17 Νοεμβρίου, 2014

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Ο «ΧΑΛΙΦΗΣ» ΕΙΠΕ «ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΜΗ»

 

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε την Πέμπτη επιστολή που φέρεται ότι έχει γράψει ο «Χαλίφης» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (Abu Bakr al-Baghdadi) και στο οποίο λέει ότι «δε θα σταματήσουμε το τζιχάντ μέχρι να πάρουμε και η Ρώμη». Στην επιστολή ο Μπαγκντάντι λέει ότι οι υφιστάμενοι του υπηρετούν το μουσουλμανικό τους καθήκον που είναι να κάνουν τζιχάντ ενάντια στους άπιστους, ενώ αποκαλύπτει και ένα άσβεστο μίσος για τους Εβραίους τους οποίους κατηγορεί για «σφετερισμό» των οικονομιών των μουσουλμάνων αλλά και την τοποθέτηση διεφθαρμένων δικτατόρων στην ηγεσία μουσουλμανικών εδαφών.

Επισημαίνοντας την πρόσφατη ημερομηνία της επιστολής του, ο Μπαγκντάντι συγχαίρει τους ισλαμιστές ανά την Μέση Ανατολή για την υπόσχεση υποταγής στην τρομοκρατική του οργάνωση, ενώ στηλιτεύει την πρόσφατη ανάπτυξη 1.500 στρατιωτών των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Μπαγκντάντι αποκάλυψε επίσης ότι το ισλαμικό κράτος δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις του μέχρι να κατακτήσει και την Ρώμη. Πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι Μπαγκντάντι είτε είχε τραυματιστεί σοβαρά, είτε ήταν νεκρός από αεροπορική επιδρομή σε βάση του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιστολή ξεκινά με τον «Χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους να εξηγεί ότι η διεξαγωγή τζιχάντ υπέρ του Ισλάμ είναι ένα καθήκον όλων των πιστών μουσουλμάνων: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να καταλάβουν καλά και να συνειδητοποιήσουν ότι ο πόλεμος είναι υποχρεωτικός για όλους, και ότι το τζιχάντ είναι η καλύτερη πράξη και η κορυφή του Ισλάμ».

Ο Μπαγκντάντι συνεχίζει εξηγώντας πώς ο Αλλάχ θα βοηθήσει στις μάχες τους Ισλαμιστές μαχητές: «Θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Αλλάχ θα βοηθήσει τους μουτζαχεντίν, αυτό είναι αναπόφευκτο. Και έτσι, για το λόγο αυτό οι στρατιώτες του ισλαμικού κράτους θα αγωνιστούν. Θα αγωνιστούν υπακούοντας τον Αλλάχ και θα κερδίσουν την εγγύτητα προς αυτόν. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν τις μάχες.

Ακόμα και αν απέμενε μόνο ένας στρατιώτης, ποτέ δεν θα εγκατέλειπε την μάχη, διότι αψηφούν την ταπείνωση και την αδικία. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν την μάχη, διότι δεν γεύτηκαν άλλη τιμή και αξιοπρέπεια εκτός από την μάχη. Στη συνέχεια ο Μπαγκντάντι αποκαλύπτει την πεποίθησή του ότι η συμμαχία της οποίας ηγείται η Αμερική φοβάται και είναι ανίκανη να νικήσει τις δυνάμεις του:

«Βλέπουμε την Αμερική και τους συμμάχους της να βρίσκονται ανάμεσα σε φόβο, αδυναμία, ανικανότητα και αποτυχία. Η Αμερική, η Ευρώπη, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι λοιποί αποστάτες και σκλάβοι από τα μουσουλμανικά εδάφη είναι τρομοκρατημένοι από το Ισλαμικό Κράτος».

Στη συνέχεια περιγράφει τους Εβραίους ως φιλοχρήματα άτομα που έλεγχαν τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών. Λέει ο Μπαγκντάντι: «Οι Εβραίοι ήταν φοβισμένοι. Φοβούνταν για την οικονομία τους. Φοβούνταν τον πλούτο των μουσουλμάνων και τα αγαθά της γης μας, τα οποία λεηλατούν και απολαμβάνουν ενώ μας πολεμούν μέσω του πρακτόρων τους που βρίσκονται ανάμεσα από τις προδοτικές ηγεσίες των μουσουλμανικών εδαφών. Φοβούνται για την ασφάλειά τους. Φοβούνται την εξέγερση των μουσουλμανικών λαών [εναντίον των κυβερνώντων τους]. Φοβούνται την ήττα τους. Φοβούνται την επιστροφή του Χαλιφάτου και την επιστροφή των μουσουλμάνων στην πρωτοπορία και την ηγεσία.

