18 Νοεμβρίου, 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 300 ΑΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.Κ.Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 

Την παράταση του προγράμματος στήριξης των 300 ανέργων δημοσιογράφων μέσω της φιλανθρωπικής εταιρείας "Αποστολή" ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ.
 
Αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων της
ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΣΠΗΤ, καθώς και ο Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ. κ. Κωστής Μελαχροινός επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο, για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και των Ενώσεων με το οποίο παρατείνεται για ένα επιπλέον έτος (από τις 20/12/2014 έως τις 20/12/2015) η ισχύς του από 20/12/2013 συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας που είχε υπογραφεί με αντικείμενο την ενίσχυση των ανέργων δημοσιογράφων τεχνικών, διοικητικού προσωπικού καθώς και οικογενειών τους σε θέματα διατροφής και σίτισης με την παροχή τριακοσίων (300) δεμάτων τροφίμων μηνιαίως.

Η αντιπροσωπεία των ενώσεων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στο ενδεχόμενο επαύξησης των χορηγούμενων δεμάτων τροφίμων σε πεντακόσια μηνιαίως, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχει σχετική δυνατότητα.

Η Πρόεδρος της
ΕΣΗΕΑ κυρία Μαρία Αντωνιάδου ευχαρίστησε θερμότατα τον Αρχιεπίσκοπος για την ευγενική προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος και την μέχρι τώρα συνεργασία και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα να αυξηθούν τα προσφερόμενα δέματα σε πεντακόσια λόγω των μεγάλων αναγκών.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως χωρίς σκέψη θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης των 300 δημοσιογράφων και θα φροντίσει, ώστε να αυξηθούν τα δέματα σε 500, για να καλυφθούν κι άλλες ανάγκες, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η αλήθεια είναι ότι ενώ ελπίζαμε πως τα προβλήματα θα ήταν λιγότερα, δυστυχώς επεκτείνονται. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τα 300 δέματα κάθε μήνα και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να τα αυξήσουμε".

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου ανέφερε, τέλος, ότι πρόθεση είναι να βοηθήσει και η Ένωση οικονομικά ώστε στα δέματα προς τις οικογένειες των ανέργων να περιληφθούν και είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι, καθώς πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που τα στερούνται και αυτά. Η κ. Αντωνιάδου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς οι καταστάσεις είναι τραγικές. Η ΕΣΗΕΑ δημιουργήθηκε πριν από εκατό χρόνια διότι υπήρχαν και τότε τεράστια οικονομικά ζητήματα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε σύντομα αυτή η κρίση να τελειώσει και εμείς οι δημοσιογράφοι να βγούμε νικητές και από αυτήν τη μάχη».

Συμφωνήθηκε, λοιπόν, η παροχή σε τριμηνιαία βάση δεμάτων με περιεχόμενο είδη ατομικής υγιεινής και καθαρισμού σπιτιού, το κόστος των οποίων θα βαρύνει αποκλειστικά την
ΕΣΗΕΑ και τα ΕΛΤΑ. Η συνολική πρωτοβουλία θα εξακολουθήσει να γίνεται πράξη με την ευγενική χορηγία των ΕΛ.ΤΑ., τα οποία αναλαμβάνουν τη δωρεάν αποστολή των δεμάτων.
 


ΠΙΘΑΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές και λιμενικές αρχές της χώρας από πληροφορία ότι μέλος του πληρώματος φορτηγού πλοίου που κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό του Έμπολα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Μάγδα Π.» της εταιρείας «Common Progress» με ελληνική σημαία, προέρχεται από η Γουινέα και έχει ως τελικό σταθμό την Ουκρανία.

Ο Έλληνας πλοίαρχος του «Μάγδα Π.» ενημέρωσε τις ελληνικές υγειονομικές αρχές ότι ένα μέλος του πληρώματος έχει επί τέσσερις ημέρες υψηλό πυρετό και αιματουρία. Αφού το πλοίο φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, απογευματινές ώρες Δευτέρας, ομάδα γιατρών θα επιβιβαστεί στο πλοίο, προκειμένου να εξετάσει τον Φιλιππινέζο ναυτικό.

Πηγές του ΕΚΕΠΥ αναφέρουν ότι με βάση τις πληροφορίες που τους έχει μεταφέρει ο πλοίαρχος, η ιατρική εκτίμηση  -  εκ των μακρώθεν είναι πως ενδεχομένως η κατάσταση του ασθενούς είναι ηπιότερη από το σενάριο που θέλει τον Φιλιππινέζο να έχει προσβληθεί από Εμπολα. Το πλοίο «Μάγδα Π.» ενδέχεται να μην καταπλεύσει αλλά να μείνει αγκυροβολήμενο αρόδο.

