23 Νοεμβρίου, 2014

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ "ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ"

 
 «ΠΥΡΙΝΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ   
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.

Πύρινη απάντηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθoλομαίο για τα περί "ένωσης της Ορθοδόξου μετά της Καθολικής Εκκλησίας". Ανακοίνωση με αιχμές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εξέδωσε το Γραφείο Αιρέσεων και Παραθρησκειών της Μητρόπολης Πειραιά.
  
Μετά την πρωτοφανή δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ με την οποία σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας, και παραπέμπει στα πρώτα βήματα που ξεκίνησαν σε αυτή την κατεύθυνση πριν από 50 χρόνια ο Πάπας Παύλος ο Έκτος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, απάντησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς λέγοντας μάλιστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι "λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο που είναι  ο πιστός λαός".

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρατηρεί, ότι "ο επίσημος Θεολογικός Διάλογος ανάμεσα στις Εκκλησίες βοήθησε να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και διαφορές απόψεων"!

Ο Σεβασμιώτατος Σεραφείμ ανταπαντά "Με τις παρά πάνω δηλώσεις του ο Παν. κ. Βαρθολομαίος, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, φαίνεται να βαδίζει ακάθεκτος προς την ένωση της αμωμήτου Ορθοδοξίας μας με την παρασυναγωγή του Παπισμού, διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά Ορθοδόξους Συνόδους και αγίους Πατέρες αιώνων. 
  

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΙΡΕΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Με μεγάλη θλίψη και πόνο ψυχής αναγνώσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο πρωτοφανείς δηλώσεις του Παν. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστρία. Όπως μας πληροφορεί το ειδησεογραφικό ιστολόγιο Defencenet: «Σε επιστροφή στη Συμφωνία της Φεράρας – Φλωρεντίας και στην Ένωση των δύο μεγάλων Εκκλησιών της Χριστιανοσύνης, της Ορθόδοξης και της Καθολικής, θέλει να προχωρήσουμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”.

Στην ίδια συνέντευξη, όταν ερωτάται για το Σχίσμα του 1054, (που διαίρεσε τον Χριστιανισμό σε Καθολικισμό και Ορθοδοξία), ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας και παραπέμπει στα πρώτα βήματα που ξεκίνησαν σε αυτή την κατεύθυνση πριν από 50 χρόνια ο Πάπας Παύλος ο Έκτος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ενώ, όπως παρατηρεί, ο επίσημος Θεολογικός Διάλογος ανάμεσα στις Εκκλησίες βοήθησε να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και διαφορές απόψεων!».Θεωρήσαμε καθήκον μας να σχολιάσουμε την είδηση τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου, με σκοπό την ενημέρωση και επαγρύπνηση του πιστού λαού του Θεού.

Με τις παρά πάνω δηλώσεις του ο Παν. κ. Βαρθολομαίος, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, φαίνεται να βαδίζει ακάθεκτος προς την ένωση της αμωμήτου Ορθοδοξίας μας με την παρασυναγωγή του Παπισμού, διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά Ορθοδόξους Συνόδους και αγίους Πατέρες αιώνων. Το ερώτημα είναι ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει εφ’ όσον ο αμετανόητος Παπισμός μένει αμετακίνητος πεισματικά στις κακοδοξίες του; Το μόνο μοντέλο που υφίσταται ιστορικά, είναι η ενωτική συμφωνία της Ψευδοσύνοδου Φεράρας-Φλωρεντίας (1438-1439), την οποία ο Ρωμαιοκαθολικισμός περιβάλλει με το κύρος «Οικουμενικής Συνόδου» και την οποία, ως γνωστόν, απέρριψαν και καταδίκασαν μια πλειάδα Ορθοδόξων Συνόδων και αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Αλλά ποιά αξία μπορεί να έχουν γι’ αυτόν οι άγιοι αυτοί Πατέρες, που συγκρότησαν τις εν λόγω Συνόδους, ή ομίλησαν κατά του Παπισμού, αφού αποτελούν «θύματα του αρχεκάκου όφεος και ευρίσκονται ήδη εις χείρας του δικαιοκρίτου Θεού»; [1] Ο κ. Βαρθολομαίος θεωρεί προφανώς χρέος του να επανορθώσει «τα σφάλματα εκείνων» και να προχωρήσει στην πολυπόθητη ένωση, η οποία σύμφωνα με την παρά πάνω δήλωσή του «συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας». Πιο ξεκάθαρη δήλωση από αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Μια δήλωση που έρχεται «βούτυρο στο ψωμί» στις μόλις προ ολίγων ημερών υβριστικές και ταπεινωτικές δηλώσεις του Πάπα, σχετικά με την δήθεν «ασθένεια» της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Τι είδους όμως ένωση ήταν αυτή, που επιχειρήθηκε στην Ψευδοσύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας; Με απλά λόγια ήταν μια ουνιτικού τύπου ένωση. Και άλλη φορά στο παρελθόν ασχοληθήκαμε με την Ψευδοσύνοδο αυτή. Εδώ θα υπενθυμίσουμε μερικά μόνο στοιχεία αυτής προς ενημέρωση των αναγνωστών μας. Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι, ότι ο προδοτικός «όρος» τον οποίον υπέγραψε η Ορθόδοξη αντιπροσωπεία δεν υπήρξε καρπός ελευθέρας θεολογικής συζητήσεως, αλλά καρπός αφορήτων πιέσεων και πολιτικής σκοπιμότητος. 