Η λεκτική επίθεση του Μπαγκντάντι εναντίον της Αμερικής και των Εβραίων συνεχίζεται: «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της είναι τρομοκρατημένοι, αδύναμοι, και ανίσχυροι. Λόγω του φόβου και της αδυναμία τους, οι Εβραίοι συγκεκαλυμμένα και ύπουλα συμμετέχουν σε αυτή την σταυροφορία. Δεν έχουν το θάρρος να το ανακοινώσουν, γιατί φοβούνται τους μουσουλμάνους». Τα σχόλια του Μπαγκντάντι σχετικά με την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτει την πρόσφατη ημερομηνία της επιστολής:

«Να και ο Ομπάμα που διέταξε την ανάπτυξη 1.500 επιπλέον στρατιωτών με τον ισχυρισμό ότι είναι σύμβουλοι, διότι οι αεροπορικές επιθέσεις των σταυροφόρων και οι συνεχείς βομβαρδισμοί – μέρα και νύχτα – των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους δεν εμπόδισαν την προέλαση του, ούτε και αποδυνάμωσαν την αποφασιστικότητά του. Ο Μπαγκντάντι υπόσχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα σταματήσει το τζιχάντ του μέχρι να κατακτήσει τη Ρώμη: 

«Με την άδεια του Αλλάχ, αυτοί [η συμμαχία] θα ηττηθούν. Και πράγματι, οι μουσουλμάνοι θα νικήσουν. Με την υπόσχεση του Αλλάχ, θα είναι είναι νικητές. Και η πορεία των μουτζαχεντίν θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουν στη Ρώμη». Ο τζιχαντιστής ηγέτης στη συνέχεια εξήρε διάφορες ισλαμιστικές ομάδες που είχαν πρόσφατα εισχωρήσει στην τρομοκρατική του οργάνωση: «Χαρμόσυνα νέα Ω μουσουλμάνοι. 

Σας φέρνουμε μια καλή είδηση, ανακοινώνοντας την επέκταση του ισλαμικού κράτους σε νέα εδάφη, στα εδάφη της αλ-Χαραμάι (Μέκκα και Μεδίνα, Σαουδική Αραβία) και στην Υεμένη…στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, την Αλγερία». Ο Μπαγκντάντι κλείνει την επιστολή εξηγώντας στους οπαδούς του ότι ο εχθρός τους είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ, και ότι το Ισλαμικό Κράτος προτίθεται να πολεμήσει τις δυνάμεις αυτές: 

Ω Αλλάχ, όλοι οι στρατοί των άπιστων, των Εβραίων, των σταυροφόρων, των άθεων και των αποστατών συγκεντρώθηκαν εναντίον μας. Εναντιώνονται στην θρησκεία σου.…Ω Αλλάχ, βοήθησε τους στρατιώτες σου και φέρε τον θρίαμβο στη θρησκεία σου».

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Κλείνει στις 12:00 ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο και από τις 14:00 οι σταθμοί: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι. «Όλοι αυτοί οι θετικοί δείκτες πρέπει να περάσουν στην κοινωνία» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφερόμενη στην ανάπτυξη που καταγράφηκε στο γ' τρίμηνο του 2014. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, γιατί «η χούντα συνδέεται με την τρόικα» και έτσι προκαλείται σύγχυση στην ιστορική μνήμη, καταλήγοντας: «Στη χούντα δεν μπορούσαμε ούτε να κάνουμε πορείες, ούτε απεργίες».

Σε ακύρωση της αναλογικής χρέωσης των διοδίων στην Εγνατία Οδό, με μεγάλο χαμένο την περιφέρεια της Ηπείρου, προχωρεί το υπουργείο Υποδομών. Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης προωθεί την ίδρυση σταθμού διοδίων και στην περιοχή του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Η περιοχή της Ηπείρου επιβαρύνεται με τέσσερις σταθμούς διοδίων, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε μία ακτίνα μικρότερη των 120 χιλιομέτρων.Σε αδύναμο κρίκο του Κτηματολογίου έχουν μετατραπεί οι δασικοί χάρτες, καθώς ο αργός ρυθμός κύρωσής τους απειλεί να τινάξει στον αέρα την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης έως το 2020.