Ο ασθενής θα εξεταστεί επιτόπου από γιατρούς και θα αποφασιστεί αν πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ όπου σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά κρούσματα Έμπολα. Εφ’ όσον οι ενδείξεις που λάβουν οι γιατροί αφού εξετάσουν εντός του πλοίου τον Φιλιππινέζο ναυτικό είναι τέτοιες που να τους οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, δεν αποκλείεται ακόμη και να τεθεί το φορτηγό πλοίο σε καραντίνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που το εθνικό σύστημα αντιμετώπισης του Έμπολα θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου. Στο πλοίο, σύμφωνα με όσα έχει μεταφέρει στις υγειονομικές αρχές ο πλοίαρχος, υπάρχει ακόμη ένα μέλος του πληρώματος που έχει τραυματιστεί και χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Πρόκειται για Έλληνα ναυτικό, ο οποίος έχει υποστεί εξάρθρωση.

Το «Μάγδα Π.» έχει 24μελές πλήρωμα. Δέκα εκ των μελών του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος, είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 14 είναι Φιλιππινέζοι.


 


«ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ» Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

 

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη Χαλκίδα λίγο μετά την 1 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην 1:05, ενώ στην 1:09 σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός ίδιας έντασης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο των σεισμών ήταν 4 χλμ δυτικά της Μαλεσίνας, 28 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 90 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας.

Πρόκειται για το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης, που ταρακούνησε όλη τη χώρα, καθώς οι δυο σεισμοί ήταν επιφανειακοί με εστιακό βάθος 20 χλμ. Εκτός από την Εύβοια, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε Αθήνα και Αττική και χαρακτηρίζονταν από μεγάλη διάρκεια και έντονη βοή. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Βοιωτία. Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν δύο ακόμη σεισμοί, 3,7 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,5 Ρίχτερ στις 01:18, στην ίδια περιοχή. «Ταρακουνήθηκε» η μισή Ελλάδα από τους σεισμούς - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι και τι βλέπουν για το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης

Οι αρχές της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρώτο μισάρωρο μετά τον σεισμό δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές εκτός από ορισμένες κατολισθήσεις στην Εύβοια. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης. ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος. Μιλώντας ζωντανά στο STAR, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι: "Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό". Σε ερώτηση για το αν ο σεισμός προήλθε από το φονικό ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι δεν προέρχεται από εκεί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι εκτός από τα ρήγματα Αταλάντης, Καμμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν και άλλα, δεκάδες, μικρότερα τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς σε αυτά τα μεγέθη. Το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανέφερε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Είπε πως είτε μιλάμε για δύο δονήσεις από το ίδιο ρήγμα που “έσπασε” σε δύο σημεία, είτε για ενεργοποίηση δύο διπλανών ρηγμάτων.Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Λέκκας, αυτό ήταν καλό καθώς εκτονώθηκε σταδιακά η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και έτσι δεν υπήρξε μία μεγαλύτερη δόνηση. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Λέκκας είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι απίθανο καθώς ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων έχουμε μετά από πολύ μεγαλύτερους σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ και πάνω
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε το πρωί της Τρίτης με συρμό του Προαστιακού στο Ρουφ. Από τη σύγκρουση των τρένων δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Η κυκλοφορία του Προαστιακού διακόπηκε και η γραμμή στο τμήμα Αθήνα - Πειραιάς δεν λειτουργεί προσωρινά. Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της σύγκρουσης. Βανδαλισμό, με αναγραφή φασιστικών συνθημάτων, στο μνημείο προς τιμή των μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκαν από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές στις 6 Οκτωβρίου του 1941, το οποίο έχει στηθεί στην Παλαιοκώμη Σερρών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Για τον βανδαλισμό επιρρίπτει ευθύνες σε «φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής».

Επαναφέρουν το ζήτημα ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών, 17 βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή. Το τελεσίγραφο της τρόικας, που δίνει 48 ώρες περιθώριο για να προωθήσει η Αθήνα μια συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να επιστρέψει για την τελική αξιολόγηση, έχει προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση. Την ώρα που ο Ευ. Βενιζέλος επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Μας ζητά να κατεβάσουμε τα παντελόνια στις απαιτήσεις της τρόικας» απαντά ο Δ.Καρύδης.

Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι της Χαλκίδας, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 5,1 βαθμών η καθεμία, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από τον διπλό ισχυρό σεισμό, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Διίστανται οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων.

