδιαφέρον: 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσφάτως, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο είχε δηλώσει ότι «για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Ελλάδα πρέπει να νομιμοποιήσει τους «εκλεγμένους μουφτήδες» της τουρκικής μειονότητας της Ελλάδας, καθώς και να ανοίξει το τζαμί στην Αθήνα». Πώς αξιολογείτε την έκκληση του Ερντογάν και, επίσης, θα ανοίξετε το τζαμί στην Αθήνα, που είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί;

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πεδίο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κάθε κράτος έχει τη συνταγματική και θεσμική υποχρέωση να εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανονισμούς καθώς και να σέβεται τα δικαιώματα χωρίς αμοιβαιότητα. Δεν πρόκειται για αμοιβαιότητα, αλλά για μονομερή υποχρέωση της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας και κάθε χώρας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η Ελλάδα έχει ταυτοχρόνως την υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στο πλαίσιο πάντα της περίφημης ιστορικής Συνθήκης της Λωζάννης, στο πλαίσιο του ελληνικού Συντάγματος, που είναι ένα πολύ σύγχρονο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ως οργανωμένης έννομης τάξης με τον απαραίτητο δικαστικό έλεγχο.

Ειδικότερα για τους μουφτήδες στη Θράκη, όπως γνωρίζετε, ο μουφτής είναι ένα διττό όργανο, δεν είναι μόνο θρησκευτικός λειτουργός, αλλά πρωτίστως δικαστής, κρατικό όργανο, γιατί στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης, ο μουφτής είναι πάνω από όλα υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου της Σαρία, του παραδοσιακού ισλαμικού νόμου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί από αυτή την άποψη ο μουφτής αποτελεί μέρος του νομικού αλλά κυρίως του δικαστικού μας συστήματος.

Γνωρίζω κάποιες προτάσεις και ιδέες αναφορικά ίσως με τη διάκριση των δύο αρμοδιοτήτων. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε επί διαφόρων ιδεών, αλλά όχι στη βάση της αμοιβαιότητας, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό από ευρωπαϊκής απόψεως. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ανταλλαγής, διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Έχουμε, μονομερώς, ως οντότητα της διεθνούς κοινότητας, ως χώρα, ως κράτος, την υποχρέωση να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων – και η δική μας πολιτική είναι η πλήρης συμμετοχή, η πλήρης ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη στην ελληνική οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή και στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική μας ζωή.

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και για την ελληνική κοινωνία ως μια ευρωπαϊκή κοινωνία με δυτική νοοτροπία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη..

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν πρόκειται για «τουρκική μειονότητα». Σύμφωνα με την ορολογία της Συνθήκης της Λωζάννης, πρόκειται για μια θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν είναι μια εθνική μειονότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες, τουρκικής καταγωγής, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Η κυβέρνηση θα έκανε ένα βήμα και θα χαρακτήριζε τη μειονότητα «τουρκική»;

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εάν μιλάτε για συλλογικές και νομικές οντότητες, πρέπει να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, πρέπει να μιλάμε για θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Εάν η παρατήρησή σας είναι μια παρατήρηση που γίνεται στο επίπεδο του επονομαζόμενου αυτοπροσδιορισμού, ο αυτοπροσδιορισμός είναι ένα ατομικό δικαίωμα, σύμφωνα πάντα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όσον αφορά το τζαμί, κύριε Υπουργέ…

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Για εμάς,όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η μουσουλμανική, η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς και ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού είμαι σε θέση να επαναλάβω πως η αναστήλωση και η προβολή των οθωμανικών και μουσουλμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα, όχι μόνο για την πολιτιστική πολιτική μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει τζαμί στην Αθήνα.

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, σαφέστατα. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, μετά την Άγκυρα, θα πάτε στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσετε τον Βαρθολομαίο και τον Πάπα που επισκέπτεται την Τουρκία. Ως ορθόδοξος, τι συμβολίζει για εσάς, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η επίσκεψη του Πάπα;

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η τελευταία να κατανοήσει τον ιδιαίτερο, θεσμικό και δογματικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο άλλος πυλώνας του Χριστιανισμού, του Ανατολικού Χριστιανισμού, η πρώτη Εκκλησία του Ανατολικού Χριστιανισμού.

Και από αυτή την άποψη, οι νέες συναντήσεις μεταξύ των δυο επισκόπων, του Επισκόπου της Ρώμης και του Επισκόπου της Κωνσταντινούπολης, της Νέας Ρώμης, προσφέρουν πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για την επανέναρξη και την ανανέωση του θεολογικού διαλόγου, αλλά και για έναν ευρύ δημόσιο διάλογο σχετικά με το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Για την Τουρκία, η ύπαρξη του Πατριαρχείου στη χώρα σας αποτελεί εξαιρετικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για τουριστικούς λόγους, αλλά και επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην ευρύτερη περιοχή, ένα σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα, για τη χριστιανική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. 