Και γι’ αυτό πολύ ορθά θεωρήθηκε άκυρος. Δεν μπορεί κανείς εύκολα να φαντασθεί, ποιές δόλιες μεθοδεύσεις επιχειρήθηκαν, τι είδους ραδιουργίες και ποιάσκοτεινά παρασκήνια έλαβαν χώρα στο «Καϊαφαϊκό» εκείνο «συνέδριο»[2], όπως το χαρακτήρισε ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, από την πλευρά των παπικών. Τις δωροδοκίες, τους εκβιασμούς και τις καταπιέσεις (που έφθασαν μέχρι στερήσεως τροφής), τις οποίες υπέστησαν όλα τα μέλη της Ορθοδόξου αντιπροσωπείας εκ μέρους του Πάπα και ιδίως ο άγιος Μάρκος, προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα των Ορθοδόξων, ώστε να υπογράψουν τον «Όρο» της συνόδου με τα παπικά δόγματα. Όπως μαρτυρεί στα απομνημονεύματά του ο Σύλβεστρος Συρόπουλος, αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων, όταν έπαυσαν οι δημόσιες συζητήσεις «κρύφα και συνεσκιασμένως πάντα εγίνοντο».

Ο βασιλεύς με μικράν μόνον ομάδα «ιδία και μυστικώς ελάλει μετά του πάπα».[3]Οι Έλληνες υπέγραψαν τελικά «στένοντες και τρέμοντες», «εθελοακουσίως»,[4] δεχόμενοι αφόρητες πιέσεις τόσον από τον αυτοκράτορα, όσον και από τον πάπα. Μέσα από τις περιγραφές αυτές του Συρόπουλου, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα του τι εστί παπική διπλωματία, παπικήαδιαλλαξία, παπική θηριωδία. Και ας μη νομίσει κανείς ότι σήμερα έχουν αλλάξει οι Παπικοί, ότι έχουν γίνει καλύτεροι. Όχι. Απεναντίας μάλιστα κατάντησαν ακόμη πιο πονηροί, σκληροί και αδιάλλακτοι. 

Αξίζει επίσης να αναφέρομε και ολίγα τινά από την στάση του λαού μετά την υπογραφή του «Όρου» από την πλειονότητα των ιεραρχών και την επιστροφή των στην Κωνσταντινούπολη, για να φανεί και ο ουσιαστικός ρόλος, τον οποίον έπαιξε στην εν τη πράξει αποκήρυξη της Ψευδοσυνόδου: Όταν οι αρχιερείς αποβιβάσθηκαν από τα πλοία, ο λαός τους ερωτούσε:

-«“Πως τα υμέτερα; Πως τα της συνόδου”; (πως πήγε η Σύνοδος;) “ει άρα ετύχομεν την νικώσαν;” (πετύχαμε τη νίκη;)
 Οι αρχιερείς απαντούσαν ντροπιασμένοι και μετανοημένοι:

-“Πεπράκαμεν (επωλήσαμεν) την πίστιν ημών, αντηλλάξαμεν τη ασεβεία την ευσέβειαν (ανταλλάξαμε την Ορθοδοξία με τον Παπισμό), προδόντες την καθαράν θυσίαν αζυμίται γεγόναμεν” (απορρίψαμε την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία και δεχθήκαμε την «θεία λειτουργία» των παπικών με άζυμο άρτο).