Κόσμος: Μετά τον παραμυθένιο γάμο τους στη Βενετία ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του, Αμάλ Αλαμουντίν ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα. Σύμφωνα με το περιοδικό Woman's Day, το διάσημο ζευγάρι ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα ορφανό παιδί από κάποια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο, ακολουθώντας τα χνάρια διάσημων φίλων τους, όπως ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί. Την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στο Ισραήλ απειλεί να δυναμιτίσει η βάρβαρη επίθεση σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ: Με τους νεκρούς να είναι τουλάχιστον τέσσερις, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου λέει πως η απάντηση θα είναι «σκληρή», δείχνοντας όχι μόνο την Χαμάς αλλά και τον Αμπάς ως «ηθικό αυτουργό», μιλώντας για υποκίνηση. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έσπευσε να καταδικάζει την επίθεση, «από όποιον κι αν την εκτέλεσε». 

 Ο κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον σχεδιάζει να παντρευτεί την 26χρονη Αφτον Ελέιν Μπάρτον, η οποία τα τελευταία εννέα χρόνια είχε εγκαταλείψει το σπίτι της και ζούσε κοντά στη φυλακή, προσπαθώντας να πετύχει την αποφυλάκιση του στυγερού εγκληματία. Ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 61% κατά το διάστημα ανάμεσα στο 2012 και το 2013, διαπιστώνει η έκθεση Global Terrorism Index 2014. Συνολικά, 17.958 άνθρωποι ανά την υφήλιο πέρυσι βρήκαν το θάνατο σε τρομοκρατικές επιθέσεις, με πιο «δραστήριες» οργανώσεις την τζιχαντιστική ISIS, την νιγηριανή Μπόκο Χαράμ και τους Ταλιμπάν. Οδοφράγματα στο Χονγκ Κονγκ ξηλώθηκαν παρουσία δικαστικών κλητήρων που εκτελούσαν μια πρώτη δικαστική απόφαση, στόχος της οποίας είναι να περιορίσει την επέκταση τα σημεία που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές στην πόλη.

Οικονομία: Στην ανακοίνωση ότι θα αναβάλει την προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση στην Ιαπωνία και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές προχώρησε σήμερα Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Με κέρδη άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών. Με άνοδο 2,18% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να ανακοινώνει τη διάλυση της Κάτω Βουλής.  

Απάντηση στους «ανεύθυνους καταστροφολογικούς κύκλους» που ισχυρίζονται πως «έσπασε ο κουμπαράς» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) έδωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 18ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ» για το μήνα Νοέμβριο.

Αθλητισμός:Συγκλονίζεται το γαλλικό ποδόσφαιρο, καθώς αποκαλύφθηκε κύκλωμα, που «έστηνε» αγώνες στη Β' κατηγορία του πρωταθλήματος. Μετά από έρευνες αρκετών εβδομάδων, υπό άκρα μυστικότητα, των αρχών, η αστυνομία προχώρησε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε συλλήψεις προέδρων και προπονητών ομάδων για χειραγωγημένους αγώνες στη «Ligue 2». Μία νίκη που θα σταματήσει το αρνητικό σερί, θα ανατρέψει το κακό κλίμα και ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως... φάρμακο στην πληγωμένη Εθνική αναζητούν σήμερα (19:00, Novasports1) οι διεθνείς στο φιλικό με τη Σερβία στα Χανιά. 

Ωστόσο το συγκεκριμένο ματς δεν παύει να αποτελεί... αγγαρεία για την ελληνική ομάδα, που βλέπει το EURO 2016 να είναι πολύ μακριά και στον πάγκο να υπάρχει κενό. Φάκελος με πέντε ύποπτα ματς του Ελληνικού πρωταθλήματος έχει στα χέρια της η UEFA, όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1307:Ο Γουλιέλμος Τέλος σημαδεύει και ευστοχεί με το τόξο του από απόσταση 50 μέτρων το μήλο που είχε τοποθετήσει στο κεφάλι του γιού του. Κι όλα αυτά για ένα στοίχημα που έβαλε με έναν Αυστριακό κατοχικό διοικητή.
1928:Τα λεγόμενα «Νοεμβριανά»: Συμμαχικά αγήματα αποβαίνουν στο Φάληρο και συγκρούονται με τον ελληνικό στρατό.
1964:Η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα τον Micky Mouse προβάλλεται στη Νέα Υόρκη. Η ταινία είχε τίτλο «Steamboat Willie» και διήρκεσε 8 λεπτά. Δημιουργός, ποιος άλλος; Ο Walt Disney.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1922:Marcel Proust, σημαντικός συγγραφέας γαλλικής καταγωγής.