Και από αυτή την άποψη η υπόσταση και η νομική προσωπικότητα η διεθνής και εσωτερική νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να αποτελέσει επίσης και ένα εξαιρετικό επιχείρημα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Αγαπητοί φίλοι του Ιστολογίου μας τα συμπεράσματα δικά σας.
 


TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Με ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό δημοσίευμά της η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica περιγράφει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία αλλά και τις δυσκολίες που προέκυψαν και οι οποίες παραλίγο να θέσουν σε κίνδυνο την πραγματοποίησή του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Marco Ansaldo αρχική πρόθεση του Πάπα ήταν να επισκεφθεί μόνο το Πατριαρχείο, αποδεχόμενος τη σχετική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ωστόσο στην πορεία το ταξίδι έλαβε και τον επίσημο πολιτικό χαρακτήρα του. Τι συνέβη όμως;

«Το ταξίδι του Πάπα παραλίγο να μη πραγματοποιηθεί», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος με υπότιτλο,«Αρχίζει σήμερα η λεπτή αποστολή στη χώρα του Ερντογάν: ‘’Ήθελαν να ελέγξουν μέχρι και τις ομιλίες’’».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ η επίσκεψη στην Τουρκία χαρακτηρίζεται «λεπτή και περίπλοκη», ενώ επικαλούμενο πηγές του Βατικανού υποστηρίζει ότι παραλίγο να μην γίνει. Σημειώνεται πως το ταξίδι του Πάπα «γεννήθηκε εντελώς εκτός ατζέντας», καθώς επιθυμία του ήταν να αποδεχθεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Αλλά για να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε αναγκαστικά να περάσει από τουρκικό έδαφος», σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως η Άγκυρα κωλυσιέργησε τόσο για να δοθεί το πράσινο φως από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το συντηρητικό ισλαμιστή Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν, ώστε να μετατρέψει το ταξίδι σε επίσημη επίσκεψη.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται, ότι ένας τούρκος διπλωμάτης, πήγε στο Βατικανό και ζήτησε ακόμη και να δει τις ομιλίες που θα εκφωνήσει ο Πάπας. Όπως είναι φυσικό, συνεχίζει το δημοσίευμα, η απάντηση ήταν ευγενικά αλλά κατηγορηματικά αρνητική. Αυτό θα είναι το μόνο πράγμα που δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι τούρκοι σε ένα ταξίδι γεμάτο από άγνωστες μεταβλητές, ξεκινώντας από την επίσκεψη στην πολυτελή προεδρική οικία, γράφει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται, ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα εισέλθει στην Προεδρική κατοικία, επίσκεψη την οποία δεν μπόρεσε να αρνηθεί για «λόγους σκοπιμότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνεται,  για τον τούρκο ηγέτη η Αγία Έδρα διατηρεί ορισμένες αμφιβολίες, που ενισχύθηκαν προσφάτως, σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από το Βατικανό, λόγω της μη παρέμβασης της Τουρκίας για την προστασία των κούρδων της πόλης Kobane.

Ακολουθεί μία δεύτερη όχι και τόσο εύκολη συνάντηση, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτή με το Μεγάλο Μουφτή, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε τον Πάπα ότι «πλένει τα πόδια των προσκυνητών και οργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου στο Βατικανό, αντί να καταδικάσει την καταστροφή τεμένων στη Γερμανία».

Ωστόσο, ο Πάπας είναι έτοιμος και καλά προετοιμασμένος από τους συμβούλους του, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Ο στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να υπερβεί τις δυσπιστίες, να συνεχίσει το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πίστεων, και να προστατεύσει τη χριστιανική μειονότητα.

Αλλά και να δρέψει καρπούς από το ταξίδι, πράγμα που είναι δυνατόν, όπως φάνηκε από την κοινή προσευχή Βενέδικτου και Μεγάλου Μουφτή στην επίσκεψη του 2006, καταλήγει το δημοσίευμα.  

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με σοβαρά τραύματα στο λαιμό από την καραμπίνα που είχε μαζί του βρέθηκε στο υπόγειο του ανθοπωλείου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης ο ένοπλος που εισέβαλε το πρωί του Σαββάτου στο κατάστημα και πυροβόλησε την υπάλληλο, η οποία κατά πληροφορίες είναι σύζυγός του. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα κοκτέιλ μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να είναι ανεκτά από την ελληνική κοινωνία και να μη δοκιμάσουν την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να βρει ένα πεδίο προσέγγισης με την τρόικα.

