19 Νοεμβρίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ


«Η πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα είναι πάντοτε ανοιχτή για τον καθένα σας» διαβεβαίωσε τους φοιτητές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή υποδοχής των πρωτοετών στη Θεολογική Σχολή.  Μετά από την παρένθεση της περσινής χρονιάς, που σημαδεύτηκε από τη μακρόχρονη απεργία των Πανεπιστημιακών δασκάλων, η Θεολογική Σχολή πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα τμήματα της Θεολογικής και της Κοινωνικής Θεολογίας.


Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε την είσοδο στο Πανεπιστήμιο «κομβικό σημείο για τη ζωή των παιδιών, καθώς αφήνουν τους κόπους και την αγωνία των σχολικών χρόνων και ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ακαδημαϊκή ζωή».  Αυτόν τον ενθουσιασμό παραλλήλισε ο Μακαριώτατος με την ορμή των νερών στα βουνά, που για να είναι ωφέλιμα, πρέπει να κατευθύνονται σωστά.  Έτσι και οι Καθηγητές μέσα από τη σωστή καθοδήγηση μπορούν και μετατρέπουν την ορμή των φοιτητών σε γόνιμη, καρποφόρα δύναμη. 

Γι’ αυτό, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι απαραίτητη η συνεχής συνεργασία με τους δασκάλους, που στέκονται συνοδοιπόροι σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι. Ο Αναπληρωτής Πρύτανης στο ΕΚΠΑ κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «σύμμαχο» του ελληνικού Πανεπιστημίου κι απευθυνόμενος στα παιδιά επισήμανε την αξία που συνεχίζει να παρέχει ο τίτλος σπουδών του Καποδιστριακού μέσα στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον.   

Αντίστοιχα στην ομιλία του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μάριος Μπέγζος σημείωσε πως η θέση του φοιτητή συνιστά κατάκτηση και χαιρέτισε την πρωτοβουλία των φοιτητών για την καθαριότητα των Πανεπιστημιακών αιθουσών, τη διαρκή μέριμνά τους για την αισθητική στους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως δε και για τη συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων σε όσους τα έχουν ανάγκη. 

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ως Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η σπουδή της Θεολογίας δε συνδέεται αποκλειστικά με την αγορά εργασίας, αλλά πρώτα και κύρια με τη διαμόρφωση του ανθρώπου.  

Στο περιεχόμενο αυτής της σπουδής, που συνοψίζεται στην Αλήθεια της Αναστάσεως του Κυρίου, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κ. Γιώργος Φίλιας, αναδεικνύοντας παράλληλα το πνεύμα της συνεργασίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις διδασκόντων και φοιτητών.

ΡΑΠΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Τροπολογία για την Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης:Νέο τρόπο εκλογής του Αρχιεπισκόπου στην Εκκλησία της Κρήτης περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Με την τροπολογία:

-επανακαθορίζεται η διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Ειδικότερα, καταργείται η πρόβλεψη για πρόταση από τον υπουργό Παιδείας τριών εν ενεργεία μητροπολιτών της Κρήτης από τους οποίους εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος. Πλέον η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος θα καταρτίζει το τριπρόσωπο για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

-προσδιορίζεται η νομική προσωπικότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία ως ημιαυτόνομος και υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

-διευκρινίζεται ότι ισχύουν και για την Εκκλησία της Κρήτης οι διατάξεις που αφορούν τους ενοριακούς ναούς και τους εφημέριους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

-ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Κρήτης «Απόστολος Τίτος».

 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ "ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"

 

Τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην δισκογραφική παραγωγή "Κανών" που θα κυκλοφορήσει την προσεχή Κυριακή από την Εφημερίδα "Δημοκρατία" με σκοπό τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Α.Α τίμησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο πνευματικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος αναφέρθηκε στους σκοπούς της σχολής και στην πραγμάτωση του ψηφιακού δίσκου που σκοπό έχει να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

"Η Εκκλησία δε μένει στις ευχές, γιατί ο πεινασμένος δε μπορεί να χορτάσει με ευχολόγιο. Η Εκκλησία έπραττε, πράττει και θα συνεχίσει να πράττει. Κάνουμε πράξη το ρητό του Μακαριωτάτου, ούτε ένας να μη μείνει χωρίς φαγητό" είπε ο π. Ειρηναίος και προσέθεσε πως "το έργο μας ενισχύεται από τους σπουδαίους καλλιτέχνες που με το δικό τους όνομα, τη δική τους αναγνωρισιμότητα, θα γίνει ευρύτερα γνωστό".

Ο Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χαβάτζας μίλησε για την ιδέα αυτή και τόνισε πως "μέσα στην κρίση που ζούμε η Εκκλησία αναπτύσσει ένα πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο". Για τη δισκογραφική παραγωγή ο π. Βασίλειος τόνισε: "Συνδυάζεται μία πολιτιστική παραγωγή με μία συνεισφορά για φιλανθρωπικό σκοπό".
  
Ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» κ. Ιωάννης Φιλιππάκης, μίλησε για την συμβολή της εφημερίδας στην προσπάθεια αυτή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επεσήμανε πως "βασικός πυλώνας της εφημερίδας είναι η στήριξη της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας".Ο Υπεύθυνος του τμήματος Παραδοσιακής Σχολής κ. Γεώργιος Δεμελής απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε:

"Σήμερα πραγματοποιείται με τη βοήθεια και την αγάπη σας για τη μουσική ένα παιδικό όνειρο. Ένα όνειρο που κάθε παιδί το οποίο ασχολείται με τη μουσική έχει από πολύ μικρό. Να φτιάξει τη δική του ορχήστρα και να παίζει μουσική σε Δίσκους και Συναυλίες μαζί με τους φίλους του και με καταξιωμένους ανθρώπους της μουσικής.

