20 Νοεμβρίου, 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Προς: Voiotosp@gmail.com
Ευχαριστίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου.

 



ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΟΥ 1054 ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ Ο κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

 
Βαρθολομαίος: "Τα βρήκαμε με τους Καθολικούς - Να ενωθούμε"!

Σε επιστροφή στη Συμφωνία της Φερράρας - Φλωρεντίας και στην Ένωση των δύο μεγάλων Εκκλησιών της Χριστιανοσύνης, της Ορθόδοξης και της Καθολικής, θέλει να προχωρήσουμε ο κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» Στην ίδια συνέντευξη, όταν ερωτάται για το Σχίσμα του 1054 (που διαίρεσε τον Χριστιανισμό σε Καθολικισμό και Ορθοδοξία), ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας.

Σε σχέση με το Σχίσμα του 1054, ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας, και παραπέμπει στα πρώτα βήματα που ξεκίνησαν σε αυτή την κατεύθυνση πριν από 50 χρόνια ο Πάπας Παύλος ο Έκτος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ενώ, όπως παρατηρεί, ο επίσημος Θεολογικός Διάλογος ανάμεσα στις Εκκλησίες βοήθησε να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και διαφορές απόψεων!

Δηλαδή αποδέχτηκαν οι Παπικοί την κατάργηση της κοσμικής εξουσίας του Πάπα; Το "αλάθητο" του Ποντίφηκα; Ότι είναι ο "ζων εκπρόσωπος του Χριστού επί Γης"; Αποδέχτηκαν την άρση της κακοδοξίας του "φιλιοκβε" που σύμφωνα με το οποίο το Άγιο Πνεύμα εκπορευόταν από τον Θεό Υιό όσο και από τον Θεό Πατέρα; Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο πουθενά. Η Ένωση των δύο Εκκλησιών θα ήταν κάτι σπουδαίο. Η υποταγή όμως της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους σχεδιασμούς κέντρων εξουσίας που θα την καθιστούσαν από πνευματικό φάρο ελπίδας σε κοσμικό οργανισμό θα ήταν καταστροφή. 

Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Εποχή δεν επιζητά την καταστροφή των θρησκειών αλλά την Ένωσή τους σε μια κοσμική Πανθρησκεία, υλιστικού περιεχομένου που οπωσδήποτε δεν θα "Ακονίζει" τα πνεύματα και τις ψυχές των πιστών.Αναφέρεται, επίσης, στη συνάντησή του τον περασμένο Μάϊο στην Ιερουσαλήμ με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως επίσης στην ανταλλαγή επισκέψεων κάθε χρόνο ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών στη Ρώμη με την ευκαιρία της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και αντίστοιχα με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνσταντινούπολη, όπου φέτος θα βρίσκεται προσκεκλημένος του (από τις 29 Νοεμβρίου) ο Πάπας Φραγκίσκος. Ενώ ως μεγάλη βοήθεια θεωρεί ο ίδιος θεσμούς όπως το Ίδρυμα «Προ Οριέντε», που προωθούν τόσο τις θεολογικές όσο και τις προσωπικές επαφές. 

Από τον Πάπα Φραγκίσκο ο κ. Βαρθολομαίος αναμένει, όπως σημειώνει, περαιτέρω θαρραλέα βήματα και προσπάθειες για την ενότητα των Εκκλησιών, όπως εκείνος έχει ήδη κάνει από την εκλογή του σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται διεξοδικά και τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η πρώτη ορθόδοξη μονή στην Αυστρία, η οποία θα ανεγερθεί σε έκταση στο Σανκτ Αντρέ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, που παραχωρήθηκε – δωρήθηκε από την αυστριακή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας. 

Όπως παρατηρεί, αυτή η μονή θα αποτελεί πνευματικό καταφύγιο για τους μοναχούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν τόπο όπου θα συναντώνται Χριστιανοί με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμό, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής η μονή θα να είναι ένας τόπος όπου θα μπορούν να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, και ακόμη, εάν κάποιοι έχουν επιφυλάξεις, θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν τη μονή και τους μοναχούς όταν τους γνωρίσουν. Ας δούμε τι έγινε με την πρώτη απόπειρα ένωσης των δύο Εκκλησιών (απορρόφησης της Ορθόδοξης από την Καθολική) η οποία θα γινόταν υπό δυσμενέστατους και ντροπιαστικούς όρους από την Ελληονορθόδοξη πλευρά. 

Η Σύνοδος Φλωρεντίας λεγόμενη και Σύνοδος Φερράρας - Φλωρεντίας λέγεται η σύνοδος που από μέρους της Καθολικής εκκλησίας ήταν η συνέχεια της συνόδου της Βασιλείας που είχε αρχίσει το 1431 από τον πάπα Μαρτίνο τον Ε΄ και μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στη Φεράρα της Ιταλίας το 1438 και αργότερα, το 1439 στη Φλωρεντία της Ιταλίας όπου και εκεί συζητήθηκε το ζήτημα της Ένωσης των δυο εκκλησιών - Ανατολικής και Δυτικής - υπό την ηγεσία του πάπα Ευγένιου Δ΄.Το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν να ψηφιστεί η Ένωση των δυο εκκλησιών αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων στη Κωνσταντινούπολη να μη γίνει πράξη ποτέ. Η Σύνοδος της Βασιλείας συνεκλήθη το 1431 πρώτα από τον πάπα Μαρτίνο τον Δ' και όταν αυτός πέθανε από το διάδοχό του, τον Βενετσιάνο καρδινάλιο που ονομάστηκε Ευγένιος Δ' (1431-1447). 

Η σύνοδος της Βασιλείας ανήκε σε μια σειρά συνόδων για τη μεταρρύθμιση της καθολικής εκκλησίας και την καταδίκη των εμφανιζόμενων όλο και συχνότερα, αιρετικών. το συμβούλιο αντιμετώπιζε το θέμα της καθαίρεσης του Ευγένιου του Δ', γι' αυτό όταν ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Η' θέλησε να διαπραγματευτεί τη βοήθεια των Δυτικών και κυρίως του Πάπα με αντάλλαγμα την ένωση των δυο εκκλησιών, ο Ευγένιος άδραξε την ευκαιρία για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Οι Έλληνες δεν ήθελαν ένα τόσο μακρινό μέρος όσο η Βασιλεία. 

Κάποιοι πρότειναν την Αβινιόν, η ιταλική πλευρά επέμενε για τη Φλωρεντία που ήταν κοντά και στο λιμάνι που θα έφταναν οι Έλληνες, τη Βενετία, κάτι που υποστήριξε ο πάπας για να φύγει από τη Βασιλεία, να διακόψει τις συναντήσεις της συνόδου και να πάει στη Φερράρα που τελικά επιλέχτηκε, για να συνομιλήσει με τους Έλληνες το Γενάρη του 1438. Η σύνοδος της Βασιλείας παρόλο που καθαίρεσε τον Ευγένιο τον Δ' το 1439, δεν κατόρθωσε να τον πλήξει ουσιαστικά.

Στη Φερράρα: Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της Φερράρα πραγματοποιήθηκε στις 10 Γενάρη του 1438 για να κηρύξει επίσημα και τη μεταφορά της συνόδου από την Βασιλεία στη Φερράρα και να ακυρώσει τις αποφάσεις των διαβουλεύσεων που κάποιοι συνοδικοί συνέχιζαν στη Βασιλεία ερήμην του πάπα. Στη δεύτερη δημόσια συνεδρίαση ο πάπας Ευγένιος ο Δ’ αφόρισε τους ιερείς που παρά τις διαταγές του συνέχιζαν να διαβουλεύονται στη Βασιλεία.

Οι Έλληνες έχοντας παραδεχτεί τη σύνοδο της Φερράρα σα νόμιμη αναχώρησαν από τη Κωνσταντινούπολη επιβιβαζόμενοι σε βενετικά πλοία στο τέλος του Νοέμβρη του 1437. Η αντιπροσωπεία με αρχηγούς τον ίδιο τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η' και ακόμα το γιό του Μανουήλ Β' Παλαιολόγο, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ Β', τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Ισίδωρο, αποτελούνταν από σχεδόν 700 άτομα, σχεδόν ολόκληρη την ελληνική διανόηση της εποχής. Οι εργασίες της Συνόδου άρχισαν στις 9 Απρίλη 1438 στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Φερράρα.

Η σύνοδος αποφάσισε να συνέρχονται τρεις φορές την εβδομάδα στον ναό του Αγίου Αντρέα της Φερράρα για να συζητούν. Από τη μεριά των Ελλήνων έπαιρναν μέρος οι Μητροπολίτες Εφέσου, Μονεμβασίας, Νίκαιας, Αγχιάλου, ο μέγας χαρτοφύλακας, ο μέγας εκκλησιάρχης, ο ηγούμενος της μονής Παντοκράτορα, ο ηγούμενος της μονής Καλέως και ο ιερομόναχος Μωυσής ενώ από τη μεριά των Λατίνων υπήρχαν δυο καρδινάλιοι, δύο μητροπολίτες, δύο επίσκοποι και 4 κληρικοί.

Οι πρώτες συνεδριάσεις κράτησαν μέχρι τις 17 Ιούλη του 1438 στις οποίες συζητήθηκαν όλες οι διαφορές που είχαν προκύψει από το Σχίσμα του 1054 αλλά ο γάμος των κληρικών, το καθαρτήριο των ψυχών και κυρίως η προέλευση του Αγίου Πνεύματος, το πιο δύσκολο σημείο των συνομιλιών.

Στη Φλωρεντία:Το Γενάρη του 1439 η σύνοδος μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας λόγω της πανώλης που ξέσπασε στη Φερράρα αλλά και λόγω της προθυμίας του Λαυρέντιου των Μεδίκων να χρηματοδοτήσει τις εργασίες της Συνόδου. Για το θέμα του Filioque η διαφωνία συνεχιζόταν τόσο μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών, όσο και μεταξύ του αυτοκράτορα και του Mάρκου Ευγενικού, Μητροπολίτη Εφέσου, κυρίως, που δεν συναινούσε στις δικηγορίστικες ερμηνείες της δογματικής αυτής διαφοράς.

Οι ορθόδοξοι τελικά υποχώρησαν και συμφώνησαν στην χρησιμοποίηση της φράσης «εκπόρευση δια του Υϊού» κάτι που οι Λατίνοι που εξελάμβαναν ως «εκπόρευση εκ του Υϊού» και συμφώνησαν επίσης και στα πρωτεία του Λατίνου πατριάρχη έναντι όλων των ορθόδοξων πατριαρχών της Ανατολής.

Έτσι Ιούλιο 1439 σε επίσημη λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό της Φλωρεντίας διαβάστηκαν από ελληνικής πλευράς από τον Μητροπολίτη Νικαίας Βησσαρίωνα, οι Όροι της Ένωσης, που έφερε τις υπογραφές των πάντων εκτός από του πατριάρχη Ιωσήφ Β΄ που είχε στο μεταξύ πεθάνει και του Μάρκου του Ευγενικού που αρνήθηκε να υπογράψει καθώς και ο επίσκοπος Ιβηρίας και ο Ιωάννης Ευγενικός – αδερφός του Μάρκου - διάκονος και νομοφύλακας της μεγάλης εκκλησίας.

Ο Λακεδαίμονος και ο Σταυρουπόλεως Ησαΐας που έφυγε πριν τη λήξη για να μην υπογράψει.«μόνος εφάνη και πρώτον και μέσον καν τω τελεί μάχαιρα μεν δίστομος κατά των επι τω ευγενεί σπόρω των ιερών της Εκκλησίας δογμάτων νόθων και μοχθηρών ζιζανίων», όπως γράφει για τον Μάρκο Ευγενικό ο αδερφός του Ιωάννης Ευγενικός, στη βιογραφία του. Οι ορθόδοξοι αποδέχτηκαν το ρωμαϊκό δόγμα ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορευόταν από τον Θεό Υϊό όσο και από τον Θεό Πατέρα και αναγνώριζαν επίσης το πρωτείο του παπισμού. σε αντάλλαγμα ο πάπας θα έστελνε δυο πολεμικές τριήρεις και 300 στρατιώτες για την άμυνα της Κωνσταντινούπολης.  

Δηλαδή επρόκειτο για μηδαμινή βοήθεια, για την οποία θα δίναμε κυριολεκτικά την ψυχή μας. Η Ορθοδοξία δεν είναι κοσμικό-υλιστικό δόγμα όπως ο Ρωμαιοκαθολικισμός αλλά στηρίζεται σε λαϊκή βάση και είναι πνευματική, για αυτό και αλάθητο δεν έχει κανείς, και όλοι μπορούν να σφάλουν αλλά και όλοι μπορούν να κατανοήσουν το Θείο με τη Χάρη του Θεού. Στον Ρωμαιοκαθολικισμό έχουμε μια γνώμη του Πάπα και όλες οι άλλες παύουν να υπάρχουν, στην Ορθοδοξία επειδή στηρίζεται στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα της διαλεκτικής, δεν υπάρχει ο "αλάθητος".

Η δε κακοδοξία των Καθολικών με το Άγιο Πνεύμα δεν είναι διαδικαστικό θέμα, και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Για να υπάρξει Ένωση αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να εξαλειφθούν, αλλιώς δεν μιλάμε περί Ένωσης αλλά περί υποταγής. Και ακόμα και αν αυτή λόγω Μνημονίου και οικονομικής καταστροφής την δεχτούν στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι κάτι θα μας δώσει η Δύση προς αντάλλαγμα, δεν θα γίνει αποδεχτό από την ρωσική υπερδύναμη που έχει αναλάβει την προστασία της Ορθοδοξίας στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια που διανύουμε όπου η Νέα Τάξη Πραγμάτων κυριολεκτικά επελαύνει, και όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε "τα έσχατα χρόνια" που μας προειδοποιούσαν οι Άγιοι αιώνες πριν. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Νεκρή ανασύρθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σπίτι της στη Νάουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρική σόμπα που είχε στο σπίτι της η άτυχη 84χρονη. Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ντόμινο καταλήψεων στα πανεπιστήμια κόντρα στην πρόταση του πρύτανη Θ.Φορτσάκη. Δεσμευτική και όχι συμβουλευτική θα είναι πλέον η γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος στην κατάρτιση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), όπως προβλέπεται από σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση. 

Έντονες οι αντιδράσεις από το επιτελείο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που μιλούν για «απόπειρα κηδεμόνευσης των περιφερειακών σχεδιασμών». Προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προέβησαν σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα στα Λάβαρα, στο Κισσάριο, στο Αμόριο, στο Διδυμότειχο και στο Σοφικό, ενώ χρειάστηκε να επέμβουν και για τη διάσωση ενός ατόμου από πλημμυρισμένο σπίτι. 

Συναντήσεις με τους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε μαζί τους και τους κάλεσε για να τους ενημερώσει για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εκείνοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση. 

Κόσμος:Ένοπλος άνοιξε πυρ στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου FSU στο Ταλαχάσι της Φλόριντα, με απολογισμό τρεις τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο δράστης, για την ταυτότητα του οποίου δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία, έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με το προσωπικό ασφαλείας του πανεπιστημίου. Ως οικιακοί βοηθοί εργάζονται πάνω από 100.000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών στο Περού, γεγονός που επηρεάζει τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία και την ατομική ελευθερία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Λίμα. Περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες δουλείας σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. 

Το πράσινο φως έδωσαν οι ισραηλινές αρχές στην ανέγερση 78 σπιτιών σε κοινότητες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το κλίμα στην πόλη είναι οξυμένο με νωπή ακόμη τη βάρβαρη επίθεση στη συναγωγή. Η απόφαση ήδη προκάλεσε επικρίσεις ως «ασυνεπή με τον στόχο της μείωσης της έντασης» από τις ΗΠΑ, ενώ το ζήτημα του εποικισμού έχει φέρει πρόσφατα σύννεφα στις σχέσεις με την ΕΕ. Διαθρησκειακή έκκληση για ειρήνευση από τη συναγωγή όπου έγινε η επίθεση. Στους όρους για την απελευθέρωση του κολομβιανού στρατηγού και άλλων τεσσάρων απαχθέντων τις τελευταίες ημέρες συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των FARC και της κυβέρνησης της Μπογκοτά, μετά τη διαμεσολάβηση ξένων χωρών. 

Η απαγωγή είχε βάλει στον πάγο τις συνομιλίες στην Αβάνα, και μετά τη συμφωνία για την απελευθέρωση ο κολομβιανός πρόεδρος ανέφερε πως οι διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν γίνει η απελευθέρωση. «Μοιάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πλήρης και οριστική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου» εκτιμά ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τόνι Μπλίνκεν. Ο ίδιος πάντως, άφησε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. 

Οικονομία:Ελβετική επιστημονική έρευνα απέδειξε, μέσα από πειράματα, ότι η ευρύτερη τραπεζική κουλτούρα καλλιεργεί ένα κλίμα ανεντιμότητας και ωθεί - αυτή περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση - τα τραπεζικά στελέχη να λένε ψέματα και να τείνουν σε απάτες. Σε ολιγόλεπτη διακοπή των εργασιών της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία αναγκάστηκε η διοίκηση του ιδρύματος, εν μέσω έντασης αλλά και επεισοδίων από κατόχους αξιογράφων και καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας. Αυστηρούς στόχους έθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στους 16 νέους προϊσταμένους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η τοποθέτηση των οποίων δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Αθλητισμός:Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Δημήτρης Αγραφιώτης ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί του αξιώματός του. Συγκεκριμένα με δήλωσή του επισήμανε ότι η εκλογή του στη θέση έγινε μετά από πρόταση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ήταν ομόφωνη. Ωστόσο μετά την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου, κ. Σωπήλη, αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές για τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανεβάζει στροφές στην προπόνηση και θα επιστρέψει στο παιχνίδι της προσεχούς εβδομάδας της Ντόρτμουντ με την Αρσεναλ, στο πλαίσιο των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ. 

Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα της Μπορούσια με την Γκλάντμπαχ. Σήμερα, Πέμπτη, θα αποφασιστεί η τύχη της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η ΕΠΟ αναμένεται να αποφασίζει τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων και να ανακοινώσει τα ονόματα των διαιτητών. Η Λίγκα θα αποστείλει επιστολή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με την οποία θα ζητά τη μη αναβολή της αγωνιστικής. 

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
1922:Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας, ο αριθμός τους έφθασε σχεδόν τις 100.000. 
1945:Η δίκη της Νυρεμβέργης στην οποία 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται για εγκλήματα πολέμου. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1764:Christian Goldbach, πρωτοπόρος της μαθηματικής επιστήμης, πρωσικής καταγωγής, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ που καταβάλλουν όσοι επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ως τακτικά περιστατικά.  Την πρόθεσή του να καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ, που καταβάλλουν όσοι επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ως τακτικά περιστατικά, δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, το "πεντάευρω" δεν αποδίδει ετησίως, παρά μόλις 19 εκατομμύρια, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν το πληρώνουν. Σημείωσε, πάντως, ότι το υπουργείο Υγείας αναζητεί ισοδύναμα μέτρα, με τα οποία θα καλυφθεί το παραπάνω ποσό. Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι θα προέλθουν – κατά πάσα πιθανότητα – από περαιτέρω επιβάρυνση της τιμής των προϊόντων καπνού.

Ιστορία:Το "πεντάευρω" είχε θεσμοθετηθεί στην τελευταία κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ για τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Τον περασμένο Μάρτιο, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και στα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) από τον κ. Γεωργιάδη. Υπήρξε, όμως, τότε ισχυρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και το μέτρο δεν ίσχυσε στο ΠΕΔΥ. Ο κ. Γεωργιάδης είχε τότε σημειώσει ότι σε ποσοστό 50% το εισιτήριο δεν καταβάλλεται ούτε στα νοσοκομεία, λόγω οικονομικής αδυναμίας των ασθενών.

 

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ ΑΝΑΒΕΙ Η ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ UBER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Οδηγούς ιδιωτικών οχημάτων που θέλουν να παρέχουν υπηρεσίες «ταξί» με επιβάτες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών συνδέει η αμερικάνικη εταιρεία Uber. Τι θα προσφέρει στην εγχώρια αγορά.  Την επέκταση των καινοτόμων υπηρεσιών της και στη χώρα μας σχεδιάζει η αμερικανική εταιρεία Uber Inc., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μίσθωσης ιδιωτικών οχημάτων.

Η εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 100 οδηγών. Μάλιστα με αγγελία στην ιστοσελίδα της χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία της παλιάς Αθήνας η Uber διαφημίζει την επέκταση της δραστηριότητάς της στην ελληνική πρωτεύουσα ως φυσική συνέπεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επιτέλους, ήρθαμε! 200+ πόλεις σε όλο τον κόσμο και θα λείπαμε από την Αθήνα;».

Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και η διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι ήταν οι λόγοι για τον οποίο η Uber αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Η εταιρεία με τις υπηρεσίες της συνδέει τους επιβάτες που επιθυμούν να μετακινηθούν με οδηγούς ιδιωτικών οχημάτων, με τους οποίους συνεργάζεται. Η σύνδεση των επιβατών με τους οδηγούς γίνεται μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές που έχει αναπτυχθεί.

Απλά αλλά και πολυτελή οχήματα. Τα οχήματα στη λίστα της εταιρείας περιλαμβάνουν από απλά Ι.Χ., μέχρι πολυτελή σεντάν και οχήματα ελεύθερου χρόνου (SUV), συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες τύπου ταξί ή ενοικίασης λιμουζίνας. Οι πρώτες πληροφορίες για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην ελληνική αγορά είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι, όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη αγγελία για την πρόσληψη στελεχών.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η αμερικάνικη εταιρεία επανήλθε με νέα αγγελία της με την οποία ζητούσε οδηγούς όχι μόνο για την πόλη της Αθήνας αλλά και για πόλεις της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας. Η ανταπόκριση ήταν, για μία ακόμη φορά, τεράστια, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες οι 100 πρώτες διαθέσιμες θέσεις είχαν καλυφθεί. Τρεις κατηγορίες υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Uber, η εταιρεία φιλοδοξεί να λανσάρει στην αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας τρεις διαφορετικές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα:

-την uberX (υπηρεσία που δημιουργεί τις αντιδράσεις των επαγγελματιών οδηγών, καθώς συνεργάζεται με μη επαγγελματίες),
-την Uber BLACK (υπηρεσία πιο πολυτελών μετακινήσεων)
-την Uber TAXI (συνεργάζεται με αδειοδοτημένους οδηγούς ταξί).

Σφοδρή αντίδραση από τους αυτοκινητιστές ταξί. Οι πληροφορίες για τη δραστηριοποίηση της αμερικάνικης εταιρείας και στη χώρα μας προκάλεσαν έντονη αντίδραση από την πλευρά των αυτοκινητιστών ταξί. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εταιρεία δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει νόμιμα στη χώρα μας, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες.

Παράλληλα διαπιστώνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες και σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία. «Δεν μπορεί ένα Ι.Χ. να εκτελεί έργο δικό μας» επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες ταξί, τονίζοντας ότι αν δεν μεριμνήσει το υπουργείο οι αυτοκινητιστές θα πάρουν τον νόμο και την κατάσταση στα χέρια τους!