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος και αξιοποίηση πληροφοριών τα ξημερώματα του Σαββάτου σε οχηματαγωγό πλοίο στην Πάχη Μεγάρων. Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των «ελληνικών» offshore, τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων που φέρνουν σήμερα στο φως Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Φωτιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε στις 6:50 το πρωί του Σαββάτου σε διαμέρισμα 4ου ορόφου στην οδό Καλλικράτιδας 83 στα Ταμπούρια στον Πειραιά, με αποτέλεσμα μια γυναίκα περίπου 60 ετών να χάσει τη ζωή της.

Κόσμος: Κατέπεσε το κατηγορητήριο εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ για την ευθύνη του στους θανάτους διαδηλωτών την εξέγερση του 2011, σε νέα δίκη για την υπόθεση που ολοκληρώθηκε στο Κάιρο. Απαλλάχθηκαν για την ίδια υπόθεση και ο υπουργός Εσωτερικών του, μαζί με άλλους έξι συνεργάτες του. Επίσης, ο Μουμπάρακ και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν και από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας με σκοπό του πλουτισμό.

Δεκαπέντε άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Φέργκιουσον στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων κατά της μη άσκησης δίωξης σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από μπλόκο των διαδηλωτών σε εμπορικό κέντρο την επομένη των Ευχαριστιών, ημέρα με παραδοσιακά υψηλή εμπορική κίνηση.

Την αρχηγία του κεντροδεξιού UMP ζητά ξανά, και όπως όλα δείχνουν θα πάρει, ο Νικολά Σαρκοζί στην εσωκομματική κάλπη, όμως χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τον Αλαίν Ζιπέ όταν έρθει η ώρα για το προεκλογικό χρίσμα. Ο Ζιπέ δεν είναι υποψήφιος σε αυτήν την κάλπη, όπως ούτε και ο Φρανσουά Φιγιόν (τρίτος πιθανός  υποψήφιος για τις εκλογές του 2017). 

Προβλήματα με το άνοιγμα της εφαρμογής για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αποτυχία των ξένων βομβαρδισμών εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής ISIS στη Συρία βλέπει η Δαμασκός, υποστηρίζοντας πως οι σχεδόν δίμηνες επιχειρήσεις δεν έχουν πλήξει την οργάνωση. Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί «μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης» να κλείσει η Τουρκία τα σύνορα.

Ιταλός ακτιβιστής του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM) τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια παλαιστινιακής διαδήλωσης στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Ο 30χρονος Πάτρικ Κόρσι δέχθηκε πυρά στο στομάχι και το στήθος. Δεκαοκτάχρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε επίσης από πραγματικά πυρά στο στήθος.

Οικονομία: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε με άνεση και μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, στον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας. Στη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια επισκέψεων που πραγματοποίησε σε παραγωγικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας. Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα περιλαμβάνεται στη λίστα με τα μέτρα - δεσμεύσεις που θα αποστείλει μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση στην τρόικα.

Αθλητισμός: Ιδιαίτερα... αποκαλυπτικό είναι βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από το test drive που έκαναν παίκτες της Μπαρτσελόνα  σε νέο μοντέλο μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανίας! Με τις αναμετρήσεις της 12ης αγωνιστικής και μετά από σχεδόν 20 ημέρες διακοπής, συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, όπου δεν ξεχωρίζει κάποιο ντέρμπι, όμως, υπάρχουν αρκετές «παγίδες».

Το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο με της τρεις αναμετρήσεις: Καλλονή - Πλατανιάς (15:00), Λεβαδειακός - Παναιτωλικός (17:15) και Ατρόμητος - Ξάνθη (19:30). Την Κυριακή ο δεύτερος της βαθμολογίας Ολυμπιακός μάχεται στην Κέρκυρα με την ομώνυμη ομάδα, ενώ ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Πανθρακικό στην Τούμπα και ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Βέροια στη Λεωφόρο.

Το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής, πάντως, διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής στο «Μεστάγια», ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Μπαρτσελόνα. Σαουθάμπτον εναντίον Μάντσεστερ Σίτι, διασταυρώνουν τα ξίφη της στο «Σεντ Μέρις» την Κυριακή. Η Βόλφσμπουργκ θα υποδεχθεί την Γκλάντμπαχ στο ντέρμπι της αγωνιστικής που θα κρίνει τη δεύτερη θέση.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
1899:Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα. 
1906:Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Vincenzo Lancia. 
1963:Οι Beatles κυκλοφορούν το τραγούδι τους “I wanna hold your hand” για χάρη του οποίου καταγράφονται 1.000.000 προπωλήσεις. 
1975:O Bill Gates και ο Paul Allen ονομάζουν την εταιρεία που ίδρυσαν “Microsoft”(=Microcomputer Software). 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1925:Ernst Happel, Αυστριακός ποδοσφαιριστής και σπουδαίος προπονητής. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1851:Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας. 
1924:Giacomo Puccini, Ιταλός συνθέτης. 
2001:George Harrison, κιθαρίστας των Beatles.