 -“Και διατί υπεγράφετε;” Αυτοί απαντούσαν:

 -“Φοβούμενοι τους Φράγκους”. Και πρόσθεταν:

 -“Η δεξιά αύτη υπέγραψε, κοπήτω (το χέρι αυτό που υπέγραψε ας κοπεί). Η γλώσσα ομολόγησεν, εκριζούσθω” (η γλώσσα αυτή που ομολόγησε την πλάνη της αιρέσεως ας ξεριζωθεί)».[5] Γενικά οι αποφάσεις της Ψευδοσυνόδου δεν εφαρμόσθηκαν στην πράξη, διότι «ούτε ο Πάπας εμνημονεύετο ούτε ο “Όρος” ανεγνώσθη, ή έτερον τι εκαινοτομήθη»,[6] χάρις στη γενναία αντίσταση του κλήρου και του πιστού λαού, ο οποίος παρέμενε πιστός στην Ορθόδοξη πίστη, παρ’ όλο που εδέχετο απειλές και πιέσεις. 

Η πρώτη επίσημη συνοδική καταδίκη της Ψευδοσυνόδου έγινε το 1443, στην Σύνοδο των Ιεροσολύμων, στην οποία οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Ιωακείμ, Αλεξανδρείας Φιλόθεος, Αντιοχείας Δωρόθεος και ο Μητροπολίτης Καισαρείας Αρσένιος χαρακτήρισαν την Ψευδοσύνοδο «συναθροισθείσαν κουστωδίαν, ητοι μιαράν σύνοδον».[7] Στη συνέχεια επακολούθησαν οι Σύνοδοι της Κωνσταντινουπόλεως του 1450 και του 1482, οι οποίες επανέλαβαν την ίδια καταδίκη.

Αλλά και όλες οι μεταγενέστερες Ορθόδοξοι Σύνοδοι, που καταδίκασαν τον Παπισμό, θεωρούσαν πλέον ως δεδομένη και αυτονόητη την καταδίκη της εν λόγω Ψευδοσυνόδου. Φαίνεται ότι ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της ευσεβούς πηγής του Γένους, καθώς συνειδητοποιεί και ο ίδιος, ότι οι Διάλογοι με τον Παπισμό «δεν πάνε άλλο», αλλά έχουν βαλτώσει για τα καλά, δεν βλέπει άλλη διέξοδο για την ένωση παρά μόνο τη λύση της Φεράρας- Φλωρεντίας. Λογαριάζει όμως χωρίς τον «ξενοδόχο», ή μάλλον τους «ξενοδόχους».

Και ο ένας «ξενοδόχος», ο πιστός λαός του Θεού, όπως τότε αγωνίστηκε, έτσι και σήμερα θα αγωνιστεί και δεν πρόκειται να δεχθεί, αλλά θα κηρύξει άκυρη μια νέα Ψευδοσύνοδο τύπου Φεράρας – Φλωρεντίας. Ο δε άλλος «ξενοδόχος», η Εκκλησία της Ρωσίας, με την μόλις πριν από μερικούς μήνες απόρριψη του κειμένου της Ραβέννας, έστειλε σαφές μήνυμα στο Φανάρι, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμιάς μορφής πρωτείο, είτε αυτό είναι Φαναριώτικο, είτε Παπικό.

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών
 ____________
[1]Βλ. «Επίσκεψις» αρ. 563, 30.11.1998, σελ. 6.
[2]Νικολάου Βασιλειάδη, Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και η ένωσις των Εκκλησιών, Εκδ. Αδελφότης Θεολόγων ο «Σωτήρ», Αθήναι 2007, σελ 178
[3]S. Sguropulym, εκδ. R. Creyghton, τομ. Χ, κεφ. ιη΄, σελ.310.
[4]Βλ. Γ. Σχολαρίου, Άπαντα τα ευρισκόμενα…Τομ. ΙΙΙ, σελ.45,80.
[5]Δούκα, Ιστορία Βυζαντινή, σελ.216Α.
[6]S. Syropoulos, εκδ. V. Laurent, Τμ. ΧΙΙ,κεφ.2, σελ.546-548. Κεφ.3, σελ.548(18-19).
[7] Χρ. Παπαδοπούλου, Το πρωτείον του Επισκόπου Ρώμης, σελ.283».