Σε αναζήτηση χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από την κρατική χρηματοδότηση βρίσκονται πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα. Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δρομολογούν τη δημιουργία επώνυμων εδρών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες θέσεις μελών ΔΕΠ, προωθείται η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων, ενώ επεκτείνονται οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Κόσμος:Σε υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον της στάσης της Ρωσίας η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το περιθώριο της G20 στην Αυστραλία, κατηγορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «εφαρμόζει το δίκαιου του δυνατού» και πως θεωρεί την Ουκρανία «τμήμα της σφαίρας επιρροής της». Η κρίση με το Κίεβο, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι περιφερειακό ζήτημα αλλά «έχει να κάνει με την Μολδαβία, την Γεωργία, και εάν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να αναρωτιέται κανείς και για τη Σερβία και τα δυτικά Βαλκάνια».

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος προέρχεται από τη γερμανική μειοψηφία της Ρουμανίας, είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών, αφήνοντας πίσω τον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. Ο τελευταίος συνεχάρη τον αντίπαλό του, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού. Στη νίκη του Γιοχάνις φαίνεται ότι συνέβαλε και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού, μετά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο.  

Σε μία σπάνια συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «πεπεισμένος» πως υπάρχει διέξοδος από την ουκρανική κρίση, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος εθνοκάθαρσης στην Ουκρανία. Υπερασπιζόμενος την ρωσική στάση στην κρίση, απέρριψε πως η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και είπε ότι στην Κριμαία «οι ρώσοι στρατιώτες "μπλόκαραν" τους ουκρανούς στρατιώτες ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία».

Στην αναστολή των συνομιλιών με τους αντάρτες των FARC προχωρά η κυβέρνηση της Κολομβίας μετά την απαγωγή ενός στρατηγού, ενός δεύτερου αξιωματικού και ενός πολίτη κοντά στο Κιμπδό. Οι συνομιλίες, που γίνονται στην Αβάνα, παγώνουν «μέχρι να απελευθερωθούν οι τρεις» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Επείγοντα μέτρα για να περιορίσει την ενδεχόμενη εξάπλωση ιού γρίπης που εντοπίστηκε σε φάρμες πουλερικών στην βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να υιοθετήσει η Κομισιόν.

Η απόφαση, που δρομολογείται για τη Δευτέρα, αναμένεται να καθορίσει τις ζώνες από τις οποίες δεν θα επιτρέπει η διάθεση κτηνοτροφικών προϊόντων από πουλερικά. Κρούσμα γρίπης εντοπίστηκε και σε φάρμα στη Βρετανία, χωρίς ακόμη να έχει ταυτοποιηθεί το στέλεχος του ιού.

Οικονομία:Σταθεροποιητικά κινείται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας αποστάσεις από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών και τον εκνευρισμό που προκάλεσε στις ασιατικές αγορές η αναπάντεχη «βύθιση» της ιαπωνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο 2014.

Στην πίστη των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτύχει τελικά την ενδυνάμωση των αγορών της ευρωζώνης αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο υπογραμμίζεται πως την παρούσα περίοδο η προσοχή των επενδυτών είναι περισσότερο στραμμένη στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ παρά στην ανάπτυξη.  

Αθλητισμός:Χωρίς να συναντήσει δυσκολίες, η Κύπρος επικράτησε 5-0 της Ανδόρας και πέτυχε τη δεύτερη νίκη της στον 2ο προκριματικό όμιλο του EURO 2016. Η Ολλανδία με τον Αφελάι να κάνει πολύ καλό ματς, συνέτριψε με 6-0 τη Λετονία, ενώ η Νορβηγία έφυγε με το «διπλό» από το Αζερμπαϊτζάν με 1-0. Το Βέλγιο κόλλησε στο 0-0 με την Ουαλία, ενώ η Ιταλία έμεινε στο 1-1 με την Κροατία όπως και η Βουλγαρία με τη Μάλτα. 