Αυτό ήταν το δικό μου όνειρο το οποίο σήμερα έρχεται με την δίκη σας υποστήριξη και αγάπη να πραγματοποιηθεί για έναν πολύ ιερό σκοπό, τον οποίο με μεγάλη προθυμία και χαρά, όλοι οι συντελεστές έσπευσαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα". Στη συνέχεια ευχαρίστησε και παρουσίασε τους συνεργάτες και συντελεστές της παραγωγής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας για το φιλανθρωπικό έργο και την κάλυψη των αναγκών ανέφερε πως "δε θέλουμε να κάνουμε πλούσιους παπάδες, θέλουμε μία Εκκλησία δυνατή οικονομικά που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού μας. Όπως λέει και το Ευαγγέλιο δε μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει μόνο με τα υλικά αγαθά, θέλει και η ψυχή την πνευματική τροφή. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί αλλιώς ο άνθρωπος είναι ασθενικός".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "σήμερα υπάρχει ανάγκη για παρηγοριά. Είναι μια εποχή που ο καθένας ζητάει μια ζεστή αγκαλιά, να πει τον πόνο του. Και αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τίποτε δε γίνεται στη ζωή χωρίς δυσκολίες". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους συντελεστές της ψηφιακής παραγωγής και τίμησε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η πρώτη δισκογραφική παραγωγή της ορχήστρας «Κανών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα κυκλοφορήσει με την Κυριακάτικη εφημερίδα «Δημοκρατία», στις 23 Νοεμβρίου, με τίτλο «Στην Ελλάδα της Αγάπης». Σκοπός είναι η στήριξη του φιλανθρωπικού έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Ερωφύλη, Σοφία Μάνου, Παναγιώτης Λαλεζας, Θανάσης Βουτσας, Γιώργος Δεμελής, Σωκράτης Σινόπουλος (Πολίτικη Λύρα), Κυριάκος Γκουβεντάς (Βιολί), Βαγγέλης Τσαγκλής (Ταμπουρά με Δοξάρι) και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.
 


ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

Πολύμηνη φυλάκιση για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης επέβαλε χθες, το πενταμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών στον εκδότη και τον διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολη" για δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον Αρχιεπίσκοπο και μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το δικαστήριο μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία αποφάσισε να καταδικάσει τον εκδότη της εφημερίδας και τον διευθυντή της για τα δημοσιεύματα που δήθεν παρουσίαζαν "σκάνδαλα" της Εκκλησίας που ενέπλεκαν Μητροπολίτη της Πελοποννήσου αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο να επιδεικνύει ανοχή σε ηθικά παραπτώματα κληρικών. Στην ακροαματική διαδικασία απεδείχθη από τους νομικούς της Εκκλησίας πως τα δημοσιεύματα δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της δίκης τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο Διευθυντής δια του συνηγόρου του ζήτησαν συγγνώμη για τα όσα έγραψαν κατά της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου, κάτι που, όπως ανέφεραν, το έκαναν και λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας. Η ποινή φυλάκισης που τους επεβλήθη από το δικαστήριο είναι εξαγοράσιμη.

 


OΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σε διπλό ταμπλό εξελίσσεται, πλέον, η πίεση που ασκείται προς την Ελλάδα. Από τη μια πλευρά είναι η Τρόικα, που ζητάει περαιτέρω μέτρα έτσι ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση, και από την άλλη οι διεθνείς αγορές, που την Τρίτη έστειλαν μήνυμα μέσω των ελληνικών ομολόγων. Όπως αναδημοσιεύουν τα περισσότερα έγκυρα οικονομικά μέσα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δέχθηκαν έντονες πιέσεις, κάτι που ανεβάζει την πίεση και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό, από τη στιγμή που καταγράφεται διεύρυνση του χάσματος στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. 

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφθασε έως και το 8,34% χθες, από 8,16% τη Δευτέρα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα νέα ομόλογα. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 7,31% (από 7,12%) και του 3ετούς στο 7,25% (από 7,07%). Ωστόσο, αυτό που καθιστά απογοητευτική την εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα αναδεικνύει το πόσο δύσκολη είναι η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η σύγκριση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνα των άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Στην Πορτογαλία, που είναι η άμεσα συγκρίσιμη χώρα με την Ελλάδα, η απόδοση του 3ετούς της ομολόγου ήταν χθες στο 1,15% και είχε μεταβληθεί ελαφρώς σε σχέση με προχθές, που είχε διαμορφωθεί στο 1,13%. Στην Ιρλανδία, που έχει εξέλθει του Μνημονίου με επιτυχία, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ήταν χθες στο 0,35%, παραμένοντας σταθερή σε σύγκριση με προχθές, ενώ της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 0,63% και της Ιταλίας στο 0,72%.

Είναι φανερό πως οι διεθνείς αγορές επιθυμούν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα προς την Ελλάδα, κάτι που επιβαρύνει τη θέση της έναντι των πιέσεων της Τρόικα. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.