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Φλώρινα, εκτροχιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, λόγω κατολίσθησης βράχων, κατά την είσοδο της σε σήραγγα στη περιοχή Γαρέφι, λίγο πριν από την Έδεσσα. «Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο. Δεν είναι δύσκολη η εξίσωση της συνεννόησης» δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμά, δε, ότι αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη περί συμφωνίας για την εκλογή Προέδρου και εκλογών περί την άνοιξη «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Ζήτημα χρηματοδότησης θέτουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας στη Σύνοδο που συνεδρίασε το Σάββατο. Χαρακτηρίζουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οξύτατο και οι διοικήσεις σημειώνουν ότι αν δεν λάβουν έξτρα χρηματοδότηση το 2015 δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» ότι οι Βρυξέλλες απαίτησαν και πέτυχαν την απένταξη της Πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από την λίστα των μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Αστυνομικοί της ομάδας Δίας επιχείρησαν να ελέγξουν δυο άτομα που κρίθηκαν ύποπτα. Εκείνοι επιχείρησαν να διαφύγουν και οι αστυνομικοί πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα. Κατά την καταδίωξη που ακολούθησε, συνελήφθη το ένα άτομα, ενώ διέφυγε και καταζητείται το δεύτερο.

Κόσμος: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών σημειώθηκε το βράδυ την ανατολική Ρουμανία, χωρίς να αναφερθούν θύματα, όπως ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο γεωφυσικής της χώρας. Να απομακρύνεται οριστικά φαίνεται το ενδεχόμενο επίτευξης συνολικής συμφωνίας του Ιράν με τους «Έξι» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εντός της προθεσμίας, καθώς τα εμπόδια του εμπλουτισμού ουρανίου και της άρσης των κυρώσεων παραμένουν ανυπέρβλητα. Η Τεχεράνη ανέφερε πως θεωρεί «αδύνατη» την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα, εκπνοή της προθεσμίας στις συνομιλίες, λέγοντας πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παράταση του διαλόγου.

Εκατοντάδες κόσμου συμμετείχαν σε ογκώδεις διαδηλώσεις στην Τουλούζη και την Νάντη της Γαλλίας εναντίον της αστυνομικής βίας, από τις οποίες δεν έλειψε η ένταση, στον απόηχο της υπόθεσης του διαδηλωτή Ρεμί Φρες που είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της κατασκευής φράγματος. Στα σχετικά περιορισμένης έκτασης επεισόδια συνελήφθησαν συνολικά 30 άτομα.Τον τραυματισμό 39 ατόμων και την κατάρρευση αριθμού σπιτιών στην κεντρική Ιαπωνία προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε την κεντρική Ιαπωνία. Το μέγεθός του αναθεωρήθηκε σε 6,2 βαθμούς από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και σε 6,7 βαθμούς από τις ιαπωνικές υπηρεσίες. Δεν καταγράφονται προβλήματα σε μονάδες πυρηνικής ενέργειας.

Οι Τυνήσιοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι το 2011. Η χώρα θεωρείται η μοναδική μεταξύ των χωρών της «Αραβικής Άνοιξης» στην οποία η μετάβαση στην επόμενη ημέρα δεν οδήγησε σε ανοικτό χάος. Φαβορί των προεδρικών εκλογών είναι ο 87χρονος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, του ισχυρότερου κόμματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές Νίντα Τουνές.

Οικονομία:Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ημερομηνία επιστροφής της οποίας στην Αθήνα παραμένει άγνωστη. Μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο υφυπουργός παρουσίαζε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Από τον Ιανουάριο του 2016, κι όχι με την έναρξη του νέου έτους όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015. Συμφωνία και για τη δοκιμαστική διετή πρόσληψη νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο.