Εύκολη νίκη για το Ισραήλ με 3-0 επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και της Τουρκίας επί του Καζακστάν με 3-1, ενώ η Τσεχία επικράτησε 2-1 με ανατροπή της Ισλανδίας. Ένα πρωτοφανές επεισόδιο εκτυλίχθηκε πριν από τη σέντρα του αγώνα της Τουρκίας με το Καζακστάν στο «Αλί Σαμί Γεν», με τον γκολκίπερ της Φενέρμπαχτσε Βολκάν Ντεμιρέλ να δέχεται αποδοκιμασίες στο ζέσταμα από οπαδούς της Γαλατάσαραϊ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και να μην αγωνιστεί.   
Ένα πρωτοφανές, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής, αφού ο πρόεδρος της Λάρισας, Βαγγέλης Πλεξίδας, μετά τα τελευταία περιστατικά με τους οργανωμένους οπαδούς, αποφάσισε να... αναστείλει τη λειτουργία της ομάδας! «Ας έρθουν οι οπαδοί να διοικήσουν», είπε ο Πλεξίδας...
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1869:Ανοίγει η Διώρυγα του Σουέζ.
1968:Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.
1970:Ο Αμερικάνος Douglas Engelbart λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο «ποντίκι» ηλεκτρονικού υπολογιστή.
1973:Τραγωδία στο Πολυτεχνείο όπου το τανκ μπαίνει για να καταστείλει την φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τραυματίες.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1906:Soichiro Honda, Ιάπωνας σχεδιαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Για την ιστορία παρέλαβε από τον πατέρα του μία άσημη πλην τίμια βιοτεχνία ποδηλάτων και την μετέτρεψε σε έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στον κλάδο της αυτοκίνησης παγκοσμίως.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1936: Αλέξανδρος Παπαναστασίου, διακεκριμένος Έλληνας πολιτικός που διατέλεσε και πρωθυπουργός.
1985:Μιχάλης Καλτέζας, 15χρονος μαθητής που σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

17/11/2014 - ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

 

Αν και η Αυστραλία επισήμως αναγνωρίζει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως FYROM εντούτοις συχνά-πυκνά δημόσιες υπηρεσίες αναφέρονται στη συγκεκριμένη χώρα ως «Μακεδονία». Σύμφωνα με την ομογενειακή ιστοσελίδα Neos Kosmos, αυτό συνέβη στις 11 Νοεμβρίου και μάλιστα σε τελετή που μεταδιδόταν από την αυστραλιανή τηλεόραση, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση του Πρέσβη της Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Καμπέρα, κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, απέστειλε γραπτή διαμαρτυρία προς τον Διευθυντή Πρωτοκόλλου του Australian War Memorial (Αυστραλιανού Πολεμικού Μνημείου) Δρ. Μπρένταν Νέλσον, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης τελετής για την 96η Επέτειο από τη λήξη του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποιήθηκε στην Καμπέρα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώπιον του Γενικού Κυβερνήτη της Αυστραλίας, του πρώην πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων ξένων χωρών, ο τελετάρχης προσκάλεσε τον Πρέσβη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να καταθέσει στεφάνι, αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» – κατά παράβαση σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και της πάγιας διπλωματικής θέσης της Αυστραλίας στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Ο Έλληνας Πρέσβης, μετά την έγγραφη διαμαρτυρία του, αναμένει επίσημη απάντηση επί του θέματος. 


ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

 

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δική για το δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης επί των ημερών του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αυτό της λεγόμενης «Πάγιας Προκαταβολής», όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ.  Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν συνολικά 17 άτομα.

Εκτός από τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο που εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 12 ετών για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, σε δίκη παραπέμφθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αν. Γερογιάννης, Θεοδ. Αθανάσαρος και Μιχ. Ζορπίδης, όπως επίσης και 12 δημοτικοί υπάλληλοι.

Οι τρεις παραπάνω αντιδήμαρχοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη και για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, υπόθεση για την οποία αθωώθηκαν. Βασική μάρτυρας στη δίκη, η οποία μετράει ήδη δύο αναβολές κι έχει προσδιοριστεί στον αριθμό 10 του αυριανού πινακίου του Κακουργιοδικείου, είναι - όπως στην περίπτωση της υπεξαίρεσης - η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά.

H «Πάγια Προκαταβολή» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη των μικροεξόδων, ενώ το ύψος του ελλείμματος που διαπιστώθηκε σ' αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε 1,2 εκατ. ευρώ.