Αθλητισμός: Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, η Ρόμα επικράτησε εκτός έδρας της Αταλάντα με 2-1 κι «έπιασε» στην κορυφή του Campionato την Γιουβέντους, που στις 21:45 αντιμετωπίζει στο ντέρμπι της ημέρας τη Λάτσιο, στην Ρώμη. Η αναμέτρηση έγινε στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής και τα τέρματα των «τζιαλορόσι» πέτυχαν οι Λιάϊτς (23`) και Ναϊνγκολάν (43`), ενώ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Μοράλεζ στο 2ο λεπτό. Σημαντική εκτός έδρας νίκη σημείωσε η Ρεν, που επικράτησε της Γκινγκάμπ με 1-0 για την 14η αγωνιστική του Championnat και ανέβηκε στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Μάλιστα η Ρεν, προσπέρασε τη Μονακό, που δεν μπόρεσε να καταβάλει την αντίσταση της Καέν εντός έδρας και αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2. Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε και ο αγώνας της Νις με την Ρεμς, ενώ η Λοριάν επικράτησε 1-0 της Λανς. Από εκεί και πέρα, πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια της να μειώσει την διαφορά που την χωρίζει από την κορυφή, έχασε η Λιόν καθώς, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στην έδρα της Μπαστιά. Ιστορία έγραψε ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σημείωσε χατ τρικ στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 5-1 επί της Σεβίλης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής και πλέον βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της ιστορίας της Primera Division με 253 γκολ, ξεπερνώντας τον Τέλμο Θάρα που είχε 251. 

Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της η Ατλέτικο Μαδρίτης πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη στο Champions League, επικρατώντας της Μάλαγα με 3-1. Αποδίδοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, η Ρεάλ Μαδρίτης συνέτριψε εκτός έδρας την Εϊμπάρ με 4-0 και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1889:Τίθεται σε λειτουργία σε saloon του San Francisco το πρώτο juke box.
1959:Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Charles de Gaulle, διακηρύσσει σε λόγο που εκφωνεί στο Στρασβούργο το όραμά του για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.
1964:Πραγματοποιείται το πρώτο by-pass (παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας).
1976:Τραγωδία στην περιοχή της Κοζάνης, όπου αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και οι 50 επιβαίνοντες.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1859: William Bonney, ή αλλιώς «Billy the kid», σεσημασμένος παράνομος της Άγριας Δύσης.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1769:Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας.
1976:Αndre Malraux, Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός.
1991:Klaus Kinski, Γερμανός ηθοποιός, cult φιγούρα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.




ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

 
 
 
Κατά Λουκάν (ιβ΄ 16-21)

Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην. Ανθρώπου τινός πλουσίου ευφόρησεν η χώρα. Και διελογίζετο εν εαυτώ λέγων τι ποιήσω, ότι ουκ έχω πού συνάξω τους καρπούς μου; Kαι είπε. Tούτο ποιήσω. Kαθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω, και συνάξω εκεί πάντα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου, και ερώ τη ψυχή μου.

Ψυχή, έχεις πολλά αγαθά, κείμενα εις έτη πολλά. Αναπαύου, φάγε, πίε, ευφραίνου. Είπε δε αυτώ ό Θεός. Άφρον, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου. Ά δε ητοίμασας τίνι έσται; Ούτως ο θησαυρίζων εαυτώ, και μη εις Θεόν πλουτών. Ταύτα λέγων εφώνει. O έχων ώτα ακούειν ακουέτω.


Μετάφραση Περικοπής

Είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή: Ενός πλούσιου ανθρώπου η χώρα είχε μεγάλη σοδειά και αυτόν τον απασχολούσε πάρα πολύ η σκέψη: «Τι πρέπει να κάνω, γιατί δεν έχω πού να συγκεντρώσω τους καρπούς μου;» Και αφού σκέφθηκε, είπε: «Αυτό θα κάνω: Θα γκρεμίσω τις αποθήκες μου και στη θέση τους θα χτίσω μεγαλύτερες και εκεί θα μαζέψω όλα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου και θα πω στην ψυχή μου:

Ψυχή, έχεις μαζέψει πολλά αγαθά, που σου φτάνουν για πολλά χρόνια. Ξεκουράσου, τρώγε, πίνε και ευχαριστήσου». Ο Θεός όμως του είπε. «Ανόητε, αυτή τη νύχτα ζητούν την ψυχή σου. Όλα όσα ετοίμασες, σε ποιον θα μείνουν;». Αυτά παθαίνει εκείνος που πλουτίζει μόνο για τον εαυτό του και δε φροντίζει να πλουτίζει όπως ορίζει ο Θεός. Και λέγοντας αυτά είπε δυνατά και με έμφαση: «Όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει».